Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.4.2017

Tottelevaisuutta, paimennusta ja valokuvausta - satumetsää

Keskiviikkona treffattiin Mian, Maicon, Kion ja Piken kanssa omalla ala-asteella eli Taavinkylän koululla. Metsästä löytyi muuten frisbeegolfrata! Ensin kuvat, treeniä ja metsälenkki.

Gavan kanssa tokoa ja tehtiin Christan läksyjä:
- ohjattu, nouto-osuus: pyöräytin merkille ja hakemaan kapulan. Mia vei kapulan takaisin, leikittiin siinä samalla, merkille ja toisen kapulan nouto. Jos kuikuili tiettyä käskin toiselle. Nämä meni tosi hyvin! Nostot oli parempia musta katsottuna oikealle kapulalle. Kaikki sujui! Keskikapulakin oli siellä. Ja vaikka ei aina nähnyt kapuloiden vientiä.

- ohjatun virittely ja "saanko mennä" kontakti: tehtiin seisaaltaan virittely pannsta pitäen merkille. Päästin irti ja jäin odottamaan kontaktia. Ekassa aikaa vaan kului niin sanoin "Gava" ja palkkasin siitä. Pari seuraavaa kesti ikuisuuden ennen kontaktia. Katse seilasi koko kenttää ja Gavan ajatukset ehti varmaan kelata kokopäivän ohjelman. :D Kaksi kontaktia, sitten leikkien lähemmäs ja merkki. Merkit vähän sinnepäin, kun alustaa ei ollut siellä. Lelu lensi heti taakse.
Taas lisää virittelyä ja siitä kontaktia. Nyt alkoi selkeästi nopeutua. Parit palkattuna ja sitten taas merkille. Alkoi tuntua ihan hyvältä, ettei virittelyn jälkeen jää omiin ajatuksiin vain.

"Taikametsä kuvat viime viikolta"

- tunnari: liikkuroituna, rivi minkä kävi reunasta reunaan. Merkkasi hyvin oman ja toi sen. Vähän hitaasti tosin. Mutta oli muistunut liikkeen idea mieleen. Palkkasin namiin vähän peruuttaen pois. Ehkä voisi olla vauhdikkaampikin palkka tai saisi ottaa mut kiinni..
Vika tikki laiskuuttaan ottaa Ruuti mukaan odottamaan ja ajatella että ehkä se odottaa nätisti. Siellä haukuttiin ja kierrokset tapissa. Olisi pitänyt aloittaa edes sen kanssa. Ruutin pitää tulla melkein laput silmillä treenaamaan eikä se saa nähdä mitään kiihdyttävää. Ja itse pitää olla rauhallinen. Viime rallyssa otin sen autosta koiraa ennen ja tehtiin namilla parit jutut. Ei saanut katsella suorittavaa koiraa.

Ruuti teki rallya, merkit oli kentällä ja ruuti oli niin juoksemassa merkeille. Koska niinhän Gavakin teki. Tarjottuna seuraamista ensin. Sitten jalkojen välistä puolenvaihto. Oikealta puolelta eteen ja vasemman kautta kiertäen oikealle sivulle pa. Juoksusta käännös vasempaan, meinasi alkuun levähtää. Tehtiin vähän käsikosketuksia apuna. Meni taas aika hinkaamiseksi. Kommenttina oli hyvä perus Ruutia. :D kun vinkumiset alkoi ärsyttää käskin sivulla olemaan hiljaa käaimerkillä ja suhahduksella. Hiljenikin siihen. Juoksu oikealla puolella vaatii myös paljon treeniä, että pystyy tehdä sitä ilman meteliä.


Gava on tehnyt oikeaa seuruupuolta tasapainotyynyllä. Sujuu hyvin. Lenkillä imutuksella tai namikäsi reidessä. Nyt teki käsikosketus-merkin kanssa, se joko koskettavissa tai ylempänä. Voiskin ottaa videopätkää noista treeneistä. Tosi hienoa!


Treeniseura Maico, Pike, Mia ja Kio :)

Paimennuskausi korkattu!
Torstaina lähdettiin extempore paimentamaan Lillgårdiin. Vuoden ekat paimennukset eli samalla kauden korkkaus. Tehtiin isommassa aitauksessa neljällä lampaalla. Gava oikein tärisi ulkopuolella ja heräsi jopa autossakin istumaan, kun huomasi tutut mutkittelevat tiet (yleensä herää kun ovi aukeaa).

Tehtiin kulmatreeniä ja aidan vieressä flankkejä. Ideana taas sheipata se kääntämään päätä ja silloin saa myös lähteä. Kulmassa pystyi ottaa tolppien välisen linjan kriteeriksi. Olin lähempänä koiraa vs lampaita ja vähän painetta maahan. Välillä odotettiin myös että tarjoaisi katsetta. Jos ei niin sitten mentiin ihan lähelle kääntämään pää. Jos menin lähelle pystyin oikaista vähän lähemmäs lampaita, mutta kuitenkin vahtien flankkiä lampaiden ja koiran välissä. Jos koira tuli "sisään" ja oikoi kohti lampaita heti maahan ja vein sen riittää- käskyllä takaisin linjalle. Pois- käsky sopisi varmaan myös. 
Vähitellen alkoi muistua nätimmät kaaret ja pääkin pysyi kääntyneenä flänkillä. Jos Gava ei muualla tee näitä nätisti, lampaat meinaa mennä mun ohi tai ehtivät sännätä. Viime vuonna nämä alkoi jo mennä hyvin, kerran Gava jopa juoksi ihan aitoja pitkin. Näissä pitää olla myös tarkkana kriteereistä kuten tokossa. 

Toinen asia, mitä piti muistaa että Gava vähän tekee omia päätöksiä eli päättää milloin sen flankki on riittävä ja milloin voi tuoda lampaita mulle. Kun se saavuttaa tasapainon se alkaa tulla lähemmäs lampaita. Sen sijaan että annan tehdä niin, jatketaan vain flankkiä. Joko uusi flankki käsky tai pysäytetään, pään kääntö ja flänkki. 

Tehtiin vain yksi pidempi pätkä ja se oli riittävä kaiden alkajaisiksi. Irrotettiin myös pariin otteeseen kulmista, pysäyttäen pariin otteeseen. Kerran lampaiden yrittäessä karata Gava hajotti lauman. Sateen jäljiltä nurtsi oli vielä aika vetinen, mutta maastokengät piti hyvin vettä. 

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Noiden ekojen kännykkäotosta ei uskoisi samaksi paikaksi (eri päivä tosin). :D https://3.bp.blogspot.com/-shN4C3oRS68/WO_D9YwuVrI/AAAAAAAADfs/vnXFg7nhO7AlHkXMm15PfQ7uyzAU-vZDQCLcB/s400/17951781_10203053148285360_7648648294706587862_n.jpg

      Poista

Kiitos kommentistasi!