Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.9.2017

Super ajoa ja häkitystreeni

Lauantai aamupäivästä kauheassa sateessa paimentamaan Eijalle. Tässä ollut taas pidempi tauko.

Gava sai hakea lampaat lähimetsästä. Käveltiin laidunten poikki avaamaan portit metsälle. Kävelin Gavan mukana mäen päälle metsään, missä näkyi ensimmäinen lammas. Lähetin flankillä oikeaan, lampaita alkoi pompsahdella ylös kuin sieniä sateella. :D Gava päätti kiertää vasemman kautta ja tuoda ison n. 15 lampaan porukan sieltä mulle. Ja mun ohi lampaat käveli pelloille Gavan ajamana. Pysäyttelin Gavaa ettei tule lammas vyöryä alamäkeen. Gava joutui työskennellä osan aikaa mun näkemättä ja kaikki tuli metsästä ekalla yrityksellä. Gava ehkä fiksumman suunnan valitsi vs minä.

Ajoa: Tehtiin sitten isolla poppoolla ajamista. Sujui tosi paljon paremmin kuin aiemmin! Gava teki hienosti ja harkitusti isolla porukalla. Itselle taas harjoitusta, että teen flankit niin että "johtajalammas" reagoi mutta myös niin että kattaa koko lauman. Ja yrittää myös ohjata niin että melkeimpä katsoisin vain lampaita ja sen mukaan huutelen käskyjä (olettaen että koira tottelee). Gava otti hyvin kaikki käskyt vastaan ja kuljetti aidan vieressäkin. Kierrettiin myös tolppaa ja sen jälkeen vietiin lampaat nurkasta nurkkaan. Kerran myös lampaat tuotiin mun ympäri kuten tolpalla kisoissa. Lähityöskentely oli taas vaikeampaa. Tai jos lampaat tuotiin mun ja Eijan läpi. Siinä Gava sai enemmän työstää osaa liikkeelle. Tai jos flankkäsin vähän ja halusin vähän eri kulmasta ajaa lampaat meidän luota. Kuitenkin nyt Gava totteli suunnut ja ajon 50-80m etäisyydeltä? Aiemmilla kerroilla mun on joskus pitänyt olla ihan 20-30m lähellä.

Fisu tekee häkitystä keväällä :)

Häkitys: Toisella kierroksella otettiin viiden lampaan ryhmä ja niiden kanssa harjoiteltiin häkitystä. Ollaan aiemmin viety vain rännin läpi ja laitumen porttien läpi. Ja olen parin koirakon treenejä katsellut tähän liittyen. Vietiin lampaat tolpalle 30-40m päähän. Sitten peruskuljetuksella takaisin ja jätin lampaat puoliväliin eli 20m noin ainakin häkistä. Gava piti ottaa pitämään niitä paikallaan vähän enemmän mun puolelle. Kävelin häkin portin avaamaan (neljän elementin häkki eli pienempi kuin kisoissa).  Ekalla yrityksellä sain kolme lammasta häkin puolelle ja kaksi mietti ohi menemistä mun vieressä. Gavan flänkkäys niiden eteen. Lampaat väisti ja meinasi lähteä toiselta puolen pois. Taisivat ehtiä lähteä sieltä joten vietiin taas kauemmaksi. Olisi helpois tuoda tasaisella kuljetuksella kohti oven "saranoita". Eli viistosti kohti oven kulmaa. Odotin häkityksessä vähän liian vähän lampaiden reaktiota, Gava ei aina meinannut mennä oikeaan suuntaan ja lampaat ehti sitten mennä yli. Antaa niiden seisahtaa välillä ja katsoa niiden päitä.
Kolmannella yrityksellä sitten onnistuin saamaan kaikki lampaat oveen nähden hyvälle puolelle. Gava sai vähän painaa niitä viistosti mun kyljen puolelta, ettei mene taas mun ohi. Ja sitten taas ajaa kohti häkkiä hitaasti. Pystyin sitten alkaa sulkea ovea ja Gava sai hoitaa oman puolensa. Jes eka häkitys. Lampaat oli alkuun aika liikkuvaisia. Mutta olivat aika yhteistyöhaluisia lopussa. Kun lampaat oli häkissä ja Gava meni katsomaan toiselta reunalta yksi lammas alkoi jo haastaa Gavaa ja tuijottelemaan. Otettiin häkistä pois kisoihin poiketen (missä isompi häkki) niin että koira sai flänkätä oikean kautta häkin taakse. Itse avasin portin. Siinä sama lammas ryttyili taas Gavalle ja Gava sai vähän ärähtää sille. Mietin saako niin tehdä, mutta hyvä että piti puolensa kun toinen uhkaili myös. Häkistä pois tulon jälkeen lampaat oli taas nätisti. Haettiin lampaat vielä katoksesta ja vietiin pienemmälle laitumelle. Kaikki muut meni nätisti, mutta ruskea lammas joka muussakin treeneissä helposti eksyi joukosta päätti lähteä eri suuntaan. Flankkäsi vastaan kohti aitaa ja lammas hyppäsi sitten 10m päästä verkkoaidan yli ja kahden sähkölangan alta eli aidan välistä muiden joukkoon. :D Se olikin pienin ja harrastaa kuulemma tuota aita hyppelyä. Ihan hyvä, että Gava sai jätettyä treenin helppoon pätkään.

Oli puhetta, että kannattaa joskus kun menee kisaamaan mennä helpoille lampaille esim Someroon. Ei Teksasin lampaille. Jotkut lammasrodut on vähän haastavampia ja Gava on kuitenkin kiltimpi. Vähän harmi, että tuli nyt tauko tähän kun olisi kisoihin tehnyt mieli mennä vielä kauden lopussa. Mutta mennään sitten kun on aikaa ja ohjaajalla onkin opeteltavaa, ja kun ehditään enemmän treenatakin. Tänä vuonna paimennusta vähemmän kuin viime vuosina.

Pari vanhaa kuvaa Gavastakin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!