Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

18.11.2016

Putkijarrut ja juoksarin testailua

Torstaina koulutin taas agilitya ja viime kisojen pohjalta halusin sinne 9-10 esteiden tyyppistä kääntymistä, vauhdilla keinulle ja hyppykaaren mihin rimahäiriöitä. Hieman ahtaasti tuli keskellä olevat esteet olemaan, mutta onneksi kukaan ei törmännyt keinuun tms.

Ostin omatoimipaikan, aikaa oli 12min ja se oli riittävä ja meinattiin molemmat läkähtyä. Sen verran spurttailukohtia.

1-2 hyppyjen väli oli 5m ja siihen Gavalla ja aussie Pikillä tuli vain yksi ponnistusväliin. Gava tajusi sen hyvin. Keinulle vienti sujui kummaltakin puolelta, ekalla kerralla Gava sai tehdä aika lukkojarrutuksen keinun päädyssä tuli sille vähän yllätyksenä. 

Olin ajatellut kääntää hypyllä 5 oikealta puolelta silmukan mallisesti, mutta Gava hyppäsi sen toiseen suuntaa ja luki leikkauksena. Lähetin koiran puoleisella kädellä ja jäin odottamaan. Linja keinulta ajoi kyllä enemmän sen suunnan hyppyyn. Kun otin mukaan vastakkaisen käden kääntyi oikein. 

Putkilla 6 ja 17 oli meille hyvä treeni putkijarrun muodossa. Paristi Gava menikin ihan suoraan putkeen. Treenattiin niin että tein vastakäännöksen putken suulla, joko leijeröin keinun tai sitten menin putken vierestä. Molemmat lähti toimimaan. Ainut vaan välillä kielsi putkella, joten täytyy treenata lisää niitä että uskaltaa mennä putkeen ja kääntyy hyvin.  Ja että itse tietää mikä ohjaus  on riittävä. Tai sitten niitäkin että sanon jotakin putkeen mennessä tai rytmitän vähän liikettä mutten kääntyisi vasten. 
A:ta tuli kahdessa kohtaa. Päätin tehdä juoksareina, kun oli vauhdikkaassa kohtaa. 7-8 kohdan a-este menikin tosi hyvin. Rytmitti siihen hienosti. Sitten taas 21 kohdassa laukka osui tosi ylös. Tein takaaleikkauksen niin ei varmaan silloin tule riittävän kovaa ja tietty vauhti alkoi lopussa vähän hiipua. Otettiin siihen toistoja, että odotin vähän ja koitin juosta kovaa vierellä. 8 esteelle tuli putkesta enemmän vauhtia ja oma liike säilyi sekä juoksin vähän edelläkin. Loppuun otin vielä pysäytyksen, ekalla sekoitti ja seuraavalla kuunteli. Kisat tulossa enkä ihan luota juoksareihin korkeassa vireessä varsinkaan..

9-12 pätkä tehtiin sekä pysyen alun samalla puolen ja takaaleikaten putkeen. Sekä valssaten hypyllä 10 ja lähettäen putkeen. Kummatkin taisi toimia, mutta takaaleikkaus siitä parempi etten vahingossa aja lenkittämään liikaa ennen hyppyä 10. Tollaisia kohtia lisää! Vaikka on ihan yksinkertainen ratakuvio. Vielä jos siihen tullaan kovaa esim putkesta. Linja oli noissa niin, että koiralle on ihan loogista tulla hypylle 10 kuten radalla. Mutta ihminen helposti ajattelee, että pitää varmistaa että koira menee hypylle 10. Yksikään koira ei tullut välistä, vaikka ohjaaja olisi tehnyt persjätön ajoissa tms.

13-16 pätkän olin suunnitellut rimahäiriöille. Samantyylinen oli Saijan koulutuksessa, toki tohon tultiin vähän eri kulmasta ja tilan takia ei ollut niin luukutus pätkä. Saijan koulutuksessa ohjaaja pystyi helposti oikoa omaa reittiä ja koiralle oli silti loogista juosta esteitä. Tässä sai ihan vähän varmistaa hyppyä 14 tai ainakin ohjaajat niin halusivat tehdä vaikka ei nyt ihan pakko ollut. Radalla halusin vaihdella putken suita A:lle menon takia yms, mutta tähän pätkään olisi palvellut paremmin toisesta putken suusta tulo ja sitten taas lopun pätkään toinen putken suu, että olisi ehtinyt paremmin jatkoon. Niinpäin oli taas hankalempi aiemmasta pätkästä, jonka halusin että on looginen. :D Gavalla itse treenin aihe onnistui tällä pätkällä, ei yhtään rimaa. Toki noi Niinun rimat on aika järkäleitä. Helpommin tippuu kevyt puinen tai muovinen. Huomasi tosin, miten pienestä tai en tiedä oliko niin pientä, että Gava tulikin jonkun hypyn ohi tosi vikkelästi vaikka normaalisti juoksemalla se hakee tollaiset hyvin. Heiluttelin käsiä ylös alas edestakaisin tai vilkaisin vastakkaiseen suuntaan esim yhden estevälin ajaksi. Vaikea kyllä itse tollaisesta palkata, kun en päätä kääntäessä nähnyt niin mitä teki kun katsoin muualle ellen nähnyt että tuli juuri hypyn ohi. Palkkasin kaikki, kun en ollut pistänyt tavoitteeksi kuin rimat. Mutta periaatteessa sen pitäisi pystyä edetä hypyt oikein vaikka teenkin jotain. Koska jos se kriittisessä kohtaa reagoi samalla tapaa muuttamalla omaa suuntaan mun ylimääräisiin liikkeisiin se voi tiputtaa taas riman. Noissa kohdin reagoiden ei tiputtanut, mutta ainahan on mahdollisuus jos se ehtii kiertää yksittäisen hyppysuorallakin. Näitä täytyy tehdä lisää avustajan kanssa ja että on joku apusilminäkin. Samalla tavoinhan hyppysuoralla Gava tosi pienestä liikkeestä jos on ansaesteitä lähteekin väärään paikkaan.. Tai ottaa väärän linjan toiseen putken päähän. Takaakierto 16 sujui helposti.

19 kepit tehtiin kerran putkesta tullen ja Gava teki ne tosi hyvin! Olivat lähellä A:ta ja ohjaaja sai olla tarkkana ettei työnnä koiraa väärälle puolelle. Kuvassa kepit on vähän helpommin.

24-26 esteiden pätkä olikin vaikeampi. Putki ohjasi väärään suuntaan koiraa enkä ehtinyt tekemään leikkausta, kun piti varmistaa koira putkeen 23, keinun sijaan, en tota tajunnut ajatella! Mutta Gavahan lenkittää mun liikkumisesta, jos mahdollisuus.. Tehtiin erikseen sitten leikkaus. No 26 olin ajatellut vippauksena, mutta eihän se toiminut tohon oikein, koska koiran linja olisi niin väärä takaakiertoa ajatellen. Valssi olisi varmasti kääntänyt paremmin. Tehtiin kuitenkin niin, että ei lähtenyt vain lenkittämään vaan piti tulla haltuun. Oikeastaan sellaisia pitäisikin tehdä ja palkata vain haltuunotosta.. Gava yritti mennä hypyn suoraan ja hakea kepeille. Toisella kertaa olisi jopa osannut hakea kepeille oikein! Aika hienoa yrittämistä, vaikka väärä ajatus. :D Tarjosi kerran myös välistävedon hypylle 25.

Loppujen lopuksi radasta tuli kiva. Tosin aika kuluttava, kun niin paljon spurttailukohtia. Huomasi, että meinasi itsekin läkähtyä. Se on mittari onko juostava vai lähetettävä rata. :D Tuli aika useampaakin asiaa katsottua lyhyessä ajassa. Kontakteja, että keppejä useammin mukaan teki hyvää meille kuin ryhmäläisille. Oli tosi poikkeustreenit myös A:n toistojen kanssa. Jotenkin pelottaa se juoksarin treenaaminen niin en oo uskaltanut treenimäärien takia katsoa sitä kenenkään kanssa. Mutta nyt taas kun tehtiin niin sujui ihan kivasti ainakin radan eka a. Noita pitäisi saada kyllä tehtyä myös ohjattujen treenien kovemmissa kierroksissa ja isolla radalla.

Näissä treeneissä tiputtikohan Gava yhden riman, kerran 10 rima. Tajusin keskeyttääkin siihen. Ohjatuissa saisin olla nykyään tarkempi niistä. Viime kisoissa tuli vähän samantyylisissä kohdin rimat, molemmissa Gava jäi vähän seläntaakse, mun leikkaus oli valmis niissä molemmissa ja liikuin riman suuntaan. Ne kummatkin vähän hätiköi ja hyppäsi liian matalan hypyn (osui reisiin). Katse kyllä säilyi koirassa, mutta vedätin hiukan. Yksi rima tuli valssissa, jossa ajautui kai liian eteen kun tiputti etujaloilla. Valssi lähti kyllä käyntiin ajoissa, mutta tein vielä käännöstä kun koira tiputti riman. Ihanne tapauksessa olisin kääntynyt jo kun ponnistaa. Noita samantyylisiä kohtia nyt treeniin ja niin, että myös häiritsen sitä. Kisoissa tosin yritin ehkä vähän varmistaa toisen riman, mutta tein pienen rytmin muutoksen. Video 1, video 2. Tosi pientähän nämä on, mutta ettei vaan tule tavaksi aina tiputtaa joku yksi vahingossa. Noissakaan ei näy isompaa syytä, joten saisi olla kyllä tarkkuutta vähän enemmän molemmilla. Yksittäisetkin pudotukset menee välillä läpi sormien, jos keskityn tekemään jonkun toisen jutun. Oli nyt tylsää ja aikaa tuijotella videoita silmät tihrustaen. :D Voisin ottaa nyt treeneissä tavoitteeksi nollatoleranssin, että jos tiputtaa niin keskeytän. Ei tietenkään huomauteta, kun Gava on herkkä, mutta ei myöskään palkita radalla. Ja asia erikseen jos on vaikea kulma niin treenataan sitten sen hyppäämistä niin, että onnistuu. Ja myös nämä rimapudotusten mukaiset ratakuviot menee treeniin ohjaushäiriöllä. Johdonmukaisuudella ja mustavalkoisuudella niin kiltti kun Gava on tällaista pikku juttua ei varmasti olisikaan. Mutta niin pieneltä kuin se kuulostaa niin jos radalla on yksikin hyppy mistä tulee rima niin aina se vie sen nollan. Ja se kasaa hirveät paineet ohjaajalle, jos ohjauksen pitäisi olla ihan täydellinen. Viime Niinun treeneissä vire oli meillä aika samaa kuin kisoissa tai jos ajattelee Liuhdon treenejä. Liuhtojen videolta rimojen syy oli liian myöhään hypylle päästetty koira, vaikka kyllä niissä oli tilaa hypätä tai hyppyä kyllä jo osittain kerrottiin. Voisin saada vähän armoa. :D Viistohyppy, missä juoksin lähellä vähän vedättäen, backläpin suunta ja käännös sekä sivussa olevalle hypylle lähetysvalssilla ja valssi kääntyi koiran ollessa rimalla. Täytyy treenata siis rimahäiriönä myös myöhässä olevaa ohjausta! 

Treenaa:
- hyppy 5
- rinnakkain olevat hypyt 9-10, ettei lenkitä
- putkijarru 6/17
- 24-26 haltuunotto, ettei lenkitä
- rimahäiriöitä apparin kanssa, että pitää hypätä suoran hypyt..
- kisoissa keinulla juoksin kovaa vieressä, niin treeneihinkin!
- jos alkaa puomilla niin kutsua keskiväliltä? Viime kisoissa kutsuin puomin edestä ylösmenon pelossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!