Siirry pääsisältöön

Toppitokoa ja Ruutin kiertohässäkkä sujui

Tokoiltiin Malmilla Wilman ja pon Binan sekä Sannan ja bc:t Madde, Puhti ja Kate kanssa. 

Gavan kanssa:

- paikka istuminen n. 40sek, olin ehkä 30sek piilossa. Hyvin istui.
- erillisenä evl juttuja: koirat maahan (ensin käytiin piilossa ja koirat istui), Gava vilkaisi liikkuria ja vaati kaksoiskäskyn. Takana oli myös mölkyn pelaajia, joita Gava istuessaan vilkaisi. Luoksetulosta Gava oli taas tosi epävarma ja lähti ravilla. Tein vielä yksinään uusiksi ja hihkaisin kiinni leluun. Täytyy tuollaisissa ottaa "leluase käyttöön".

- Gava autoon hetkeksi

- Kierto-ohjattu: Wilma avusti meitä ja otettiin ensin niin että Gavan molemmille puolin vieteen kapulat eli oltiin kapuloiden tasalla. Hyvin lähti kiertoon. Mölkyn pelaajia toisella puolen kenttää jonkin verran vilkuili, mutta lähti kiertämään vaikka olisi vilkuillut samaan aikaan pelaajia. Sitten siirruin kapuloiden ja hyppyjen välimaastoon. Taas lähti hyvin kiertoon. Sitten hyppyjen takaatakin sujui. Kun otettiin lisähäiriötä, että avustaja koputteli toista kapulaa maahan Gava paristi juoksi sinne. Lisäkäskyllä ohjasin kerran kiertoon ja palkkasin. Osasta pyysin suoraan takaisin. Sivulletulot oli jotenkin aika tahmeita ja piti niistä jankuttaa.. Saatiin sitten hyvä toisto, missä Gava päätti lähteä kiertoon kapula lankaan menemisen sijaan.

Erillisenä jätin Gavan seisomaan "stoppikohdalle", näytin kapulaa ja hyppyä sekä sanoin niiden käskyt. Sitten jäin helpompaan kulmaan hyppyyn nähden. Kaikki kerrat meinasi pinkoa hypylle, sitten tajusi 1-2m kapulan ohi mentyä että se piti hakea, koukkasi hakemaan ja käskyllä muisti silti tulla hypyn yli. Näitä ei olla tehtykään kuin joskus kauan sitten Korrien koulutuksessa syksyllä. Vois tehdä vielä helpompanakin ihan, että kapula edessä ja hyppy lähempänä eli kuin estehypyssä pelkkää paluuta.. Gavan kanssa ei olla myös ajettu sisään, sitä että osaisi korjata hypylle hakeutumisen vaikka heittäisi kapulan suoraan ohi linjan. Toki vaikka Ruutikin osaa ne kaikista vaikeista kulmista niin kierto-ohjattuun ei ole yhdistänyt samaa.



- Ruutu: Päätin testata 20m matkalta. Menin lähemmäs katsomaan, Gava juoksi hyvää vauhtia noin metrin ruutuun sisälle ja pysähtyi siihen. Ei ollut siis ihan keskikohdassa. Käskin korjaamaan, muttei keksinyt muuta järkevää paikkaa. Selkestä ei osaa ainakaan yleistää ilman apuja, mikä se paikka olisi. Tehtiin sitten näytön kanssa, että useamman toiston jälkeen alkoi tajuta paikkaa. Vielä niin että avustaja näytti ja hihkui Gavaa sekä jätti lelun. Gava juoksi lujaa ruutuun. Sitten vielä sama ilman apuja ja menin heittämään lelun lähemmäs. Gava stoppasi just oikeaan kohtaan ja palkka. Tää tapa toimii, muttei ekalla kerralla kisoissa ruudussa kukaan ole hihkumassa. :D

Gava otti yllättävän paljon isosta mölkkyporukasta häiriötä. Täytyis useamminkin olla muuta häiriötä, huomaa ainakin odotuksissa että pää pyöri.


Ruutin kanssa:

- kierto-ohjattu: Ensin kierto, yllättävän hyvin lähti ja heti ekalla. Nyt pitää kehua Ruutia, kun monet treenit on alkanut sujua heti ekalla kierto-ohjattu. :) Alkaa kohta näyttää jo ihan siedettävältä. Erikseen otin istumaan stopin, vein merkin tasolle ja kutsuin sieltä luokse ja istumaan. Ja jes istui! Istumisenkin on alkanut tajuamaan, vaikka näytti toivottamalta. Ruuti 8v selkeästi miettii. Vielä erikseen noutoa. Vaati lisäkäskyn hypylle? Oli hyvä testata pitkästä aikaa kahdella hypyllä tätä ja oli vieraat hypytkin.

(Vanha kuva 2014)
- tunnari: ei ollut ihan paras veto heittää eteenmenopalkkaa kentän laidalle ennen tätä. Ruuti oli kokoajan menossa sinne ja muisti koko liikkeen ajan. Muutenkin aika pitkä taukoa ollut, että Ruuti olisi tehnyt tunnaria. En edes muista milloin. Rasmuksella oli ainakin tapana, että liike hajosi liian pitkän tauon aikana ja sai aina muistutella sen kasaan. Ruutikin otti nyt ensin muutamia vääriä ja meinasi napsia kapuloita nuuskiessaan. Loppua kohden tehtiin ehkä 5-6 toistoa, alkoi tehdä paremmin ja käyttää nenää. Täytyy nyt muistutella tätä useammin. Otin pois ne kapulat mihin hämääntyi eikä kaikkia edes nuuskinut. Tuuli taas jonkin verran.

- eteenmeno: Ruuti tiesi lelun niin oli helppo juttu. Kerran myös niin, että heitin itse lelun. Tässä vois muistaa myös sen että avustaja voi etuviistostakin heittää.. Tai avustaja vie palkan.

Jos nyt ottaisi tavoitteeksi muistutella kaikkia liikkeitä Ruutille, välillä liikkuroituna 3 liikettä kisamaisesti. Joskus niissä palkkaan "kehässä" joskus en. Voitaisiin sitten mennä kokeilemaan kisoihinkin ehkä parin kuukauden päähän?

Treenaa Gava:
- ruutu: ekalla lähetyksellä apua vs ei ole. Paikan hakua "vääristä paikoista".
- kierto-ohjattu: kapulan tuonti osuutta sekä ekaa toistoa kiertämisessä vaikeuttaen, kuuntelutreeniä kapula, tötsä vs hyppy?
- tunnari: tätä pitäis saada tehtyä..
- kaukot: seisomiset? Sekä istu maahan.
- eteenmenoa välillä?
- estehypyn vaikeita kulmia? Metskulla?

Treenaa Ruuti: 
- kierto-ohjatussa: avustajan kapulahäiriö? Kapulan tuonti
- eteenmeno, avustajan kanssa
- tunnari: muistuttelua
- kisamainen 3 liikettä, välillä myös kaikki..
- zeta
- luoksetulon stoppi takapalkalla

Oon vähän elellyt ehkä meiningillä, jos pääsisi sm kisoihin joukkueeseen edelleen avoon. Mutta nyt kun huomasin ilmon ja tarkistin päivän niin siellähän oli häät jo lauantaille. :/ Eikä niitä nyt voi skipata, vaikkei ole mun suvun puolelta.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...