Siirry pääsisältöön

Lenkkitreenit juoksarin ja käännösten parissa

TI Juoksari matolla ja käännöskäskyt

Nova, juoksukontakti matolla, video
eri paikka ja kerran treeneihin tauko, ohikulkevan koiran takia. Hienosti molemmat junnut odotti vaikka räyhäävä iso sakemanni meni ohi.
Näissä treeneissä meni aika pohjanoteeraus. Heitin monesti lelun vinoon tai niin, että munkin heiton takia tuli "kontaktin" yli. Ehkäpä näissä oli myös enemmän vauhtia matolle tullessa 2-5m etäisyydeltä. Jackpotteja tuli 2-3. Sitten tuli 1-2 jalan kosketuksia loput.

Juoksukontakteista yhteenveto video treeneistä 1-4 missä vain jackpotit, halusin nähdä kaikki peräkkäin onko tietynlainen heitto tms. Tiedä sitten oliko noi vain sattumaa vielä.

Nova, käännöskäskyt, video:
Käännöskäskyt kerrattiin eri kulmista ja matkaakin jopa 4m suunnilleen. Nova teki näitä aika hyvin. Kerran tai kaksi kääntyi hypyn jälkeen ympäri, kun näki että juoksin/liikuin toiseen suuntaan. Täytyy siis pikku hiljaa siedättää siihen, että voin lähteä liikkumaan. Nova kääntyy näppärästi.

Gava, käännöskäskyt, video:
Käännöskäskyissä tehtiin 5m matkalta myös. Gava sekoitti takaakiertoon jos tultiin kohtisuoraan, useampaan kertaan tarjosi niitä. Loivemmista kulmista lisää treeniä. Gavalle myös tauko, kun tarhaporukka meni ohi. Ei täällä mistään löydy rauhallista paikkaa, vaikka paikkaa on vaihdeltu.



KE JUOKSARIT

Nova, juoksarit: 
mattotreeniä tällä kertaa nurmipohjalla. Pallokokeiluna oli perus tennispallo tai tarkemmin Kongin vinkuva. Nyt alkoi vähän ärsyttää, kun laskenut viime kerroista miten menee toistoja maton ohittamiseen tai osittain juoksemiseen. Jos teki niin, sanoin "hups" tai hain itse lelun. Tietty jackpotit on parhaista, mutta niitä on suhteessa paljon vähemmän. Osumat ja ylimenneet on olleet suht samanarvoisia. Kuitenkin pitää tulla riittävästi onnistumisia, että uskaltaa juosta täysiä. Yhdestä merkistä lähti kulma tässä treenissä. :D Nyt viime kertoihin nähden laitoin lyhyemmälle matkalle. Ehkä laukkaa ei ehdi siitä niin pidentää, en tiedä. Toki metrin sisällä oli lähtöpaikan vaihtelua. Tämä hoitamaton niitty ei ollut yhtätasainen kuin hoidettu nurtsi, joten voi olla silläkin vaikutusta.

Paikka on nyt vaihdellut, kun oon ajatellut löytää rauhallisemman paikan, mutta täytyy kai todeta että pk-seudulla paikka kuin paikka aina se yksi ohikulkija tulee keskeyttämään. Tässä mies kysyi kuvaanko ja silti piti tulla tota polkua, vaikka olisi päässyt muihinkin suuntiin (koirat sentään odottaa nätisti yllättävissäkin tilanteissa).  Video (huonosta kulmasta :/)

Toistoja 18, sisältäen yhden tauon
- jackpotteja 4 (yhdessä pomppivaa, en jackpotannut)
- takajalat 3 (yksi ihan maton reunaa, jotkut rajalle)
- vain yksi etujalka x 3
- juoksee nurtsin kautta 4 (kaikki ok laukkaa)
- ei osumaa 9 (videolla näissä laskuvirhe 3 jälkeen, kahdessa yksi etujalka)

Jackpotit on yllättävän helppo nähdä livenä, nekin näkee mitkä on tosi huonoja. Joistain on epävarma, jotka on sitten noita yhden tassun tai rajalle. Vaatii kyllä vielä toistoja ja itseltä treeniä nähdä mitä etäisyyttä käyttää ja miten heittää lelua tms.. Nyt on takana 5kpl mattotreenejä, joka tuntuu paljolta on mutta tietty aika vähän jos vertaa esim laatikkokontaktiin missä tulee myös tehtyä useita treenejä.

PE juoksari sisällä namiautomaatilla, video
Perjantaina samaan aiheeseen liittyen jatkettiin uudella namiautomaatilla. Johon yksinään oli yksi treeni yhdistettynä sohvalta sinne meno. Nova muisti hyvin asian ja odotti äänen tai kehun kuultua myös namia jos se ei ihan heti sinne tullut. Keksin, että terassin laatikon puinen painava kansi on tosi hyvä treeniin. Päällystin sen matoilla. Pidin varmuudeksi siitä kiinni, muttei liikkunut ollenkaan. Nova meni kaikki namiautomaatin etäisyydet ravaten ja koski aina oikeaan paikkaan. Ihan ekoissa toistoissa vähän epäröi kävellä kaltevalle laudalle. Vähän ekoissa toistoissa lauta myös keikkui, kunnes laitoin käsinojalle. Siitä ei välittänyt. Itse reagoin välillä liiankin aikaisin namiautomaatilla, mutta koski ne hyvin joten ei haitannut. Jatketaan näitäkin treenejä, kun jaksaa viritellä sisälle. Videon jälkimmäisellä sijoittelutavalla. Idea lähti tästä videosta.


Tällä viikolla, joka oli Novan "talvilomaa" koska Ruuti oli Rukalla on ahkerasti muokattu junamatkoilla videoita ja kotona. :D Videot editoitu kännykästä, jossa videon näkee noin 5cm koossa. :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...