Siirry pääsisältöön

2on-2off etupalkalla

Tiistaina käytiin omatoimitreenailemassa Annen ja aussie Leian kanssa. Tuurailtiin sporttiksen isolla puolella. Mulla Gava ja Nova.

Gavan kanssa
- päällejuoksu: koitin tehdä mahdollisimman helpoilla siirroilla Saijan radan kohdan. Saatiin aika lähelle, mutta matka päällejuoksusta putkeen varmaan lyhyempi ja Saijan radalla vaikeata oli myös ne rinnakkaiset putket. Täytyy vielä myöhemmin tehdä tätä, nyt ei päässyt karkaamaan seläntaakse ja pääsin liikkumaan kauemmas, eikä yrittänyt tulla hypyn ohikaan.

Päällejuoksu videolla

Tässä verrattuna Saijan treenien vaikea kohta (videossa vain onnistumiset) ja sporttiksen kohta
- kepit: keskityttiin avokulmaan putkesta tullessa. Laitoin ohjurit alkuun, että ei tulisi 2 ja 3 väliin hakemisia. Gava ei alkuun taas tykännyt ohjureista ja halusi skipata sen osuuden kepeistä. Mietittiin ensin yksinään, miten ne toimiikaan. Tuolla myös huonot ohjurit, jotka "roikkuu". Jouduin kääntää putkea niin, että syöttää sisäänmenoon tai nollaväliin eli ennen keppejä. Olin tahallaan vaikealla puolella. Avuksi myös ohjaus kohti sisäänmenoa. Kahdella kertaa tätä samaa, aina alkuun kokeili skipata alun. Sitten muistui mieleen ja sujui vaikken auttanut sisäänmenossa ohjauksella. Tämän tyyliset sisäänmenot pitäisi treenata eri putken kulmilla, vaihdellen siis suoran putken kohtaa ja nyt tultiin ilman vauhtia putkeen.
Toinen keppisuunta mitä ei tullut oli puomin suunnalta hyppy, suoraan kepeille ja juoksin puomin toisella puolella. Tässä taas ekat kerrat jäi mun liikkeeseen kiinni ja yritti mennä 2-3 väliin ja tiputti ohjurin. Sitten malttoi hakea sisään ja tajusi virheen. Tällaisiin ohjurit on hyvät, ettei pääse toistamaan väärää ja mä pystyn silti tehdä samanlaisella ohjauksella. Toki ongelma ilman ohjureita korjautuisi sillä, että odotan koiraa.

Videolle laitoin kepeistä onnistumiset. Palkan sain heitettyä kerrankin hyvään aikaan, täytyy aloittaa heitto vielä kun koira on pujottelussa.
NOVA
Sitten ferrari Nova autosta. Aloitettiin kepeillä, ihan helppo kulma. Heitin lelun etupalkaksi. Ekat kerrat yritti kurvata suoraan pallolle. Sitten taas oikoi lopussa 6-2 väliä. Sitten alkoi löytyä malttia ehkä 5 toistolla ja malttoi pujotella loppuun asti. Täytyy oppia kestämään palkkaakin edessä, hyvin jätti palkan ottamatta vääristä.

Puomin 2on-2off on taas vielä ihan kesken. Tai ongelma oikeastaan ollut, että yksinään tekee sitä ihan hyvin ja muistaa pysähtyä. Sitten kokonaisella ekat kerrat käy maassa ja korjaa 2on-2off. Kokonaiselta alastulolta myös 2on-2offit sujunut kohtuullisen hyvin. Ja sitten taas koko puomilla ei, namialusta avulla osa sujunut.
Otin nyt ekaa kertaa kokeiluun etupalkan. Tällä saatiin näkyviin sitten samaa asiaa, mikä koko puomilla eli kun vauhti kasvaa, voi missata alastulon. Ja treeneissä muutenkin sillä on hirveä hoppu eteenpäin. Vapautin jackpotit etupalkalle. Ne mitkä ei riittävän hyviä, pyöräytin uudestaan kontaktille. Kenttäkauteen nähden hyvää se, että voin liikkua ohi, vaikkakin kävellen. On vielä tosi levoton kontaktilla ja vaihtelee kohtaa, varsinkin noin kierroksilla. Namit sai kädestä, kun meinaa hosua niin etten ehdi laittaa niitä maahan, pitäiskö puuttua? Kerran otin namista luopumista palkatessa. Keinulla on ollut etujalat esteellä niin sitä tarjosi myös nyt. Ei ole ihan selkeätä siis missä kohtaa on, varsinkaan keston kanssa.
Otettiin sivusta puomille menoja, niissä jo treenattavaa mutta paranivat. Sitten niin, että kävelytin alasmenolle, Nova kääntyi ja lähetin siitä. Loppuun myös sellainen missä olin koiran takana ja lähetin 2on-2offiin. Keskeisin asia on nyt opettaa vauhdista pysähdys 2on-2offiin. :) Gava esim osasi tulla putki ja puomi sivusta 2on-2off. Tai 2on-2off lauta pyödälle. Myöhemmin voi vaikeuttaa myös niin, että lelu tippuu kun koira lähtee 2on-2offiin. Tai koiraa erityisemmin hetsataan siihen leluun.


Lopuksi vielä 4 toistoa A:n juoksaria. Palkka valmiina. Kaikki kosketukset hyviä. Ekat kaksi ilman videota. Mun ollessa paikallaan menee ehkä vähän rauhallisemmin, otti jonkun ylimääräisen tassu kosketuksen myös alasmenolla. Oma liike ja esteen kautta tuleminen treeniin.


Treenaa:
- Gava: kepit putkesta
- päällejuoksu kohta vielä läksyksi

- Nova: puomi etupalkalla, 2on-2off kestoa ja paikallaan pysyminen.
- A:lle liikehäiriöt.
- kepit etupalkalla

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...