Siirry pääsisältöön

Aussie - bc tokotreenit + Nova

KE TOKO
Keskiviikkona kimppatokoiltiin Malminkartanon huippujen vieressä. Oikein bortsu ja aussie tokoa, mukana oli Veera ja aussie Rinna (+ 2 muuta), Mervi & aussie tytöt, Joanna & aussie Cava sekä Tiia G & bc Gust. Sekä Nova. 

Alo- paikkis liikkurin kanssa. Kontakti meinasi karata tuomarin höpötyksissä. Totteli maahan vaikka taisi katsoa eteen. Molemmin puolin tytöt 2m päässä (kisoissa 4m) toinen ja sitä Nova vähäm vilkaisi. Vaihtoi myös kuten aiemmat kerrat välillä lonkkaa, siitä menee pisteitä ja täytyy koittaa myöhemmin saada pois.. odotti hyvin lupaa nousta sivulle ja nousikin hyvin. Mutta ehti myös sen jälkeen tarjota maahan. :D tietty kun niissä missä tuli ilman lupaa sivulle käskin heti ylös noustua maahan. Täytyy siis palkata ylös noususta eri viiveitä, samoin maahan jätöstä. Häiriöksi heiluttelin käsiä (kun Gava alon kokeessa luki käden heilahduksen merkiksi nousta). Tehtiin vielä uusiksi niin, että liikkuri puolet lähempänä n. 4m, aiemmin 10m. Käskin korjata kontaktin.

Gava evl paikkis: Ensin istumista 2min. Hyvin pysyi. Sitten käskin toisena maahan, ihan ok. Luoksekin tuli ihan nätisti. Edessä tosi hyvä kohta. Siitä vielä sivulle. Oli muistissa ja kaikki koirat toki teki hyvin. 

Liikkeestä maahan: Novan eka yritys oli huono. Ohi juoksi urheiluporukka ja sitten liikkurikin häiritsi. Noin 3m päässä Novan seuruu väljeni puoleen metriin ja lopetin siihen. Otettiin alusta ja käskin jo ennen lähtöä olemaan skarppina. Nyt hyvä seuraus ja nopea maahan. Katsoin kyllä alas käskiessä ja tehdä nytkähdin. En nyt niin, että kaveri olisi sanonut mutta katseen kääntökin voi olla apu. Toki mielummin mennään varmemmin pikku avulla kuin väärällä asennolla. 

Kaukot: Tehtiin luopumista kaukoihin. Jätin nameja apparin käteen, näkyville. Sitten 2m päästä asentoja. Liikkuri myös huitoi toisella kädellä tai sanoi käsky. Alkuun tuli joku mitä en kelpuuttanut. Sitten ryhdikkäitä. Ei enään tosin näitä, ettei koe liikkurin kiinnostavana ja palkitsevana vaikka itse annoinkin palkat. 

Makuu häirittynä: Makaamiseen namipussi häiriötä ja namin heittelyä. Kerran Nova sai siepattuakin herkun. Ja kun nami lensi kauempana aukesi aina suukin. :D Ja lopussa yritti kurotella niin, ettei takapää liikkunut mutta edestä liikkui. Ja ihan alussa nousikin. Sitten "putkeen putkeen" liikehäiriöllä ja siitä noustiin kerran. Hyvin myös välillä sen verran helppoja, että tuli onnistumisia. 

Hyppy kartiomerkeillä: Tuli mieleen viime kerran hypyn viivoista. Että täytyy muuten tehdä kartioillakin hyppy. Gavan kisoissa taisi olla silloin niillä merkattu 2-4m kohdat. Eli itse asettautui tötsien välille. Nova ei ole varmaan kuin sattumalta voinut nähdä noita merkkejä, mutta ei ole treenannut niiden lähellä. Tehtiin niin, että liikkuri osoitti merkkejä ja kertoi että niiden väliin asettaudutaan. Ekalla kertaa Nova kävi katsomassa ja vähän hamuili suuhun. Sen jälkeen selvittiin ohituksista. Ekassa liikkeenä oli läheltä ettei nytkähtänyt liikkurin käskystä. Seuraavassa ei yhtään. Ja siinä kävelin itse merkkien puolelta hypyn toiselle puolen. Sanoin myös vahingossa "hyppy", kun yleensä ollut vain "tänne. Sujui niinkin. Nyt ei törmännyt jalkaan sivulletulossa. 

Seuraus: Olikohan jo liikaa ja vaikeitakin juttuja. Mutta alkuun taas liikkurin kanssa (joka kyllä 2m päässä?) niin meinasi kontakti tippuakin. Toki oli kaksi muutakin treenaajaa samaan aikaan, kuten muuhunkin aikaan. Muistuikin, että pitää pelkkää kontaktia liikkurin höpöttäessä palkata. Ekan seuruu pätkän taisin uusia, ei ollut hereillä. Toinen oli parempi ja palkkasin 10m päähän. Sitten yksi niin, että leikittiin, pallo piiloon ja lyhyt suora missä liikkuri häiritsi sivussa. Tiesi lelusta ja teki hyvin iloista pätkää. 

Nova tarvitsee noita kimppatreenejäkin. Ne on ollut nyt selkeästi vaikeimpia. Toki ne kaikille koirille on alkuun. Gavakin nuorempana otti enemmän niissä häiriötä. Nova ei suoranaisesti jää kyttäämään ketään, mutta huomasi että ajatukset muualla tai pää pyöri. Koulutuksissa usein ei ole ollut muuta koirahäiriötä, paitsi pentukurssit ja viime talvena tehtiin omatoimivuorolla kimppatreeneissä tosi helppojakin juttuja vaan hihnassa. Nyt vika viikko ennen koetta vaan helppoja juttuja ja kerrataan vielä parit liikkeet. Ja palkataan sitä, ettei välitä liikkurista. 

Mietimpä tässä että olen vikat vuodet 2015 lähtien ollut "ahkera" kisaaja tai tokoilija. Uusilla säännöillä kisattu yksi kisa joka luokassa Gavalle alo 1, avo1, voi1 ja Ruutille ihmeellistä että yhdellä kisalla evl1. Eli ei ihme jos ei muista täysin miten kisassa meni mikäkin liikkurointi. Ruutin aikaan kisattiin n.5-20kisaa per luokka. Ehkä mä pelkään pilaavani Gavan ja saavan samanlaisen kisakoomailijan mihin saa 10% kontaktia. Rasmus taas keräsi koularit tk1 ja tk2 (jokaisesta ykkönen tosin).



PE TOKO 

Perkkaanpuiston koululla Novan kanssa. Treeniseurana Wilma ja Bina sekä Tiina ja Ändy.

Paikkis: näitä 2kpl. Ekassa palkkasin aika nopeasti, ehti mennä lonkalle. Muut koirat teki istumista. Toinen oli myös ok. Sitten vielä liikkurihäiriötä, sanoin ettei saa katsoa ja palkkasin kun kontaktissa. Tosin sitten ei totellut mennä ekalla maahan. :D Otin myös viivettä sivulla makuuttamiseen ja siitä sai palkkaa.

Liikkeestä maahan: ekassa taas seuraus väljeni. Uusiksi. Sitten hyvä, nopea maahan. Minkä palkkasin heti lelulla. Vielä loppuosa laittaen suoraan maahan.

Hyppy: häiriönä taas tötsät sivussa, liikkuri osoitti niitä ja kävi nostamassa. Se olikin vaikea. Kävelin ekassa myös tötsien puolelta. Novakin tuli tötsien puolelta hypyn ohi. Seuraavassa meni oikein, mutta hypättyään kävi tsekkaamassa mun viereisen merkin ja sitten tuli sivulle. Kolmas hyvä, mutta taisi vähän törmätä jalkaan. Tehtiin väliin parit liikkeet ja sitten vielä uusiksi hyppy ilman mitään merkkien näyttämistä, se oli hyvä.

Seuraus: tässä palkkasin ensin kontaktia, piti sitä kyllä hyvin. Liikkuri oli kiltimpi ja käveli vain jossain takana, se ei häirinnyt. Palkkasin pätkiä seuruusta, joka tuntui ihan hyvältä. Täyskäännöksissä tosin hiottavaa, oikean kautta vähän levähti, vasemman kautta huono jos ei ole ihan hereillä.

Luoksetulo: kerran niin, että tiputin palkan sivulletulo kohtaan, kun oli 5m päässä? Aavistuksen myöhemminkin kuulemma voisi. Sitten vielä tavallinen luoksetulo, hyvä sivulletulo. Ideana maahan palkkauksessa, jos jarruttaisi lelun toivossa ja focusta vähän sinnekin..


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...