Siirry pääsisältöön

Mari Leiviskän opeissa tokoa

Maanantaina Gavan kanssa mentiin AST:n porukalle järkkäämälleni Mari Leiviskän tokokoulutukseen. Aikaa per koira oli 30min (koirakoita 5kpl). Tehtiin Gavan kanssa se yhdessä osassa. KUVIA Sannalle kiitos meidän kuvista!


Seuraus: päätin aloittaa tällä, kun tuntui että vähän joka liikkeessä tiedän mitä tehdä. Oli ihan nättiä, kontakti pysyi kuten yleensä. Ei liimautunut jalkaan.
Hitaassa ekalla pätkällä paikka seilasi, testattiin erillaista kävelyä mulle pidempi askel vs lyhyt. Gava teki molemmissa hyvin mutta mietin jos on jalkaan liimautuvalla fiiliksellä niin sitten lyhyempi askel ei näyttäisi niin seilaavalta. Täyskäännöksiä testattiin oikeaan, ekassa vähän väljä. Oishan ne paremmat ettei menisi pisteitä. Juoksu hyvää.
Peruuttamisessa vähän aukesi ulos. Kunhan muistais treenata niin hyvä tulisi. Ideoina oli esim 1-2 askelta taakse, sivuaskel oikealle ja askel taakse. Tai seurauksessa vasen täyskäännös ja peruuttamaan. Tässä käännös huono ja Gava jäi kiinni ettei se niin nopeasti heitä takamusta. Peruutusta vähän kaartaen oikeaan voi testata. Yleensäkin tehtiin liikkuroituna ja yllätin kesken seuruun palkalla. Gava jaksoi hyvin hinkata seurausta lämpimässä kelissä joku 15min!





Ruutu: kerroin että haluisin opettaa sen oikean paikan koiran vastuulle ja ekalla lelun viemällä saadaan parhaat toistot ja hyvä vauhti. Tehtiin 15m matkalta näyttöruutu (hyvä kun laskin matkat 15m ja 23m ja merkkasin kun musta 15m tuntui jo pitkältä matkalta. Ekalla toistolla kävin näyttämässä ja odotin mihin pysähtyy. Tulin vähän lähemmäs niin näin. Hyvään kohtaan. Seuraavassa testattiin ilman apuja, nyt oli hyvä paikka. Sitten lelun kanssa. Ja kerran ilman lelua. Näissä niin, että olin koiran vieressä lähettämässä. Ei ollut eroa. 
Voisi myös naksuttelemalla tehdä paikan hakua ihan ruudun lähellä nameilla. Yhden voi heittää palkaksi koiran sijaintiin ja seuraavan namin pois ruudusta. Sitten koira voi hakeutua taas oikein. 

Jäävät: Päätin vielä loppuaikana testata jäävää. Gavan asenne muuttui heti ennakoivaksi, kun jätettiin palkka ja vielä kun mokasi ekan. Vaadin pelkän asennon oikein ja sitten uusiksi. Paristi en voinut käskeä jäävää, kun hidasteli seurauksessa. Voisin keskittyä näissä myös seuraamisen palkkaamiseen ettei koira mene niin sellaiseen tilaan, että yrittää nopeasti tehdä jonkun asennon ja siksi koittaa olla jo melkein ennakoiden valmiina. Että kriteerinä olisi, että seuraa samalla tavoin kuin muutenkin seurauksessa ja on ryhdikäs. Väärän asennon jälkeen myös nollata tilanne. Ettei ota siitä mitään painetta tai koita vain äkkiä tehdä heti seuraavalla käskyllä. Ja paljon myös ilman seuraamista, koira edessä, namien heittelystä tms. 

Ohjattuun, kun koira tietää mitä on tekemässä myös sellainen treeni. Missä voi käsin heittää kapulat tai vain toisen. Sitten voi päättää aina kummalle antaa luvan mennä. Vaihdellen myös suuntia. Tällöin koiran pitää katsoa kumpi näytetään ja kuunnella. 

Ihan hyviä juttuja tuli esille, vaikka tuntui vähän siltä että nuorten koirien ringin leirilläkin tuli niin paljon asioita, mitä treenata. :D Ja tulipahan edes nyt treenattua seuruun vaikeampia juttuja. ;) 

Gava <3 

Treenaa:
- hidaskävely
- peruutus
- täyskäännös
- jäävien seuruu

Ruutikin oli paikalla ja teki vähän nakkiseurausta, nakista luopumisseurausta, imutusseurausta ja kaukoja. Luopuessaan on hiljaa.. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...