Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

24.5.2016

Vaikeita kiemuroita!

Anu Niemen treeneissä Gavan kanssa. Lämmintä oli noin 23 astetta.

Ennen treenivuoroa käytiin toisella kentällä tekemässä vähän lämmittelyä. Otin 2x2 kepeillä niitä yhteensä neljä ja testattiin hyppyä ansaesteenä ja putkea. Nyt kun oli kyse tutuista kepeistä ja Gava tajusi heti, kun otin ne esille eikä paljoa muita esteitä kentällä lähellä niin Gava ei edes noteerannut muuta estettä. Kun taas ollaan treeneissä tekemässä rataa Gava niin tietää, että tehdään rataa eikä oleta tekevänsä keppejä.. Testasin myös puomin kontaktilta kutsuen kepeille, kerran kaahasi liian kovaa 3 väliin, seuraavalla korjasi.

Viikon radassa oli taas mulle ohjaajana vaikeita kohtia tai koska, siinä oli aika tarkkaa ajoituksien kannalta ja että sai käännettyä koiran oikeaan suuntaan. Alun kuviossa petti aika monien ohjaajien suunnittelu ja radanluku. Suurinosa valitsi ohjauksen väärältä puolelta, kun ei ajatellut miten jyrkän kulman koira hyppää 3 hypyllä ja putki on edessä hypyltä laskeutuessa. 3 hyppy vaati siis vekkiä, vastakäännöstä tai valssin tms. Testattiin vastakäännöstä ja Gava kääntyi upeasti, kerran jopa liian hyvin. Sitten vielä vekillä, missä Gava osui mun jalkaan, juoksin liikaa koiran reitille tai olin hidas lähtemään alta.. Hinkattiin tuota alkua suurinosa ajasta. Milloinkohan muistaisi ajatella myös koiran kantilta noita linjoja, että tajuaisi etukäteen jo ennakoida tuollaiset kohdat..

2 hyppy oli myös ollut 3-luokan koirille vaikea koska oli "miinus" kulmassa eli kun koira kiersi siiveekkeen niin rima on pois juoksulinjalta. Gava paristi väärällä ajoituksella tuli hypyn ohi. Kun valssi kääntyi hyvään aikaan tuli hypyn yli tai kun alkuun testasin pakkovalssina. Omassa ohjauksessa oli taas huonoa se, kun keskityin tekemään ekan ohjauksen hyvin niin toinen ohjaus kusi. Täytyi rohkeasti tehdä takaakiertoon lähetys, toki valssilla poimimalla hypyn yli ja sitten muistaa tehdä jo seuraava ohjaus. Siinä kun oli juuri kiihdyttänyt pois alta valssaamasta pitäisi jo hidastaa kertomaan 3 hypyn käännös.. Hypyllä 4 tein takaaleikkauksen/viskileikkauksen/backläpin (jotain sellaista) ja kääntyi sillä hyvin putkeen.

Rimat laitoin 50-60cm väliin, paristi tiputti lähtöriman, josta keskeytin. Lähdössä olin 2 hypyn luona. Käsky "tule", samalla askel eteen ja lähden pois alta.

Jatkossa ekalla kertaa hypylle 6 tein vain kädellä ohjauksen ja olin koiraa vastassa jaakotuksella. Syyllistyin taas samaan kuin välillä ja koira kielsi hypyltä, oli tulossa mukaan. Käsinäytti ja ohjasi hyppyä, mutta puuttui se vaadittava yksi lähettävä askel kohti hyppyä. Tuli nähtyä ihan karusti, että vaikka näyttää kädellä mutta jalat ei liiku ei se koira mene. Mielummin se jalan liike.

Sitten mentiin putkeen ja ahtaasta välistä vippauksella takaakierto. Tässä ekassa taas huidoin ja käsi irtosi kropasta. Vähän epäsiisti kääntyminen. Sitten onnistui kerta. Sitten taas huidoin. Ja vikalla niin, että ohjasin taas kunnolla. Eli käsi pysyy kiinni kropassa ja koira lähtee mun liikkeen mukaan kiertämään siivekkeen, pieni ranteen liike ja tärkein on itsellä askel taakse.

Siitä jatkoa oli hyppy 9 ja pituudella tiukka käännös. Ekalla kertaa lähdin jarruttamaan, ennen kuin Gava oli ehdinyt lukita pituuden. Seuraavalla hyvään aikaan. Gava vähän kolautti pituuden loppuun vaikka kääntyi hyvin. Sitten otettiin vielä kerta putkesta, vippaus, hyppy ja pituuden käännös ja nyt korjasi hypyn eikä kolauttanut.

Alussa oli vaikeimpia kohtia ja tietty noissa vaikeissa oppii, ne meille onkin vaikeita jos on monenlaista kääntymistä. Tuntui, että ei edetty ollenkaan mutta tuli paljon hankaliakin kohtia ja ehkä parempi käyttää aikaa niiden treenaamiseen ohjatusti kuin luukuttaa vain sellaisia kohtia mitkä sujuisi. Ja alku oli aikalailla kolmosluokan kiemuroita ja Gava on nuori. Toki tavoitteena, että nekin kohta sujuu että olisi aikalailla valmis paketti joskus kun kisoihin pääsee.

Radasta jäi vielä puomi/putki erottelukohta käymättä ja halusin myös testata puomin kontaktilla pysymistä, joten ne jää vielä torstaille treenattavaksi ennen tai jälkeen kouluttamisen. Ehkäpä jos tuon alun myös harjoittelisi videolle, yksin treenatessa joskus keskityn melkein paremmin tai sitten Gava on myös aavistuksen rauhallisempi, koska ei ole viikon ekat agilityt. :D Ja Ruuti ainakin tunnisti oliko ohjatut treenit vai yksinään harjoittelua. Ja ainakin yhdet kepitkin tehtävä!

Treenaa 
- 1-4
- 10-12 (välistäveto)
- 13-14 (putki/puomi)

Torstaina tehtiin pikaiset treenit agikentällä. 
Lähinnä putki-puomi erottelua ja pystyin tehdä sitä kahdella eri kentällä. Toisessa oli mutka putki ja toinen oli toi radan kohta. Radan kohdassa parit kerrat meni putkeen. Sitten kerran sain hypylle 9 (menin hypyn leijeröimällä). Sitten kun sanoin "Gava" edeltävällä hypyllä niin alkoi toimia. Unohdin tosin käskytyksen ja sanoin "touch" mutta ohjasin oikealle linjalle.. Saatiin parit onnistuneet. Toisella kentällä ekalla kertaa meni putkeen, sitten sain menemään puomille. Sitten taas kun ohjasin putkeen puomin alla yritti puomille. Saatiin sitten onnistunut missä tehtiin molemmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!