Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

23.11.2016

Eteenmenoa ja haasteellisia linjoja agilityssa!

Keskiviikkona oltiimpa taas ahkeria!

RUUTI TOKO

Ruutin tokot lähikentällä, valaistus oli heikomman puoleinen mutta kyllä siinä vielä hämärässä näki keskellä kenttää (reunoilla valot), itse ruutu oli taas valojen lähellä.
- eteenmeno: tehtiin tätä kokeillen nyt tablettia (ruokapöydän liina) kosketusalustana. Noin pimeällä ei näkynyt niin hyvin ja oli aika hiekan värinenkin. Ruuti kuitenkin tajusi sen hyvin. Palkkasin ensin läheltä siitä, että hakeutui sille. Sitten tehtiin vähän lisää matkaa ja lopulta n. 13-15m? Virittely aina ennen ja suuntasin parilla askeleella. Häiriönä oli myös kehää merkattuna maalarinteipeillä, tai koska ulos ja märkään se ei tartu niin otin 20cm suikaleen, jonka toisen päädyn laitoin hiekan alle. ;) Heti ekalla kerralla, kun piti ohittaa etureuna Ruuti hakeutuikin heti ekan teipin taakse. Ei kelvannut ja sitten käskystä tajusi mennä alustalle. Sitten oli parit sellaiset missä pysähtyi ringin takareunaan ilman lupaa ja sitten hakeutui alustalle. Ekassa kelpuutin tämän. Sitten ei kelvannut välistoppi. Seuraavaksi meni kuitenkin heti ekalla alustalle. :) Sitten tehtiin se, että otin alustan pois. Hyvin juoksi samoille kohdin, stoppasin ja heitin lelun. Tosi hyvä! Sitten vielä kerran alustalle. Palkkasin.
- ruutu: Jätin seisomaan pisteen sisään ja ruutuun lähetys. Ekassa ihahti. Ruudussa paikka hyvä, oli alusta apuna. Sitten eri suunta jättäen pisteen sisään ja nyt ruutu ilman alustaa. Tosi hyvä! Ihan täydellinen paikka. :)

Leikittiin hyvin, joko taistellen ja sitten piti luopua ja siirtyä nätisti. Tai sitten heiteltiin palloa lyhyitä koppeja. Ruuti teki tosi kivasti. :) Iso kosketusalusta näytti toimivan hyvin. Täytyisi saada sen käyttö niin, että joka toisella on poissa. Ja tietty kokonaan ilmankin, ja matkaa sen 12-15m.


GAVA AGILITY

Gavalla oli Niinun treenit myös keskiviikkona. Olin päättänyt olla tarkkana rimoista ja sitten halusin palkkailla kohtia, missä Gava lähtee lenkittämään tai palkata sen ansaesteen ohituksesta. Oli vaikea päättää mitä kohtia haluaa tehdä ja mistä aloittaa, kun jos huolella tekee ei ehdi niin paljoa. Tehtiinkin sitten 1-11 ja vielä erillisenä yksi kohta. Vähän jäi harmittamaan, kun jäi vielä välistäveto kohtaa, A:ta yms tekemättä, mutta parempi huolella kuin kaikkea vähän hutiloiden. Tehtiin tosi hyödyllisiä asioita ja kohtia sekä tuli hyviä neuvoja ohjaukseen. :) Tavallista paremmat treenit sen takia ja koska ei oltu ihan ekoja niin ehdin katsoa vähän muita ja ekaa koirakkoa.

1-4: tähän mietin vähän erivaihtoehtoja. Ei ollut kaikille myöskään helpoin, vaikka näytti niin yksinkertaiselta. Tuli helposti linja koiralle väärään putken päähän, jos koira juoksi vain suoraan edelliseltä hypyltä. Alkuun yritin vain vetää ja liikkua, mutta ei Gava kuunnellut yhtään mun huutoja ja juoksi toiseen putken päähän. Toisella hypyllä tein vastakäännöksen, jolla kääntyi suht hyvin toisen hypyn. Parissa venähti vähän. Niinulta tuli hyvin pointtina, että jos juoksen suoraa linjaa vetämään koiran putkeen niin ei tule mitään kääntävää ohjausta hypyllä 3, miitä ennen Gava jo lukitsi väärän putken pään. Tässä taas tyhmästi ajatteli taas ohjaavansa esteitä. Kun koiraa tönäisi vähän eri linjaan ja sitten kääntyi itsekin selkeämmän kännöksen kohti putkea kääntyi koirakin hypyllä. Ekoissa pysähdyin tekemään vetoa ja koitin kaukaa lähettää putkeen, ekassa meni hypyn sitten putken. Sitten käskettiin liikkua ja tehdä silti itse selkeä käännös ja sehän toimi ja koira tuli mukana! En uskonut, että tepsisi jos vielä liikun. Sillä pääsin varmistamaan enemmän putken päätä. Kerran sain Gavan hypyn 3 takaakiertoon, kun se venähti edelliseltä hypyltä ja luki mun kohti hyppyä menon takaakierroksi. :D

4-6: tässä vähän putkijarrua koska kun sanoin "putkeen, hyppy" niin äkkiä Gava oli jo hypyn 3 mennyt toiseen suuntaan putkesta singotessaan. :D Hups! Kun huutelin putken aikaan niin sitten tuli hyvin hypylle. Keinulla hyvä, vähän etutassut tuli sivuun mutta kuitenkin selkeä 2on-2off.


5-10: ekalla kertaa tein 7-8 välin ja ansahypyn ohi kääntymisen aika paikallaan pyörien ja kokeilin "kii kii" käskyä rimalla. Että kääntyi kohti. Aika hetkessä Gava löytyi jo oikein putkesta. Ei kauaa välissä ehtinyt reagoida! Kuvasta olin katsonut, että tohon väliin heitän palkan. Mutta siinä hetkessä kun näkee, että on oikein kääntynyt on koira jo putkessa. :D Sitten vielä sama, mutta niin että otin keinulla enemmän sivuttaisetäisyyttä, nyt tein vastakäännöksen hypylle ja törkkäsin putkeen. Sitten pyöritin hypyn 9 käännöksen. Tai onko sitten takaakierto niisto tms. En niin tarkkaan muista, minkä verran laskeutumisesta valui huonoon suuntaan. Olisko sitä käännöstä voinut petrata, että sujuisi jatko noinkin? Sitä varten on näppärä, jos on videota kun ilman täytyy vaan luottaa, mitä kouluttaja sanoo ja koittaa muistella missäköhän ehkä koira oli. Mulla jää myös seläntaakse osassa kohtaa tai jos keskityn seuraavia esteitä ohjaamaan/miettimään niin ei niin tarkkaan katso missä koira on. Hypylle 10 hyppäsi vähän huonoon linjaan ja sai korjata sitä puomille. Puomi oli ihan super! Gava oikein kiihdytti sille mennessään ja juoksi täysiä loppuun asti. Nopea stoppi ja hihkaisin heti jes ja juoksin heti palkkaamaan kunhan ehdin vähän jäljestä.

Hypylle 9 testattiin vielä sitä, jos tekee pakkovalssin ja ottaa koiran pidemmän kautta hypylle 10. Sieltä tulee maksille parempi linja, vaikka pidempi matka. Noi Gava hyppää huonommin ja toki on vähemmän tehtykin ainakin noin liikkeestä. Tossa vähän sai napata koiran putkesta, missä tuli aika tiukassa linjassa taakse. Alkuun jäin itse vähän liiankin lähelle hyppyä kääntymään, etten ole itse koiran tiellä. Sitten Niinu mietti jäänkö liikaa veto asentoon, tietty kun ajattelin että saan vedettyä koiran oikealle puolen hyppyä. Mutta sitten taas pitää tulla ajoissa lähettävä askel kohti hyppyä. Heti alkoi olla vähän parempi, kun ehdin tehdä sen ja antaa tilaa. Noita treeniin! Tässä oli myös erilaista se, kun itse ei tarvinnut jatkaa siihen suuntaan mihin valssi suuntautui.

Loppuun vielä 21 hyppy vastakäännöksellä. Sitten siitä kepeille. Hyvin! Sitten käänsin Gavan hypylle 1 ja kääntyi hienosti kepeiltä.

Helpottaisi vielä jos kouluttaja heittäisi palkan ainakin jos on kohta, missä mun vastakäännöksen jälkeen haluaisi palkata tai pitää katsoa, kääntyykö koira vai ei. Gava kyllä valitsee esteet mua ennenkin jos ei toisin kuulu huutoja tai yritä ohjata. Monesti se ehti tehdä mun ohjaaman esteen jo ennen käskyjäkin. Toisaalta palkata sitä kohdista ettei se aina itse päätä mihin menee. Joskus voisi vilkaista, että onko ok mennä. Täytyisi opettaa myös sana, jolla tulee haltuun ansaesteiden ohi.

Treenaa:
- 1-5 ja koiran linjaaminen
- 7 käännös
- pakkovalssi 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!