Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.9.2017

Tokomotivaatio löytyy helposti kun...

MA TOKO
Maanantaina tokoiltiin Sirkuskentällä Wilman & Binan sekä Katin & Trian kanssa. Täytyi vaihtaa paikka alkuperäisestä sinne, kun ekassa paikassa oli jalkkista. Tosin tuollakin ohjatut alkoi klo 19. Paikkikset loppuun lenkin varrella olevalla uudella kentällä. 

Nova toko: 
Kehääntulo: liikkuri kutsui kehään Nova vikana autosta pääsijänä oli aika intona. Halusin myös kehään tullessa että kapula jätetään Novan  nähden vähän sivumpaan maahan. Kyllä se paikkana vähän kiinnostikin. Otin parit sivulletulot ja leikittiin ennen kehään menoa. Kehään hihnassa ja kerran meni hihnan mitalle niin pysähdyin ja odotin kun tarjosi takaisin. 

Hypylle: jätin 2.5 m ja rima tipahti. Ehkä Nova ei katsonut sitä tai oli vain liian lähellä. Seuraava lähemmäs 4m ja oli hyvä. Sivulla palkka. Ei reagoinut nyt liikkuriin pahemmin. Vielä sama tehtävä tötsillä 2-4m merkittynä, nyt oli viivat maassa. 

Siirtymät: Siitä sitten lyhyitä siirtymiä keksittyihin aloituskohtiin jotka liikkuri piirsi jalalla tai osoitti kädellä. Kahta mitä osoitettiin Novan piti käydä katsomassa. Lopussa meni hyvin ja palkkasin kun piti kontaktia. Tässä ja kaukoissa tuli hyvin häiriönä myös kun Kati purki kenttää hakien merkkejä. 

Kapulanpito: Mietin hetken edessä tai sivulla. Sivulla tehnyt ehkä enemmän? En antanut kapulaa, ennen kuin luopui siitä ja otti suuhun vasta luvalla. Tässä hyvä huomio myös, että voin kokeessa antaa kapulan vaikka vasemmasta kädestä niin on vähemmän aikaa tyrkyllä. Luopumisia lisää.. nyt vain lyhyestä pidosta palkka. 

Kaukot: ekassa maahankäskytyksessä sivulta katsoi liikkuria. Sanoin silloin käskynkin ja pienen viiveen jälkeen totteli (hyvä kun pystyi totella). Palkattiin myöhemmin myös katsekontaktia kun liikkuri huutelee vierestä käskyjä. Itse kaukojen eka istuminen hyvä. Palkkasin kaikki ekat istumiset. Näissä liikkurit oli aika lähellä tai heilutti kättä merkiksi, sitä piti vilkaista. Tehtiin myös niin että kehuin kun ottaa kontaktin takaisin. 

Treenaa:
- hyppy merkeillä
- kaukot apparilla namit koiran vieressä
- liikkuri osoittaa maata
- "käsky" ja kontakti
TI TOKO
Ti tokoa agitreenien yhteydessä
Ensin paikkistreenit Heidin ja bc Dankon kanssa. Novan kanssa nenät kohti agikenttää, mutta oltiin toisen kentän puolella ja agilityt oli aika piilossa. Nova silti kerran nosti kyynerpäitä. Paristi vilkaisi kaveria. Maahankäskytys hyvin. Sivulletulon ennakoi. Korjasin ja sitten ei mennyt häiriökäskyyn. Liikkuria edessä tuijotti, kehui kun korjasi kontaktin. "kehään" siirryttiin myös jonossa missä käveltiin Dankon perässä, nätti siirtymä (hihnassa). 

Heidi jaksoi vielä avustaa ja liikkuroida meille.
Kapulan pito: oikein hidastettuna koiran läheltä kapulan antaminen mulle. :D ei häirinnyt. Annoin vasemmalla kädellä kapulan, Nova pidossa vilkaisi muualle mutta piti hyvällä otteella. Kun otti taas kontaktia palkkasin. 

Kaukot ja liikkuri huitoo käsillä: tässä tosin liikkuri oli radalla olevaan koiraan verrattuna alempi arvoinen tai läheiseen koiraan verrattuna. :D Otettiin häiriöksi vielä "käsky" + käsien heilautus. Vähän levoton, mutta totteli kaikki paitsi yhden ihan ok:sti. Tilanne vaikea. 

Makaamista häiriössä: laitoin Novan maahan ja Heidi tuli taas tekemään häiriötä. "Putkeen putkeen", liikkeen kanssa nousi ekat kerrat. Ei haittaa yhtään, kun täytyy tajuta ja muistaa että itse täytyy olla sen verran itsehillintää että pystyy pysyä ja luopua häiriöstä. Vähän helpompi häiriö sujui. Sitten vielä samaa uusiksi. Enemmän häiriönä oli myös meidän pallo selän takana, Nova ajatteli varmaan siitä puhuttavan, kun ekat kerrat kääntyi sinnepäin. Kun se sujui niin häiriöksi namin tarjoaminen ja lepertely. Tässäkin mentiin alkuun lankaan. Palkkasin heti, kun käänsi päätä häiriöstä tai jos osasi ottaa muhun kontaktia (olin 4m päässä). Näitäkin treenejä on tehty, ei tosin agikentän lähellä, missä Nova on usein vähän malttamatonkin. Mutta aina hyvä muistutella. 

Kaukot, apparilla namit noin metrin päässä avoimella kädellä: työllistettiin rataa opetteleva seurakaveri ja annoin namit pideltäväksi. Kun Nova tajusi että nameja oli vähän etuviistossa niin vähän mietti sitäkin. Toki radalla oleva koira seläntakana oli myös yhtä kova häiriö. Saatiin onnistuneita toistoja, jonkin hitaan jätin palkkaamatta. 

Nova on ehkä ainut koira, joka ei ole saanut alustapitäen tottua että tokoa tehdään myös agikentällä ja treenien ohessakin. Sille oli kyllä kaikkein vaikeinta. Oon ollut myös vähän liian lepsu tottelevaisuudesta kentän läheisyydessä. Nova on nyt myös keksinyt, miten kivaa agility on ja ajatukset kentällä vain siinä. Tänään autosta otettua, punainen ferrari meinasikin hyrrätä joka suuntaan ja piipittää. Odottelin niin pitkään, että tarjosi maahanmenoja. Gava taisi tosin ehtiä ensin. Ja käy siihen- käskyn kanssa oon ollut viime aikoina vähän laiska, omat on saanut kyllä oppia sen varmemmaksi heti alkuun. Nova saikin treenata sitä kun Gava teki, kerran sain korjata käsimerkillä takaisin maahan (kuikuili radalle?). Myös kun vaihdoin kenkiä ja laitoin maahan niin piti käydä muistuttamassa, että siellä maataan. Panostin hirveästi Gavan kanssa rauhoittumiseen ja Novan kanssa tullut taas mentyä sieltä missä aita on matalin, onhan se niin söpö kaikkia rakastava. :D 

Gava teki kaukoja, ensin s-i-s vaihtoa että olin 2m päässä. Sitten tajusin laskea mikä matka on 10m ja mikä 15m (kauhean kaukana!). Tässäkin pitäisi saada joku tavoite eikä tehdä vauvakaukoja, jotka ei etene mihinkään. Vaihtelin sitten matkaa ja kokeilin onnistumisten ohessa myös 15m. Välillä liikkui toinen jalka. Mutta kykeni tekemään aina oikean vaihdon. Yhdessä vaiheessa jätti tekemättä, jos käskin kaukaa eikä ollut varma. Ja oli juuri suurinosa vailla hiomista tassujen kanssa. 10m saatiin ihan paikallaan pysyen vaihtoa ja kerran kai 15m. 


Ilmoitimpas Novan tokokisoihin 30.9 Ojankoon. Heti alkoi jo jännittää ja treenejä sovittuna. Katsoin kisoja, että sopivan ajanpäässä oli liian lähellä Gavan synnytystä joten käydään treenaamassa ja katsomassa. Tietää taas sitten mitä treenata ja seuraavat menee hallikisoiksi, ellei jo nämäkin. 

Kujakuvia ti 12.9
Gava viime ti (12.9)


Mökkikuvia 16-17.9
Rapuvahti - niitä ei paimenneta Gava

Gavalla on tänään 5vk. Nisät on musta vähän kasvaneet ja ulkona näytti punoittavilta. On sen kapein kohta vyötäröstäkin jo vähän "tankimman" oloinen kuin ennen oli tosi hoikka kapeimmasta kohtaa. Mökillä Gava kerjäsi ruokaa pöydästä ja eilen, kun lämmitin ruokaa Gava tuli keittiöön katsomaan mikä hyvä siellä tuoksuu. Se on siis ollut koira, jota kutsutaan pedistä ainakin aamuisin kahdesti syömään. Laiskana en ole ehtinyt ottaa mitään mittoja tai painoa punnita. Kuvaa on tosi vaikea saada.. "syvyys" suunta jää näkemättä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!