Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.3.2017

Kolmen asteen tokot

Kenttäkausi on korkattu ainakin tokossa! Tai toivotaan, että kaudesta voi puhua sillä Sirkuskenttä Malminkartanossa oli sula ja lämpötilaa + 3. Tokoiltiin Inkan ja Saimaan sekä Annikan ja Hitin kanssa. Mukana oli Nova & Gava, Ruuti pääsi porukoille minne päin olisi halunnut lenkkeillä jo aiemmin viikosta.

Nova pääsi aloittamaan ja tehtiin sen kanssa itsenäisesti. 

  • paikka makuu: tehtiin aika vapaamuotoista paikkista. Vieressä istuttiin ja sitä seuraava makasi. Vieressä koira teki yhden vauhdikkaan luoksetulon tai lähti paikaltaan. Nova hienosti ilmekkään värähtämättä pysyi paikallaan. Huomasi kyllä x-ajan jälkeen että vilkaisi paristi naapuria. Selkeästi tietyn aikaa se keskittyy parhaiten ja sitten alkaa vähän vilkuilla. Voisikin tehdä riittävän lyhyitä missä focus on hyvä. Pysyi hyvässä asennossa ja toki palkkailin usein. Maahankäskyä meinasi ennakoida, virittelin sen siihen kuiskaamalla. Maahan mentiin vasta, kun käskin. Ylösnousemisessa sama juttu. Nyt tein ehkä 5 kertaa häiriön, että menen sivulle ja nostan käsiä kohti lentokone-asentoa eli heilutan sivusuunnassa. Alkuun jokaisesta niistä nousi istumaan. Käskin maahan, heilutin käsiä uudestaan tai pyörähdin eteen ja sama uusiksi. Alkoi hoksata. Palkkasin kaikki ekalla onnistuneet maahan. 
  • seuraus: alkuun lyhyitä suoria pätkiä. Hyviä! Palkkasin namilla. Sitten myös perusasentoon pysähtymistä. Paikallaan käännös vasempaan. Sitten vasempaan käännöksiä, ne oli "vajaita" jos pidin käden apuna oli parempia. Noihin on hyvä keskittyä. Juoksu tai hidas jäi kokeilematta. Seurauksen pituudessa voisi ottaa mukaan myös askeleiden laskemisen tai päättää aina mihin asti menee. Sillä saatoin tehdä kaikki suht samanmittaisia pätkiä? Jos tuli häiriötä samaan aikaan treenaavasta koirasta palkkasin senkin jälkeen. Tosi hienosti kesti sitä! Loppu treenissä kun toinen koira haki lelua, se oli vähän vaikeata pitää kontaktia. Pieni huomautus niin Nova yrittää kyllä sitten parhaansa, siinä samanlainen kuin Gava että reagoi tosi pieneen. Katsekontaktia palkkailin myös. Useammin esim 3-4 namipalkkaa, leikkiä ja taas jotain. Itse seuraamisessa namia, koska silloin itsekin on riittävän hillitty. Erillisenä yhdistää leikkimisen. Seurauksessa on jo riittävän viritetty ja tekee hyvällä asenteella. Pelkona siis jos leikkisi ja hetsaisi kerta toisensa perään, ettei menisi vain yli ja tulisi ääntä. Gava on perusluonteeltaan rauhallisempi ja sillä on taas aina lelu. 
  • ruutu: ensin näytettynä ja heitin lelun. Juoksi takareunaan, heitin lelun vielä kun juoksi. Seuraava valmiille lelulle. 
  • tötsän kierto: isolla merkillä, joka treenikaverin. Menin tarjoamisidealla vain että käveltiin kohti ja odotin reaktiota. Nova kyllä taas odotti jonkin verran jotain lupaa lähteä. Ehkä 2-3m päästä kiersi merkin. Sitten vähän lisää matkaa. Lopulta 10m käskettynä. Kerran juoksi väärälle puolelle merkkiä ja hölmistyi. Seuraavat sujui, vaikka aika pomppien meni loppupätkän, mutta selvisi silti. Ehkä 7m matkaa tms lisää. Näissä sai lähteä seisaaltaan. Odotin, että katsoi merkkiin kun käskin. 
  • Nova keskittyi niin hienosti häiriössä! Aika pitkä treenikin ja uusi treeniseura. 
Laitetaanpas tännekin, kerran tuli muokattua Tollerit- fb ryhmään. :) Nova 14vk ja 1v.

Gavan kanssa

  • ohjattu: tehtiin tämä liikkurin kanssa. Mun pinkit keskikokoiset ohjatut ei meinannut erottua alkavasta hämärästä. Alkuun Gava tärisi vähän kapuloiden vientiä odotellesssa, mutta juostessa tuli lämmin. Otettiin merkki myös mukaan. Vein Gavan nähden alustan sen taakse tai kaakelin. Menin ehkä 3m päähän käskemään merkille. Palkkasin sen erikseen. Heti "jes" kun koski alustaan. Seuraavaksi oikea. Gava juoksi keskimmäisen luo, ehdin pysäyttää. Reilulla käsimerkillä ja välillä askelkin, käskin oikeaan. Ei nähnyt kapulaa ja juoksi kohti kiertotötsää. Sanoin näissä muuten "oikea ja vasen". Gava haki vain näkyviä kohteita. Tai pitäiskö pitää vain se "tuo/hae/nouda". Että tietää etsivänsä kapuloita.. Tietty myös toistojen myötä. Omat käsimerkit oli myös aika liioiteltuja, Ruutin kanssa joskus näytin ohjattuun niin kuin osoittaisin oikeasti kapulaa ja ruudussa taas käsimerkki on ihan sivulla. Vasemman kanssa oli sitten ruutu häiriönä. Näissä molemmissa juoksi helposti parin metrinkin päästä oikeasta. Tai sitten luuli etsivänsä jotain ihan muuta, kun ei saanut hakea kapulaa (Gavan mielestä mitään niistä, kun ei saanut ottaa keskimmäistä). Tiedä sitten kumpi.. Mutta seuraavassa treenissä ehkä helpotetaan keskikapulan kanssa treeniä niin, että jätän lähemmäksi sitä tai käyn näyttämässä haettavan. Mutta liikkeessä riittää treenattavaa, varsinkin silloin kun ei bongaa kapuloita oikein. Merkkiä tehtiin myös kisamaisesti, virittelin siihen ja kun juoksi alustalle sanoin "jes" ja olin heittämässä lelun. Gava juoksikin hakemaan sitten oikean ohjatun (mikä silloin pitikin). :D No tehtiin sillä kertaa koko ketju. Sain olla nopeasti palkkaamassa. 
  • ruutu (ja eteenmeno): eteenmenon alusta oli jo valmiina hiekan ja asfaltin rajassa. Olin laskenut vähän pidemmän matkan sinne kuin keskipisteeseen. Virittelin äkkiä ruutuun. Sitten eteenmenoon ja käveltiin kohti. Kehuin oikean suunnan. Lähti hyvin ja suoraan. Juoksi tosi hienosti alustalle (näki sen lähempää)! Ruutuun lähetyksen otin erikseen, jättäen seisomaan ja siitä ruutuun. Juoksi ehkä alle 10m ja alkoi empiä. Korjasi eteenmenon alustalle. Toisella käskyllä ruutuun asti (tosi hyvä paikka!). Seuraavaan jätin salaa lelun ja sen bongasi vähän nopeammin. Ekaan ruutuun menoon voisi olla se lelu tai alusta. Edistystä toki, että jo tokalla käskyllä lähti sinne. Kyllä pikku hiljaa alkaa yhdistää totakin ketjua. Gava vain miettii aina niin tarkkaan, että jos äsken piti yhtä asiaa tehdä saako oikeasti tehdä ihan toista asiaa. Ja jos ei ole täysin varma voi koittaa tehdä sitä mistä oltiin aiemminkin tyytyväisiä. :D Gavalla on paljon ajatuksia! 
  • Prinsessalle riittävä treeni ekoiksi treeneiksi aavistuksen kostealla kentällä. Lelun kanssa oli kiva rallatella ja pomppia kohti ihmisiä. Gava oli suht rauhallinen, mutta toisaalta molemmat asiat oli suht vaikeita. Täytyisi malttaa vain pilkkoa noita uusia liikkeitä tai missä voi epäonnistua vielä pienempiin paloihin.
  • Kaukoja Gava treenasi torstaina lenkillä. Otti helposti häiriötä jos matkaa oli liikaa. Seiso- maahan, osa sujui osa ei. Seiso istu, sama juttu. Treenattavaa riittää! Nyt teki helposti väärän siirron tai sitten ei totellut tai liikkui. Tauko on aina pahasta.. 


Novan 2x2 kepit kokeilin porukoiden pihassa, mun kanssa se kuulemma häselti enemmän ja teki paljon huonommin kuin äidin kanssa. Aika samoilta kohdilta äitikin tehnyt, mutta osoittanut kädellä sisäänmenoa. Lie voiko olla niin tarkkaa vai ei. Siirsin keppejä vähän kuivempaan kohtaan myös, joten ihan pientä eroa kulmassa ja leveydessä voi olla. Eli vaiheena on kaksi paria ja noin 30cm raolla. Lyhyemmät matkat sujui paremmin ja suoraan. Vaikeammasta kulmasta saattoi juosta vain vikan (tokan) parin. Hyvä ravitekniikka näkyi tosin, kun meni kepit oikein. Hirveätä vauhtia niitä mennään!

Rasmus pentuna ja noin 1-2v
Treenaa Nova:
- maahan-sivulle: ettei ennakoi käsien liikautuksista
- seuraus: laske askelia, vasempaan käännökset, juoksu, hidas
- ruutu, alusta?
- luoksetulon stopin aloittaminenkin käynyt mielessä, tai ihan liikkeestä seiso ehkä alkuun
- kaukojen istumaan nousut, matka
- hyppy ainakin ennen ollut ok, noudon pitoa ei olla tehty tai noutoa (vähään aikaan siis), luoksetuloa ei olla tehty eikä liik.maahanmenoa
- merkin kierrossa 7m matka

Treenaa Gava:
- ohjattu: keskikapulan kanssa näyttö tai lähemmäksi oikeaa. Käskynä "nouda". Tai sitten itse vain lähempänä? Blokkaan silloin osittain liian laajaa kaarta..
- merkki: alustan kosketus aika hätäinen. Helpommista kulmista enemmän? Koiran voisi myös tuoda sinne tai se odottaa siellä. Kotona paikan naksuttelu?
- ruutu: jos ekana eteenmeno niin kerran ruutu yksittäisenä. Sitten molemmat. Tai lelu ruudussa ekalla. Eteenmenossa myös ilman alustaa osa (nyt kaksi treeniä menty alustalle).
- kierron istuminen treeniin ja jäävänä istu
- kaukojen seiso-maahan, seiso-istu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!