Siirry pääsisältöön

Niinun agilityt

KE NIINUN AGILITY Gava & Nova
Keskiviikkona (viime viikon) otin hieman flunssaisenakin kaksi Niinun vuoroa. Molemmille omat paikat, kerran Nova oli myös kotona.

Novan treeni: 
- ensin 1-2 palkattuna edestä. Ensin kutsuin 2 hypyn takaa. Sitten olin ehkä 10 numeron tasolle eli ehkä noin metri hyppyjen linjasta. Hyvin irtosi taas lelulle.
- Sitten 3-5 esteet. Kutsuin hypyn yli, lähetys 4 hypylle. Ekassa tein liian pienen ja tuli ohi. Putkeen olisi mennyt. Toisessa ohjasin riittävästi. Tehtiin 4-5, ekassa tuli hypyn ohi, sitten hypyn kautta kun käskin vasta hyppyä katsottua.
- Alku 1-4: palkat hypyn 4 yli, vahvistaakseen sinne lähtöä. Ekassa sain taas hypyn 3 ohi, en oikeastaan edes ohjannut sitä. Toisessa ohjasin hypyn 3, mutten ehtinyt niin hyvin 4 hypylle irtoamista ohjata (niin läheltä että ilman palkkaa olisi toiminut). Nova hoiti homman ja juoksi palkalle. Kolmannella sujui koko pätkä.
- irtoamissuora 4-7: alkuun hypylle 6 asti. Lähetys hypylle 4 ja siitä irtoamissuora. Eli putki ja hyppy. Hyvin irtosi! Sitten vielä hyppy, putki, hyppy ja hyppy. :)
- Hyppy 8 ja pituus 9 ihan suorassa linjassa, pituus mininä. Hyvin meni.
Novalle hyvä treeni, sille riittävä aika toi 10min. :) Nova paljastaa myös heti mun ohjausvirheet, mutta toisaalta pitää vahvistaa noita viistohyppyjä.


Gavalle halusin tehdä enemmän tekniikkapainotteisen treenin ja keppejä. Olin katsonut koko radan läpi ja miettinyt mitä ohjauksia sieltä haluaisin. Valitsin alkuun 1-4 kokeiltavaksi niiston ja vastakäännöksen. Mietin tuota kulmaa, että kyllä sen pitäisi sujua myös vedolla tai haltuunotolla, mutta mielessä kävi myös että jokainen ohjaus pitää pystyä nimetä.

1-3 niistolla: ensin 2 hyppyä ja niisto. Tuli niin lujaa, että valui aina mun seläntaakse. Toki tossa kulmassa se korostui kun jatkettiin samaan suuntaan. Vaikea katsoa myös liikkeessä, mihin laskeutui ja mihin otti korjaavan laukan. Osa oli parempia, osa rajalla. En kuitenkaan päässyt liikkumaan kovin aikaisin, mutta kerran koitin hypyn 4 ja onnistui. Tehtiin parit jarrut riman eteen (1 este ja 2 estettä).

1-3 vastakäännöksellä: Tässä en myöskään lähtenyt sitten niin nopeasti liikkumaan ja oltiin metri esteestä koiran kanssa rinnakkain. Kääntyi parhaiten näin, mutta jatkoa ajatellen liiankin tiukasti. Palkkasin käännöksen jälkeen.

1-3 rytmityksellä: ekassa liian pieni rytmitys ja lähti jopa seuraavan hypyn kiertämään takaa. Toisella toistolla pysähdyin melkein hypyllä 3 kunnes lähdin taas liikkeelle. Vähän liikaakin, etten olisi siitä päässyt liikkumaan. Jäin taas miettimään, että jäikö Gava siinä niskan päälle eli jarrutin niin paljon että kääntyi. Enkä itse laittanut kääntymään ja liikkuisin silti.

Kepit 15. radan kulmasta. Gava haki kuin viime treeneissäkin 3 väliin eli seuraavaan oikeasta. Ei taipunut riittävän tiukasti. Kun otettiin helposta kulmasta, edeten vähän vaikeampaan onnistui. Muttei siltikään täydessä vauhdissa radalla. En tiedä edistyykö ne mitenkään, kun kerta kerran jälkeen toteaa ettei osata niitä.

16-18 saksalainen: tässä tuli vähän helpompi linja saksalaiseen ja rima 50cm. Tarkoituksella matalampi. Tällaiset missä este ohjaa menemään on helpompia, mutta siltikään luottanut takaakiertoon niin hyvin että olisin vielä aiemmin päässyt alta pois! Yksittäisenäkin tehtiin vielä suht helppoa kulmaa.

Kerran puomi, jossa ehti hidastaa alasmenolla raviin. Ja palkkasin vähän vinoon mua kohti.. Voisin heittää alastulolle lelun tai puomin eteen.. Tai se tulisi apparilta.  Videokin löytyy vähän huonosta kulmasta. Hankalaa miettiä mitkä on itse kriteerit. Kerran Gava myös karkasi pituuden väärin suorittaen, sen hypyn väärin päin. Ja jotkut hypyt sinkosi hirveän loikan eteenpäin. Kepeiltä lähti heti lukemaan edessä olevia esteitä. Rimat oli 55cm (paitsi se yksi matalempi) kaikki pysyi. Mutta kyllä liikkunutkaan niin hyvin. Gavan kanssa pitäisi muistaa, että kouluttaja voisi myös palkata ja itse liikun sen jälkeen, koska täytyisi aina siedättää siihen liikkeeseenkin. Jos itse palkkaan niin ei auta. Varsinkin jos tiedän, missä kohdin palkka lentää. Radan noikin pätkät oli aika katastroofimaisia meille, jo pitkien etäisyyksienkin takia.

Gava jatkaa lepakkotreenejä niin, että jokaisesta ohjauksesta juoksen 10m täysillä ennen palkkaamista. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...