Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

5.4.2019

Saijan agilitytreenit molemmille

Keskiviikolle ostin molemmille agivuoron Saijan treeneihin Lohjalle. Nova teki rauhoittumista ja yksittäisiä juttuja. Gava rataa pätkissä.

Novan kanssa
- auto: ulkona ensin palkkailin autossa oloa, vapautus ja uudestaan
- kontakti/aktivoituminen: ulkona palkkailin kontaktit, alkuun ne oli hätäisiä, ja välillä pyörittiin tai käveltiin kohti ovea ja käännyttiin. Kun pysyi vapaasti seuraten kävellä nätisti ovelle, siirryttiin sisään.
- mattotreeni: matto oli korkean metrin kokoisen aidan takana. Aloitettiin siitä. Välillä vapautus ja nyt poimin pienenkin kontaktin yrityksen ja palkkasin monta kertaa peräkkäin, jos ehdin ennen kontaktin loppumista.
+ aktivoituminen maton lähellä: Muutaman metrin alueella kävellen ja jos tuli vaikea paikka (radalla koira tuli lähemmsä) niin piiloon matolle. Paristi imutin matolle, kun piti päästä nopeasti piiloon. Vaikutti tosi kivalta, että pystyi ilman käskyjä tarjota kontaktia ja samalla itse pitää vireen sopivana!

Ajattelen, että nämä kaikki on ympäristön ja sosiaalisuushäiriöissä aktiivisuuden vahvistamista. Vaatii aikaa ettei ole kiire radalle menoon. Nyt aloitettiin 15min ennen vuoroa "valmistuminen".

Silti radalle pääsy jo nosti kierroksia, vähän mattoa siellä mutta nousi ja vähän ääntelikin. Muuten tällä kertaa matolla odotusalueella ei yhtään ääntä! Vau, siinä on edistymistä ja nyt tehtiin ulkonakin enemmän töitä.

Takaakierto/saksalainen: Tehtiin hypyn 30 takaakiertoa. Ensin 29+30, eli takaakierto ja persjättö jälkeen. Rima oli varmaan 55 tai 60cm. Lähti hyvin kiertoon, mutta ei oikaissut takajalkoja ja tiputti riman. Häiriintyi mun liikkeestä? Otettiin pelkkä suoraan hyppääminen ja siihen ohjaus. Sitten toinen puoli, mihin otin myös 17 + 30 (puomin puolelta koira kiersi), tässä huomasi että oikean siivekkeen takaakiertoon meno oli aavistuksen vaikeampaa, mutta hyppäsi taas hyvin. Ekassa myös pysähdyin liikaa ja tuli väärinpäin. Muissa liikettä tukena tai toistoilla, pystyin vähentää apuja. Nova otti näissä vähän kierroksia, otettiin aina vähän aikaa ennen lähetystä ja palkkasin vähän makuulla namista luopumista. Kaikki oli namipalkkaa.

Puomi: lelu kouluttajan roikuttamana, jäin jälkeen mutta Nova kuunteli hyvin ja pysähtyi vaikka viime tinkaan. Vapautin lelulle. :) Rallatteli lelun kanssa ympyrää ja ehkä lähti ylimääräiset "höyryt" pois.

Kepit: kokeiltiin niiston tyylisesti, että jätin Novan odottamaan keppien sivuun ja kutsuin kädellä näyttämällä ekaa väliä toiselta puolelta. Ekassa jäi 2-3 väli tekemättä, kun kääntyi väljästi. Kahdella kädellä pyytäen väliin ja kun vähän ohjasin kääntymään niin sujui. Onnistui myös 7 putken kautta, 8 kepit ja keinulle. Ekoissa kepeissä jätti 2 vikaa. Sitten sujui loppuun asti. Ja vautsi miten hienosti sujui kepeille meno "törkkäyksellä".

5+12+13: ensin putkeen ja rengas. Palkkauksesta huolimatta tuli yksi pyörähdys putken jälkeen. Otettiin myös okserin kautta. Namin kanssa pyörähti, lelun kanssa ekassa renkaan ohi, tokassa autettuna läpi mutta hyppäsi huonosti ja koski renkaaseen.


Gavan kanssa
- Kepeillä halusin olla keinun puolella, mutta toteutus oli jäänyt tarkemmin miettimättä. Ekassa tuli lujaa ja 2 tuli ohi? Toisessa sujui, sanoin in-in. A oli hyvä. Sitten putkeen 6 irrotus ei sujunut, ekassa lähdin jo kääntymään liian aikaisin. Täytyi lähettää varpaat kohti putkea, itsellä ei oikeastaan tässä niin kiire. Putkesta kun tuli sanoin vaan "tässä" putki ja meni sinne kauempaa, vaikka olin keppin alussa tai puolivälissä. Itse kepeille menon sijaan sitten mentiin hypyn kautta. Kun käskytin "tähän" niin ei ongelmaa.
- Testailtiin vaikeita keppien (8) kulmia ja vaihtoehtoja. Toiselta puolen ohjattuna tuli hyvin kepeille, mutta leijeröitynä ei mennyt keinulle kuin autettuna (tottunut kääntymään tiukemmin ja menemään vaikka hypylle tai putkeen). Sitten taas valssi lopussa jätti yhden välin tekemättä, korjasin sen aina. Takaaleikkauksessa ekalla sujui melkein, mutta muissa oli sitä mieltä ettei varmaan pujotellut oikein. Kestää siis vain noin 90 asteen takaaleikkaukset? Vaikka jätin lelun keppien päähän palkaksi ei auttanut. Yllättäen kepeille meno sujui myös, että olin itseulkopuolella, mutta ongelmaksi tuli taas puolenvaihto. Päällejuoksu keppien lopussa jäi kokeilematta, tai ehkä se tuntui vaikeimmalta. Näitä pitäisi tehdä melkein ohjureiden kanssa. Treeni herätti taas, kerran jollain kisaradalla ollut ja näki että oli vaikeata niin pakko on oppia. Ja nuoremmatkin koirat teki näitä parilla ohjureilla. Kesäksi omatoimitreeniin aihetta.

- 10-15 oli ok. Takaaleikkasin puomille.
- 16-19 valssasin toiselle puolelle, muistin että seuraava olisi takaa, sitten suoraan ja vika takaa. Saatiin onnistumaan näin vaikeamman kautta. 19 hypylle meni vippauksella ja liikesuunnalla. Pyörityskuvio 20 ja välistäveto 21 sujui.

- 23-26 sujui yllättävän kivasti, olisin ajatellut noiden in-in hyppyjen olevan pahempia. Vain 24 hypyllä liika tila taas ohjasin hypyn liikaa kohti putkea ja Gava ekassa oli juosta putken kylkeä päin.

- 27-30 oli sitten meillä hiusten halkomista. Järkevin oli tehdä puomin puolelta, muttei Gava meinannut tulla väliin. Flippiohjaus, jossa tein valssin ja kun näki että koira tulee oikealle puolelle persjätön että ehtisin laittamaan takaakiertoon. Mun tapauksessa ensin käännyin liian aikaisin ja Gava hyppi hyppyä väärinpäin. Tai sitten jäi liikkeeseen eikä suostunut tulla, kun en ollut ihan paikallaan. Joillakin kerroilla sain 30 takaakiertoon, ehkä Gavan pelastamana. Kisoissa olisin varmaan valinnut jonkun hitaan vaihtoehdon. Tämäkin oli joltain kisaradalta, kuten keppikohta. Mutta nämä kaikki on tarpeen. Yksinään en osaa keksiä liian vaikeita kohtia.

Ja minä kun treeneihin ajaessa ajattelin, miten kiva kun on osaava 3lk koira. Nuoremmat 2lk paimenet veteli kyllä paljon hienommin. :D Sentään rimoja ei tullut, kontaktit toimi. No kepit oli niin super vaikeat.. Löytyyhän sitä paljon hyvääkin, tulee paremmin ohjauksiin ja kääntyy hienosti. :) Blondi mikä blondi kepeillä. ;) Vaikka on niissäkin paljon edistystä. Edelleen takaakiertoihin tai in-ineihin liikehäiriöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!