Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.11.2016

Ilmaisuputkea ja Ruutin tehotreeniä

MA HAKUILMAISUA

Maanantaina melkein yökyöpeli treeniä, kun mentiin vielä iltavuoron jälkeen klo 20-22 treenaamaan sis lenkin. Gavalle haun rullailmaisua ja Ruutille parkkistokoa (luminen hiekkaparkkis, lumi valaisi ja taivas oli aika kirkas).

Gavan kanssa 4 pistoa ilmaisutreenissä. 
1.pistolla tuttu letku irtorulla. Sujui hyvin. Kiipesi lopulta maalimiehen syliin ja rapsuttelut oli niin ihania. Palkkana oli nyt juustoa. Teki muuten keskilinjalta katsoen vasemmalle aina silmukan maalimiehen ympäri. Kun pitäisi kiertää toiselta puolen ja tehdä u-mutka. Ekalla matkaa 20-30m. 
2.pistossa testattiin meidän pannan pehmeätä patukka irtorullaa. Gava ei ottanut sitä ekalla, helpotin sanomalla "tuo" ja "sivulle". Uusittiin lähetys ja ehkä 10-15m. Tiputti rullan sivulla, kelpuutin kuitenkin. 
3. Pisto lähemmäs 40-50m, oli hyvä mutta pieni epävarmuus sivulletuodessa. Viime kerran auttamisesta? 
4. Pisto taas pannan irtorulla, nyt otti sen ilman apuja.
Hyvä Gava!


MA TOKO

Ruutin kanssa tehtiin tokoa ennen ja jälkeen (ma).

Ruutu & eteenmeno: ekassa eteenmenossa katsoi kahta mustaa kiveä eri kohdissa ja suuntasi niille, molemmat aika "pisteen" sisällä. Kerran lelu päätyyn ja kerta näyttämällä. En kelpuuttanut jos ennakoi ja pysähtyi ennen käskyä. Jollakin kerralla korjaus, minkä palkkasin. Itse ruutuun ekalla kertaa näytti että suuntaa aika huonosti, löysi kuitenkin. Alusta ruudussa. Toinen kerta parempi. Ruutua teki ihan hiljaa.

Ohjattu: tämä lenkiltä tullessa tuntui aika toivottomalta. Ruuti meinasi vain inistä ja vinkua tai sitten vinkaisi kapuloille mennessä. Jätin palkkaamatta aika monta suoritusta tai keskeytin. Hiottiin ensin merkkiä ja huomasin, että on helposti haettavalle kapulalle päin vino tai vähän sivussa. Testasin myös merkillä ettei lähde mun liikkeestä kapuloille ja että pystyin tehdä namista luopumisen ja palkata. Alkuun unohti pysyä paikallaan. Testasin onko merkitystä jos käsken maahan heti merkiltä kun tulee ääni, ei vaikutusta hyvään suuntaan melkein pahensi kun ei ollut varma saako mennä vai ei kapuloille. Testattiin ihan metri kapulasta noutoon lähettämistä ja taisi siinäkin tulla pieni ääni? Ihan korjauskäskyjä ilman merkkiä voisi tehdä. Voi olla myös, että kasaa merkistä niin kovat kierrokset. Ja tuli ehkä liian hätäisesti leikittyäkin, olisi pitänyt antaa purkaa enemmän leikillä. Ja luopumista olisi voinut testata jättämällä lelun esille. Merkille lähetyksesssä virittely ja palkkasin myös namilla kontaktista.TI TOKO

Tiistaina tokoiltiin kotipihassa asfaltin päällä oli vielä sopiva lumikerros. Suuri osa autoista oli myös paikallaan pikku taloyhtiöstä. Sain juuri 20m matkan.

Ruutin kanssa:
Ideana oli tehdä merkkiä ja kierto-ohjattua. Että erottelee ne. 

Kierto-ohjattu: saatiin hyvin haastetta kun kiertoon sai mennä "päin seinää" tötsä oli 2-4m aidasta (kuva alla). Ruuti vain zoomasi alkuun hypyn mitä kävi hyppimässä. Sitten kun meni pidemmälle yritti ottaa kapuloita. Ja edelleen usealla käskyllä tajusi väärinpäin kierrettyään merkin pariin kertaan, että siinä se merkki olikin. :D Kapulat oli vaikeammin, aika kulkureitillä. Mitat ei ollut virallisia ja matka ekalla toistolla taisi olla 17m tms. Toistojen myötä alkoi sujua. Palkkasin suoraan kierrot. Sitten tehtiin sama juttu peilikuvana eli kiertotötsä siirtyi toiseen päätyyn. Tämä sujui nopeammin.


Merkki: liikkeen välissä merkkiä. Taustalla sivussa myös kiertotötsä ja meinasi alkuun mennä sille. Merkki oli 2m auton edessä (vähän väljemmin kuin kuvassa) ja alkuun Ruuti jotenkin ignoorasi sen. Toiseen suuntaan erotteli paremmin.

Ohjattu: tämä niin että sai hakea metrin välein olevista kapuloista vasemman puolisen. Vaati siihen apuja. Huomasi selkäesti kun ohjatun jälkeen teki ison tötsän kierron meinasi juosta suoraan kapuloille. Näitä erotteluja lisää! 

Jossain kohdin Ruuti alkoi taas häiritsevämmin vinkumaan ja leikittiin sitten kunnolla. Ei meinannut irrottaa ekalla käskyllä ja näki että teki hyvää leikkiä vähän pidempään. Selkeästi heti merkkien jälkeen? Useampi irrotus tai lelun heitto niin että irrotti heti käskystä ja pystyi luopua lelusta niin, että se jäi roikkumaan ja tuli sivulle tarjoten. Palkkasin näitä 4kpl? Samaa lähellä merkkiä ja hyppyä. Sitten parissa käskinkin merkille. Nyt oli ihan hiljaa. Vielä onnistunut kierto.

Eteenmeno: Ruutille vielä vikaksi. Sivussa kapuloita ja hyppy. Vähän lähti vinoon, mutta suht suoraan. Käskin käsimerkillä korjaamaan ja palkkasin. Kerran näytettynä. Sai juosta kohti autotalleja. Sitten sama vielä kohti aitaa ja siellä meinasi taas mennä vähän vinoon.

Gavan kanssa myös nopeat treenit
- kierto-ohjattu: ensin ihan läheltä tarjottuna kierto. Tehtiin eri suuntaan kuin kuvassa, joka vähän helpompi. Huomasi, että Gavalla tassut ei meinannut niin pitää tuolla, vauhti olisi aavistuksen kovempi varmaan sitten. Sai katsoa missä kohdin palkkaa. Gavan olikin vaikea mennä kapuloiden ohi kiertoon tai sitten palata takaisin. Nyt paluussa korostui kapulat, kun kapulat oli niin lähellä. Heti kierrettyään Gava alkoi ajatella kapuloita ellen huutanut palkkasanaa. Ja välillä silloinkin. Kun huomautti mennessä kapulan ottamisesta ihan kiltisti lähinnä ottaen kapulan pois niin keksi paristi tehdä jätti flankin kiertäen molemmat kapulat. Lähetin sitten niin, että piti mennä kapuloiden välistä ja suoraan merkille. Kerran se hienosti kiersi merkin ja takaisin tullessa nappasi kapulan matkaan, jonka toi eteen. :D No kyllähän se liikkeenä kuuluukin vasta kierron jälkeen tuoda. Kasvatin matkaa ehkä 15m. 

- eteenmeno: näitä tehty tosi vähän. Vietiin lelu reunalle ja lähetin sille. Sitten niin, että kävin näyttämässä ja jäin vähän lähemmäs puoli väliin seisomaan. Sieltä käskin eteen ja heitin lelun. Luotin, että saan paremmin tähdättyä palkan sinne. Lenkille voisi ottaa lelun mukaan niin saisi äkkiä tehtyä toistoja alle. 

- kaukot: näitä vaihdellen matkaa 4-10m. Seisomiset oli tosi hyviä. Eka istu- maahan taisi olla huonompi. Ja myös siksi, kun testasin yhden käden sijaan kahta kättä maahan menoon (miten teen Ruutin kanssa). Taisi järkyttyä ekalla käskyllä muutoksesta. Sitten tottui ja teki oikein. Näitä mielellään tekee vähän treeneissäkin, etten kisajännityksessä itse mokaa ja se olisi ihan uutta Gavalle. 


KE HAKUILMAISUA

Keskiviikkona treffattiin Sirkuskentällä Pia & Speedy sekä Minna & bc Sisu ilmaisutreenien merkeissä. Oltiin kaikki mietitty, mitkä on seuraavia askelia edetä. Itse päädyin, että treenataan noita i-rullia jonka näköinen meidän pannassa roikkuva rulla on. Toisilla oli joko näkösuojaa enemmän tai sitten rullaa tuotiin lähemmäksi jalkaa, kättä piiloon ja maalimiehen taakse. Että koiran pitäisi ottaa tavaksi mielummin kiertää maalimies ja katsoo tarkasti onko rullaa vai tuleeko suorapalkka (ainakin metsässä). Ettei koira metsässä joskus maalimies ohittamatta päättele, että siellä se on. Kädellä näkyi olevan merkitystä ja ekalla kertaa treenikaverien koirat kerran jätti rullan ottamatta kun ei tarkistaneet riittävästi takaa. Hyvä treenata jo tuossa vaiheessa, että koira ei liikaa hätäile maalimiehellä. 

Gavan kanssa siis tehtiin yllä olevan kuvan uusilla rullilla, tuli shoppailtua tuollaisia aika mini patukoita (15x6cm tms) - pinkkiä ja turkoosia. 
1. pistolla maalimies n. 10m päässä. Naamiointi pressu oli olkapäillä asti ja istui siellä. Gava vähän oli pöhissyt ja ei nähnyt rullaan ja lähti mun perään. Toisella kerralla hyvin otti rullan. Rulla oli sivussa lähellä maata, vähän kohotettuna. Näytöille laitoin hihnan kiinni ja liutin sen aina käden läpi. Ei reagoinut ollenkaan ääneen. Ihan lähellä maalimies alkoi kehua. 
2. pistolla 15m oli maalimiehellä valkoinen pressu. Gava haukahti matkalla kahdesti, edelleen näköjään vähän jännää. Haki hyvin rullan läheltä maata. 
3. pistolla 20m haki taas hyvin rullan ja käsikään ei ollut näkyvissä. Rulla sivussa musta katsottuna. Naamiointi kangas oli myös niin, että olkapäät näkyi ja pää. Nyt ei jännittänyt yhtään ja haki hyvin. 
4. pistolla 20m ja tämänkin sujui ongelmitta. Gava toi ihan itsevarmasti rullat mulle, odotti irrotuskäskyä ja liinan kytkemistä myös hyvin. Uudet rullat ei vikoilla pistoilla yhtään ihmetyttäneet. 

Treenaa haku:
- naamiointikangas tai pressu niin, että vain kasvot näkyy
-> rulla maalimiehen takana tai takaviistossa, kengän lähellä?
-> piilo ensin kokonaan pressun tms alla, sitten joku umpipiilo 


KE TOKO

Ruuti sai treenata Sirkuskentällä myös ennen treenien alkua. 

Ruutu ja eteenmeno: ruudun pystytin hankeen, merkit kohtiin mitkä oli korkeampana. Läpinäkyvä alusta ruutuun, kyllä sen ihan läheltä bongasi. Eteenmenossa merkkasin ringin. Ruuti ekalla juoksi vinoon eikä osunut rinkiin. Tein korjausliikkeen eikä kuunnellut ollenkaan stoppia. Kävin huomauttamassa, että pitää olla kuulolla. Luuli varmaan, että siellä on jossain lelu. Aika kivasti pystyin korjata eteenpäin tai sivuun. Käsimerkki ja käskynä sama eteen. En taaskaan kelpuuttanut kaikkia vajaita. Apparin kanssa olisi hyvä, että voisi heittää lelun sinne. Jos itse heitän ainakaan 10m päästä, kääntyy katsomaan. Lumessa näki myös, että Ruuti lähti lenkillä ensin kohti mua ruutuun. Täytyisi saada rutiinia virittely ruutuun sis eteenmenon..

Ruutuun meno ei sujunut kahdella kerralla, meni sisään ja sitten meni sivusta ulos ja luuli ruudun olevan siellä. Läheltä käytiin katsomassa oikea paikka. Sitten alkoi sujua. Tollaisella hangella ei olla varmaan tehty. Ruuti teki pääosin hiljaa. Ruudun paikan hakemisessa piti katsoa, etten anna lupaa silloin kun ihan virittäytyneenä odottaa lupaa singota ruutuun. Merkillä myös varmaan samalla tavoin sen odotusarvo on liian suuri siitä noutamisesta.. 

Ruutin kanssa on kiva, kun sitä ei eri säät haittaa ja tarkenee tehdä. Tulee erilaisissa olosuhteissa tehtyä. :D 

Treenaa Ruuti: 
- nouto (ohjattu) vs kierto-ohjatun merkin kierto
- kierto-ohjatun merkin löytäminen vaikka kapuloita tai hyppyä tms matkalla
- kaukot sarjana
- eteenmeno riittävän pitkälle? pidempää matkaa ja näyttämistä hetken aikaa? 
- merkki kasaa kierroksia.. ei päästää noutamaan, luopumista.. 
- tunnari? 
- täytyisi katsoa koeraportteja blogista onko jotain kaavaa miksi nolla, esim joku edeltävä liike tms.. 
- seuraus eri nopeudet, peruutus ja pitkä kaavia (nytkin monta treeniä alla ja seurausta max 5m!)
- kisamaisuus, palkattomuus ja useita liikkeitä 
- paikka istu, muiden maahan käskyt 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!