Siirry pääsisältöön

Niin siistiä aksaa taas kerran!

(c) Anu Niemi
Toisissa Anu Niemen agilitytreeneissä nyt tiistaina Gavan kanssa.

Rata oli taas kivan vauhdikas sisältäen parit kinkkiset kohdat. Anu totesikin ekan pätkän jälkeen, mitä mulle on tapahtunut kun ohjasin niin rohkeasti! Vähän muutettiin ohjausta alkuun, valssilla koiran linja takaakiertoa nähden tuli paremmaksi.

Paras alun ohjauksissa oli, kun Anu käski yhdessä kohtaa mun rauhoittua. Sen jälkeen kun oli tullut lähtörima ja takaakierto 4 rima. Mun ohjauksesta tuli liian huolimatonta ja kiirehtivää. Rauhoittelin koiran jätössä ja päätin keskittyä. Sitten tehtiin varmaan paras suoritus alkupätkästä! Mä menen varmaan välillä mukana keskittymiseni kanssa jos tulee joku huono kohta..

Lopun 17-> videolla on vain alkupään toistot. Tehtiin vielä pakkovalssia hypylle 17. Olipa pikku Gava possu, joka meni mun juoksuliikkeellä edessä olevaan 2m päässä olevaan putkeen! Tuollaisia treenattava. Ja piti olla tosi tarkka pakkovalssi käsi alhaalla, että ei juossut silti putkeen. Varasti kahdesti kontaktilta.

Hypylle 21 taas tein persjätön toiselle puolelle ja sitten taas valssilla koira siitä yli ja kepeille. Kepit tosin jätettiin pois. Alkuun valui ja olin myöhässä. Oikeastaan kun koira tuli putkesta oli mun valssin oltava jo kohti. Tässäkin käsi kohti maata. Välillä teen valssissa hyppyä kohti huitaisevan liikkeen.

Muutamia rimoja tuli alas, lähtörima, valssin rima (kun olin ihan liian myöhässä), vippauksessa eka rima? huonosti lähti siihen, kun huusin puomin käskyn riman päällä, alun takaakierron rima. Näissä kaikissa keskeytin ja menin nostamaan riman. Ärsyttävää, toki toistojakin tuli ja kokonaan puhtaitakin mutten tykkää että tiputtaa jos tulee pienikin häiriö. Eri asia jos oon tiellä. Toki sitä hyppytekniikkaakin pitäis tehdä. Sitä tehty viimeksi talvella.. Ja treenata ihan vain noita takaakierto kääntymisiäkin..  Nämä kaikki oli nyt tosi vaihtelevissa paikoissa eli ei voi sanoa että tietyllä ohjauksella. Videolta katsottuna osassa takaakierroissa hyppää liian läheltä niin rima tulee reisistä alas, ennen puomia hyppää liian myöhään ja reidet tiputtaa riman. Eli etäisyyden arviointikin..

Ehdittiin tosi paljon tekemään 12minuutin ajassa ja Gavalle ihan riittävä aika, kun lämpöäkin oli päälle 20 astetta. Tuhma Ruuti haukkuu Gavan vuoron ajan!

Videolla näkyy menoa:



Kepit testasin toisella kentällä, entiset kisakepit. Ensin avokulmasta joka oli liian vaikea ja meni 2 väliin. Sitten kun haki oikein, (ja olin hiljaa!) meni ne täysin oikein. Jätettiin siihen ja leikittiin. Treenien jälkeen toisella kentällä vielä suorasta lähestymisestä kepit, olin taas hiljaa pujotellessa ja nekin sujui heti ekalla! Jes! Nyt jatketaan samaan malliin, mutta kulmia pitää treenata ja muistutella.. Suurin ongelma keppejen itse pujottelussa (kun sisäänmeno sujunut ja pujotteluun lähtö) että oon itse hoputtanut liikaa, Gava on kiihdyttänyt pyynnöstä ja mokannut. Muuta agilitya se tekee sen verran vauhdikkaasti, että varmasti kun annan sen itse määrätä tahdin se pikku hiljaa omasta tahdostaan nopeuttaa vauhtiakin. Mutta tärkein vain että menee puhtaasti.



Ruuti sai tokoilla

  • kierto ohjattu: otettiin nyt häiriöksi muita tokomerkkejä. Merkit sivussa ei häirinnyt ollenkaan, mutta vasen sininen takamerkki. Ruuti päätti kiertää sen ja sitten ison tötsän. Tehtiin sitten ihan läheltä ja palkkasin, kun kiersi vain ison tötsän. Sitten kauempaa. Ei sujunut niin tulin itse lähemmäs. Loppua kohden Ruuti tajusi mikä piti kiertää. Otettiin yksi tauko tähän. Kerran maahanstoppi kierron jälkeen. Ja vasen hyppy. Taas Ruutille tuli kapulan otettua melkein yllätyksenä hyppy ja piti sanoa heti kapulan poimittua se hyppykin. Muuten näyttää siltä että olisi tulossa ohi. Voisi vahvistaa kyllä noita, että ilman käskyäkin tulisi hypynkin vaikken ole hypyn takana linjassa. En tiedä onko kokeissa tuomarit sen verran ilkeitä, että takana vois olla jotain muutakin.. 
  • eteenmeno: näitä tehtiin toinen kuvan vasemmalle seinälle ja toinen takareunaan. Takareunassa ei ollut niin kuin yksi merkkihäiriö sivussa. Jätin molemmat lelut salaa. Takareunan eteenmeno sujui hyvin ja maksaa se 15-20m. Sitten vasemman sivun lelulle. Ruuti halusi kiertää merkin tai sitten ison tötsänkin. Neuvoteltiin, mitä eteenkäsky tarkoittaa.. Lopulta näytin ihan missä lelu on ja lyhyeltä matkaa piti mennä. Ruuti meinasi niin ajatella, että kiertää merkin lenkittäen ja hakee lelun edestä. Eteenmenot on mennyt kyllä paljon eteenpäin! Vielä täytyisi saada niitä tehtyä vaikka avustajan heittämällä lelulla, niin että on "kisakenttä" koottuna eli merkit yms, mitä voi olla. Ei siinä ihan vieressä onneksi pitäisi olla.. Harvemmin entisellä merkilläkään oli ainakaan alle 10m säteellä toista merkkiä. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...