Siirry pääsisältöön

Tokon tuomarikolleegiossa R&G

Klaukkalan kennelpiirin tilassa tokon tuomarikolleegiossa molempien kanssa. Tehtiin ihan kisamaiset suoritukset.

GAVA VOITTAJALUOKKA

Gavan kanssa mentiin voittajaluokkaan. Videolla myös kaikki liikkeet. Siirtymiä ei videolla, mutta ne Gava teki tosi kivasti ja palkkautui pompuilla. 


Numeroita ei saatu liikkeistä, mutta laitan omat arviot. Suorituksen jälkeen Piritta Pärssinen antoi kommentteja liikkeistä.

Paikalla makuu 8?: Nopea maahan, jätössä oli kuulemma nuuskinut maata. Nousi istumaan heti kun tulin sivulle. Ei ollut eka kerta, kun ennakoi noin! 
Kommentit: Paikkiksessa ennakoi sivullenousun, käskin maahan. Olisi ollut hylkäävä virhe jos tuomariharjoittelijat olisi kuulleet. Täytyy muistaa kisoissa.

Seuraus 8-9: tosi tyytyväinen, kontakti säilyi hyvin vaikka oli häiriötä tuomariharjoittelijoista. Ehkä vähän yliyritti liimautumalla. Mutta mielummin se kun koira ei tee ollenkaan. Peruutukseen varmuutta pidempiin pätkiin, nyt herpaantui vähän 3 askeleen kohdalla. 
Kommentit: Seurauksessa kiertyy vähän jalkaan ja haittaa liikkumista. Mun kädet välillä hyvin ja välillä koholla. Peruutuksessa pidin myös irti jalasta. Äh miten vaikeata on itse kävellä kädet normaalisti eikä tollein A- muodossa. :D Mun kävelytyyli on vähän huitova. Ehkä pitäisi olla myös vähän vaatetta. Seurauksessa keskittyy niin liikkuriin paitsi alku seurauksessa muistin keskittyä omiin käsiinkin. :D 

Zeta 9,5-10 oli hyvä tehtiin seiso ja maahan. Maahanmenossa hilkun ennakoi seuraamaan lähtöä! Sitä ei tuomarit huomannut.
Kommentit: hyvän näköistä ja maahanmenossa hyvin rytmitin jätön.

Luoksetulo 9: Maahan sivulta hyvin. Vähän kompuroi liikkeelle lähdössä, ja näytti että odotti vähän käskyä, mutta vauhti säilyi. Stoppi lukkojarrutuksena ja liukui maton takia. 
Kommentit: Luoksetulossa vähän liukui stopissa mutta matto oli liukas.

Ohjattu 9: Muistin viritellä "missä nouda" ja katsoi hyvin liikkuria.
Kommentit: Ohjatussa seuraus väljä, koska väisti kohtaa matossa. Nouto hyvä. Sivulla vähän vino. Ei kannata korjata tai kommentoida kehässä tollaisia, ettei tuomari kiinnitä niihin huomiota. Se tuli vinkkinä. Itsekin videolla tulin korjaanneeksi paremmin sivulle. 

Ruutu 9-9,5: Tosi upeasti juoksi suoraan ruutuun ja keskelle taakse stoppi! Matolla liukui stopissa. Maahan hyvin, itsellä vähän kävi hitaalla taas käskeä ilman käskyä maahan. Seuraamaan tuloon mietin käskyä päädyin "tänne", mutta "seuraa" olisi voinut olla selkeämpi.. 
Kommentit: Ruudun seuraamaan tulo oli väljä. Kutsuin "tänne" eikä tajunnut heti tulla seuraamaan. Muuten ruutu täydellinen! Just oikea paikka.

Kaukot 6-8: Näitä ei olla tehty näin pitkänä sarjana vielä 10m matkalta. Joten mikä tahansa suoritus olisi tosi hyvä. Gava sekoitti ekan istumisen seisomisen. Liikkui seiso-> maahan vaihdossa 10cm (sitä ennen m-i) sekä seiso -> istu vaihdossa toinen tassu liikkui (sitä ennen m-s). Jätössä ehti vähän vilkaista muualle, niitä enemmän palkattuna. Tosi kivalla asenteella teki ja yritti parhaansa. Noissa vaihdoissa onkin vielä treenattavaa ja parasta että istu -> maahan joka oli vielä kesälläkin vaikea sujui.
Kommentit: Kaukoissa liikkui ja tuplakäsky.

Tunnari 0:
Tunnarissa toi väärän, sen mikä ekana tuli vastaan.

Hyppynouto 6/9: 
Hyppynoudossa metalli, ekassa yritti mennä kapulan kanssa teipille. Lisäkäsky eteen ja sitten sivulletulonkin sijaan teipille. 
Kommentit: Uusinnassa tuli eteen liian tiiviisti ja juoksi vähän kapulan ohi. (Videolta näkyy, että yritti molemmissa napata kapulan, muttei osunut siihen. Voisi tehdä näitä keskikokoisellakin kapulalla, jos se olisi helpompi poimia suuhun.. Gavalla kun ongelmaa itse metallissa ei ole.)

Treenaa Gava:
- paikkamakuu sivulletulo, zetassa maahanmenossa ohi kävely
- seuraus ettei kierry jalkaan
- peruutus 5-10 askelta, kesken seuruukaavion
- kaukot seisomisvaihdot varmemmiksi, jätöstä palkkaa
- ruudun loppu 
- tunnareita! vierailla kapuloilla ja ihan uusilla. Yritti tuoda sivulle.
- hyppynouto kapulan luovutus eteen (yritti sivulle)
- ohjaaja opettele kävelemään kädet normaalisti

Tosi tyytyväinen Gavan tekemiseen ottaen huomioon treenimäärät. Nyt kun saadaan vaan treenejä alle niin hallikaudella vielä kisaamaankin. Ja rinnalla sitä evl:ää. On se vain niin kultainen ja luotettava kehässä. <3 

Kuin samikset, Gava ja Saimaa (ei sukua keskenään)

RUUTI EVL

Sitten oli vuorossa vielä herra vinkuiitan vuoro. Ruutin toinen epävirallinen kokeilu nyt uuden evl:n parissa. Oli uusi halli meille ja mattopohja. Ruuti kiskoi kuin hinaaja paikalle, kun otin autosta. Treenattiin käytävällä jonkun verran seuruuta, jääviä, kaukoja yms. Ruutilla oli silti sellainen pieni stressi paikasta. Ja Ruuti aika häiriöherkkänä kuunteli jotain ääniä seinän takaa ja varmaankin noin monesta ihmisestä otti häiriötä. Sekä törppöjä oli alkuun miljoona kentällä. Alla oleviin liikkeisiin voi kaikkiin lisätä ääntelyn, jota tuli ainakin jossakin kohtaa vinkaisujen tai piippauksen muodossa.

Paikalla olot 9 & 0: Istuminen oli hyvä. Sitten maahan käskiessä nytkähti Inkan käskyä, mutta tajusi olla menemättä. Mun käskystä hyvin maahan. Oli hitusen vinossa jo istumassa ja itse valitsin myös vähän vinon kohdan jäädä seisomaan. Mutta kun viereinen pumi käskettiin maahan Ruuti nousi istumaan. En ollut varma taas kuinka toimia, varmaan nollautui jo siitä makuuosio. Käskin maahan ja Ruuti alkoi vinkua, mitä harvoin tekee paikkiksessa. Sitten nousi hetken päästä seisomaan, oli hirveä kiire päästä pois ja palkalle. Näytin käsimerkillä maahan ja liikkui. Tehtiin vielä luoksetulo, kerran muutkin. Olisin mielummin hakenut sen sieltä enkä päästää sinne päin minne halusikin. 

Kehä 1:
Seuraus 0-5: ihan kamalaa taas. Ruuti oli ihan kuutamolla. Välillä valui metrin päähän, välillä taas käveli mukana ilman kontaktia. Jossakin täyskäännöksessä teki saksalaisena. Loppua kohden vähän heräsi. Sanoin lisäkäskyjä käännöksissä. Tällaista se on välillä kisoissa, ihan kamalaa! Tulee fiilis ettei ole osannut opettaa koiraa edes seuraamaan. Ruutilla ei vaan toimi jos kisa alkaa seurauksella. Ja itse siirtymätkin oli kisassa tosi huonoja. 

Zeta 7-8?: teki oikeat jäävät, mutta alkuun vaan käveli sivulla. Päätin palkata tässä välin, mutta ei Ruuti halunnut edes lelua. Mutta ehkä se vähän helpottui.
Kommentit: seuraus huonoa. Istumiseen vähän tehostetta? Katsoin?

Luoksetulo 8: tässä lyhyemmät välit kuin kisoissa ja eka stoppi venähti niin valui myös seuraava maahanmenon pysäytyspaikka. Totteli nopeasti käskyjä. Ohjaaja saisi opetella käskyttämään merkin kohdalla! 
Kommentit: pysäytyspaikat eri kuin merkityt paikat. Siistit stopit.

Ruutu 0/7: Ekassa yrityksessä jäi pisteen etureunaan, juoksi suoraan mutta jarrutteli ehkä siinä 8m kohdilla. Ruutuun meni sivusta sisään ja ihan etureunaan. Maahan käskiessä tassut tuli 5cm yli. Otettiin uudestaan, että tuomarit saa paremmin arvosteltavaa. Eteenmeno yhä parempi, tosi hieno! Ruutuun juoksi nyt suoraan, mutta pysähtyi taas itse etureunaan. Käskin uudella käskyllä vielä ruutuun + käsimerkki ja stop. Nyt hyvin takanurkassa. Sieltä maahan. Seuraamaan hyvin. Eli se ruudun paikka ja haku! Kisoissa niin monesti myös saanut jäädä eteen.

Kehä 2: 
Ohjattu 8: Tässä hidasti tosi selkeästi metriä ennen merkkiä. Pysäytin sitten merkin viereen. Haki hyvin vasemman, mutta vinkaisi taas sinne lähtiessä. 
Kommentit: merkillä hidas (ennakoi) ja ääni kapulalle mennessä.

Tunnari 8: Tarkasteli aika paljon, mutta toi oman. 

Kaukot 5-6: Ekaan vaihtoon kaksoiskäsky, koska seisoi istumisen sijaan. Sitten tuli toinenkin kohta, missä mun käskystä teki väärän vaihdon istui seisomisen? Päätin etten käske, koska seuraava vaihto olisi ollut se asento. Mutta kuulemma ehdottomasti käsken vaikka tulisi kaksoiskäskyt. Koska muuten jää tekemättä kaksi asentoa. Tiedetään jatkossa. Vähän oli nihkeänä, mutta samaa kuin aiemmin on ollut toi että sekoittaa istumista ja seisomista. Samaa on näkynyt treeneissäkin eli pitäisi saada treenattua kuntoon. Muuten ei liikkunut suuremmin.

Kehä 3:
Kierto-ohjattu: Tämä tehtiin omassa kehässään. Ruuti bongasi hyvin kiertotötsän. Kenttä oli muuten ihan tyhjäkin merkeistä. Hyvin lähti kiertoon, vähän hitaasti ehkäpä? Maahanmeno kierron jälkeen hyvä. Sekä kapulan nouto. (sanoin "tuo" + käsimerkki) Muistin myös apuna "hyppy" sanan. Musta katsottuna vasen este on aina helpompi ja toki se on sivulletulon puolellakin. Oikeaan treeniä, koska se on aina hankalempi. Mutta hienoa, että onnistui näin kisatilanteessa! 
Kommentit: joku ääni odottelussa? Muuten ok? 


Treenaa:
- kaukot istu/seiso erottelu!
- seuraus, peruutus
- siirtymät oli kauheita, liikkurin kanssa
- luoksetulossa itse opettele pysäyttämään merkeillä!
- ruudussa jäi liian eteen. Ja eteenmenoa se 15m ettei ennakoisi. Ruudun paikan vaihtoja.
- merkillä ennakoi pysäytystä
- paikkiksen makuuosio


Myös Rasmus 13v 10pv kuvia :) Kaksi alempaa sai vähän Gimp tehostetta




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...