Siirry pääsisältöön

OMD-areenalla Lepakkokurssi 2/3 kerta

OMD agilityn lepakkokurssi 1 koulutuspäivä (4.2.2017) 2 koulutuspäivä (5.3)3 koulutuspäivä (26.3), 4 kerta extranalepakkotreenit 2018

Lauantaina oli 2/3 kerta Kelpokoiran järkkäämää Lepakkokurssia. Kouluttajana siis Kati Immonen ja koulutus oli Liedossa OMD- Areenalla. Lähes 4h tehotreenit oli taas luvassa neljän koiran kesken. :) Siihen kun laskee päälle myös, että videoista saa kommentteja "omatoimitreeni" ajalta.

Pohdittiin minkälainen on idoli agilityssa, mikä ominaisuudet siinä. Mitkä on itsessä hyvää ja huonoa. Mietittiin myös, että esim hyllyn tehneistä ei mietitä olipa huono ohjaaja vaan lähinnä kiinnitetään huomiota koiran kohteluun. Ja päällimmäisenä kisoista jää mieleen ne hienoimmat ja siisteimmät suoritukset. Jokainen tietää myös, miten omakin rata on vaikea muistaa sen jälkeen. Ja että edistystä voi olla, jos katsoo itseään pidemmällä aikavälillä.

Käytiin läpi kaksi treenirataa, joissa oli yhteensä neljä eri harjoitusta. Lisäksi Gavan kanssa katsottiin jenkki ja kerrattiin mulle itselle minkälaisessa asennossa itse pitää olla. Käsi suoraan alas, kuin tömäyttäisi käden seinään. Kun koira lähestyy pidetään katse siinä, mutta kun koira tulee kohdalle katse pysyy ohjaajan puolella estettä, tietty silmillä saa seurata tai vähän kääntää päätä. Jenkkiä harvemmin kisaradoilla käytetään, mutta ideana onkin oppia katsomaan koiran kokoamista ja saada se reagoimaan ohjaukseen.

Itse radoissa oli osa mulle vaikeata, mutta myös Gavalle muistuteltavia kohtia. Päällejuoksua täytyy harjoitella myös kohdassa missä itsellä on kiire, kuten tuossa pakkovalssiin, sitä on tehty enemmän niin, että oon jäänyt lähemmäs koiraa. Gavalla myös taas kuin viimeksi oli ihan hirveä rallivauhti tuolla. Pohja tai joku muu. Oli myös huolimattomampi rimojen kanssa ja toki, itsekin jouduin vedättämään sitä tai vilkaisin seuraavaa estettä. Ihan kamalaa rima pudottelua. Kevyet oli muovirimatkin, muttei saa tiputtaa kiireen takia.

Peilikuva- rata, video: tämä tehtiin kahteen suuntaan. Olin harjoitellut paremmin suunnan millä aloitettiin. Vaikea sanoa, kumpi oli suuntana helpompi, koska toisen suunnan pohjana oli jo treenattu rata. Itselle "nurkan" ohjaukset tuntui vierailta, missä koira jäi selän taakse (7 hyppy). Tämän radan tyylinen päällejuoksu kohta (5.hyppy) treeniin. Alun 2. hyppy myös hyvä treeni.

Ratapätkä vauhtia ja käännöksiä, video: Tässä 3 hypyn käännös oli hankala. Tein siihen jarruvalssin, mihin ei ekalla tullut. Sitten omalla linjalla ohjasin takaakiertoon, kun muisti ottaa haltuun meni hyvin. Taas tarkkana, kun koira piti saada hyppyjen välistä.


Vaihtuva 4. este, video: Tämä treeni oli tosi hyvä! Tämän tyylisiä tehtiin Trkmanin Extreme Foundation videolla myös. Ohjaaja keksii 1-3 esteen jatkoksi aina erilaisen jatkon. Tässä tulee koetukselle ohjausten selkeys ja jos koiralla on mielikuva jo jostakin suunnasta. Sai myös itse miettiä tutustuessa, kuinka erotella ne koiralle ja mitä ohjauksia valita. Näitä tehdään lisääkin!
Niistossa Gava alkoi tulla vähän läpiohjauksen eikä aina koonnut. Siinä meillä on työstettävää! Itselle oli vaikeita taas rytmityksen kantilta, kun pääsin niin myöhään niistosta pois, jotta kääntyi jotenkin niin oli vaikea tehdä kääntävä ohjaus heti seuraavalle hypylle. Tähän täytyy testata myös se, että olisin ollut lähempänä 3 hyppyä kutsumassa, minkä jotkut teki..


Läksyiksi Gavalle 
- jahtaamiseen: lelu tippuu kesken vauhdin ja pitää ottaa se vaikka jatkan juoksemista
- niistossa kokoaminen, vaihtelee palkkaa riman yli yms
- jenkki
- jarruvalssiin vauhtia ja ansaeste vieressä (molemmissa radoissa tällaiset kohdat)
- jatketaan samoja juttuja kuin viimeksi, niitä saa aika ajoin muistutella. Lisäksi voi ottaa rataakin, kunhan katsoo ensin vaikeat kohdat mitkä muistuttaa ensin yksittäisenä.


Kurssin jälkeen oma-toimitreenejä:








Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...