Siirry pääsisältöön

Ilmaisutreeniä ja tokohärpäkkeitä

HAKU

Gavalla oli tiistaina haun ilmaisutreenit Sirkuskentällä mukana oli Minna & bc Sisu sekä Hanna & belgi Capo.

Gava aloitti ja tehtiin nyt niin, että pressut oli niin että pää näkyi, mutta kädet piilossa. Maalimies istui. Rulla oli alkuun maalimiehen edessä jalan vieressä eli maassa. Ja vikassa toistossa maalimiehen takana tai takaviistossa. Rullat oli taas samantyylisiä, mikä roikkuu pannassakin niissä ei enään mitään ihmeellistä.
1. pistolla Gavan piti vähän pöhistä tai haukkua Minnan suuntaan, kun pressusta lähti ääntä. Pressu jäi vaan päällä istuttavaksi sillä toistolla. Gava kävi antamassa pusun ja sitten lähti pois maalimieheltä. Lähetin uudestaan siitä 10m päästä kuin ekankin toiston. Nyt muisti katsoa, maahankin ja miettiä irtorullan löytämistä. Hyvin otti nyt rullan, palautti ja näytölle liina perässä.
2. pistolla taas 10m Gava juoksi taas antamaan vieraalle maalimiehelle pusun ja sitten juoksi mun luokse. Taas unohti katsoa oliko myös rullaa. Toistolla se keskittyi heti ekalla etsimään rullaa. Se palautui hyvin ja näytölle.
3. pistolla matkaa ehkä 20-30m, kuten seuraavissakin. Nyt sujui ongelmitta rullan haku ja tajusi etsiä maasta ja pusutkin jäi pois.
4. pistolla hyvin etsi rullan ja toi sen.
5. pistolla rulla oli maalimiehen takana. Etsi hyvin rullan ja toi sen. Pyörähti maalimiehen ympäri, mutta meni kulkusuuntaan nähden vastapäivään eli meni silmukan. Ehkä voisi lähettää vähän enemmän viistosti jos tajuaisi mennä suoraan taakse ja mun kulkusuuntaan nähden tulla tuomaan rullan. Nyt oon lähettänyt ihan kohti suoraan maalimiehelle kuten maastossakin. Lopuksi Gava sai leikkiä ja syödessäkin silmät meinasi pullistua kun sai pussista niin hyvää lauantaimakkaraa. :D Leikki ihan hyvin ja oli energinen muutenkin koko treenin.


Seuraava Gavan treeni voisi olla maalimiehillä päät piilossa. Miettiä myös rullan sijaintia niin, että se oppisi kiertämään oikeassa suunnassa mm:n ja omaa sijaintia.



TOKO

Ruutin kanssa treenattiin myös tokoa Sirkuskentällä. Sain otettua itseä niskasta kiinni ja treenata plus 3 asteessa, pimeässä (valot) ja yksin. On se kyllä asteen vaikeampaa kuin kesällä tai keväällä milloin kelikin jo kutsuu viettämään töiden jälkeen aikaa ulkona.

Kierto-ohjattu: nyt kaksi hyppyä kapuloineen yms. Kiersi hyvin! Välissä tehtiin pari ohjatun suuntaa ja sen jälkeenkin kiersi hyvin. Seiso stoppi ok. Itse noutamiseen meinasi ekalla kertaa lähteä takaisin kiertoon, kun kapulat oli ollut paikallaan siinä jo monen toiston ajan, enkä ollut tajunnut niitä näyttääkään. Toistolla totteli ja koitin tehdä pienemmän käsimerkin erottavana tekijänä. Yhdessä kapulan tuonnissa haukahti ja siitä puhuttelut. En palkannut. Seuraavan toi hiljaa ja palkkasin. Oikealta puolelta ekalla kertaa taas poimi tosi pitkään kapulaa ja oli siinä jo nokka kohti hyppyjen väliä. Käskystä lähti kuitenkin hypylle.

Ohjattu: tehtiin ohjattu aika hankalasti. Merkki oli osittain kohti hyppyjä ja kapuloita (5m päässä). Merkille haki ihan hyvin. Itse kapulan sijaan meinasi juosta ensin hypylle? Tulin lähemmäs ja nyt haki paremmin kapulan. Kun tiesi kapulat yritti kahdesti karata suoraan kapulalle! Näkee kyllä miten merkki on ihan toisarvoinen. Mietinkin pitäisikö tehdä ihan erikseen merkkiä palkattuna, nyt unohdin palkata jopa siitä. Ja ihan erikseen sitten että saa kapulan luota ottaa sen ja tuoda. Tai juosta kapulalle ja stoppaa sen sinne (sellaisenkin treenin oon nähnyt..).

Ruutu: eteenmeno eka oli vähän vinoon. Korjauksia pitäisi treenata? Seuraava pallolle. Sitten yksi ilman ja stoppasin ennen kuin ennakoi, oli silti ok. Pidempiä 15m matkoja voisi myös tehdä. Ruutuun lähti hyvin, jäi siellä mun reunaan. Erikseen vielä laitoin maahan ja kävelin kävelyn, palkkasin ruutuun.

Kehääntulo: tehtiin vielä yksi kehääntulo. Laitoin Ruutin maahan ja sitten pyysin sivulle. Odoteltiin siinä hetki ja kysyin mennäänkö, vähän vinkui ja suhahdin siitä olemaan hiljaa. Kehuin kun hiljeni. Sitten vähän kerrattiin oikeaa jalkaa ja odotti hiljaa vaikka sanoin sivu. Hiljaa siirtymä ja pysähdyttiin perusasentoon. Siinä "seuraa", tuli ääni. Vielä uudestaan "seuraa" ja nyt oli hyvä. Kehuin matkalla "odotusalueelle" ja palkkasin siellä. Ruuti teki muutenkin aika kivasti, maltoin odottaa että tuli hallitusti seurausta tarjoten autolta kentälle. Sekä palkkasin jokaisen leikkimisen niin että heiteltiin lelua tai taisteltiin ja Ruuti irrotti käskystä. Ja pystyin jättää lelun roikkumaan, että luopui siitä kokonaan.

Treenaa:
- eteenmenon korjaukset ja 15m matka, teipin palaa tms?
- ohjatussa vain merkki tai yksittäisenä nouto tai kapulalle juoksu
- kierto-ohjatun hyppyosio
- luoksetulon stoppi sivupalkoilla
- pidempi seuruu
- kehääntulot ja "seuraa" käskyt. kisamaisempi treeni?

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...