Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.6.2011

Aksaa ja tokoilua + teoriaa rentoutuminen

Oltiin tänään Mian treeneissä, osittain katselin treenejä ja Ronja sai tehdä mineillä yhden 7 esteen pätkän. Hyvä oli kuitenkin katsoa pätkien haastavat kohdat ja muut. Voin joskus myöhemmin noita tehdä. Kahdessa pätkässä, osittain samoilla esteillä oli pimeä putkikulma, välistävedot, ennakonti.. Ronja meni ihan hyvin, pakkovalssilla kutsumalla takaakiertoon sai olla tarkkana ettei peruuttanut liian aikasin. Mutta vielä oli liikaa painoa, joka näkyi hypyissä että hyppää raskaasti vaikka tehtiinkin mineillä. Ronjan perheen nuorempi tyttö (yläaste) Karla oli, myös katselemassa. Halusi myös katsella, jos näkyisi shelttejä. ;)

Tokoiltiin Ruutin kanssa parkkiksella, nami ja pallo palkalla remmi seurausta. Ihan pientä edistystä, satunnaista ääntä, muttei piippausta. Intoa riitti ainakin. :D

Kaukoja, hmm toivoton tapaus. Sain monesti käydä laittamassa sen siihen asentoon mihin olin käskynyt/jättänyt. Koska se jatkoi omien suorittamista. m-s oli edelleen liian venyviä. Eikä niitä tuolla kentällä saanut läheltä lyhyemmiksi askelmitaltaan niin koitin vähän palkata jalkojen väliin tai jos sitä opettaisi laskemaan päätä/taivuttamaan niin ei olisi niin etupainoinen. Tai sitten mietin kynnyksen reunalla 2on2offista istumaan peruuttamista.. Takapalkka ei niin auta, pitäisi saada erotettua se oikea seisominen väärästä. Tai sitten kosketusalusta etujalkojen alla seisomaan nousuun. Nyt oli taas vire liian korkea, ei kaukot suju ainakaan agi kentän läheisyydessä.

Tunnari: Karla teki meille lenkin jälkeen, rivissä ja suht keskellä. Tuuli tuuli kolmelle vikalla, joita pohti vähän kunnes tajusi että se olikin siinä vähän kauempana se oma. Tunnarilaskuri: 93-1=92

Kuten olen jo aiemmin sanonut niin rauhoittuminen ei ole Ruutin vahvuuksia, se ei rauhoitu muualla kuin kotona. En ole vain jaksanut siihen alkaa panostaa, mutta tokossa se tekisi hyvää ainakin käyttää vireen laskuna. Caniksen vuoden toisessa numerossa oli hyvä huovalla opetettava rauhoittuminen, päätin kirjoittaa sen tähän, sisäistää ja voisi tehdä ilman lehden etsimistäkin.

  1. Laita huopa maahan, ja asettaudu mukavaan asentoon (puolimakaava asento usein houkuttelee). Pidä koiraa n. 2m hihnassa ja sheippaa koiraa tulemaan huovalle (ensin pienikin kiinnostus). Koira saa jackpotin, jos se tulee makuulle. Palkkaa muutamia kertoja makaamisesta huovalla ja heitä palkka pois huovalta. 
  2. Hieronta: aloita silittämällä rauhallisilla, lujilla ja pitkillä otteilla. Puhu rauhallisella äänellä tai laula sille, hengitä syvään. Kun koira alkaa rentoutua, voit alkaa hieroa pyörein ottein mm. niskan, korvien seutua. Tarkkaile rentoutumisen merkkejä (lihaksien rentoutuminen, hengitys syvenee, lonkka-asento, häntä paikallaan), näiden merkkejen avulla voi alkaa sheippaamaan rentoutumista. Voit liittää vihjeen pään laskemiseen tai kyljellä makaamiseen. 
  3. Kun tämä alkaa sujua, on aika siirtyä aktiivisuustasosta toiseen. Nouse rauhallisesti ylös, odota että koirakin nousee ja siirrä vilttiä 5m ja asettaudu istumaan. Kun koira on rauhoittunut, voit toistaa harjoituksen. Ennen rauhoittumista ei tehdä mitään.
  4. Seuraamista muutama metri poispäin huovasta, n. 10 palkitsemiseen päättyvää toistoa jostain helposta asiasta. Tai maahanmeno, leikki, namien etsiminen, toinen koira temppuilee yms. ja sitten se lähetetään huovalle. Kun koira rentoutuu tarvittaessa hieronnan tai sheippauksen avulla se saa palkkioksi nousta ylös ja tehdä sarjan uusia toistoja. Yleensä noin 3-5toistoa ja sen jälkeen välissä vähän pidempi rentoutumistauko. Rakenteena rentoutuminen- toiminta- rentoutuminen- toiminta. Aktiivisuustasoa nostetaan pikku hiljaa.
  5. Harjoituksilla on saatu koiralle keinoja, jotka laukaisevat rentoutumisen (kyljellä makuu, pään laskeminen, huopa, oma asento, erilaiset kosketukset, puhe, laulu). Harjoittelussa liikakuumumisessa sivulla tulossa, niin pitkään että näyttää rauhoittumisen eleitä ("muuttuu painavemmaksi", rentouttaa korvien seudun, häntä pysähtyy). Sivuaskelissa taas jos kuumuu, käsketään kyljelleen ja naksutetaan paristi rentoutumisesta ja sitten koitetaan uudelleen. Koiran pitäisi hoksata "rentoudun ja saan jatkaa harjoittelua".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!