Siirry pääsisältöön

Kimppatokossa ja Teemun agilityt

Perjantaina käytiin HSKP:n vuorolla taas tokoilemassa. Juniorikaksikon kesken. 

Nova tuli ensin ja halusi ensin tervehtiä parit ihmiset. Heti kun sen käskee olla kunnolla tai hommiin rauhoittuu. Muuten se iloitsee kaikesta.

Paikka makuu, Nova: Tehtiin käskytyksellä yksitellen maahan. Meni yllättävän hyvin ja Nova malttoi odottaa. Käskyllä maahan, en näyttänyt käsiapua. Vähän hitaampi, mutta ok tolla kokemuksella. Palkkasin kahdesti makuussa, väliä naapureihen ehkä 2m, kun kisoissa alossa 4m. Nova katseli viereistä bortsua, kun se sai palkkaa. Hyvin makasi. Sivulle tullessa ei kestänyt, jos mun käsi pienesti liikkui. Hyvin tuli käskyllä ylös. Treenattiin parit maahan jätöt ja ylösnousut, tosi hienoja. Paitsi sitten meinasi naapureiden käskystäkin mennä maahan.

Seuraus, Nova: käytettiin peiliä ja tehtiin suoria pätkiä. Hyviltä näytti. :) Vielä vähän kohti häiriötä, sekä ihan perusasentoa missä palkkailin kun kesti häiriötä. 3 koirakkoa taustalla. Yksi teki ruutua ja otin varuilta hihnaan, kesti seurata katsekontaktissa kun toinen juoksi 10m matkan ruutuun! Muuten uskalsin pitää Novaa vapaana, kerran meinasi poiketa leikkivän kaverin luo, sinne kohti oltiin menossakin eikä ollut käskyn alla. Heti kääntyi käskystä.

Kaukot, Nova: jatkettiin maasta istumaan nousemisia ja olin siis edessä. Noin metri matkaa. Välissä yksi huono, mutta ainakin kaksi tosi hyvää!

Ruutu, Nova: ensin lelulle 10m. Sitten näytettynä 15m ja olin vähän lähempänä heittämässä lelun. Hieno! Seuraavaksi jätin salaa lelun ja tehtiin vähän lisää matkaa. Hyvin meni!


Gavan kanssa: 
Kaukoissa tehtiin seisomasta eri asentoja. Osan seiso-maahan mokasi. Muuten hyviäkin. Joissakin takajalat laittoi vinoon, mutta etujalat ei liiku.

Eteenmenoa aiemmin laitetulle alustalle. Juoksi ekan yrityksen, ehkä 3m vinoon. Huusin jes ja heitin lelun alustalle. Hieno yritys! Hallin lyhyen sivun päädystä päätyyn lähes tehtiin. Matkan varrelle tuli myös keinu ja hyvin erotteli. Sitten siirryttiin yli 5m sivusuunnassa. Laitoin alustan A:n sivuun. Juoksi ehkä 2m päästä seinän viereen (pussin kankaalle). Seuraava alustan näytettyä sujui.

Eteenmeno + ruutu: A-este oli taas kuten viimeksi vähän häiriönä ruutuun lähetyksessä. Tällä kertaa juoksi taas niin kohti seinää että peitti ruudun. Lisäkäskyillä totteli lähteä ruutuun. Nyt yritti taas korjata eteenmenopaikkaa. Tehtiin tähän lopuksi toistoja lelu ruudussa. Ja kutsuin alustalle, mistä ruutu. Tai sitten ihan 4m eteenmeno ja ruutuun. Käytin näissä eteenmeno alustaa merkin paikalla.

Istu & maahan luoksetulossa: koska kierto-ohjatussa molempia tarvii ja myöhemmin maahanmenoa luoksetulossa. Niin testailtiin. Aloin tehdä istumista vain jättäen odottamaan 10-15m ja pyysin peruuttaen mukaan tai luokse. Käsimerkki + sit. Jäi alkuun seisomaan. Korjasin istumaan. Loppuun saatiin yksi tosi hieno istumaan meno. Maahanmenot tuntui olevan luontaisia jo ennestään ja osasi ne jo.

Merkki: tehtiin kahteen otteeseen lelulle juoksemista, joka oli merkin takana. Hetsattuna lähetys. Kerran näytettynä, siinä jäi ihmettelemään ettei ollutkaan lelua.

Evl-paikkis: Gava teki vielä evl paikkiksen. Istumista tuli 1min 20sek eli vähemmän kuin se 2min. Mutta hyvä onnistuminen. Maahanmenoon, jotka etänä liikkurihäiriöllä sanoin vahingossa eri käskyn mutta totteli. Luokse tuli myös ihan ok, otin eteen ja vähän himmasi loppuun.


Sunnuntaille saatiin sovittua Teemu Linnan agility-yksäri Evan kanssa. Gava pääsi aksailemaan.

Ratana oli vauhdikas hyppäri. Siinä oli parit "lenkityspaikat", mihin sai hyvin paneuduttua. Ja testattua jälkimmäiseen kahta eri ohjausta. Videoin jalustalta ja voi halutessa tihrustaa sen, kaikki paitsi yksi hyppy mahtui siihen.

Palkattiin yhtä niistohyppyä ja tehtiin erikseen. Siihen tultiin hyvin vauhdikkaalta kaarelta. Samantyylinen kohta myöhemminkin treeniin tai peilikuvana. Jännä kyllä mini hyppynä se tultiin ihan pienesti ja kasattuna. Rimakorkeuden hitaasti nostamista ton tyylisessä? Sitä seuraavalla hypyllä venähti vähän laskeutuminen, tosin videolta jäin miettimään "heitänkö liikaa" sinne linjana ajatellen hypyllä pitää tehdä vain pieni käännös. Jos liikaa huitoo meneekö isomman lenkin tai jos liikaa saattaa. Parhaimmat tulikin varmaan vahingossa kun keskityin pituuden jälkeiseen lähetykseen. Alkuun Gava kääntyi hypyllä oikealle, mihin oli helppo tehdä S-mutkaa aiemmat esteet mukaan laskien. Kun ehdin tekemään lähetyksen ja kääntyä oikeaan suuntaan tuli siihen mukaan.

Lähetys hypylle putkesta ja valssi. Ekassa valssissa tein sen liian tiukasti ja ohjaus näyttikin siltä että tullaan hypyn ohi. Pisteet Gavalle, että totteli ohjausta. Seuraavassa taas tuntui, että ohjasin huonosti valssia edeltävän hypyn. Kolmannella kelpuutin ja saatiin tehtyä tosi hieno käännös pituudelle. Sitten tehtiin vielä pituus takaaleikkauksella, vaikeammin tehty kuin sanottu. Videolta näkee, että laskeuduttua hypyltä koira ottaa yhden laukan ennen pituutta. Virheellisesti ajattelin noissa, että teen leikkauksen kun laskeutuu hypyltä. Mutta se piti tehdä jo hypyn luona ja tosi ajoissa, että koira ehtii reagoida. Jos edeltävä kohta olisi ollut erilainen olisin ehtinyt sinne minne olisin halunnut vähän lähemmäs pituutta. Suoran putken jälkeisellä hypyllä taas mun piti olla pysähtyneenä kun koira tulee putkesta.

Treeniaikaa oli lähemmäs 20min ja ehti hyvin käydä kohtia läpi. Ja muuttaa ohjausta. Ehdittiin vain 14 estettä, mutta ne käytiin laadukkaasti. Ja tuli palkattua käännöksistä. Kerran palkkasin 14 putkesta väärin, kun olin hidastanut koiran sinne mennessä ja heitin lelun eteen. Niistä tarkkana, etten vahvista ristiriitaa.


Ruuti testasi namiautomaattia

Kommentit

  1. Mistä teidän namimaatti on? Ja voiko siihen laittaa ihan tavallisia nappuloita?

    Olen paria katsellut, mutta tuota en ole nähnyt vielä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zooplussan sivuilla satuin tuohon törmäämään ja kun oli alennuksessa niin piti ostaa testiin (ja käsitys että merkkilaitteet maksaa x 2-3). Voi laittaa tavallisiakin nappuloita. Namisäiliön kantta voi muuttaa nappuloiden mukaan, tai sellainen "liukuovi". Trixie Memory Trainer oli tuon nimi. :D Ruutilla on vielä treenattavaa muistin kanssa. Testasin tota myös agilitya ajatellen, niin että painan itse tuosta napista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...