Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

28.11.2016

Ahkerasti tokoilemassa ja vähän Novasta

MA TOKO

Maanantaina tartuttiin heti härkää sarvista ja iltapäivälenkille lähti tokokassi matkaan ja tehdiin mustavalkoisten kanssa treenit eilisen perusteella. Aikaa hurahti reilu tunti ja lähikenttä pääsi taas käyttöön, jonka reunoilla on katuvalot. Ruutu oli hämärässä ja tunnareita ei meinannut erottaa itsekään 10m päästä, mutta pärjättiin. :D Lunta paikoitellen 1cm, joka valaisi osittain. Molemmille koirille kaksi settiä.

Ruutin kanssa 
- eteenmeno ja ruutu: ekassa alustalle, joka 15m päässä (nurtsilla). Palkkasin. Seuraavassa stoppasin ja lähetin ruutuun. Äännähti tai haukahti matkalla, haki vasemman etunurkan. Korjauksesta meni keskelle taakse. Palkkasin yrityksen. Toistolla jäi taas liian eteen, kävin näyttämässä paikan ja kehumassa, sitten uudestaan. Kun meni ilman käskyä parempaan paikkaan, yhdellä pyörähdyksellä palkkasin sen. Olisi voinut tehdä alustankin kanssa osan toistoista. Eteenmenot oli ihan hyviä myös. Tehtiin osassa suoraan ruutu stopista ja osassa pääsi isolla targetille.

- kisamaista: leikittiin, jätettiin lelu maahan, Ruuti makoilemaan tai sitten lelusta luovuttua suoraan sivulle. Sivulle tultua kysyin "mennäänkö". Sitten siirtymään "tule" jonka sanoin ennen liikkeelle lähtöä. Sitten mentiin selkeästi eri alueelle. Huomasin myös, että etäisyys palkasta eli pallosta tuo myös Ruutiin enemmän hätäisyyttä. Jos palkkasin sen innokkaammin, kohotin käsiä milloin hyppää tai rapsuttelin sitä. Välillä testasi saako mennä palkalle. Hirveä ääni tulee noissa välikehuissa, kun Ruuti turhautuneena vinkuu tai äännähtelee, sitä kun ei pääse palkalle. Vaikka se siis välillä näyttää että tekee hyvin ja ei vilkuile lelulle, mutta kyllä se aika vahvasti kokoajan sitä miettii. Pyrinkin tekemään niin, että jos oli ihan hiljaa sai kehut tai jes. Ja sitten tehtiin joku toinen asia perään. Johonkin väliin pääsi lelullekin, jos oli hyvä. Ja itse leikkimiseen panostin myös, että tuli useampi lelun heitto eikä vain pikainen taistelu.
Kerroin myös jos teki pientä vinkumista, suhahtamalla tai näyttämällä kättä reidellä että pitäisi nyt keskittyä ja olla hiljaa. Heti kun hiljeni kehuin tai sanoin jes ja vapautin sivulta sosiaaliseen kehuun. Nämä alkoi selkeästi toimia, vaikka sanotaan ettei huomauttelu auta. Mutta jos jatkuvasti vain vinkuu ja vinkuu eikä luovu silloin palkasta niin jotain on tehtävä. Näytti että ainakin hetkellisesti se oli paremmin keskittyneenä ja hiljeni. Koska saatiin useampi ihan hiljainen sivulla istuminen. Siirtymiä lelulta saatiin 3kpl tosi hyvää missä aika alkuun jo alkoi läähättää ja oli silloin ihan hiljaa ja rennompi. Vapautin lelulle.
Tehtiin jonkun verran myös siirtymän jälkeen "seuraa" käskyn sanomista. Jos oli suht hiljaa tai kun hiljeni kehuin. Toistin sanaa aina hiljemisen jälkeen. Kun oli paras niin lähdettiin liikkeelle tai vapautus. On taas ehkä vähän pahempana äänen tulo käskystä.. Tehtiin myös osassa pidempää seuruuta, niissä paikka musta vähän liian edessä ja tein pysähdyksiä oikea jalka eteen jättäen kesken kävelyn tai sitten nopeita vasempaan käännöksiä.
Näitä tarvitsee treenata tooosi paljon! Melkeimpä pitäisi ottaa taas ohjelmaan se 50% palkatonta (eli tätä "kisatreeniä") ja 50% perustreeniä.

Treenaa:
Tärkein tavoite olisi nyt saada toimivia siirtymiä ja kisamaista. Onnistuneita ruutuja ja kaukoihin onnistumisia.


Gavan kanssa 
- ruudun loppuosaa: aloitettiin tällä niin muistettiin tehdä. :D Ekassa jätin Gavan ruutuun seisomaan. Käskin 20m maahan, kävelin voittajan kävelyn "kohti oikeaa merkkiä, käännös vasempaan mars, kohti lähtöpistettä". Ja noin 10m jälkeen kutsu. Nyt seuraa käskyllä. Ekassa palkkasin leluun pyörähtäen ympäri, kun tuli sivulle. Seuraavat palkkasin seurauksesta. Tosi hyvät seuruut ja asenne!

- eteenmeno isolle alustalle. Gava oli katsonut Ruutin treeniä ja alusta erottui nyt hyvin lumisesta nurtsista. Ensin tehtiin 10m matkalta tai vähän alle. Sitten tehtiin myös 15m. Otettiin näihin virittelynä kohti kävelyä. Kun katsoi eteen, käskin silloin. Tosi hyvin juoksi alustalle. Sitten yksi ilman alustaa. Hienosti juoksi edelleen sinne. Sitten vika vielä alustalla.

- seuraus: päätin katsoa miltä se nyt näyttäisi. Tulin tulokseen, jos yhtään edistää niin Gavan pään takia se näyttää liikaa kiertymiseltä jalan ympärille. Gava kun ei kävele silloin mun edessä pää irti jalasta. Tehtiin ihan vain sivulla "seuraa" sanaa, josta Gava ponkaisee liikkeelle. Kehuin kun korjasi takaisin sivulle. Lähdettiin liikkeelle vasta, kun ei noussut seuraa -käskystä. Jossakin niistä ei tajunnut lähteä mukaan. Palkkasin leluun, joka oli seläntakana. Hyvin tajusi jes sanalla tarttua takakautta oikeassa kädessä olevaan leluun. Jota vähän heilautti kohden. Saatiin hyviä lyhyitä pätkiä, joissa paikka oli parempi. :) Myös ekassa askeleessa olin tarkkana, että pysyy jalan mukana eikä säntää irti jalasta. Jossakin sellaisessa myös palattiin lähtöasentoon, jos "varasti".

- tunnari: kaksi näitä. Molemmissa juoksi kapuloiden ohi. Ekassa tuli sieltä heti omalle ja toi sen. Toisessa tarkasti pari muuta ja toi oman. Toi hyvin eteen ja oli itse varma. Muistin viritellä ja tehdä itse kääntymisen.

- kaukot: Näistä alkuun palkkasin kaksi jättöä, ensin 2m matkalta heittäen lelun. Sitten 10m matkalta käännyttyä. Sitten itse asentoja. Tehtiin läheltä ja keskityttiin seiso-maahan-seiso vaihtoihin. Kun sujui niin vähän pidempää. Mutta tuli jonkin verran sellaisiakin joissa unohti ajatella etutassuja. Seiso-maahan vaikein. Sekoitti myös ekan istu - seiso vaihdon. Tarvii tehdä vain yhtä siirtoa kuurina.. Nyt uutena tehtiin myös välillä kaksi vaihtoa eli esim istu-seiso ja seiso-maahan. Mutta kyllä tarvii ihan yksittäisenä siihen seiso-maahan varmuutta. Ei ole vielä valmis pitkälle matkalle.

Treenaa:
- kauko: seiso-maahan
- seuraus
- ruudun loppuosa evl malliin
- eteenmeno
- tunnari vierailla kapuloilla

TI TOKO

Aamulla pienet treenit ennen töitä tokon merkeissä. Sisätreeninä.

Gava, kaukot: 
- seiso-istu: osassa liikkui osa hyviä. Ensin 2m matkalta sitten 6-7m. Parissa unohti kokonaan etujalat ja kaukaa vikoissa osassa liikkui toinen jalka. Kävin korjaamassa sitten samaan kohtaan ja otettiin uudestaan. 
- seiso- maahan: yksittäisenä sekä edellisestä seiso-istu siirrosta. Vaihteli missä unohti etujalat ja mitkä tosi hyviä. Helpommalta tuntui jos tuli makuulta seisomaan jo valmiiksi pitkässä asennossa. Otettiin näihin nyt vanhan yhden käden käsimerkin sijaan toistakin kättä käyttöön. Koska seisomisessa vain yksi. 
Noissa lähinnä treenattavaa. Tänään haettiin ensin varmuutta läheltä ja sitten muutamat kauempaakin. Näissä riittää treenattavaa sisälläkin. Nyt Gava erotteli hyvin istumiset ja seisomiset. Aiemmin seisomisia tehty lähinnä yhden siirron kuurina ja osa täydeltä matkalta. 

Ruuti teki kosketuskepin kanssa sivulla ollessa katsekontaktia. Odotin vähän kestoa kosketuksiin. Vinkui jonkin verran. Katsoin osassa peilistä. 

Ruutille myös kaukoja. 10m matkalta ekan seisomisen istui. Tulin tulokseen että läheltä toimiva "sei"+ pieni käsimerkki ei toimi kaukaa. Täytyy sanoa ihan seiso ja reilu käsimerkki. Sillä toimi. Tehtiin parit istumaan menot ja maahanmenot. Eka seiso-istu liikkui. Toinen oli hieno. Maahan-seiso siirrot palkkasin kolmesti niin että toin käden nami näkyvillä kohti kuonoa tai kuonon alle ja Ruutin piti luopua ja mahd siirtää vähän painoa ennen namia. Yhdessä niistä lähti vastaan ja unohti pysyä. Tekee asennon niin pitkänä ja tuntui, että mokan jälkeen teki tosi kivan seisomisen (ei niin pitkänä). 


Viime viikolla treenasin vähän Novankin kanssa (la). 
Näyttelyjuttuja missä harjoiteltiin juoksuun lähtöä niin, että seisautin, korjasin hihnan paremmin, näytin eteenpäin minne lähdetään. Naksuttelin kun hihna oli poskessa ja käsi ojennettuna eteen, että katsoi myös eteen. Hoksasi idean muutaman kerran jälkeen. Sitten ideana oli saada samalla tapaa juoksuttaessa naksautettua eteen katsomista ja palkattua namilla eteen. Loppua kohden oli jotain hyviäkin, mutta treenattavaa riittäisi. Ideana myös, että voisin olla iloinen ja kannustava ja silti muistaa ravata. Tuli oikein kuuma edestakaisin juostessa! Seisotukset sujuisi edestäkin, tai seisoo siis mutta jalat oli ihan miten sattuu. Paras varmaan sivusta asetellen. Mutta jos oppisi edestä, se olisi näyttävämpi tapa.

Novan kanssa testattiin 2x2 keppejä myös. Itsellä ei ole ollut nyt aikaa ja jaksamista käydä niitä tekemässä, mutta äiti on tehnyt treenejä. Kävikin ilmi, että väliä/"kujaa" on pienennetty mutta on tehty vain suorassa linjassa. Tältä näytti videolla helposta kulmasta. :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!