Siirry pääsisältöön

Nova Korrien tokokoulutuksessa

Osallistuin Novan kanssa AST:lle järkkäämälleni tokokoulutukselle. Halusin mennä taas Pekka Korrin oppeihin. Katsottiin alosta osa liikkeistä kisamaisesti ja sitten ehdittiin käydä loppujakin läpi sekä vähän treeni-ideoita.

2.1.2017 (c) Anne Barck

Taas oli puhetta, että kehä olisi paikka mihin koira haluaa päästä. Ja sielläkin saa palkkaa. Opetetaan, että kehän ulkopuolella odottelu on tylsintä (ei syötetä koiraa täyteen tai väsytetä treenaamalla kaikkea). Pekka tekee esim joka päivä 10-15 toistoa kehäänmenoa/kisamaista. Jos sen laskee niin oli noin 400 harjoitusta kuussa ja jos laskee sitten yhden kisan kuuhun niin aika pieni prosentti "kisakehistä" on palkatta. Ja kehässähän on aina kehut. Siksi muistaakin kisamaisessakin kehut ja sitten vasta palkka. Tai pelkkä suullinen kehu ja seuraavalla palkka. Kehään menoon joku virittely "mennäänkö" tms. Sitten siirtymään "yhdessä" tms (käytin sanaa "tule", joka oli Ruutillakin). Siirtymistä palkkaillaan alkuun sitä yhtä, kun koira on hyvässä kontaktissa. Tärkeä näissä myös keskittyä koiraan, liikkuri saa ehkä 5% huomiosta (sivusilmälläkin näkee, mihin liikkuri käskyttää). Siksi kannattaa siis opiskella kehä ulkoa, aloituskohdat yms. Jes, jos käytössä palkkasanana tarkoittaa aina palkkaa. Ei siis huononneta sanan merkitystä sanomalla sitä paikassa missä ei palkkaa. Ja tarkkana ettei sana tule silloin, kun käsi on taskussa tms. Muuten "naksuttelee" käsi taskussa, kuin siirtymää tai kontaktia. Jes sana tarkoittaa, että kun on sanottu se, kehuttu koiraa niin sitten saa paremman palkan. Ainakin kisavalmiutta treenaava, pentu tai aloittelen kanssa ehkä eri, mutta hyvä niillekin opettaa sosiaalista palkkaa. Koko kehässä ei pitäisi olla treenaamatonta asiaa. Jos tulee viivästys Pekka on sanonut "odota" koiralle. Ja lopun kättelyäkin hyvä treenata, sen jälkeen voi kisassakin sanoa "jes" kun mennään palkalle.

Kisamainen: tehtiin pari leikkiä aitojen ulkopuolella, muuten odoteltiin vain "käy siihen" makoillen. Välillä kehuin kun oli nätisti. Selitin nopeasti meidän tilanteen ja sitten otettiin neljä liikettä.

Siirtymä kehään, Nova vilkaisi liikkurin maan osoittamista että menikö sinne palkka (treeniin!). Kutsuin sivulle aloituskohtaan.

Hyppy: Virittelin esteen ja sanoin odota. Liike alkoi, odota. Käskystä jäi tuijottamaan liikkuria. Sanoin hetken päästä "tänne", hieman rauhallisemmin reagoi kun oli keskittynyt muualle. Ok sivulle. Kiitos. Kehut, vapautin pyörähtäen ympäri ja sitten taas "tule" siirtymä.

Seuraus: Virittelynä "katso". Seurauksessa muistin ekan täyskäännöksen tehdä oikean kautta, seuraavan vasemman kautta. Lyhyt seuruu ilman juoksua. Perusasennot hyviä ja kontakti. Kiitos. Vapautus "taitava" ja ehkä saatoin rapsuttaa tai kehui ainakin kädet kohottaen.

Liikkeestä maahanmeno: virittely "otetaan maahan". Vilkaisikohan liikkuria alussa? Hyvin maahan, varmistelin itse vähän hidastamalla ja katsoin koiraa. Kun palasin sivulle taisi nousta ylös ilman lupaa. Käskin maahan (kisoissa ennakoinnista -2p? tms). Käskystä sivulle.

Luoksetulo: virittely "odota". Tuli kovaa luokse, saattoi vähän törmätä. Suora sivulla. Kiitos. Kehut, lähdin kävelemään "jes" ja palkkasin lelulla kehään. Novan mielestä oli super kivaa saada palkka, mutta teki koko pätkän omana itsenään kuin kaikissa treeneissä.

Kehääntulot: päätin treenata vielä "välejä". Kerran niitä on tehty tosi vähän treenimielessä. Ja kun oli parhaat silmät mukana ja antamassa vinkkejä jos tulee jotain. Noin 8m siirtymä hypylle. Meidät kutsuttiin kehään ja käveltiin näytetylle aloituspaikalle. Palkkasin kolmesti näissä hyvästä kontaktista. Leikittiin kehässä, palkka piiloon ja pois. Seuraavaksi myös mukaan hyppy. Taas katsoi liikkuria, mutta tuli räjähtävästi ylikin. Vähän törmäsi. Siirtymä seuraavaan liikkeeseen ja siitä palkka? Kävelin suht hitaasti kehään, Nova muisti näin korjata itseään sivulle. Tavoitteena että olisi yksi käsky, mutta periaatteessa koiran tehtävä on pysyä sivulla vaikkei tulisi käskyä. Sillä pääsee tekemäänkin.

Katsottiin vielä erikseen

kaukot: tässä hyvä täsmennys oli ajatusmaailma, että palkka kaukoissa on aina koiran lähettyvillä. Eikä ole vain kaukana oleva ohjaaja tai sitten avustaja jolta voi kytätä palkkaa tai takapalkan kyttäystä. Alkeistreeninä Nova joskus teki sitä, että palkat oli nenän vieressä tai seläntakana koiran vieressä ja sieltä sai palkan. Tässä idea sama, palkat sijaitsee aina koira lähellä, sen sivulla. Joko avustaja pitää nameja noin metri koirasta sen pään päällä/vähän sivussa ja ohjaaja päättää milloin palkkaa ja antaa namin apparin kädestä koiralle. Voi jättää namin myös johonkin tuolille tai siivekkeen päälle. Ideana olisi, että koira petraisi saadakseen ohjaajan tuleemaan lähelle ja tarjoamaan palkan.
Novalle vaati jonkin verran namista luopumista tämä treeni. Maahanmeno sivulta oli huonompi, toki yhdellä pompulla. Istumaan nousu ekalla hyvä. Palkkasin. Sitten maahanmeno hidas ja en kelpuuttanut. Vapautin jostakin hyvästä ja otettiin alusta. Totteli kyllä, mutta oli tahmea näissä. Näitä lisää, että saa toimimaan. Toimi myös paremmin kuin takapalkka. Ja täytyykin tehdä kaukokäskyihin häiriönkin kannalta kaikkea mikä tuo haastetta. Vaikeampi on jos kisatilanteessa koira keksii ottaa liikkurista häiriötä niin ettei kykene tekemään.

Tästä häiriöstä tuli mieleen ottaa myös ihmishäiriötä, kerran käytettävissä oli kolme katsojaa. :D
Ihmisryhmä: vähän pk tyyliin, mutta ideana mikä ennen on ollut seurauttaa koira 10m päähän ihmisten luo muuttunut siihen, että mennään ensin ihan ihmisten lähelle ja palkataan, kun tarjoaa kontaktia (useita nameja palkaten aina kontaktista). Näitä pari treeniä. Tehdään näin kiva paikka olla ihmisten lähellä. Sitten vasta seuraus mukaan, perusasento ihmisten edessä ja sitten palkka. Näin tullaan takaperin ketjutettua asia tehden ihmisten lähellä olosta koiralle tuttu juttu, minkä se kokee osaavansa.
Novan kanssa siis ensin oltiin metri kolmesta ihmisestä, jotka oli suoraan kohti. Pari tuttuakin. Palkkasin katsekontaktia, alkuun palkkauksen jälkeen käänsi katsetta ihmisiin mutta tarjosi kontaktia. Kolmannessa se piti katkeamatonta kontaktia. Tosi äkkiä lähti hiffaamaan! Sitten seurauksellakin tosi hyvä ja kontakti säilyi.

Luoksetulo ihmisryhmän läpi: Jätin Novan kauemmas ja kävelin ehkä 2m välistä ihmisten taakse. Kutsuin luokse sieltä. Ekassa vähän koukkasi Josefinan puolelta kun tällä oli kädet vatsanpäällä tai taskuissa. Seuraavassa vilkaisi vielä Josefinaa, mutta juoksi ripeästi luokse. Sivulletulot hyviä metri aidasta. :D

Merkin kierto ihmisryhmän edestä: merkki n. metrin päässä. Tehtiin kahdesti ehkä 3-5m päästä lähettäen. Ekassa katsoi vähän ihmistä, mutta nopea kierto. Seuraava myös hyvin ja keskittyi kiertoon.



Ruutuun juokseminen ihmismereen: vein ruutuun lelun Novan kanssa, ihmiset asettui sillä aikaa ehkä joka ruutu merkin luokse istuskelemaan. Kaksi lelun molemmin puolin. Nova juoksi täysiä ruutuun ja syöksyi lelulle. :D Ei himmannut yhtään tai ottanut häiriötä. Katsoin ruutuun käskiessä, että katsoi lelua. Tämä olis hyvä Gavallekin.

Toisaalla oli myös puhetta, että opettaa koiralle kaikkeen luoksetuloon, että vaikka ohjaaja näyttää tosi tympeältä ja tyytymättömältä kannattaa tulla kovaa. Joka opetetaan sillä, että näytetään kangistuneelta ja kun koira lähestyy laukalla, lelu otetaankin esille. Esim tunnarissa koira voi kurkata ohjaajan ilmettä ja epäröidä, jos ei näytä iloiselta. On tosi paljon liikkeitä, missä koira juoksee kohti tosikko ihmistä. Toki tuleekin vauhtipalkattua, mutta muistaako sitä ajatellessa näyttää niin tuimalta.

Kapulan pito: tämä kurkattiin vielä. Ekassa vähän ote väljeni. Seuraavassa vähän parempi. Ja kolmas kun oli saanut palkkailtua hyviä oli jo tosi hyvä. Otin häiriöksi käden viemistä lähelle ja kelpuutin vain kun pitää hyvin, vaikka koskisin kapulaan. Tämä on vain muistuttelua ja muistaa myös laskea hitaasti..


Lopuksi Pekka oli sitä mieltä, että nyt katsomaan alon kisoja ja ottaa jotkut kisat tähtäimeen tai ilmoittaa. Sitten tietää taas mitä hioa kisojen perusteella. Kerran Nova teki niin hyvin kaikkea, ja hakee halutessa sen TK1 ja sitten voi alkaa treenailla muutakin. Ja kannattaa tehdä myös treenejä evl ajatuksena, esim merkin kiertoon kapulat maahan, hyppyä, ehkä ohjatun suuntaa jossain vaiheessa? Ruutua nyt laiskemmin tehty, mutta aloitettu. Kohta agilitykausi vähän helpottaa ja otetaan aikaa tokoilullekin. On myös niin hieno koira käsissä ja Novan mielestä toko on myös niin siistiä. :) Ohjaajana oli kiva myös kuulla kehuja miten osaa viedä "lainakoiraa" eteenpäin. Onhan Nova jo neljäs tokokoira (aika huimaa), Pekka muisti että on mullekin (Ruutin kanssa) neuvonut kisamaisia treenejä/rutiineja. Ja että ihan eka koirakin oli tolleri.

Oikein kiva treeni-ilta ja herää taas motivaatiota. Ja alkaakin kohta olemaan paremmin aikaa, kun agility harvenee talvikauden alkaessa. Ja jää parempia treeni-iltoja tokon käyttöön kun agility pe milloin harvemmin saa treeniseuraa :D Talvelle voisi miettiä myös Jessicalle menoa, saa parhaan opetuksen + hallitreenit.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...