Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

7.9.2017

Rauhoittuminen

Rauhoittuminen on ehkä asia mitä harvemmin mainitaan niin koulutuksissa. Ja riippuu vähän koirasta sen luonteesta ja hermorakenteesta tuntuuko, että sitä tarvitsi myös opettaa. Tai sitten sen huomaa vasta, kun tulee ongelmia. Mutta sitä voi myös treenata pennusta lähtien "huomaamatta" tai sitten ihan tietyllä tapaa. Tämäkin on asia mitä huomaan aina välillä kertovani treenitutuille tai koulutettaville, kuinka itse sitä on tehnyt. Helposti on tällaisia "kirjoittamattomia" sääntöjä, toki Canis- lehdessä on tähän tullut hyviä artikkeleitakin, joista osa ajatuksista onkin peräisin sekä koulutuksista.

Kuinka koira odottaa agilitytreeneissä, entä kisoissa agilitykentän lähellä? Voiko sen laittaa makaamaan ja odottamaan agilityn rataantutustumisen ajaksi vaikka vapaana. Voiko koiran laittaa tokotreeneissä kiinni aikaan ja treenata toista koiraa tai auttaa toista treenaajaa? Jos koira vain haukkuu ja kiskoo odottelun ajan se käyttää paljon energiaa turhaan käytökseen. Saako treenistä sitten enään kaikkea irti ja koira on jo valmiiksi väsynyt? Osaako se odottaa paikoillaan esim kisoissa tai näyttelyssä jos pitää seisoskella koiravilinässä? 

Pennun kanssa: harjoitellaan rauhoittumista pikku hiljaa eri häiriöissä. Mentiin istuskelemaan kentän tai kisojen laidalle ja palkkasin istumiset sekä maahanmenot. Myöhemmin kelpuutin vain makaamisen. Namilla palkaten. Olin alkuun maassa istumassa, kyykyssä ja kun makoili hyvin, nousin ylös ja jatkoin palkkaamista maahan. Seuraava häiriö oli hihnan mitalla kävelyä (tai alkuun peruuttaminen kontakti koirassa). Sitten hihna jäi maahan ja kävelin pidemmälle. Seuraavaksi menin käymään piilossa (aluksi ilman häiriötä). Tein samaa myös kytkien hihnan johonkin kiinni, menin sen verran kauemmaksi ettei koira ylettänyt olemaan jaloissa, ensin palkkasin istumiset ja makaamisen. Sitten kelpasi vain makaaminen. Kun alkoi tarjota näissä hyvin makaamista yhdistin sanaa "käy siihen". Koira osasi makaamisen jo muusta yhteydestä. Pennun kanssa myös kotonakin, jos hepuli vain jatkui, saatoin määrätä rauhoittumaan ja vahdin, että oikeasti pysytään aloillaan. Häkkiin tai rajatumpaan tilaan. Kun rentoutui makuulle ja joskus nukahtikin lähdin sitten pois.

Nova 6kk rally-kisojen turistina
Käy siihen- makuu: Tämä harjoiteltiin tarjoten tai niin, että ekalla kerralla avustin houkutellen. Tehtiin tästä leikki kisapaikalla, koira menee maahan ilman käskyä ja tienaa herkkuja. Tai sai useamman siellä pysyessään. Opetusvaiheessa taas ensin harjoiteltiin pelkkä pysyminen, jos nousi palkkasi tiheämmin tai sitten kävi palauttamassa koiran. Kun pysyi paikallaan häiriötä vaikeuttaen, otin mukaan toisen koiran. Vanhempi koira sai alkuun vain seurata namia ja keskityin kokoajan opetettavaan koiraan, joka teki makuuta. Jos se nousi, se palautettiin takaisin (mitään sanomatta, ei vihaisena). Kun odotti nätisti sai palkkaa. Tässä jos peräkkäin tulee enemmän kuin 2 epäonnistunutta, treeniä on helpotettava. Alkuun toinen häiriönä oleva koira seurasi vain kävellen namia. Sitten teki jotain juostenkin. Sanottiin toiselle koiralle käskyjä.. Makaava koira vapautettiin nätisti ollessaan välillä hommiin. Periaatteena oli myös, että koira rauhoittuu -> pääsee tekemään jotain hauskaa. Jotta pääsee treenaamaan, täytyy ensin rauhoittua ja keskittyä. Palkkauksessa voi myös hyödyntää namista luopumista, namit tulee vasta katsekontaktista. Jos koira meinaa nousta nameja vastaan. Jos ei ole toista koiraa häiriöksi, niin juoksee itse, heittää leluja, avustaja käy puhumassa tai houkuttelee koiraa. Itse konttaa, käy kyykyssä.. jne.

Makaamisen tarjoaminen helpottaa tilanteita, milloin haluaa kuunnella kouluttajaa mutta ei ehdi käskyttää ja vahtia koiraa. Sitä ennen koira on varmaan palkattu aiemmasta tehtävästä ja palkka on mennyt piiloon. Jo alkuvaiheessa tehtiin tarjoamisen kautta käy siihen- makuuta, joten ei ole koiralle kovin vaikeata mennä maahan ilman käskyä. Toki haastetta voi tuoda vaihteleva vire tila. Olen opettanut vihjeeksi, että ohjaaja vain seisoo eikä tapahdu mitään tai jos se keskustelee jonkun kanssa. Silloin on helppo koiraa käskemättä kuunnella kouluttajaa ja heittää palkkanameja koiralle. Tai vapauttaa se makuulta töihin. Samalla näkee myös pystyykö koira rauhoittua makaamaan treenin välissä. Käsimerkillä maan osoittaminen voi toimia myös muistutuksena tienaus mahdollisuudesta.  (Vastakohtana on lelua ja herkkuja komentava ja haukkuva Ruuti, ellei jatka palkkaamista tai käske koiraa useamman kerran paikalleen.)

Kouluttajan neuvoja kuunnellessa

Matto: Mattometodilla opetetaan matosta koiralle turvallinen paikka, mihin voi mennä rauhoittumaan ja missä pysytään. Esittelin tätä tapaa Control Unleashed - dvd:stä kirjoitetuissa muistiinpanoissa omassa blogissani jonkin aikaa sitten. Koiralle naksuteltiin ensin matolle meno ja sitten makaaminen. Lisätään kestoa ja koiran pitää tarjota makaamista. Koira sai myöhemmin lähteä vain luvalla matolta. Ensin häiriönä ihminen, laahaava askel, rauhallinen koira. Kun häiriö lähestyy koiraa palkataan tiheästi. Seuraavaksi häiriö tulee vielä lähemmäksi ja naksutetaan, kun koira katsoo häiriötä. Ideana, että koira tarjoaisi kontaktia kun huomaa häiriön. Ainakin se oppii häiriön merkitsevän palkkaa.
Canis -lehdessä oli samantapainen opetustapa, jossa koira opetettiin rauhoittumaan viltille ja ohjaajakin meni siihen istumaan. Kun koira rauhoittui alkuun vapautus vain pois viltiltä ja sitten takaisin. Seuraavaksi pääsi myös treenaamaan viltiltä poistuessa. Pikku hiljaa virettä nostettiin aina matolta poistumisen jälkeen korkeammaksi.

Vasemmalla treenikaverin matto ja namit :D Omat saa tyytyä maassa makaamaan (ja kateellisia erikoisherkuista).

Treeni alkaa rauhoittumisesta
: koulussa opettajalta kuuli usein "musiikki alkaa hiljaisuudesta". Samoin ihanne treenitilanne alkaa myös rauhoittumisesta ja keskittymisestä. Riippuu tosin koirasta. Ideana tässä on ollut, että treenin alkuun on tarjottu maahanmenoa tai koira on haettu "käy siihen-makuusta." Tai sitten on leikitty, lelu menee piiloon ja odotettu että koira rauhoittuu ja menee maahan ja sitten leikki jatkuu. Tai koira makoilee palkattuna ja sitten vapautetaan ja mennään treenaamaan.

Makaamisen tarjoaminen voi olla helpompaa jos ohjaajakin alhaalla

Luopuminen: Tämä on myös yksi oleellinen taito. Koiralle opetetaan palkkauksen ja erehdysten kautta että sen on itse osattava hallita omaa virettään niin, että se kykenee makaamaan häiriössä. Häiriötä vaikeutetaan asteittain. Välillä täytyy myös uskaltaa kokeilla vaikeata häiriötä ja saada koira lähtemään paikaltaan, jolloin koira oppii että palkkaa ei sellaisesta tule. Koira palautetaan takaisin ja toistetaan sama häiriö. Jos se ei silti onnistu, tehdään se helpompana että päästään palkkaamaan. Koiran on tajuttava, että sen täytyy keskittyä makaamiseen eikä häiriöön, jotta saa palkkaa ja onnistukseen.

Tätä on hyvä opettaa alkuun namista luopumisena. Koiran eteen tuodaan namikäsi, jos yrittää ottaa namin. Nyrkki sulkeutuu, mutta käsi jää siihen. Kun koira ei yritä ottaa namia, avataan kämmen. Koira palkataan, kun se antaa avoimen kämmenen olla siinä, joko ottaen kontaktia tai menee poispäin kädestä. Myöhemmin nami voidaan laittaa maahankin (jalan viereen jolloin voi astua namin päälle, jos koira yrittää ottaa ilman lupaa). Tai tehdään samaa lelulla. Hyvä odottaa, että koira ottaa kontaktin ohjaajaan tai katsoo poispäin kohteesta. Aluksi palkkaan pienemmät pään käännöt, myöhemmin voi vaatia pidempää kontaktia. Koira saa syödä namin luvalla tai sitten palkan saa toisesta kädestä.



Sheippaus: Pommin varmat - kurssilla ideana oli opettaa koira odottamaan lähtövihjettä, jonka kuultua sai lähteä. Opetus aloitettiin vain siitä, että koira osasi juosta avustajalle. Sitten samaan lisättiin sana, millä sinne sai juosta. Seuraavaksi seisomaan pysähdys pannasta pitäen ja sai juosta. Treenien vaikeutuessa koiran piti pysyä seisomassa pannasta irrottamisen jälkeen. Jos koira ei pysynyt avustaja laittoi palkan piiloon. Koira oppi, että vaikka se on korkeassa vireessä sen pitää rauhoittua pysyäkseen paikalla, kunnes kuulee luvan lähteä. Tässä käytettiin alussa seisomisasentoa sen takia, koska se on vaikein asento pysyä paikallaan. Etujalkojen liikettä ei kelpuutettu, sitten koira pyöräytettiin uudestaan asentoon. Myöhemmin otettiin istuminen mukaan ja sitten hihna + esteet.
-> Samalla idealla (itse miettien) koiraa voi ensin palkkailla vain namilla/lelulla maahan menemisestä. Ja laittaa koiran tekemään sitä korkeassakin vireessä. Sen jälkeen koiran pitää tarjota asentoa. Sitten pysyä myös hetken makuulla. Sen jälkeen siihen lisätään häiriöitä. Ja jos koira lähtee ilman lupaa, se palautetaan paikalle. Ei saa olla silloin vihainen, ihan hiljaa neutraalisti. Itse palauttaminen jo tuo miettimisen aihetta. Kun koira on hyvin se saa palkkaa asentoon ja vapautetaan myös välillä leikkimään tai treenaaman. Samalla idealla Crate games- dvd:llä koira odottaa lähtölupaa vaikka häkin ovi on auki, vaikka tullaan korkeassa vireessä tai on kova häiriö.


Häkkiin jättäessä ei meillä ole väliä vaikka jättäisi alhaalta auki.

Kylkimakuu:
tätä olen nähnyt joidenkin tekevän, koira opetetaan siihen ensin namin kanssa ja sitten koiran pitää olla asennossa kunnes vapautetaan. Tässä koiran pitää olla riittävän rento pystyäkseen makaamaan, kyljellään ja pää maassa. Tätä myös pikku hiljaa häiriössä. Meillä tämä on jäänyt opettamatta, mutta näin OMD- videon tästä ja jotkut tututkin opettaneet. Tässä helpoin nähdä onko koira oikeasti miten rento.

Tällaisia ajatuksia rauhoittumisesta. Oletko opettanut sitä jotenkin eri tavalla tai todennut jonkun tavan toimivaksi? :) Haluaisiko tarkennusta johonkin, videota tällaisista treeneistä ei oikein löydy. Ainut pätkä taitaa olla tämä (missä muutakin). :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!