Siirry pääsisältöön

Paimennusta ja kuvista osa 2/2

Maanantaina paimennettiin pitkästä aikaa Eijan luona Siuntiossa Lillgårdissa. Viimeinen arki-illan paimennus nyt, kerran 16:45 aloitettiin hämärällä ja lopetettiin aika pimeällä. Joukossa vielä mustiakin lampaita. ;) Täytyy katsoa, jääkö viikonlopuille aikaa vai onko aika jäädä talvitauolle.

Aloitettiin sillä, että menin lähemmäs lampaita ja lähetin oikean flankille, joka tosin on niistä se huonompi.. Gava lähti tosi nihkeästi ja halusi tulla tosi suoraan. Sitä jännitti taas sen verran tauon jälkeen ja kesti vähän, että rentoutui ja alkoi kuunnella.
Tehtiin ihan peruskuljetusta hiukas, Gava välillä tuli liian lähelle, joten lampaat meinasi juosta mun ohi tai sitten yksi mustavalkoinen lammas oli etunokassa. Huitasin välillä jos yritti tulla liian lähelle sivuun. Olivat ihan liikkuvainen porukka. Tehtiin kuljetusta laitumen toisessa päädyssä.

Sitten flankkeihin treeniä, kerran alkuun ne oli huonot. Vasemmalle lähti hyvin ja vahingossa taas pysäytin Gavaa lampaiden taakse, varmaan sen takia, kun näin että lähti vähän hidastamaan. Uusi flankkikäsky silloin vain, ettei ennakoi jäädä taakse. Tosi vaikea on tietty piste sen ylittää eli sain ainakin oikean flankissä monestikin sanoa, että nyt oikeasti sinne oikealle. Eikä saanut mennä väärään suuntaan. Jos ei millään niin kävin häätämässä. Myös jos tulee sisään, voin kävellä kohti Gavaa ja ajaa sen kauemmas. Alkuun oli vaikeampi, kun Gava tuli sisään silloin kun lampaat oli meidän välissä. Sain sitten käveltyä sellaisessa ajoituksessa vastaan, että pystyin lampaiden nenän edestä tulla Gavaa kohti. Parit jankkaamiset tätä ja sitten Gava alkoikin juosta seiniä (aitoja) pitkin. Kun tuon vääntää rautalangasta, ettei saa oikoa niin kaaret aukeaa tosi hyvin. Ja flankkiä tehtiin siis niin, että kävelin toiseen suuntaan kuin koira lampaita ympäri, eli välillä en ollut tasapainossa ja Gava sai juosta toiseen suuntaan. Jos oli hyvä, sain pysäyttää ja pyytää ajamaan.

Poispäin ajo: tätä niin, että Gava sai ajaa lampaat mun jaloista pois. Sitten suuntakäskyjä antaen yritin poispäin, ajaa mutta lampailla oli veto seläntaakse ja Gava helposti lähti liikaa flankkaamaan ja kuljetus näytti joltais juopon kävelyreitiltä. :D Eija keksi sijoittaa mut laitumelta pois eli aidan taakse. Gava, kun haluaa tuoda aina lampaat mulle. Oli alkuun hieman hölmistynyt, kun ei pystynyt tuoda mulle. Ja toisekseen myös iso merkitys oli sillä, kun käskettiin että odotan aina mitä lampaat tekee ja flankit on ihan minimiä eli vaikka metrin. Ekoissa tein virheellisesti niin, että koira oli lampaiden kannoilla, flankkasin koiraa liikaa ja lampaat poukkoili. Ja jos Gava on liian lähellä se ei uskalla työntää vaan lähtee helpommin flankille. Kun maltoin tehdä pientä flankkiä ja katsottiin mihin lampaiden päät kääntyy tai mihin ne lähtee. Ja sitten vasta lupa koiralle ajaa niin tosi hienosti meni! Huomasin kyllä jotkut kerrat, kun Gava varasti makuulta ilman lupaa. Käskin toki takaisin makuulle, mutta olisi voinut jonkun noista "käräyttää". Mä pystyin 5-30m päästä huutelemaan ajamaan tai flankkejä ja Gava toimi! Kerran ei totellut, kun huusin väärää käskyä ja toisella olisi mennyt päin seinää. :D Ja yksi oli, kun lampailla oli veto ja Gava koki, että jos lähtee flankille lampaat voi karata.

Paristi lampaat karkasi vedon suuntaan. Gava ihan nätisti yritti hakea ne. Kerran onnistui, kun lampaat ei mennyt nurkkaan. Kun taas ne meni nurkkaan niin ei uskaltanut mennä tarpeeksi reunasta työntämään niitä pois. Ajatteli silloin varmimmaksi pitää ne siellä. Avattiin portti ja Gava sai irrottaa lampaat Eijan tukemana nurkasta ja pääsivät kavereiden joukkoon. Gava malttoi hyvin antaa lampaiden lähteä, joskus kun on yrittänyt karata perään.

Mitä tänään (ma) opimme, malttia itselle. Keskity lukemaan lampaita poispäin ajossa. Flankeissä muistaa, etten pysäytä tasapainoon tai jos niin pitää mennä sen yli! Hyvä, kun käytiin vielä kertailemassa ja sai ajoon onnistumisia. Nyt on vähän parempi mennä lauantaina kokeilemaan uusia lampaita, uusien kouluttajien pariin ja ehkä vähän uusia juttujakin kun näkee enemmän kisamaisempia asioita. Täytyy vaan tehdä niitä asioita, mitkä on meille tuttuja ja ottaa oppia muista. Yleensä Gavan alun mahdollinen jännitys on vähempää jos on ehtinyt paimentaa tiheämmin.

Lopuksi mentiin vielä yhteislenkille pimeään metsään. Ruuti sai osittain seurata namipalkalla ja paristi yritti syödä jonkun, selkeästi vieraassa porukassa on herkempi. Hakuporukat yms vaikka olisi uroksiakin menee jo tosi kivasti ja tietää ettei saisi sanoa. Kytkettynä siis. Gava juoksenteli hyvin vapaana isossa laumassa, yhden nartun kanssa vähän nostelivat niskakarvoja.

Vielä kuvia viime lauantailta osa 2/2







Korppikotka Ruuti

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...