Siirry pääsisältöön

Timo Liuhdon agilitykoulutuksessa

OMD AGILITY

Sunnuntaina Gavan kanssa Timo Liuhdon agilitykoulutuksessa Kaarinassa. 

Oltiin ekassa ryhmässä ja eka tunti meni osittain vähän hukkaankin, kun käytettiin aikaa juttelemalla tavoitteista ja lukemalla kymmenen käskyä. Aika pitkään sai tutustua myös rataan, olisi ollut jo aiemmin valmiina. Käytiin sitten rata vielä perusteellisesti läpi, joka taas oli hyvä. Käytiin läpi eri ohjausvaihtoehdot. Pohdittavaksi myös mihin pitäisi sijoittua jos olisi eka este. Miten tarkalleen ohjaus tehdään ja mitä kohden oma liike. Miltä näyttää väärät ohjaukset ja miltä ne näyttää koiran silmin katsottuna, tukeeko ohjaus koiran laskeutusmispaikkaan? Onko liikkeen suunta edullinen ajatellen linjaa, jota koira juoksisi.  

Video meidän treenistä 




4. hypyllä backläp tai pakkovalssi. Pakkovalssin kanssa muistettava, ettei rintamasuunta näytä hypylle 23. Backläpissä pitää ensin laittaa kiertoon. Sitten varpaat ja oikea käsi kohti koiran laskeutumiskohtaa. Oikea käsi tekee koukkauksen ja lähettää koiran hypyn toiselle puolen. 

Puomi oli ekalla kertaa vähän hidas, palkkasin kontaktille. Hyvä, kun vagingossa otettiin puomi myös radallekin ja hyvin sujui noin lennostakin. 

7-8 väliin joko persjättö tai sitten 8-9 väliin poispäin-kääntö. Testattiin noi molemmat, poispäin käännön olisin valinnut ja se tuntui helpommalta itselle. Persjätössä hyvä huomio, etten juokse kohti keinua vaan teen sen juuri hypyn 8 edessä eli jälkimmäisen hypyn eteen ja ihan läheltä siivekettä eli juoksen vain koiran linjan yli. Siitä jatkuu takaakiertoon mihin Gava lähti tosi kivasti ja kauempaa. Jes! 

Keinu oli ekalla lentokeinu, ei ehtinyt jarruttaa enkä itse helpottanut mitenkään ennakkoon kertomalla. Vinkkinä tähän pitää kämmentä vähän koiran edessä näyttäen keinun liikkeen. Olin vähän liian jäljessä tätä testatessa ja näkyy huonosti. Jos olisin edessä voisi toimia hyvin. Myös tästä saisi erottavan tekijän puomiin. 

16.hypylle persjättö tai viskileikkaus. Valitsin tietty viskileikkauksen. Alkuun ne oli hyviä, sitten vähän huononi. Persjättö hypyn 18 jälkeen tai helikopterimaisesti vain pyöriä ympäri hyppykolmiossa ja vaihtaa ohjauskäsi. 

20. takaaleikkaus ja valssi käännöksen puolelle. sujui. 22 hypylle sylkkärillä? Putkijarrussa parantamista. Lopun keinulle toisella kertaa leijeröinti ja päällejuoksu hypyllä 29 lähellä takasiivekettä. 

Huomioitavaa
- koiran laukka
- linjat (ohjaajan liikkuminen tukee koiran linjaa)
- keinulla käsi
- takaakierto vain jaloilla
- perjättö seuraavan esteen eteen

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...