Siirry pääsisältöön

Agility viistohyppyjä ja hakutreenit uudessa porukassa

KE PYÖRÄILYÄ & PIKNIK

Keskiviikkona eli lähes "perjantaina", kun loppuviikko on vapaata. Töistä tultua pyöräiltiin Gavan ja Ruutin kanssa kavereita moikkaamaan piknikille. Gava juoksi ihan nätisti, sai välillä huomauttaa ettei mene liian edelle. Ruuti taas sai käyttää kuonopantaa, että ei kisko (kerran testasin mutta heti ei ollut niin luotettavaa menoa). Ilma oli aika lämmin, mutta matkaa oli 2km suunta ja mentiin suht rauhallista ravia.


Perillä "piknikillä" näkyi hyvin noiden luonne-eroja. Gava meni kontaten jokaisen kaverin luona pusuttelemassa ja pyytämässä rapsuja. Sen jälkeen se makoili lähinnä meidän kanssa viltillä ja pidin sitä vapaana välillä ohittavista ohikulkijoista huolimatta. Gava pysyy niin nätisti lähellä eikä lähde ilman lupaa. Jonkin verran se tarkkaili 20m päässä olevaa leikkipaikkaa silmäkovana.

Ruuti taas sinne päästyä alkoi haukkumaan ja komentamaan muita tervehtimään tai leikkimään hänen kanssaan. Sain komentaa olemaan hiljaa. Sitten löysi kepin ja söi sitä. Muuna aikana joi tai meni hihnan mitalla kokoajan edestakaisin mihin yletti. Loppuajasta tunnin jälkeen (?) malttoi vähän aikaa istua tai makoilla. Paristi se pyysi rapsutuksia, mutta meinasi myös purupussata kerran, jolloin näyttää että yrittää haukata ihmistä. :D Tai sitten kaatui jaloiltaan rapsuttelusta. Kerran Ruuti sinkosi myös haukkumaan lähestyvälle labbikselle (hihnan mitalla). Gava haukahti, mutta pysyi viltillä.




TO AGILITYA

Tehtiin omatoimi agilitya ekaa kertaa kentällä, videoin harjoituksia niin pystyin katsoa niitä jälkikäteenkin. Tein kahta harjoitusta, Niinun radasta pätkää sekä viikon Anun treenistä.

Niinun radan pätkä oli talvitreeneissä kaikkein vaikein kohta, joka ei lähtenyt sujuakseen. Paloittelin sen osiin, että alkuun riitti kunnollinen eka hyppy (kasattuna), sitten keskityin ohjaamaan myös toisen (en välittänyt miten menee kolmannen) ja sitten kaikki oikein. Vielä vaikeutin lopuksi koiran tulokulmaa hypylle, koska Niinun radalla koira lenkitti helposti sen verran putkesta. Hyppyjen korkeus tässä oli 55cm. Ensin tein pakkovalssilla ja välistävedolla ohjaten.

Tauon jälkeen sitten vielä päällejuoksu ja viskileikkaus(?)= takaakierto ja leikkaus. Oikeastaan samaa asiaa tuli sitten Anunkin radalla, mutta vain välistävetona ja vielä kovemmassa vauhdissa. Näissä treeneissä sain vain kerran näkyviin Niinun treeneissä olleen ongelman eli Gava meinasi mennä 2 hypyn väärältä puolelta. Nyt tuli kiltisti mun ohjaukseen mukaan, kerran sain sen sinne hypylle kun jäin liian pitkäksi aikaa noukkimaan ykkösen takaa. Helpompi oli melkeimpä tehdä persjätöllä toi "pakkovalssi" kohta eli vedin vain riittävästi hypyn suunnalle ja sitten vaihdoinkin ohjauskäden.

Anun treenissä Gavalta tuli taas pari haukahdusta. Ekassa unohdin taas miten loput hypyistä piti tehdä. Sitten kerroin ihan liian myöhään välistävedosta, jolloin rima alas. Vikalla sujui.

Video on alkuun vähän kaukana, kunnes tajusin että kännykällä voi ennen videon ottamista zoomatakin laadun kärsimättä..

Ihan vikaksi oli pakko testata vielä keppejä. Alkuun tuli useampi moka ja tein 1-2 estettä mukaan. Aluksi haki vähän vaikeammasta kulmasta niin, että jäi 2 väli välistä. Sitten kun se sujui niin lopussa tuli mokaa. Tajusin sitten, että aina kun sanoin "mene mene" tai joku hoputus Gava yritti nopeuttaa ja mokasi. Jatkossa testaan sitä, että oon vaan hiljaa ja antaa koiran nopeuttaa sitten joskus vauhtia, kun se tuntuu olevan siihen kypsä. Tiedostan, että oon varmaan joka treenissä jotain hoputusta tehnyt eikä se ole ollut jatkuvaa eli pariin otteeseen keppejen aikana. Tässä treenissä se ainakin häiritsi.. Ja lisäksi on myös tehtävä 2x2 kepeillä ihan vain sitä vauhtia niin, että kepit on melkein suorana tai ne suoranakin tulee ihan pieni auttava rako.
Kentällä on nyt 2 paria mun 2x2 keppejä (4kpl), voisin viedä kotoa sinne vielä niitä lisää niin saa sitten ainakin 8-10. Sisäänmenokulmien hakua olis taas hyvä kertailla 6 kepeillä.. Se oli silloin lumien sulaessa, kun niitä tehtiin viimeksi kuurina. Ehkäpä yksi kuuri niitä vielä lähikentällä ennen keppien vientiä..

Video kepeistä 

Nova tuli hoitoon to-la. Joten Novakin oli mukana mulla kentällä. Nova sai harjoitella ekaa kertaa putkea. Alkuun ei uskaltanut juosta läpi lelulle niin tehtiin alkuun ihan vain 1-1,5m matkalta että heitin lelua putken sisään. Kun tajusi, ettei se ollut mikään ihmeempi paikka niin sitten testattiin uudestaan, että jätin lelun ja menin pannasta pitäen viemään toiseen päätyyn. Kun lähti oikein päästin pannasta. Näin saatiin yksinkin tehtynä onnistuneita. Lopuksi testasin vielä niin että mentiin putken suun eteen ja jos tarjosi kävellä sisälle niin kannustin menemään sisälle ja heitin lelun eteen. Ensin tuli samaa kautta ulos, sitten onnistui niinkin että juoksi putken läpi. Välillä Novakin pääsee hömpöttelemään agilitya.

Novan putkivideo



PE HAKUTREENIT TUUSULASSA

Perjantaina hakuiliin iltapäivällä Tuusulassa tai Korsontien risteyksessä. Pitkästä aikaa tuolla havumetsissä. Ruutin kanssa oltu kauan sitten tuolla viimeksi. :) Mukana oli Emmi & bc Step, Sirkku & aussie Susu sekä Laura & mitteli Hiro (?).

Gava teki toisena. Vaikea oli suunnitella näin kauden ekoja treenejä. Saatiin hyvin kaksi naamiointiverkkoa, kun treenikavereilta löytyi sellaiset ja osasin odottaakin, että Gava vähän järkyttyy niistä. Toisena oli meille ihan vieras ihminen ja toiselle tuttu Emmi, ihan hyvä siis näin. Gava ei ollut nähnyt muuta hakuporukkaa ja toin sen autosta, kun maalimiehet (kaksi liikkuvaa) oli jo piiloissa.

1. piilolle tuli kutsu eli "Gava". Jouduin itse huutelemaan, että kutsuvat, kun muilla ei ollut radiopuhelimia käytössä. Ja ei ollut vielä keskilinjalla henkilöä. Gava meni hyvin piilolle kutsun kanssa, mutta sitten se alkoi murista ja haukkua, kun naamiointiverkko oli kahahtanut. Vaikka sanoin, että nousevat rauhallisesti. Piilolle kiersin ja mentiin Gavan kanssa katsomaan mörköä. Maalimies heitteli paikaltaan nakkeja niin, ettei verkko kahise ja Gava alkujärkytyksen jälkeen söi niitä hyvin. Ja kävi ihan maalimiehen nenässäkin kiinni. Lähdettiin piilolta ja maalimies nousi vasta sen jälkeen. Seuraavalle piilolle mietittiin, että laittaa verkon vaikka alleen tai sivuun.

2. piilo oli vähän ylämäkeen aika pitkällä. Testasin alkuun ilman apuja lähettää, ehkä kolme kertaa ja parhaimmillaan Gava juoksi kai 10m päästä maalimiehen edestä. Ei onnistunut niin huusin, että Emmi kutsuu. Nyt Gava juoksi hyvin. Ilman apuja se ravailee ja menee epävarmasti. Kun huomasin, että mun liike vaikuttaa myös tajusin odotella pidempään että irtoaa paremmin. Toki pitäisi pystyä lähtemään heti, mutta parempi ehkä odottaa ihan hetki että lähtee hyvin. Ja että kelpuutan piston.. Jatkoin keskilinjalla ja menin piilolle.

3. piilo oli taas alamäkeen. Testattiin tätä ilman apuja. Gava juoksi viistoon ekalla piilolle. Maalimies oli kuitenkin 20m eteenpäin kuusien juurella. Löysi sitten piilolle lopulta varmaan maalimiehen jälkeä. Kesti vähän aikaa, että Gava löysi maalimiehen kuusikosta. Nyt meni hyvin maalimiehen luokse eikä ujostellut.

4. piilolle testasin taas ilman apuja. Menin keskilinjalta parempaan kohtaan lähettämään ehkä 5m lähemmäs. Aluksi Gava meinasi taas juosta liian lyhyttä pistoa ja kääntyä eteenpäin. Sitten lähtikin toisesta kohtaa lähettämällä hyvin. Katosi mun näkyvistäkin, kun lähdin kävelemään eteenpäin ja tulin metsään kiertäen, näin piilon mutten koiraa. Sitten Gava juoksee noin 15m piilon takaa kohti piiloa ja taisi saada hajun sinne kauas tai sitten oli päättänyt ettei niin kaukana voi olla. Tie ei jäänyt enään hirveän kauaksi, mutta Emmi oli kokoajan myös katsonut Gavan juoksemista, että olisi kutsunut ellei olisi itse kääntynyt. Yllätyin kyllä miten se sitten taas niin pitkälle lähti. Gava ei selkestikään tiedä mikä matkan kuuluisi suunnilleen olla.

Lopuksi sai vielä vähän leikkiä. Ja maalimiehiltä meinasi seisoskellessa kerjätä nameja. Se on se naamiointiverkko, mikä on jotenkin niin kammottava. Kaipa se ihminen jää aika hyvin piiloon koiran silmistä ja Gavaa järkyttää, kun sielä kömpiikin ihminen esiin. :D Emmin päädyssä tosin oli ei kahiseva verkko ja vähän pienempi ja tutun ihmisen kanssa se ei jännittänyt.

Nyt kävin treenien jälkeen hommaamassa samanlaista naamiointiverkkoa, kun sain vinkin että sitä löytyi Biltemasta. :) Viime syksynä yritin samanlaista etsiä, muttei jotenkin ollenkaan löytynyt. Ihailin Biltemassa myös itikka takkia, itikka lippistä ja sellaista verkkoa, jonka voi heittää päähän lippiksen päälle. Täytyy miettiä kesemmällä. :D

Gava hakutreenaa:
- ilman apuja ukot lähempänä ja helppo lähetyskohta
- ääni jos vaikeampi
- ukot hyvin piiloon verkkojen alle sekä maaston muotoihin
- ilmaisua alkuun lyhyiltä matkoilta näkyvyydellä?
- vieras ihminen selkeesti vaikeampi juttu, tämän vuoden tavoite päästä useammin vierailemaan! Nyt oli uusi maasto ja uusi ihminen.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...