Siirry pääsisältöön

Novan ja Gavan agility oivalluksia, hyvää ja kehitettävää

Torstaina agilityn omatoimivuorolla Masalassa. Koulutin itse sitä ennen seuralaisia. Novan kanssa tehtiin mun radasta pätkiä ja Gava teki lepakkoläksyjään.


Gavan kanssa
- jenkkikäännös: oikean puolen käännöksen ohjauksessa mulla oli taas opeteltavaa, että sain tehtyä ohjauksen kääntymättä väärään suuntaan. Lopulta se alkoi sujua.
-> takaaleikkauksessa mun vihje on välillä sama kuin jenkissä joten Gava tietää että täytyy kasata ja jarruttaa mutta sille (ja mullekin ratatreeneissä) on välillä epäselvää, kuinka erotella ohjaukset. Erona pitäisi olla selkeä sääntö. Jos käännytään mun puolelle, pysyn sillä puolella. Jos linja leikataan eli vaihdan puolta seläntakana käännytään leikkauksen suuntaan. Esim Teemun koulutuksessa väli oli lyhyt ja erikoiseste siellä (pituus) sekä Gavan edelliseltä esteeltä tullessaan oli väärässä laukassa. Vihjeen pitää tulla niin aikaisin että ehtii vaihtaa laukan. Samaa väärinkäsitystä tuli Teemun radalla myös toisessa kohtaa jossa aiempi este vietti kulmaan, mistä oli helpompi kääntyä toiseen suuntaan mihin halusin. Täytyy todeta siis, että meillä ei ole selkeää sääntöä jokaiselle ohjaukselle. Helpoissa radoissa irtoaminen on ehkä myös pelastanut ja koira on kääntynyt sinne minne esteetkin linjaa ellei ole muuta kerrottu.

- niisto: livenä tuntui että ne meni hyvin. Tehtiin yhden hypyn takaa ja että käänsin aika tiukan kulman. Sekä putkesta niin, että koira lähestyi aika suorassa kulmassa hyppyä (joka ollut vaikeata). Omaan makuun meni hyvin. Epäselvää myös ollut mikä toistoista on paras. Oon ajatellut että tiukempi käännös. Mutta täytyy päästä itse liikkumaan vielä aiemmin ja paremmin. Se on yksi asia juuri mihin opetetaan, että vaikka lähden liikkumaan ei saa leväyttää kaarroksia. Jos ei paranna mun oikealla ajoituksella käännöstä tai tule ohjaukseen niin väärä toiminta estetään tai helpotetaan lyhyemmällä etäisyydellä tai (laskemalla rimaa). Verkko tai muu estämään toimintaa jos ei siltikään suju.
-> Se virhe mihin aina menen ja mikä tekee koirasta lepakon on ettei liiku pois alta tai rytmittää liikaakin joka paikan että saa kääntymään. Pahimmassa tapauksessa en pysty liikkua eteenpäin käännöksessä, koska lähtee silloin kaarrattamaan. Novan kanssa on ihanaa, kun sillä ei ole tuollaista taipumusta eikä lähde jahtaamaan ohjaajaa. Ja tässä hämäävintä on, että itse oletan helposti ohjanneeni oikein jos koira kääntyy pienesti mutta saattaa olla etten silloin liiku normaalisti joka ruokkii käytöstä.
Hieman kävi kyynel silmässä, koska oon niin huono ottamaan negatiivista palautetta. Mutta ei se ole henkilökohtaista vaan asia pitäisi saada joskus perille. Vasta kurssin loppussa tajuan, etten ole tajunnut liikkua itse paremmin joka treenattavassa ohjauksessa (ehkä niitäkin välillä vahingossa, jotka koin huonompina). Videolla kaikissa seison liikaa enkä saa etumatkaa koiraan. Pitäisi ehtiä esim "seuraavan esteen" luokse. En ehdi, kun jään kalastelemaan koiraa. Puhe oli myös alkukurssissa kuinka oppia näkemään 5m päästä kasaako koira vai ei. En tiedä näenkö sitä vai en. Välillä odotan liikaa, että hidastaisi aavistuksen. Niin ristiriitaista, että alusta pitäen ne missä liikun hyvin ja koira ei taas tule niin hienosti ehkä mukaan ohjaukseen oli sitä mitä se alkuun on ja mihin pyritään. Ei se että oikeasti näkee että nyt se kääntyy pienesti ja ei taas itse pääse edelle.

- jarruvalssi: jarruvalssit sujui suht hyvin ja ohitti ansahypyt. Mutta näissäkin jään liian pitkäksi aikaa paikalleen. Merkkaus ja sitten liikkeelle. Jos ei tule mukaan niin estetään väärä toiminta.
Mun täytyy nyt katsoa ja vertailla ohjauksia. Päättää mikä on niissä sääntönä. Tekniikkakurssia myös suositeltiin jos sellainen sattuisi sopivasti. Kuvakaappauksia näytöistä. Ärsyttää jos en ole koiralle selkeä, kerran se yrittää parhaansa. Ja jos olen opettanut sen kääntymään vain ollessa paikallaan ja ratkaisemaan itse vaikeita kohtia. :/ täytyisi olla itse niin täydellinen nopean koiran ratissa! Siitä syystä joku ohjaus välillä toimii ja välillä ei. Pelkällä fiilispohjalla ei pääse pitkälle tai kokeilemalla.
Ja ohjauksina on käytettävä vain sellaisia mitkä voi nimetä. Olisi pitänyt esim vekata videon loivaan käännökseen tai tehdä vastakäännös tms..
Vaikka työtä riittää aion silti olla tyytyväinen että on tehty töitä ja menty edes vähän eteenpäin. Ja nyt tietää taas, mitä treenata. 

Treenaa:
- aiemmin liikkeelle!
- takaaleikkauksen selkeys
- jenkki oikeaan

NOVAN RATA
Novan treenistä voin kyllä iloita! Tehtiin mineillä sen kanssa. Rimojakin voisi yksittäisissä treeneissä nostaa.. 

Novan treeneissä parasta sen irtoaminen putkiin, oli pimeä kulma vai ei. Ehkä neljännet treenit sillä teemalla ja nyt oli hoksannut asian ja haki heti ekalla kaikki putket! Voidaankin nyt keskittyä uuteen teemaan, kun putkiin haki sujuu ainakin perusohjauksella. Takaaleikkaus sitten vielä? 

Kirjain treeni oli tarkoitettu, että rata muuttuu vikalle esteelle. Ei tehty sitä. 

Nova aloitti irtoamisella B, C, D (2) eli tehtiin 1 hypyn sijaan kaksi hyppyä irtoamista putkeen 2. Ekassa toistossa jäin hyppyjen keskelle. Nova tuli hypyn ja juoksi putken toiseen päätyyn, jonka oli aiemmin bongannut odotellessa (Gavan treenatessa käveli tota putkeakin). Toisella toistolla menin sitten kutsumaan toisen hypyn taakse ja lähetin siitä putkeen. Ei tarvinnut paljon liikkua, kun tuli esteet. Sitten sama, mutta juoksin siitä hyppyjen välistä irrottamaan putkeen. Kahden hypyn irtoamisia siis lisää! 
2-6 pätkä sujui ja hyvin ohjautui hypyille 4-5. Putkeen 7 ja 8-9 pätkä sujui myös! Pimeään putkeen 9 haki hienosti. Hypylle 10 persjättö ennen koiran putkesta tuloa. Siihen seinän puolelta käännös sik-sik (käännös vasempaan) joka hyvä. Putki 11, tein valssin hypyn 12 eteen auttaen hypylle. Kerran taisi tulla ohi. Hypättiin loppuun ja tehtiin 18-21. Hyppy 19 sujui hyvin, mutta hypyn 20 ohi meinasi tulla helposti. Vinot hypyt onkin opettamatta eikä meinannut hahmottaa sitä, ellen jäänyt paikalleen kalastelemaan. Ekalla meni hypyn 21 ohi (sekin vähän viisto). Saatiin vielä pätkä onnistumaan. Tavoitteeksi pikku hiljaa treenata yhä "vinompia" hyppyjä. Eli kohti serpentiiniä (s-kuvio hypyillä, josta 19-20 olisi pala). Tämän Trkmanin kurssilaisen tyyliin. 

Treenaa Nova:
- 2-3 hypyn irtoaminen
- viistohypyt, serpentiini
- hypyiltä palkkaa

PE, Nova juoksari, video

Meidän lähikenttä on sula jee! Tehtiinkin siinä lenkin jälkeen juoksaritreenit matolla. 
Ensin vapautin Novan suoraan pallon heittoihin. Sitten odotutin hetken, että nään että pallo menee oikeaan suuntaan. Sillä tavalla saatiinkin paremmin onnistumisia, eikä mennyt niin hyppivää laukkaa. 
Treeneissä 12 toistoa, 1 kaikki tassut, 5 molemmat takajalat, 4 ei osumaa, 4kpl palkkasin jackpottina. Yli puolivälin tykkäsin laukasta mitä menee, Trkmanin videolla sanottiin että hyvä "reach" eli matkaa voittava tms. Laskin, että silloin etujalat + takajalat mitta oli noin kontaktialueen pituinen. Tässä parit screenari kuvat myös. 

Mutta ei niin matkaa voittava askel (no reach?)

Hyvä reach (takajalat rajalle)
Takajalat koski ja hyvä reach
Osumat

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...