Siirry pääsisältöön

Agilitykisoista kokemusta ja ilmaisutreeniä

Tänään kisailtiin Vantaalla Ojangossa agilitykisoissa kolme rataa Gavan kanssa. Tuttujakin oli niin kiva, kun oli seuraakin kisoissa. Tyhmästi oltiin vain vikojen joukossa, jolloin tulee paljon odottelua eikä ehdi jäähdyttelylenkille ennen seuraavaa rataa.. Saatiin videolle kaikki radat ja jaampa ne katsottavaksi, vaikkei ne mitään priimaa ollutkaan. Tuloksena siis oli 5, hyl ja 10.


A-agilityradalla (5) päästiin lähes loppuun asti, kunnes tuli ennen puomia rima alas. Tein takaaleikkauksen edelliselle hypylle. Tosi läheltä piti! Ja ehdin kyllä taas radalla miettiä, että päästiin jo tuonne asti. A:n kontakti oli hidas, kun mun vauhti pysähtyi. Keinulla vähän varmistelin ja oli ok, tosin lähtiköhän ennen mun lupaa?

B- agilityradalla (hyl) Gava otti kierroksia edellisestä koirasta, jota ehti nähdä. Puomilla en tainnut sanoa mitään alastulolla, kun hidasti raviin. Muurin jälkeisessä hypyn valssissa rima alas, mur! Vaikeampi silmukkakuvio onnistui hyvin. Keinulta lähti vähän liian aikaisin ja yritti korjata itseään takaisin. Mietin pitääkö tollaisessa tilanteessa korjata, eihän olisi tarvinnut koska oli vain kontaktivirhe ja koira oli tullut yli puolivälin. No uusittiin ja nyt kontaktikin ihan hyvä ja tuli vapautettuakin aika nopeasti. Kepit onnistui takaaleikkauksella. Vastakäännös unohtui hypylle ja ehti venähtää pitkäksi, ei tosin tullut edes peruskäännöstä..

Juoksarit tehneillä 5vp radoilla kyllä iso ero :0 
C-radalla (10) eli hyppärillä päästiin puoli väliin, missä tuli taas leikkauksesta seuraavalla hypyllä rima alas. Samantyyppinen kohta kuin A-radalla. Kepeille taas itse taisin liikaa rynniä, oikein sisään mutta sitten levähti 4 väliin tms.

Hyppäristä laskeskelin, että keppien korjaamiseen meni n.5s 

Ilmottu myös ensi viikolle Sipooseen kisaamaan. :D

Ruuti sai tokoilla ennen kisojen alkua. 
- Seuraamista ja testasin kesken liikkeen jättäen oikean jalan eteen pitikö paikka, - ei. Oli selkeästi edessä. Aika hiljaista. Liikkeelle lähdöt jo selkeästi parempia, kestää kun laitan toisen jalan eteen ja lähtee vasta vasemman mukaan. 
- jäävät: istu ja maahan hyvät.
- kaukot: ekan seisomaan nousun istui. sen jälkeen ok. Pelkällä käsimerkillä seiso-istu toimi ainakin 8m matkalla. Oiskohan joku kaksoiskäsky tullut kun oli kisahälinää.. Pidempää sarjaa ja matkaakin pitää tehdä.

Ojangossa vielä ilmaisutreenit (irtorulla) pikaisesti. Tehtiin 6 pistoa, mutta 3-4 olisi ollut hyvä määrä. Vikoissa ei enään leikkinyt hyvin. Rullat toi hyvin mulle, kerran yritti tiputella sivulletuodessa. Muut piti hyvin. Näytöistä kehuttiin, loput vasta loppuvaiheessa. Yhdessä roikuin perässä, siihen vähän reagoi juoksemalla mun vauhtia. Sitä seuraavassa vilkaisi mun perään, kun en roikkunutkaan. Muut kerrat liutin hihnan niin, että kuului siitä ääni. Namipalkat pitää muistaa ottaa mukaan, Gava haluaa niitä mielummin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...