Siirry pääsisältöön

Hyppytekniikkaa, toko ja seuranmestaruus


SU AGILITY: hyppytekniikka ja 2on-2off

Novalle hyppytekniikkaa. Vähän tiukempi treeniviikko, mutta kerran oltiin sovittu. :)

Korkeuden arviointi: 6,6,9 jalkaa. Hyppykorkeus 40-55cm. Ekan ponnisti vähän liian kaukaa ja sitten 55cm kerran tippui rima ja kerran jäi tosi lähelle lonkkia eli myöhäinen ponnistus. 

Setpoint: 6 jalkaa ja okseri. Ensin mini okseri, nostettiin asteittain 50cm ja sitten lasku. 

2on-2off puomilla. Ensin yksittäisenä, ekojen namin tarjoamisyritysten jälkeen oikeaan kohtaan päätin että saa luopua namista sen verran että saan palkattua ihannekohtaan. Toikin lisää malttia ja keskittymistä. Halusin sitten kokeilla myös koko puomia. Namikippo loppuun ja tehtiin ensin 1-2m päästä lähtien alastulolta kupille menoa. Ei jäänyt kuppiin ainakaan kiinni, kun 2on-2offissa tippui näissäkin alkuun takapää. Loppua kohden onnistumisia mutta tarkoituksellakin vähän hitaampi vauhti. Namit nyt kuppiin. Kerran koko puomi josta alkuun sujahti ylösmenolta metrin korkeudesta allla olevaan putkeen. :D ravilla jarrutellen koko puomi ja sai ottaa namin kiposta. Vielä täytyy kaikissa vauhdeissa saada alastulon matkalta ajatus pysähdykseen. 

Video:


SU TOKO: 
Wilman ja Binan kanssa nopeat tokot taas Perkkaanpuiston koulun kentällä.

Gava, kaukot: ennen kaverin saapumista 7-15m matkalta. M-i hyvä 15m. I-s eka hyvä, toisessa liikkui toinen tassu. Pitkältä matkaa s-m ei sujunut. Kerrattiin sitä läheltä.


Novan kanssa: 
Paikkamakuu: keskittyi kontaktiin ja ei mennyt maahan (olin sanonut "katso" ja korjannut kerran). Sitten uusiksi ja epävarma maahan. Lopussa niitä lisää ja alkoi vauhti palata. Itse makuu ok, meni lonkalle alussa mutta muuten rauhassa. Ja itse olin 20m? Gava käy siihen makoili vieressä.

Seuraus: tässä ekassa palkka kontaktista. Sitten liikkeelle lähtö tosi tahmea ja seurasi laiskasti. Tulinkin tulokseen, että kuten paikkiksessa Nova on oppinut että "katso" tarkoittaa häiriön sulkemista ja paikallaan kontaktin pitoa. Sulkee myös mut osittain pois, ainakin käskyjen osalta. Hetsattiin sitten ja kokeilin sanoa selkeämmin seuraa ja sitten liikkeelle. Ja vähän reippaampi vauhti. Ihan lyhyitä pätkiä tehtiin ja seuruun aloituksia läheltä liikkuria. Kerran käännöksessä Wilma totesi "vau tai jes" ja Nova pysähtyi tuijottamaan - niin heitätkö liikkuri palkkaa? :D Suoralla meinasi muuten kerran himmata noin 10m kohdalla. Eli jäävä ja seuruu x kohdan yli myös.

Kapulanpito: tämä oli hyvä. Rauhallinen ote. Ja kerran vilkaisi pois. 



MA AST SEURANMESTARUUS 

Maanantaina 25.9 kisailtiin seuranmestaruudesta.

Nova meni super mölli makseissa. Siellä haluttiin mennä 35cm hypyillä, joten vauhtia kertyi (kun ollut 45-50cm treeneissä). Novan radalla oli 15 estettä joka on jo pisin rata mitä on tehty. Lisäksi tuollaisia "rallatus" ratoja liian vähän vs mitä Gava olisi osannut. Radalta saatiin 0vp vähän varmistellen ja paristi paikkaillen ohjausta. Tulos riitti 1/5 sijaan.
Oltiin vielä bortsuakin nopeempia. (Toki nopeimmat bortsut sitten kokeneempina veti radan 4s nopeammin ilman kyselyä, sama rata koiranvaihdossa. Mutta nollan tehneissä bortsuissa koiranvaihdossa 5s erolla). Tämä oli hyvä tilannekatsaus! Suorasta putkesta irtoaminen ja putki hyppy putki irtoamiset. Takaaleikkauksen kanssa lopussa tuli liian myöhään ja estin vain ettei tule hyppyjen välistä. Valsseilla myös vähän hidastin koiraa. 

Koiranvaihto luokka loppuun. Nova meni Lotan kanssa, joka viime vuonna sai myös Gavan. :D oli hieno katsoa ohjausta missä ei varmistella, yksi harmillinen takaakierto suoran putken jälkeen, missä mullakin lähellä ettei ajautunut ohi. Novaa ei haitannut vieras ohjaaja vaikka tuomaroinkin sivussa.
Itse ohjasin mini cockeria, ihan eri kokemus. Lähinnä nami kiinnosti koiraa ja karkasi leikistäkin aiemmin. Vaikka se koiran omalla ohjaajalla näyttää niin helpolta niin, itse ehdin persjätöilläkin aina 5m liian pitkälle vaikka yritin odotella. Lopun ohjauksista unohtuikin sitten persjätöt. Ja kahdesti samalla putkella koira ehti karata, jäi kai hetkeksi ilman ohjausta ja oltiin lähimpänä porttia. :D Ja sai kyllä kipittää, tsempata ja juosta paljon enemmän. Olipa rankkaa! Jaetulle 2 sijalle 15vp kera. :D 

Nyt treeniin irtoaminen suorasta putkesta, toki se kaikilla vaati joko että ohjaaja sai etumatkaa jo aiemmin tai sitten osa teki leikkauksen suoran putken jälkeen hypylle jolloin kyllä sitä seuraava hyppy vaati vähän pelastelua. Ja putki - putki irtoamista myös niin vaikka tulisin vähän jäljessä. Punainen ferrari on ihana, Novan mielestä oli kaikkia tosi ihania ihmisiä ja koiria paikalla. Toki yksi kävi varoittamatta päälle. :/ 




KUVIA maanantailta  18.9 Koskenranta ravintolan läheltä Vanhankartanonkoskelta. Kerrankin "Ruuti vei voiton" näissä kuvissa, no ehkä liikaa valinnavaraa. ;)





Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...