Siirry pääsisältöön

Fyssari ja agilityssa saksalaisen alkeita

FYSSARI (MA)
Gava kävi Espoon Eläinfysioterapian Ulla Tuomella Lahnuksessa. Lapojen välissä vähän jumian ja vaan kevyesti avattiin takapäätä, jos pentuja on tulossa. Gava oli kyllä tavallista dramaattisempi ja alun seisaalla tunnustelun ja venyttelyjen jälkeen oli sitä mieltä, että äiti ota syliin halittavaksi. Ei se ennen ole tuollaista tehnyt. :D muutenkin hakee huomiota ehkä enemmän. Oli paremmassa kunnossa kuin aiemmin. Olihan tuossa kuukauden agilitytauko lomilla tai sitten oli jumppaläksyjen ansiota (joita täytyy taas koittaa tehdä..).

Gavalla on nyt 3vk astutuksesta. Ekat viikot maistui tavallista paremmin ruoka. Nyt taas kahtena päivänä ei. Vaikea siitä on nähdä. Puhetta oli nyt käyttää lähempänä syntymää röntgenissä niin näkee tarkan määrän. Parempi niin päin, kun pennut syntyy meillä ettei tarvitse arvella onko lisää tulossa. Ja toivotaan toki, että pentuja olisi tulossa. Vielä niiden pitäisi olla herneen kokoisia.

Gava tokoili ti treenien yhteydessä 
- onnistuneen tunnarin kohti agilitykenttää. 
- Sitten tehtiin merkkiä naksutellen paikkaa. Kerran repesin, kun Gava meni pohkeenväistöä merkin ympäri, mitä tehdään tasapainotyynyllä naksutellen. :D 
- Ja kaukoja istu-seiso-istu sekä maahan-seiso-maahan. Istu-seiso joskus liikahti, niistä ei palkkaa. Maasta seisomaan noustessa taas välillä toinen jalka liikahti sivu suunnassa. Ja toki olin ihan 2m päässä. Näissä muistuteltavaa.. 



AGILITY (TI)
Anun treenit, Nova x 2:
Nova teki Gavankin vuorolla joten pidettiin rimat 40cm ja yksi teki välissä.

Lähtötreeni:
Ekassa otin juoksu askelia. Lähti. Tehtiin yhden hypyn yli ja hihnalla lähtöön viedessä Anu heilutteli palloa. Toisen kerran kesti juoksemisen, menin Anun ohi (10m) ja go. Seuraavassa pyydystin marsuja, lähti heti alussa. Rasmuksellakin varastamiset oli sitä että lähtee juoksemaan täysiä ja ehti usein hypätä. Paimenilla ne enemmän on alkuun hiippailua. :D seuraavan marsujen päädystämisen keksi. Aika huono prosentti. Näitä pitää taas muistutella! Kerran nyt on aikaa ja vire on ollut aika korkea. Lähtötreeniä tuli rutkasti lisää alkupätkässä, vanhan tavan mukaan oon sanonut "hyppy". Käsky on eri (käytetty alusta lähtien myös) mutta muuten tapa on sama. Kerran ehkä 4 lähdöllä lähti mun eleistä. Muut hyviä.

Nova odotteli oven käsikahvassa hihnasta  kun Anu tarkisti rataa. Alkuun istui, sitten makasi. Joku inahdus. Rauhoittui vähän loppua kohden. Noita täytyy myös tehdä ja ihan rauhouttumista. Autostakin tulee vire aika korkealla.. Toki luvalla ja pääsisi kyllä poiskin, kun häkissä vain 40cm korkea seinä, ei kattoa.

1-4: ensin 2-3 pätkää "välistävetoa". Vähän tiukemmasta kulmaa oikeaan käännös tak tak, välistäveto ja 3 hyppy. Varmisteli ja kerroin monella kertaa 3 hypyn liian myöhään. Heti kun pää kääntyy ja tulossa hyppyjen väliin, kertoa. Ja jos menee väärin niin palkataan väliin. Tämä oli hyvä välistäveto treeninä, kun pitkä väli (helpompi) ja niitä ei olla tehty.

Tauko



15-19: ensin putki 15, persjättö ennen 16 hyppyä. Kuvio onnistui, mutta näytin läheltä 17 ja 18 putken enkä olisi ehtinyt kiertoon ohjaamaan. Vähän aiemmin persjättö että en joutunut niin edelle. Halusin ottaa hyppy 16, 17 (johon lähetyksessä tak tak- suunta käsky. Lähetin putkeen tukemalla liikkeellä mutta taisin olla silti A:n toisella puolella eli uskalsin jäädä kauas ja siisti tunne kun onnistui! Sama vielä uusiksi ja ehdin koko pätkässä viemään taakse. Tosin täytyi auttaa valssin tapaisella takaakierrosta yli.

Hyppy 19 saksalainen/takaakierto päällejuoksu (video esimerkki Gavan treenistä -15): tämä ohjaus on opettamatta ja super hyvät neuvot tähän. Nova on tullut hypyille kierosta vain jos valssaan.. eka yritys, palkka tippuu kädestä. Jouduin pysähtyä väärään kohtaan, vaikka tulikin yli. Tai sitten piti pelastella. Verkko käyttöön takaakierron ponnistuksen eteen ja mun väliin (kun ehdin jo toisen siivekkeen luo). Eli ettei voi kiertää vain koko siivekettä. Ja palkka jäi siivekkeen lähelle laskeutumiskohtaa. Ja mä juoksin siivekkeen toiselle puolen ohjaten silti hypyn yli. Ekassa yritti tulla ohi. Jollakin kertaa takaakierto jäi. Sitten yritti tulla verkon ja siivekkeen välistä mutta tajusi reitin hypyn yli (ihan itse). Seuraavassa osasi jo itse tulla hypyn yli. Jes!

Pallo (keltainen kohta) valmiina. Takaakiertoon lähetys pitää onnistua vähän kauempaa. Verkko auttaa koiraa hoksaamaan tulla riman yli. Ohjaaja pyrkii siivekkeen toiselle puolen kun koira ponnistaa. Pidä ohjaus yllä kunnes koira laskeutuu. Saksalaisessa tulisi silloin vielä persjättö.  

Keinun jälkeinen putki + hyppy. Hyppyä ennen persjättö ja varmisteltu pakkovalssi joka rumasti levähti. :D erikseen ihan vain putkeen lähetys mun vierestä. Nova ajatteli toista päätyä ja lähtikin sinne. Otin kiinni Novasta ja Anu näytti putkea. Täytyy odottaa että katsoo oikeita esteitä ennen lähetystä. Nyt katsoo eniten mua. Lähdössä ehkä välillä estettä. Tätäkin mä sanon koulutettaville. :D Tähän olisi ollut mahdollista myös japsi eli "pakkovalssi persjättö". En uskaltanut nyt kokeilla, niin vaikea arvioida siinä ajoituksia, mutta treenaamisen arvoinen. Tai sitten jos olisi joku haltuunotto sana "come/tähän" tai opetettuna Trkmanin tavoin "in-in". Tai ihan käsikosketus. 


Nova teki ke kontaktilaudalla 2on-2offia. Ulkona enemmän tilaa ja nyt näkyi sama kuin viimeksi, että jos menin metriä pidemmälle tuli pois kontaktilta mun perässä. Tarjoaa kyllä takaisin menoa, mutta näytti siltä että oli vielä aika keksimistä mitä haetaan. Joskus oli takajalat laudalla, joskus toinen. Joskus ehti siirtyä pois. Ja jos olisin päästänyt edelle ei osannut hakea kohtaa. Päätin sitten tehdä vain selkeästi loppuun (päiväruualla) auttaen oikean asennon, palkaten sen kolmesti ja sitten vapautus. Ettei tule puolet vääriä asioita. Palkkasin Novan nähden laittaen ekan namin valmiiksi. Meni hyvään 2on-2offiin, heti seuraavatkin namit ja sitten vapautin. Saatiin näin kolme täydellistä toistoa, toki näin autettuna. Mutta ei tule muuta häsellystä mukaan. 

Lisää laventelikuvia vielä :D 




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...