Siirry pääsisältöön

Saijan agilitytreenit molemmille

Keskiviikolle ostin molemmille agivuoron Saijan treeneihin Lohjalle. Nova teki rauhoittumista ja yksittäisiä juttuja. Gava rataa pätkissä.

Novan kanssa
- auto: ulkona ensin palkkailin autossa oloa, vapautus ja uudestaan
- kontakti/aktivoituminen: ulkona palkkailin kontaktit, alkuun ne oli hätäisiä, ja välillä pyörittiin tai käveltiin kohti ovea ja käännyttiin. Kun pysyi vapaasti seuraten kävellä nätisti ovelle, siirryttiin sisään.
- mattotreeni: matto oli korkean metrin kokoisen aidan takana. Aloitettiin siitä. Välillä vapautus ja nyt poimin pienenkin kontaktin yrityksen ja palkkasin monta kertaa peräkkäin, jos ehdin ennen kontaktin loppumista.
+ aktivoituminen maton lähellä: Muutaman metrin alueella kävellen ja jos tuli vaikea paikka (radalla koira tuli lähemmsä) niin piiloon matolle. Paristi imutin matolle, kun piti päästä nopeasti piiloon. Vaikutti tosi kivalta, että pystyi ilman käskyjä tarjota kontaktia ja samalla itse pitää vireen sopivana!

Ajattelen, että nämä kaikki on ympäristön ja sosiaalisuushäiriöissä aktiivisuuden vahvistamista. Vaatii aikaa ettei ole kiire radalle menoon. Nyt aloitettiin 15min ennen vuoroa "valmistuminen".

Silti radalle pääsy jo nosti kierroksia, vähän mattoa siellä mutta nousi ja vähän ääntelikin. Muuten tällä kertaa matolla odotusalueella ei yhtään ääntä! Vau, siinä on edistymistä ja nyt tehtiin ulkonakin enemmän töitä.

Takaakierto/saksalainen: Tehtiin hypyn 30 takaakiertoa. Ensin 29+30, eli takaakierto ja persjättö jälkeen. Rima oli varmaan 55 tai 60cm. Lähti hyvin kiertoon, mutta ei oikaissut takajalkoja ja tiputti riman. Häiriintyi mun liikkeestä? Otettiin pelkkä suoraan hyppääminen ja siihen ohjaus. Sitten toinen puoli, mihin otin myös 17 + 30 (puomin puolelta koira kiersi), tässä huomasi että oikean siivekkeen takaakiertoon meno oli aavistuksen vaikeampaa, mutta hyppäsi taas hyvin. Ekassa myös pysähdyin liikaa ja tuli väärinpäin. Muissa liikettä tukena tai toistoilla, pystyin vähentää apuja. Nova otti näissä vähän kierroksia, otettiin aina vähän aikaa ennen lähetystä ja palkkasin vähän makuulla namista luopumista. Kaikki oli namipalkkaa.

Puomi: lelu kouluttajan roikuttamana, jäin jälkeen mutta Nova kuunteli hyvin ja pysähtyi vaikka viime tinkaan. Vapautin lelulle. :) Rallatteli lelun kanssa ympyrää ja ehkä lähti ylimääräiset "höyryt" pois.

Kepit: kokeiltiin niiston tyylisesti, että jätin Novan odottamaan keppien sivuun ja kutsuin kädellä näyttämällä ekaa väliä toiselta puolelta. Ekassa jäi 2-3 väli tekemättä, kun kääntyi väljästi. Kahdella kädellä pyytäen väliin ja kun vähän ohjasin kääntymään niin sujui. Onnistui myös 7 putken kautta, 8 kepit ja keinulle. Ekoissa kepeissä jätti 2 vikaa. Sitten sujui loppuun asti. Ja vautsi miten hienosti sujui kepeille meno "törkkäyksellä".

5+12+13: ensin putkeen ja rengas. Palkkauksesta huolimatta tuli yksi pyörähdys putken jälkeen. Otettiin myös okserin kautta. Namin kanssa pyörähti, lelun kanssa ekassa renkaan ohi, tokassa autettuna läpi mutta hyppäsi huonosti ja koski renkaaseen.


Gavan kanssa
- Kepeillä halusin olla keinun puolella, mutta toteutus oli jäänyt tarkemmin miettimättä. Ekassa tuli lujaa ja 2 tuli ohi? Toisessa sujui, sanoin in-in. A oli hyvä. Sitten putkeen 6 irrotus ei sujunut, ekassa lähdin jo kääntymään liian aikaisin. Täytyi lähettää varpaat kohti putkea, itsellä ei oikeastaan tässä niin kiire. Putkesta kun tuli sanoin vaan "tässä" putki ja meni sinne kauempaa, vaikka olin keppin alussa tai puolivälissä. Itse kepeille menon sijaan sitten mentiin hypyn kautta. Kun käskytin "tähän" niin ei ongelmaa.
- Testailtiin vaikeita keppien (8) kulmia ja vaihtoehtoja. Toiselta puolen ohjattuna tuli hyvin kepeille, mutta leijeröitynä ei mennyt keinulle kuin autettuna (tottunut kääntymään tiukemmin ja menemään vaikka hypylle tai putkeen). Sitten taas valssi lopussa jätti yhden välin tekemättä, korjasin sen aina. Takaaleikkauksessa ekalla sujui melkein, mutta muissa oli sitä mieltä ettei varmaan pujotellut oikein. Kestää siis vain noin 90 asteen takaaleikkaukset? Vaikka jätin lelun keppien päähän palkaksi ei auttanut. Yllättäen kepeille meno sujui myös, että olin itseulkopuolella, mutta ongelmaksi tuli taas puolenvaihto. Päällejuoksu keppien lopussa jäi kokeilematta, tai ehkä se tuntui vaikeimmalta. Näitä pitäisi tehdä melkein ohjureiden kanssa. Treeni herätti taas, kerran jollain kisaradalla ollut ja näki että oli vaikeata niin pakko on oppia. Ja nuoremmatkin koirat teki näitä parilla ohjureilla. Kesäksi omatoimitreeniin aihetta.

- 10-15 oli ok. Takaaleikkasin puomille.
- 16-19 valssasin toiselle puolelle, muistin että seuraava olisi takaa, sitten suoraan ja vika takaa. Saatiin onnistumaan näin vaikeamman kautta. 19 hypylle meni vippauksella ja liikesuunnalla. Pyörityskuvio 20 ja välistäveto 21 sujui.

- 23-26 sujui yllättävän kivasti, olisin ajatellut noiden in-in hyppyjen olevan pahempia. Vain 24 hypyllä liika tila taas ohjasin hypyn liikaa kohti putkea ja Gava ekassa oli juosta putken kylkeä päin.

- 27-30 oli sitten meillä hiusten halkomista. Järkevin oli tehdä puomin puolelta, muttei Gava meinannut tulla väliin. Flippiohjaus, jossa tein valssin ja kun näki että koira tulee oikealle puolelle persjätön että ehtisin laittamaan takaakiertoon. Mun tapauksessa ensin käännyin liian aikaisin ja Gava hyppi hyppyä väärinpäin. Tai sitten jäi liikkeeseen eikä suostunut tulla, kun en ollut ihan paikallaan. Joillakin kerroilla sain 30 takaakiertoon, ehkä Gavan pelastamana. Kisoissa olisin varmaan valinnut jonkun hitaan vaihtoehdon. Tämäkin oli joltain kisaradalta, kuten keppikohta. Mutta nämä kaikki on tarpeen. Yksinään en osaa keksiä liian vaikeita kohtia.

Ja minä kun treeneihin ajaessa ajattelin, miten kiva kun on osaava 3lk koira. Nuoremmat 2lk paimenet veteli kyllä paljon hienommin. :D Sentään rimoja ei tullut, kontaktit toimi. No kepit oli niin super vaikeat.. Löytyyhän sitä paljon hyvääkin, tulee paremmin ohjauksiin ja kääntyy hienosti. :) Blondi mikä blondi kepeillä. ;) Vaikka on niissäkin paljon edistystä. Edelleen takaakiertoihin tai in-ineihin liikehäiriöitä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...