Siirry pääsisältöön

Vaikeita kiemuroita!

Anu Niemen treeneissä Gavan kanssa. Lämmintä oli noin 23 astetta.

Ennen treenivuoroa käytiin toisella kentällä tekemässä vähän lämmittelyä. Otin 2x2 kepeillä niitä yhteensä neljä ja testattiin hyppyä ansaesteenä ja putkea. Nyt kun oli kyse tutuista kepeistä ja Gava tajusi heti, kun otin ne esille eikä paljoa muita esteitä kentällä lähellä niin Gava ei edes noteerannut muuta estettä. Kun taas ollaan treeneissä tekemässä rataa Gava niin tietää, että tehdään rataa eikä oleta tekevänsä keppejä.. Testasin myös puomin kontaktilta kutsuen kepeille, kerran kaahasi liian kovaa 3 väliin, seuraavalla korjasi.

Viikon radassa oli taas mulle ohjaajana vaikeita kohtia tai koska, siinä oli aika tarkkaa ajoituksien kannalta ja että sai käännettyä koiran oikeaan suuntaan. Alun kuviossa petti aika monien ohjaajien suunnittelu ja radanluku. Suurinosa valitsi ohjauksen väärältä puolelta, kun ei ajatellut miten jyrkän kulman koira hyppää 3 hypyllä ja putki on edessä hypyltä laskeutuessa. 3 hyppy vaati siis vekkiä, vastakäännöstä tai valssin tms. Testattiin vastakäännöstä ja Gava kääntyi upeasti, kerran jopa liian hyvin. Sitten vielä vekillä, missä Gava osui mun jalkaan, juoksin liikaa koiran reitille tai olin hidas lähtemään alta.. Hinkattiin tuota alkua suurinosa ajasta. Milloinkohan muistaisi ajatella myös koiran kantilta noita linjoja, että tajuaisi etukäteen jo ennakoida tuollaiset kohdat..

2 hyppy oli myös ollut 3-luokan koirille vaikea koska oli "miinus" kulmassa eli kun koira kiersi siiveekkeen niin rima on pois juoksulinjalta. Gava paristi väärällä ajoituksella tuli hypyn ohi. Kun valssi kääntyi hyvään aikaan tuli hypyn yli tai kun alkuun testasin pakkovalssina. Omassa ohjauksessa oli taas huonoa se, kun keskityin tekemään ekan ohjauksen hyvin niin toinen ohjaus kusi. Täytyi rohkeasti tehdä takaakiertoon lähetys, toki valssilla poimimalla hypyn yli ja sitten muistaa tehdä jo seuraava ohjaus. Siinä kun oli juuri kiihdyttänyt pois alta valssaamasta pitäisi jo hidastaa kertomaan 3 hypyn käännös.. Hypyllä 4 tein takaaleikkauksen/viskileikkauksen/backläpin (jotain sellaista) ja kääntyi sillä hyvin putkeen.

Rimat laitoin 50-60cm väliin, paristi tiputti lähtöriman, josta keskeytin. Lähdössä olin 2 hypyn luona. Käsky "tule", samalla askel eteen ja lähden pois alta.

Jatkossa ekalla kertaa hypylle 6 tein vain kädellä ohjauksen ja olin koiraa vastassa jaakotuksella. Syyllistyin taas samaan kuin välillä ja koira kielsi hypyltä, oli tulossa mukaan. Käsinäytti ja ohjasi hyppyä, mutta puuttui se vaadittava yksi lähettävä askel kohti hyppyä. Tuli nähtyä ihan karusti, että vaikka näyttää kädellä mutta jalat ei liiku ei se koira mene. Mielummin se jalan liike.

Sitten mentiin putkeen ja ahtaasta välistä vippauksella takaakierto. Tässä ekassa taas huidoin ja käsi irtosi kropasta. Vähän epäsiisti kääntyminen. Sitten onnistui kerta. Sitten taas huidoin. Ja vikalla niin, että ohjasin taas kunnolla. Eli käsi pysyy kiinni kropassa ja koira lähtee mun liikkeen mukaan kiertämään siivekkeen, pieni ranteen liike ja tärkein on itsellä askel taakse.

Siitä jatkoa oli hyppy 9 ja pituudella tiukka käännös. Ekalla kertaa lähdin jarruttamaan, ennen kuin Gava oli ehdinyt lukita pituuden. Seuraavalla hyvään aikaan. Gava vähän kolautti pituuden loppuun vaikka kääntyi hyvin. Sitten otettiin vielä kerta putkesta, vippaus, hyppy ja pituuden käännös ja nyt korjasi hypyn eikä kolauttanut.

Alussa oli vaikeimpia kohtia ja tietty noissa vaikeissa oppii, ne meille onkin vaikeita jos on monenlaista kääntymistä. Tuntui, että ei edetty ollenkaan mutta tuli paljon hankaliakin kohtia ja ehkä parempi käyttää aikaa niiden treenaamiseen ohjatusti kuin luukuttaa vain sellaisia kohtia mitkä sujuisi. Ja alku oli aikalailla kolmosluokan kiemuroita ja Gava on nuori. Toki tavoitteena, että nekin kohta sujuu että olisi aikalailla valmis paketti joskus kun kisoihin pääsee.

Radasta jäi vielä puomi/putki erottelukohta käymättä ja halusin myös testata puomin kontaktilla pysymistä, joten ne jää vielä torstaille treenattavaksi ennen tai jälkeen kouluttamisen. Ehkäpä jos tuon alun myös harjoittelisi videolle, yksin treenatessa joskus keskityn melkein paremmin tai sitten Gava on myös aavistuksen rauhallisempi, koska ei ole viikon ekat agilityt. :D Ja Ruuti ainakin tunnisti oliko ohjatut treenit vai yksinään harjoittelua. Ja ainakin yhdet kepitkin tehtävä!

Treenaa 
- 1-4
- 10-12 (välistäveto)
- 13-14 (putki/puomi)

Torstaina tehtiin pikaiset treenit agikentällä. 
Lähinnä putki-puomi erottelua ja pystyin tehdä sitä kahdella eri kentällä. Toisessa oli mutka putki ja toinen oli toi radan kohta. Radan kohdassa parit kerrat meni putkeen. Sitten kerran sain hypylle 9 (menin hypyn leijeröimällä). Sitten kun sanoin "Gava" edeltävällä hypyllä niin alkoi toimia. Unohdin tosin käskytyksen ja sanoin "touch" mutta ohjasin oikealle linjalle.. Saatiin parit onnistuneet. Toisella kentällä ekalla kertaa meni putkeen, sitten sain menemään puomille. Sitten taas kun ohjasin putkeen puomin alla yritti puomille. Saatiin sitten onnistunut missä tehtiin molemmat.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...