Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.2.2018

Kotiläksyt check mm. jenkki kovasta vauhdista

Tiistaina omatoimivuorolla agilitya Annen ja aussie Leian kanssa. Mulla Gava ja Nova matkassa. Saatiin hyvin edistettyä läksyjä viime viikolta. :)

Yksi tärkein asia liittyen ratoihin olisi aina edistää niitä asioita, mitkä ei silloin toimi. Se yksi onnistunut kerta treeneissä ei kerro että asia olisi vielä selkärangassa. Jos treeneissä löytää kohdan, mikä ei suju pitäisi aina muistaa treenata se auki. Tai opettaa sitä aluetta. Helposti treeneissä radat ja ohjaukset vaihtelee ja se jokin asia unohtuu. Tämän vuoden puolella ainakin saatu edistettyä Gavan kanssa out-out käskyä saksalaisessa ja niitä treenejä tuli useita peräkkäisinä viikkoina ja kehitystä. Samoin päällejuoksu otettiin useampana viikkona työn alle ja edistyi! Jenkkiä muistuteltu myös ja nyt edettiin näihinkin treeneihin. Ei pitäisi tyytyä myös vain siihen, että ohjaus sujuu helpossa kohtaa. Entä silloin kun on kiire johonkin tai ohjaajan päästävä paikkaan x? Tai ohjaaja ei ehdi niin lähelle. Toki sitä voi huomaamattakin opetella pääsemään ohjauksista nopeammin liikkeelle ja tehdä niitä vaivattomammin. Ja mitä paremmiksi ohjaukset saa voi keskittyä koiraan, linjaan ja juoksemiseen. Vaikein onkin kai nähdä, mikä osio vaatii treeniä tai että treenaa oikeasti ne vaikeat kohdat sellaisiksi että sujuu todennäköisesti. :)

Gavan kanssa viime la Saijan radasta vaikeampi kohta, tehtiin vain siitä radasta 1-5 (A:n tilalla putki). Ensin takaakierto päällejuoksu ja vikalle hypylle sylkkäri. Sujui hyvin ja ehkä hyppy oli vähän helpommin? Sitten pakkovalssi ja työntö tavalla, ensin ihan liian myöhään lähdin liikkeelle että olisin 2 hypyllä edellä. Toisessa yrityksessä pääsin aiemmin lähtemään, mutta näyttää että Gava ei kestänyt vedätystä ja hätäili sitten kaksi rimaa alas. Otettiin omana osanaan 3 hyppyä ja näin ehkä ohjaus vähän rauhallisempaa ja ehdin ehkä vähän edemmäs. Tämä oli taas hyvä. Tästä kuviosta jäi siis vielä läksyksi suorittaa pakkovalssi tai in-in käskyn tavoin 2 hyppy ja ehtiä silti jatkoon. Mulla on vähän tapana todeta, että ei se ohjaus sovi meille tai ei me pystytä, nyt tässä tasossa pitää osata ja opettaa sitten taitoja sen verran että pääsen vaikka aiemmin karkuun 2 esteeltä. Kaikki on mahdollista, kun pistää itsensä likoon (esim pelätty päällejuoksu todisteena). Tuollaisen serpentiinin pitäisi myös alkaa olla aika perusohjausta ja että pystyisi itse keskittyä juoksemiseenkin. Tässä haasteena tosin hyppyjen etäisyys n. 6m koiran reittiä, siivekkeet ehkä 4m.


Seuraava läksy liittyi la radan pituuden luukutuspätkään ja käännökseen ennen putkea.
Irtoaminen vs jenkkikäännös siis. Tämäkin on ollut aina asia, mikä on ollut tiedossa jotain irtoamistreeneistä lähtien. Tuntunut vain epäreilulta "tehdä kompia", mutta sitähän se on radoillakin, reilumpi opettaa asia erikseen. Asia sinällään oli tuttua, jenkkitreeneissä on tehty 1-2 hypyn takaata niin, että menen seisomaan paikalleen ja kutsumaan käännökseen. Nyt otettiin mun juoksua mukaan ja vauhdikasta lähestymistä. Ensin olin myöhässä jenkissä, kerran liian ajoissa enkä tehnyt ohjausta koiralle. Gava alkuun karkasi myös putkeen. Senkin voisi erotella milloin saa mennä sinne ja milloin ei. Lähtee helposti valssista, kaarelta tai mun liikkuessa poispäin hakemaan esteitä flankin varrelta. Mutta saatiin tosi siistitkin käännökset! Toki jos tilanne olisi se, että olisin ollut edellisen hypyn takana mitä olisi sitten pitänyt tehdä. :D Gavan kännöskäsky treenit unohtui yhdelle hypylle pääsemisen jälkeen, ei olisi haittaa lisätä se noihin erotteluihin. Nyt ollut vain suhina minkä unohdan helposti kun keskityn ohjaukseen. Ja pitää muistaa palkata juurikin noista käännöksistä, etten palkaa putkesta suoraan luukuttamista tms ihan radoillakin! Käännökset jos jotkut vaatii sen lisäarvon, että niistäkin tulee palkkaa.

Valssi kepeillä oli yksi Gavan läksyistä. Hyvä, että käytiin se läpi omatoimisesti. :D Nimittäin oisko ollut 7 toistoa tms kun alkoi toimia. Ensin yritettiin hypätä heti pois kepeiltä, kun käännyn vaikka kuinka sulavasti yritin kääntyä. Sitten tajusi pysähtyä miettimään, että jos ei saa hypätä mitä muuta voin tehdä -> pujotella loppuun. Kun se meni läpi otin vielä helpottamaan lelun maahan, jos se auttoi yhtään focusoinnissa muualle kuin mun pyörähtelyyn niin saatiin useampi onnistuminen. Näitä lisää! En tiedä oliko ohjureista mitään apua, mutta ainakin vähän ohjasi koiraa ja itse näin meneekö oikein. Sisäänmenot oli muuten tosi hyviä vedätyksessä! Gava oli varmaan helpottunut kun ohjurit ei olleet siellä. ;)


Novan kanssa
puomin 2on-2off etupalkalla: ei paras idea aloittaa tällä. No alkuun ei ollut malttia ja pojalla oli vain kaadu pohjassa. Palkkailin ne mitkä sujui, osan vapautin etupalkalle. Sivusta niin että hölkkäsin vieressä ja alastulon ylhäältä jättäytyen. Pikku tauon jälkeen videolle ja silloin sujui kaikki. Pitää silti missä tahansa vireessä kyetä tekemään oikein ja muistaa heti ekalla eikä kolmannella. :D

Kepit tajusin viime radasta, että 5-9m matka täytyy treenata kepeille lähetyksissä. Oon yksittäisenä tehnyt enemmän 3-4m kohdalta ellei ole tullut esteen kautta. Nyt matkaa oli 6-7m. Ensin meinasi juosta suoraan etupalkka pallolle. Sitten hoksasi kepit kun sai miettiä hetken. Yritti kerran oikaista vikasta 2 väliä. Etupalkassa vielä treenattavaa tolla saralla. Vikassa takaaleikkaus. Viime viikkoon verrattuna ohjurit oli alussa, nyt vain lopussa. Aika hyvässä mallilla siis kepit, mieluiten vaan helpottanut ettei keksi väärää suoritustapaa. Näitä lisää, että osaa itse hakea kepeille. Ruutilla oli omista koirista parhaat kepit, mutta se skannasikin ne vaikka kuinka kaukaa koska oli niin siistit. Sama asenne ja irtoaminen pitää saada opetettua nuorisollekin. Eniten kyse siitä, että muistan itse lähettää eri etäisyyksiltä ja liikkua eri tavoin. Novallekin valssi edessä, vedätys, sivuttaisetäisyys yms treeniin. Turha laittaa hukkaan keppitreenejä sillä, että tekee samalla tapaa, ehkä vähän eri kulmasta vain. Sitten ne asiat tulee myöhemmin huomattua vain radan aiheuttamina vaikeimman kautta. Irtoamisen tavoin lelu voisi olla alkuun valmiina, sitten heitettynä.


Rengas treeni vielä. Hyppy, rengas ja hyppy ja appari palkkaamassa. Hyvä, että otin apparille sen extrahypyn aikaa reagoida. Sillä ekan kerran suhahti renkaan ali (vain rengas + hyppy). Heti seuraavalla toistolla tajusi, että pitää hypätä rengas ja sai palkan. Hyppy, rengas, hyppy sujui. Sitten putkeen ja renkaalle vähän vino lähestyminen, hyvin haettu! Putki, takaakierto hyppy, rengas ja hyppy. Tässä linja meni vähän ohi renkaan ja meni kauemmasta sivusta. Tajusi taas ja seuraavalla hyppäsi oikein. Jes, tämä oli nyt toinen treeni ja nyt Nova korjasi heti seuraavalla suorituksen. Appari oli myös poissa renkaan linjalta eli vaikeammassa kohtaa. Ja juoksin itse myös rinnalla/edellä tai olin jäljessä. Näitä vielä lisää, jotta sujuu heti ekalla. Rengas juttukin oli jäänyt kun en ollut miettinyt tarkemmin kuinka laittaa koira hoksaamaan idea vauhdissa ja mun liikehäiriöllä. Pohjana kun tarjoamiset namin heitoista niin miettii hyvin jos palkkaa ei tule.

Novalla kun esteopetus edistyy olisi myös käännöskäskyt radalla tai lähinnä niiden muistuttelu ja myös toi eteenmeno vs käännös. Ja takaakiertoon lähtö itsenäisemmin. Serpentiini itsenäisemmin, nyt sujuu jos tarkkana ohjauksessa. Päällejuoksu hypylle hakeminen eli viistohyppy vauhdista. Takaaleikkaus vielä epävarma tai en osaa katsoa oikeaa kohtaa.

Treenaa Gava
- pakkovalssi (tai in-in) + päällejuoksu
- käännökset vauhdista ja muistaa palkita niistä
- valssi kepeillä, päällejuoksu lopussa?

Treenaa Nova
- 2on-2off treeni jatkuu
- kepeille lähetys 7-9m, valssi edessä, leijeröinti tai sivuttaisetäisyys
- rengas etupalkattuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!