Siirry pääsisältöön

HTM Katja Tammisen opissa

Lauantaina osallistuttiin HSKH:n järkkäämään Katja Tammisen koiratanssikoulutuksiin. Mentiin HTM ryhmään mukaan. En ole vielä lyönyt lukkoon, mitä Gava tulisi tekemään mutta tunnustellaan. Selvisin paikalle keskustasta autolla suoraan synttäreiltä, ajoin kahden kohdan vähän pidemmin ohi risteyksen, tuli itä-helsinki sightseeing myös. :D

Vadilla opetetaan pyöriminen molempiin suuntiin, koiran hakeutuminen suoraan eteen (nimetty front ja voi hyödyntää rallyn mestarissa). Gava pyörähti myös vadilla takaperin seuraus asentoon ja sitäkin voisi naksutella/nimetä. Takapäänkäytön pitää olla hyvää ja koiran liikkeiden yhden suuntaisia ohjaajan kanssa. Sen jälkeen, kun koira osaa pyöriä ohjaajan edessä, aletaan naksutella sivulletuloa. Sitten myös matalalla kohteella pyörimistä, frisbee tai muu läpyskä. Samaa voi tehdä sitten vieressä ilman kohdetta. Ja sama sivuaskeleeseen että yhdistää niitä korokkeeseeen.
-> Gavalle piti muistutella oikeaa, sitten haki hyvin sinne. Sai katsoa vain ettei mene ylikin ja että annan hyvään kohtaan namin. Sujui matalalla kohteella myös. Oikeaan ei tajunnut sivuaskelta.

Korokkeella opetetaan seisominen laudalla ensin edessä. Sitten voi siirtyä itse positioihin ja koira hakee laudalle. Korokkeena oli myös sitä lämpöalustaa tms.
-> Gava keksi nopeasti idean. Haki laudalle myös vinosta. Seisomaan mun eteen siis. Palkan jälkeen vaihdoin sijaintia molemmille sivuille ja palkkasin. Namin heitosta voisi saada hyvin uusia toistoja.

Asenne seuraus: Kaikki positiot loivassa ympyrässä noin 5m säteellä, olipas vaikeata kävellä ympyrää! Ohjaaja on hiljaa, naksutellaan tai jessitellään kun koira eksyy lähemmäs. Ensin helppo vasen seuraus. Voin vaikeuttaa heiluttamalla käsi tai tekemällä jotain tanssia. Sitten oikealla puolella, aikas hyvää käsi taskun luona, jopa seurausta! Käsi rentona vähän väljempi. Itse peruuttaen ja koira tulee etuperin koira siis housun sauman luona. Sivuttain on helpoin laukata ja pidetään paino päkiöillä (seisotaan varpailla) niin liike sulavampaa ja koiran ei tarvitse väistellä meidän jalkoja. Palkataan etureunaan eli ekana menevän jalan luokse.

Htm ohjelma (alo) vaatii 4 positiota jos ne on eteenpäin meneviä. Muuten jos 2 positiota niin joka suuntiin eli eteen, sivuihin ja taakse. 25% saa olla muuta, mutta se täyttyykin klikeistä (jos sama termi?) mitkä on esim pyörähdystä tai jalkojen ali menoa yms seuraavaan positioon. Koira ei saa mennä 2m kauemmas (jos menee juosta perään ;). Pyörähdyksiin omat nimet vasempaan ja oikeaan. Seurauksissa ei saisi painaa.

Testattiin musiikin kanssa ohjelmaa: missä hidasta kävelyä, tavallista, 3 pyörähdystä vasemmalla, jalkojen välistä, oikeanpuolen seurausta, siinä 3 pyörähdystä. Sitten etukautta vasemmalle, peruutusta itse (koira eteenpäin), sivuttaislaukkaa (?) tai oliko se normi seurauksessa. Mentiin ympyrällä, sai hyvin ideaa.

Ylipäätänsä kaikki ohjelma täytyy treenata niin, että tuntee musiikin. Osaa paikata ohjelmaa korjaamalla oikeaan kohtaan jos missaa vaikka jotakin esim koiran tehdessä muuta ja musiikki "karkaa". Muuten koko loppuohjelma tulee väärään tahtiin. Kun ohjelma sovitetaan eri nopeuden muutoksiin musiikissa. Koiran täytyy osata se myös monessa tilanteessa ja käskyinäkin (tai pienin käsiavuin häivytetty omaan tanssiin). Tokojutuista ei tykätä suorituksissa, esim kaukoista tai ehkä jäävistä enemmin.
Freestylessa mietitään mitä kappale kertoo, onko siinä tarinaa, mitä leffassa tapahtui mistä oli, onko siitä videoita tai jotain tanssiesityksiä esim. Minkälainen liikkuminen sopii siihen kappaleeseen ja sopiiko se koiran luonteelle.

Lasketaan kuin tanssissa kahdeksan tahdin mukaan (yy kaa koo nee vii kuu see kasi), kappale läpi joten tietää milloin tapahtuu aina mitä. Kirjoittaa asioita ylös, kuuntelee musiikkia ja testailee. Voi ottaa alkuun 1-5 kappaletta ja karsia niitä sen mukaan mitä keksii.

Musiikkikajarit, opettaa että bluetooth kajarit on kiva juttu. Eri merkeissä tulee puhetta esim jos ei saa yhteyttä tai joku avaus ääni kahjahtaa (meillä kotona juuri sen merkkinen eikä Ruuti tykkää äänestä).  Kotona esim ruoka-aikaan, kajari päälle, musiikit, käsi ylös aloitusasennossa ja ruoka. Tai yksi tehtävä ja ruoka.

Häiriötä ottavan koiran kanssa, yleisö istumassa laidalla. Koiraa seurautetaan kohti. Jos koira katsoo häiriötä tai lähtee seuraamasta, ohjaaja pinkoo vastakkaiseen suuntaan ja paras vielä jos on esim näkösuoja. Siellä koira palkataan. Myöhemmin voi ottaa enemmän häiriötä esim leluja tai namia häirikköihmisille. Ja koiran kanssa tullaan lähemmäs.

Freestyle ohjelma sisältää taas 75% liikkeitä, yleensä ei edes seurausta yhtään. Pyörimisiä, ohjaajan ympäri (ohjaaja istuu tai seisoo), peruuttaen ohjaajan ympäri, itsensä ympäri pyörimiset, kohteen ympäri, pujotellen jalkoja tai käsiä. Koira peruuttaa ohjaajan jalkojen väliin. Tai pujottelu peruuttaen. Lähetys kiertoon tai kohteelle. Koira voi juosta flankillä ympyrää, opettaa kiertämään alkuun merkkejä. Yhdistelee temppuja esim jalkojen pujottelua 2-4, pyörähdys ohjaajan ympäri ja sama uusiksi. Kohteet mitä käyttää täytyy olla selkeä tarkoitus. Koira vetää säkkiä, kiertää huivia jne variaatioita. Hyppää jonkun asian yli. Koira tekee etänä pyörähdystä, tassun antoa tai pyörii korokkella. Koira  ja ohjaaja pyörii, tai koira kiertää kohdetta ja ohjaaja pyörii erisuuntaan.

Se vaatisi sitten tekniikkatreeniä ja koreokrafian keksimistä ja ensin biisin valintaa. Ja taustan kartoitusta. Gava tykkäsi naksutteluista ja treenistä vaikka mentiin namipainotteisesti. Koulutuksen jälkeen odotteli nätisti makuulla meidän tavaroiden luona.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...