Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.11.2016

Parkkihallitokoa ja Niinun agilityt

MA TOKO

Maanantaina treffattiin Annen ja Jedi aussien kanssa ja päätettiin mennä Nihtisillan ruokakaupan parkkihalliin treenaamaan tokoa. Saa ainakin reilun 10x6m alueen hyvällä omatunnolla vallattua ja siellä olikin hyvä tyhjä takanurkkaus. Ulkona tuiskutti ja oli hyisevä tuuli, tuolla ei tunnarissa jäätynyt edes sormet.

Ruutin kanssa aloitettiin ja kaksi settiä sille.

  • Ehdin yksin tehdä zetaa ja seurausta sekaisin. Teki ihan hyvin. Seurausta useampaan kohtaan ja tehtiin paikallaan oikean jalan eteentuloa. Sitten luvalla sai siirtyä. Tai sitten tosi tehokas oli myös suoraan kesken seurauksen jättää oikea jalka eteen ja jos oli irronnut vasemmasta niin pyytää korjaamaan reittä taputtaen. Palkkasin korjaukset.
  • Tunnari: liikkurin kanssa. laitoin namihäiriöalustan reunaan, mutta näköjään linnunkakoista oli jo tarpeeksi häiriötä. Ruuti ei niin bongannut kapuloitakaan ehkä 12m matkalla ja kun oli kaikkea maassa, hiekkaa, viivoja, pari roskaa yms. Huomautin kun yritti syödä jotain. Sitten Ruuti ei keskittynytkään ja yritti paristi napata heti ekan. Sitten oli hyvä. Tehtiin vielä uudestaan ja eka huonoja. Sitten hyvä. Ravasi usein kapuloille tai sitten yritti matkalla vielä syödä jotain. Osaa olla hankalaa ton kanssa! Jotenkin myös ajattelen, että se on evl koira ja niin kokenut mutta Ruutille paikka oli 100kertaa vaikeampi kuin Gavalle..
  • Kaukot: liikkurin kanssa (parin metrin päässä takana heilutti käsiä). Ruuti 15m matkalta otti tuplakäskyjä ja sitä pohdittiin miksi ei kykene. Alkuun myös teki maasta istumaan nousua, kun pyysin seisomaan. Tuolla paikassa ja häiriössä se ei näköjään kyennyt tekemään. Tehtiin sitten läheltä sekä sai pelkästä käsimerkistä nousta. Tehtiin myös häirittynä, liikkuri edessä kyykyssä, sanoo häiriösanoja tai lelun kanssa. Välillä Ruuti meni häiriöön ja nytkähti. Sanoin käskyn välillä, kun katsoi häiriötä. Istumisen ja maahanmenon paremmin osaa, mutta seisominen on vaikeampi. Jossakin siirroissa vähän liikkui, kuten seiso maahan oli häirittynä huonompi. Näihin treeniä siis!
  • Merkki: tässä Ruuti jäi seisomaan pienen roskan luo metrin merkistä. Sitten uusi käsky ja löytyi. Kehut vain. Uudestaan ja nyt oli suorakin merkki. Matkaa 7m?
  • Merkin/ison tötsän kierto: 10m matkalta, oli roska maassa oikealla Ruutin piti juosta sen yli ja kiersi tötsän eri suuntaan kuin yleensä. Jäi ensin seisomaan sinne taakse. Toistoilla hyvä.

Gavan kanssa
Gava oli ollut varmaan nukkumassa odottelut ja piti hirveästi venytellä alkuun. :D

  • Zeta: virittelin istumiseen, mutta silti seisoi. Olisin voinut katsoa tarkemmin jäävässä. Näitä voisi kuvata, että oppisin tekemään pienen avun istumiseen, mikä ei kuitenkaan erotu liikaa. Mielummin myös ottaisi vaikka mini sanktion siitä kuin kokonaan väärä. Toistolla ok. Seisominen myös ok.
  • Tunnari: heti eka oli hieno. Meni ja tuli laukalla. Vähän tarkasteli riviä nuuskiessa. Meinasi tuoda sivulle ja korjasin eteen. Erikseen 2m matkalta maasta nostoja, toi eteen ilman apujakin.
  • Kaukot: otettiin vähän häiriötä näihin.
M-i häiriössä 10m hyvä!
I-m ekalla väärä tekniikka. Läheltä hyvä ja sitten myös pitkältä.
I-s ilman häiriötä ja max 5m matka. Osa huonoja, osa hyviä. Näytin käsimerkkiä eka väärin, sitten muistin kuinka menee..

  • Ison tötsän kierto: sujui hyvin. :) lennosta palkka.
Gava jaksoi hyvin noinkin pitkän setin. Sen kanssa on vain niin kiva treenata, kun tekee hiljaa ja yrittää aina parhaansa. :) Sitä on myös niin paljon helpompi lukea eikä ota häiriötä. Täytyisi saada tehtyä kaukoja taas kuurina!

Takki on alkuun näin ihana :D

KE AGILITY

Keskiviikkona oli Niinun agilitytreenit (vk 45) ja rata oli saanut vaikutteita Saksasta. Oli oikein kivoja ratoja ja Gavalla oli intoa kuin pienessä kylässä ja samanmukaisesti se irtosikin - myös ansaesteille.

Kisamöllit ja tehtiin 1-10
Ensin tehtiin kisaavat möllit rataa (10 estettä).
- kepit aika suoraan ja vauhdista ok!
- avokulman käännös 9 ansahypyn (kisamölleissä ei numeroa) ohi, meni ensi läskiksi. Irrotin kyseiselle hypylle ja menin valmiiksi 6 hypylle = ei selkeää kääntymistä. Vastakääntö hypylle 5 toimi. Tutustumisessa valitsin myös väärän ohjauksen, päällejuoksun (johon olisi ollut myös liian vaikea kulma ja rata ei syötä takaakiertoon). Niin takaakierto päällejuoksu tai sitten takaakierto persjättö (koira pyörii siivekkeen ympäri), joista jälkimmäinen tuntui helpommalta. Takaakiertona vaikea, koska koiran piti pyöriä täysi ympyrä. Takaaleikkaus 8 hypylle, näytti paremmalta sillä kuin peruskäännöksellä. Ehkä olisi voinut palkata myös aiemman hypyn kääntymisen, missä oli mahdollisuus karata ansaesteille (täytyi kääntyä noin 90 astetta).. Kierrettiin ongelmaa vain eri ohjauksilla. 

U putkesta kovalla vauhdilla a:lle käskin pysäytykseen rytmittämään ja vapautin, mutta tuli yhdellä loikalla harjalta alas. Vauhti vähän yllätti Gavan! Hetkeen ei ole tollaisia tehnyt. 

Tehtiin siis 1-9 esteet
Sitten kokeiltiin vielä alkupätkää Niinun "virallisesta" radasta. Alussa Gava karkasi taas ylimääräiselle hypylle 15, mun selän takaa! Unohdin komentaa sen takaisin ja vaihdettiin ohjausta. Tässäkin jäi sanomatta viimeinen sana.. olisi voinut palkata sen samaan kohtaan. Valssi hypyn 3 toiselle puolen toimi vähän lenkittäen? Siitä takaa 4 ja en ehtinyt vaihtaa puolta takaakiertoon laittamisen jälkeen. Meni vippauksellakin toiseen 5. takaakiertoon. Pimeään putkikulmaan 6 vähän lenkittäen. Onnistuin saada Gavan pelastellen hyppysuoran jälkeen takaakiertoon 9. Seuraavilla kerroilla taas en, koska kerran huotaisin kädellä putkeen. Pimeän kulman putkeen hakemisen sijaan jos yhtään tuli liikettä väärään suuntaan lähti sen perään ja hyppäsi putken yli! Vielä paristi. Repesin alkuun nauramaan. :D noita ei olla tehty idealla, että olisi kiire ja pitäisi ehtiä pitkälle.. 

Radoilta löytyikin paljon läksyn paikkoja. Ja en ollut ehtinyt niin tarkkaan ekana perehtyä ratoihin tai niiden muistamiseen. Ja löytyikin sitten parempia vaihtoehtoja kuin mitkä olin valinnut. En ehtinyt miettiä myös ansaesteitä yms tarkkaan, kuten kisoissa. Ehkä myös näissä yhteistä on se, että käännökseen tullaan niin kovaa.. Gava kun ei jarruttele. ;) Iso kenttä vielä apuna.

Treenaa:
- kisamölleistä: 5 hypyltä ansaesteelle, 4-9 pätkä
- kisaavien radalta: 1-5, 4-7 pimeä putkiKumpparia alaosa ja talvivuorella, täydellinen kumpparin ja talvikengän välimuoto :)

KE TOKO 
Otettiin vielä ilmaiset hallitreenit Niinun odottelutilassa tokon merkeissä. 

Ruuti:
- tunnari: jätin nami häiriön metrin päähän, kerran sain komentaa jättämään. n.4m lähetysmatkaa. Sen toi oikein. Sitten nappasi kahdesti vain ekan eteen tulleen. Sen jälkeen toi oikean. Täytyy tehdä niitä ihan tavallisiakin..
- kaukot: pidemmältä matkalta ja ihmishäiriötä välissä. Kuunteli hyvin vaikka olisi vilkaissutkin pois. Maasta seiso -> istu liikkui 5-10cm. Niitä hinkattiin erikseen ja toisaalta taas nousi niin pitkään asentoon seisomaan. Palkkasin myös kestosta seisomisessa ja piti kestää mun liikkuminen, luopua kädestä tai jos käsi vähän heilui. Parit teki ilman käskyä,  ne palautin.
- seuraus ja zeta: jäävät hyvät! seurauksessa oikea jalka eteen juttuja. 
- merkki ok ja suora. Seuraus sen jälkeen ok merkin ohi.

Gava
- tunnari: eka oli hyvä, mutta meinasi ottaa yhden ekana tulleen. Seuraavaan tuli häiriötä, kun pari ihmistä käveli tunnarien yli. Mietti vähän pidempään, mutta toi oikean. Ja myös eteen ilman apuja. 
- zeta: istu ja seiso heti ekalla oikein! Seisominen hieno. 
- kaukot: Aikas hyviä kaikki noin 5m luokilla matka. Joku huono seisominen. Ekassa istumaan väärä käsky eikä totellut. Mietin pitäiskö tehdä myös väärillä sanoilla, että jos sanon sanan minkä kyllä tietää muusta yhteydestä tai tuttu käsimerkki niin saa totella.. 
- seuraus: hidas kohti häiriötä hyvä. peruutukset 2kpl upeita. 
Että Gavan kanssa on ihana tehdä varsinkin Ruutin jälkeen! Se yrittää aina parhaansa ja nyt varsinkin teki niin hienosti! Tekee hiljaa, ei edistä, tekee kun käsketään (ei omine lupineen). Gava sai rapsutuksia myös Josefinalta ja vähän leikkikin. :D 

Torstaina kotitreeniä

Kaukoja aamujumppana molemmille.
Ruutin kaukojen seiso- istu jo parempi ja peruuttikin!
Gavan kanssa seisomisiin myös treeniä. Myt ihan 2m matkalta käytin myös seiso ja istu -käskyjä jotka siis eri kuin normaalisti. Totteli ne läheltä hyvin. Myös kokeneemmalle koiralle on opetettu noita pelkillä käsimerkeillä tai vain suullisesti.

Iltapäivällä kaukoilut jatkui.
Ruutille maasto seisomaan nousun testailua, onko vaikutusta miten on sivulla. Ei paljoa, mutta vähän parempi jos perusasento on vähän liian edessä. Huomasin myös, että pelkällä käsimerkillä seiso-istu saatiin peräkkäin kolme ihan täydellistä! Vaikka käskynä on ollut venytetty iiiii niin silti unohtaa välillä peruuttaa, käskyllä toinen jalka liikkui vähän suurimmassa osassa. Ehkä yksi vain tosi huono, että parempia silti kuin eilen. Täytyy testailla toimiiko 15m matkalta enään pelkkä käsimerkki. 

Gava järkyttyi, että ilta seitsemältä kutsuin sitä eteiseen (kylppäri vieressä), melkein kesken unien sohvalta. Ihan varmasti huijataan suihkuun, matkan varrella roskis oli myös syödä sen kun kaatui tönästessä kohti. Siitä toivuttiin sitten tekemään kaukoja, helpotukseksi piti tulla vain treenaamaan. :D Itse kaukoja teki sitten tosi hyvin. Matkaa oli 2-3m, mutta teknisesti oli 95% puhtaita, mitä paristi sekotti maasta seisomaan nousun, istumiseen. Myös eri käskyllä totteli. Istumasta seisomaan nousut ja takaisin päin oli tosi hyviä eikä liikkunut. Eka seisomasta maahan taisi olla huono.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!