Siirry pääsisältöön

Ohjatut agilityt

Torstaina Gava ja Nova oli ohjatuissa agilitytreeneissä. Seuran omissa, joissa kouluttajana Eva. Videota näistä ei tullut, mutta molemmille hyviä onnistumisia. Gava pysyi hyvin hanskassa ja Nova teki tosi siistejä käännöksiä ja alkaa jo paremmin ajatella esteitä. :) Gava teki 60cm makseja ja Nova minejä (muiden minien välissä). Novalle ekaa kertaa sanoin parit käännöskäskyt, jonkun taisin sanoa väärinpäin mutta ne toimi vaikkei välttis pelkkää käskyä totellut.

Gava: (ratapiirros alla) lähtöhyppy oli toiseen suuntaan ja päädyin lähettämään aidan kautta. Pystyin hyvin lähettämään koiran rinnalta sinne. Kiirehdin helposti 2 hypyllä ja sen riman Gava tiputti pariin kertaan. Mun rytminmuutos oli kuulemma raju. Takaakiertoon 6 meni kivasti ja tulin siinä vähän liikaa koiran eteenkin. Haki kuitenkin leikkauksella kepeille. Evan ehditus oli jäädä takaakierrettävän siivekkeen tasolle ja antaa koiralle tilaa. Ja että odotan vähän että tulee ekalta hypyltä eikä tossa ole kovin kiire. Toimi hyvin!

Kepeiltä kerran mietti edessä olevaa hyppyä, kun ehdin olla hiljaa. Pituudelle hyvin kauempaakin. Takaakiertoon meni aika luonnostaan. Sitten olikin vaikea, kun piti tehdä vähän päällejuoksua ja tuntui että tulee niin lujaa sieltä kohti. Ei kuitenkaan juossut päälle, eikä levähtänyt mun seläntaakse. Kun yritin liikkua paremmin päällejuoksussa alta niin kerran räjäytti pituuden palikat, kun ei kestänyt vedätystä. Jos tuli rimaa niin ei saanut yhdestäkään sellaisesta palkkaa.

Putkesta ja 8-9 hypyt. Ennen olisin ottanut hypyn 9 pyörittäen tai niisto sokkarina. Nyt kahdella valssilla. Sellaiset valssit, jotka on epämukavuus aluetta koska koira jää juuri näkökentän reunaan. Saatiin kuitenkin yllättävän hyvät onnistumaan. Hyötyä lepakkokurssista. Vielä 9 hypyllä, kun itsellä oikea linja ja lähdin liikkeelle tuli niin pienesti mukaan! 11 käännös yllättävän hyvä. A:lla Gava teki karmean A:n. Liukui koko alasmenon alas. :( Ei onneksi tullut mitään jälkeä tassuihin. Mä jarrutin ja käskin koskemaan, olis pitänyt hoputtaa liikkumaan, kerran itsekin jarrutan. Ei enempää toistoja, on mitä on enkä tykkää tehdä kyseiselle esteelle toistoja.

Otin työnnöllä putkeen 14 (vähän ehkä vastakkaista kättä, että kroppa kääntyi), ekassa meinasi tulla ohi mutta korjasi. Tokassa paremmin. Sitten 15 hypyllä vastassa. Rata oli jotenkin niin kiemurainen ja vaikeita kohtiakin niin ajatus katkesi lyhyisiin pätkiin. Tuli palkattua usein, kun unohdin jatkon. Täytyisi myös laittaa itsensä tekemään niitä pidempiäkin, tulee tehtyä aina sen verran mikä tuntuu mukavalta.

Nova teki sitten yhden koiran mentyä välissä.
1: tehtiin kerran käännös sik-sik eli vasempaan. Hyvin! Sitten 1-2 niin, että palkattiin hypyn 2 taakse. Nova katsoi, kun lelu vietiin sen seläntaakse ja lähti kuitenkin hienosti siitä pois päin hypylle 1. Hyvin meni ja oma-aloitteisesti juoksi vielä putken.
Takaakierto otettiin 2-3 alkuun yliohjasin ja meni putkeen. Kun pidin linjan kohti takaakiertoa eli juoksin itsekin vähän viistoon niin tuli hyvin kiertoon. Mutta kun takaakierrot on vielä opettamatta kiersi hypyn. Yhdessä avuksi käsky tai sana ja sanoin "Nova" juuri ennen kuin piti tulla hypyn yli ja toimi. Täytyy kohta opettaa noita takaakiertojakin.
7 putki ja hypyt 8-9 seuraavaksi. Putkeen lähti hyvin. Hypyllä 8 tosi nätti käännös (tak-tak, oikea) palkkasin sen. Seuraavassa sitten jatkettiin putki-hyppy 8, valssi ja hypylle 9 taas sik-sik käännös. Kääntyi molemmat tosi hienosti!

9-11 niin, että lähetin sik-sik käännökseen (vasen). Ekassa tuli putken 10 ohi, kun en kunnolla törkännyt. Juoksin ehkä metrin päästä, käsky myöhässä? Seuraavassa putki tuli mukaan ja irtosi hyvin avustajalle joka oli lelun kanssa hypyn 11 takana, joka otettiin irtoamisena. Olisin voinut sanoa siinä eteen.
13-14: hypylle 13 lähetin ehkä 3-4m päästä tak-tak käännöksellä eli oikeaan. Seisoin Novan vieressä ja alkuun katsoi vastakkaista kättä vatsanpäällä, missä myös lelu. Kun fokusoi eteen niin käskin hypylle. Pystyin siitä lähteä suoraan putkelle 14, jonka eteen tein pakkovalssin. Ekan vähän liian tiukaan että tuli suun ohi. Seuraavan tahalleen löysemmin ja onnistui hakea putkeen. 13 hyppy oli niin siisti.
14-18: pätkä tehtiin kokonaan. En ihan uskonut, että sujuisi sinne asti. Mutta päätin, että kokeillaan. Voi sitten helpottaa. Hyvä, kun vähän haastetaan. Putkesta tuli hyvin, vähän sai korjata hypylle 16 omaa linjaa. Hyppy kaari meni hienosti ja samoin pituudelle meno (pituus oli tosin mininä myös). Tässäkin eteen- käskyä voisi harjoitella. Nova irtosi hyvin palkkaajalle.

Hieno Nova! Ekaa kertaa käännöskäskyjä treeneissä, olisin voinut vielä paremmin miettiä ne tutustumisessa. Hyvä siinä, että kun rimatkin on minejä jossa korkeudessa ollaan yksittäiselläkin esteellä. Uskon myös, että focusta esteeseen on saanut treenattua käännöstreeneissäkin, koska koira lähetetään esteelle ja itse jatkaa matkaa tai ei mene aina ihan kiinni esteeseen. Hyppykorkeuksien nostoa ja sitten sitä, että voin lähteä aiemmin liikkeelle. Sitä ei pelkässä käännöstreenissä vielä niin kestä. Takaakierrot myös uusi juttu, joita tehty nyt parit hassut kerrat radalla.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...