Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.11.2016

Paimennuksen varikko- ja ratatreenikurssilla

LA PAIMENNUS

Lauantaina paimentamassa varikko-&ratatreenikurssilla. Vähän jännitti onko asiat vielä meille liian vaikeita, kun kokemus on aika nolla paimennukset 1-luokassa tapahtuvista asioista sekä mitä ylipäätänsä varikolla tehdään yms. Ainoa kokemus on paimennuksen EM-kisat ja jos netistä katsonut kaksi videota. Mentiin samalla kyydillä Mian ja bc Maicon kanssa Someron Kotikosken tilalle. Lampaat oli aika liikkuvia ja väistivät myös ihmistä eli ihminen pysty samalla tapaa myös paimentaa niitä. 
Kuvia meidän ryhmästä. 


Varikolla lampaat jaettiin pienemmästä aitauksesta kolmeen eri karsinaan 4-5 porukoissa. Kisoissa on usein määritelty esim 2+3 riippuen väristä/rodusta, joitakin lampaita merkataan jos ne käyttäytyy eri tavalla tai ontuu tms. Tai jos takamus on epäsiisti tms. Kun lampaita jää liian vähän varikolle, täytyy hakea poistovarikolta lampaat ja kisoissa pidetään tauko. Parin kanssa laitettiin lampaat karsinoihin ja antoi niiden hetken rauhoittuakin. Tarkkana sai olla nauhojen kanssa että lukitsi portin. Koirien kanssa molemmin puolin karsinaa oli koirat ja toinen hoiti toisen puolen. Tärkein oli alkuun saada lampaat liikkeelle kohti tolppaa eikä antaan niille aikaa miettiä. Nämä karitsat kuulemma heti sellaisessa tilanteessa sitten lähtee säntäämään jonnekin. 

Oltiin Mian ja Maicon parina eikä se ollut niin helppoa kuin mitä luulisi, kun lampaat väistää ihmistä ja koiraa. Kun yritti välillä keskittyä koiraankin, kun pitää katsoa lampaita ja omaa liikkumista. Meiltä ainakin 2/3 varikkokerrasta lampaat heti alkuun pääsi karkaamaan. Olispa videota, koska en muista tai edes huomannut mistä syystä lampaat ehti lähteä hallinnasta. Yhden tilanteen sentään huomasin ja vikoissa osasi enemmän katsoa lampaita, ettei niille jää tilaisuutta jäädä miettimään. Jos kumpaakin puolta ei vahtinut. Gavan oli vaikea myös jäädä mun taakse ja että itse olin lähempänä lampaita, tollaista ei olla oikein tehtykään. Koirat oli vain backuppina. Kun ihmisillä nämä lampaat pysyi paremmin hallussa kuin koiralla useimmiten. Gava halusi mielummin kulkea lampaiden takana ja peittää niiden vetoja. Vedot olikin enemmän toiselle puolen missä oltiin ja Gava halusi hirveästi mennä sinne puolelle. Tosi nihkeästi sain sen vasemman flankille. Ja pysähdykset oli myös vaikeita, kun lampaat liikkui kokoajan. Samoin totella flankkejä, kun lampaat kokoajan karkaa ja liikkuu eteenpäin. Helpompi oli myöhemmin hakea iso lauma lampaita ja Gava ja Simba ajoivat niitä yhdessä. Välillä maahanmenoja tai pientä flankkiä. Taas maahanmenot oli vähän kiven alla. Kerran Gava karkasi kiertämään lampaat ympäri, kun valui liian lähelle ja reunaan. Varikon päädyssä hyvin totteli odottaa ja flänkätä kääntämään isoa porukkaa. Ekaa kertaa varmaan noin monen koiran yhteistyönä paimenneltiin ja isolla porukalla oli helpompaa kuin pienellä. Yllättävän hyvin Gava kesti, kun lampaat meni varikon aitaukseen kadoten näkyvistä ja että toinen koira tolpalla haki lampaat. Osassa tilanteissa pidin sitä varmuudeksi pannasta. Olisi ollut vähän helpompaa olla esim 3lk koiran parina kuin kahden "möllin" toimesta. Toisaalta palkitsevaa sitten kun onnistui.Seuraavaksi tuli vaihto ja päästiin kisaradan puolelle. Tehtiin ratatreeniä, missä oli kaksi porttia, merkattu tolpat 100m yms ja suppilo häkin sijaan. 

Olin päättänyt että tehdään lyhyeltä matkaa ensin parit hakukaaret. Gava katseli ensin poistovarikon lampaita, sitten bongasi tuodut lampaat. Mentiin pidempi siirtymä keskemmäksi peltoa. Toikin matka oli aika pitkä siihen verrattuna mitä on tehty. Ehkä sen 50m. Menin lähemmäs, Gava lähti hiippailemaan perään niin sain käskeä takaisin maahan. Sitten lähetin sen flankille, kun olin odottanut hetken oliko ok. Välillä Gava käänsi päätä oikein. Oli istumassa siellä. Lähti ihan nätisti, vähän tiukemmin tuli lopun mutta rauhassa ja käskinköhän maahan lopussa. Sitten sai tuoda lampaat mulle, jolloin sain peruuttaa vähän kauemmaksi. Vähän lenkin kautta kohti vetoa lampaat tuli. Gava, kun oli alkuun niiden takana. Siitä mainittiin myös, että jos lampailla on selkeästi jokin veto niin koiran pitää tehdä niin pitkä flankki, että lampaiden päätkin on kääntynyt. Jos katsoo vain että lampaat kääntyy niin voi olla, että saa edestakaisin tehdä flankkejä tai ainakin uudestaan. Kun kerralla näyttää koiran kanssa, että tonne suuntaan ei ole menemistä usein lampaat tottelee paremmin mennä suoraan. Itse nostoa ja kuljetusta on tehty ihan lyhyeltä matkalta vain, jolloin ei ole ehtinyt näkyä jos lampailla olisi toiseen suuntaan vetoa. Ja lampaat on ehkä tulleet myös aika kiltisti. Seuraavan lähetin Gavan sivulta ja meinasi oikoa lopussa ja käskin maahan. Sieltä "riittää" ja piti tulla pois, vaikka oli n.10m lampaista, totteli silti hetken mietittyään. Kolmannen kerran lähetin koiran sivulta ja meni hienosti. Gava sai myös poispäin ajaa siitä lampaat takaisin, mistä hakikin. Meinasi lähteä liian kovaa, jos olin paikallaan. Heti silloin maahan. Jos kävelin esimerkkinä, meni paremmin. 

Sitten meidät käskettiinkin tolpalle ja tekemään noin 100m haku! Ekaa kertaa noin pitkä ja tehtiin samalla tavoin, että toistan come bye - käskyä. Sillä Gava saa hyvin tukea ja uskaltaa mennä laajemmin ja jatkaa flankkiä. Loppuvaiheessa -kaukana! Gava oli vilkaissut mua kohti ja mietti siellä hetken ja meni sitten lampaiden edestä kiertäen niiden taakse. Sieltä lähti hetken päästä tuomaan lampaita. Anja oli yrittänyt kai huutaa, että tulen lähemmäksi auttamaan, mutten kuullut. Mia arveli myös, ettei koira olisi lopussa kuullut enään käskyjä, kun katsoi kysyvästi. Kuljetuksessa yksi tummempi lammas alkoi haastaa Gavaa ja tuijotteli sitä. Kannustettiin Gavaa ja se hyvin vastasi tiukalla tuijotuksella lampaalle. Näissä tilanteissa myös mahdollista vähän flankätä koiraa, että lampaat "sekoittuu" ja vaikeampi seuraa muiden esimerkkiä jatkaa matkaa. Pillistä olisi myös apua noin pitkällä matkalla. Puhetta oli myös, kun näkee välillä koiria tosi laajalla kaarella. Koiralla pitää pysyä tatsi lampaisiin eikä se saa menettää lampaita sillä, että menee liian kaukaa. Gavan kanssa lampaat pysyi kyllä aina paikallaan, kunnes se oli takana. Ekaa kertaa tuli harjoiteltua myös, että oli vieraita tolppakoiria, kerran aiemmin tullut testattua tolppakoiria Päivin luona. Tuokin oli jotenkin uutta, että siellä jotkut on lampaiden lähettyvillä. 

Tämän jälkeen kuljettiin molempien porttien läpi. Kuljin osittain mukana ja Gava sai alkuun enemmän poispäin ajaa lampaita, sitten taas peruskuljettaa. Mun piti muistaa liikkua enkä jäädä tuijottamaan missään vaikeissa kohdin. Vaikeutan entisestään. Samoin jos koira on tuomassa lampaita ja se työstää niitä jostain suunnasta liikkeelle, jos silloin kävelee kohti se vain työntää lampaita kohti koiraa. Lampaat taisi mennä ekan portin läpi Gava oli vähän huonossa kohtaa vetojen suhteen ja lampaat taisi yrittää karata tässä. Gava kävi ne kiltisti hakemassa/pysäyttämässä. Toiseen porttiin sai vedon puolelta taas vähän työntää lampaita. Menivät portin läpi. 

Sitten käveltiin suppilon luokse, joka oli kuja missä oli leveämmin sisäänmeno. Lampaat valahti heti alkuun kapeammalle puolelle. Osa meni sinne seisomaan ja osan Gava leveämmän puolen kautta sai tuotua. Sitten kutsuin Gavan käden luokse ja sai siitä ajaa lampaat suppilon läpi. Loppukohdassa sitä vähän jännitti, kun lampaat jäi seisomaan lähelle ja sanoin flankkikäskyn, jolloin tajusi tehdä oikein flankin ja lampaat lähti liikkeelle. Lopuksi Gava sai viedä lampaat poistovarikolle. Tuntui, että matkalla oli niin paljon muuttujia ja koitin keskittyä lampaisiin sekä koiraan. Sitten vielä muistaa sanoa oikeita käskyjä. En kaikkia kohtia muista ihan varmasti, kun kohdat meni niin äkkiä. 

Siitä oon tosi ylpeä, että Gava kesti hyvin sitä haastaneen lampaan. Lisäksi vaikka näki, että lampaat meinasi lähteä haki ne tosi nätisti. Joskus kun meinaa jyrätä jonkun lampaan päälle. Varikolla Gava kerran ryntäsi yhden perään ja kaatui joko lampaan tyrkkäisemänä tai kompastui. Ei pidä sitä kaikkialle päästää.. Fyssari aika on onneksi varattunakin. Onneksi totteli odottaa muissa "vaaratilanteissa". 

Lampaiden kuljetuksessa ja poispäin-ajossa ihanteellinen on, että lampaat kävelee tai ravaa. Jos koira flankkää edestakaisin niiden takana lampaat vähän villiintyy eikä ne ole helppoja kuljettaa silloin rataa. Rauhallisempaan koiraa ne tottelee paremmin. Työkaluina tähän, koira maahan jos se tulee liian kovaa. Opettaa seisominen, ettei koiran maasta seisomaan nousu jo aiheuta lampaihin kiirettä. Käsky Steady, joka tarkoittaa että koira hidastaa ja myöhemmin kulkee hitaasti. Alkuun tätä ajetaan niin, että maalta nostamisen jälkeen koiralle sanotaan se käskevästi. Jos ei mitään vaikutusta niin heti maahan painokkaasti. Jos seuraavallakaan kerralla koira ei muuta vauhtiaan heti maahan. Tarkoitus olisi saada koira vähän epävarmaksi, että se hidastaa vauhtia koska on joutunut maahan. 
Seisominen on ollut taas helpoin opettaa peruskuljetuksessa, jolloin ohjaaja on eleillään myös stopannut koiran. 

Pillillä on myös peruskäskyjen lisäksi steady. Anjalla oli myös vihellys mikä kertoo juuri noin tuo on hyvä. 

Muistettavaa
- lampaiden päät
- lampaiden vauhti
- vedot
- steady ja seiso
- pilli

Koulutuksessa tuli ylitettyä myös eräänlainen kynnys, kun tehtiin noin vaikeitakin asioita jotka on lähellä kisarataa.

Mian ottama kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!