Siirry pääsisältöön

Tokoputki N&G

Kahden päivän tokoputki ja la kuvia.

LA TOKO ulkona Josefinan &Maurin&Raimon kanssa. Pakkanen kiristyi -9, luulin että oli -5 (parempi niin :D). Parkkiksella, tehtiin lyhyitä matkoja sulissa asfalttikohdissa turvallisella vauhdilla. Harvoin tulee enään noin extreme tokoiltua kuin ennen.

Novalle
ruudun paikan haku: Ensin itsekin ruudun edessä. Ne ok, mutta alustalla pysymistä sai alkuun muistuttaa. Kun olin itse kauempana 10-15m Nova joskus halusi juosta mun luokse. Avuksi alustan näyttö.
kierto: ehkä 3m päästä ok. Jätin lelun reunaan, ekat yritti ottaa sen. Sitten kiersi ja lupa hakea lelu. Pystyi hetken jälkeen siis luopua lelusta.


Gavalle
eteenmeno: olin jättänyt yhteen kohtaan, 5m sivuttaisetäisyydellä lelun ja toiseen kohtaan alustan. Ensin lelulle eteenmeno 5m matkalta. Kohti parkkiksen lumipenkkaa, ruudun päädyssä. Gava oli sitä mieltä, että menen ruutuun ja meni ihan vinoja eteenmenoja kohti ruutua. Oltiin siis päästy eteenmeno+ ruutu vaiheessa siihen, että Gava on yhdistänyt ne nyt toisiinsa. Aiemmin ei lähtenyt eteenmenosta ruutuun vaan korjasi eteenmenon paikkaa. Lelu täytyi käydä näyttämässä, ei osannut bongata sitä ja juosta suoraan. Seuraava salaa jätetty lelu. Sitten alustalle tyhjään, taisi mennä lähelle sitä. Kerran vielä niin, että tiesi missä alusta on. Näitä lisää! Parkkiksen laitoja kohti, rakennuksen seiniä kohti jne. Salaa jätettyjä leluja ja mahd eka autettuna niin tulee idea selväksi. Ekan ilman apua voisi tehdä myös älyhelpolla treenillä joku 2-4m eteenmeno, tosin siinä voi olla että näkeekin jo lelun?

ruutu: kerran eteen + ruutu. Gava luuli yhtä lumi kokkaretta palkakseen ruudun takana. :D
kierto: varmaan 5m matka, liikkuri jätti kapulat metrin päähän meistä. Kierto ok. Sitten liikkuri heittikapulat. Tämäkin hyvä. Ongelma on se pitkä matka.



SU TOKO aamuvirkkuina klo 8 (ainakin pääsi ylös sängystä :D). Katin ja Trian kanssa ATD:n hallilla. Ulkona pakkasta -14 tai vähän alle, halli oli mukavan lämmin ainakin omissa toppatamineissa.

Gavalle
kierto-ohjattu: ensin kisamitoilla, ajattelin tehdä kierron ennen kapuloita. Meni hypyn. Hyppyjen välistä ok. Punainen tötsä, takana keinu ja penkkejä 2-4m päässä. Sitten sujui kapuloilla. Sama toiseen suuntaan, tötsä hyppyjen väliin. Ekassa vauhtia sen verran, että Gava otti hypynkin takaisin tullessa eli kaari venähti 3m? Sitten Gava ei meinannut tajuta että itse kierto oli oikein, mutta ei saa hyppiä. Alkoi miettiä sitten, että halusin varmaan ruutua, joka oli myös takana. Lähempää sitten onnistuneesti ja lopulta kauempaakin. Mutta oli vaikeata! Ja mun pitää muistaa palkata muistakin kohtia kuin tötsän taakse! Tai ulkoistan sen taas apparille..
Loppuun koko liike, tai niin että jätin kierto tötsän eteen, nenä kohti sitä. Kierto, sitten istumaan. Mun eka käsimerkki oli liian lennokas ja luki sen uudestaan kierroksi. Seuraava merkki enemmän pieni ja sivusuuntaan, katsoin myös alas. Mun oltava tarkka käsimerkeissä. Ei saa olla samanlainen kuin ohjatussa. Kapula hyvin ja hyppy, toki helpompi puoli. Ekan stoppasin myös lähelle kiertotötsää, toisen lähemmäs kapuloita. Kannattaa antaa tulla vähän pidemmälle.

eteenmeno: eka tyhjään, reunalla alusta minkä päällä lelu. Gava juoksi ehkä 2m lenkillä parin metrin päähän seinästä. Seisoi hetken ja huomasi palkan. Olisi ehkä rajalta päätynyt pisteen sisään, en mitannut mikä toi matka oli. Sitten kun tiesi mihin juostava, meni ihan suoraan. Alustalle siis seuraava toisto. Sitten kerran tyhjään, ilman alustaa ja sekin hyvä.

ruutu: Sitten otettiin ruutu niin, että Kati näytti eteenmenon paikan. Ruutuun Gava juoksi lenkillä, koska ei tiennyt missä se on. Sivusta sisään. Taisin vain kehua sen, mutta toisaalta oli tasoon nähden tosi hyvä että löysikin ruudun! Matkalla puomi ja toisella reunaa hyppy. Seuraavalla toistolla lähetin tyhjään. Nyt oli hyvä ruutu, toki jätin sinne alustan niin saatiin täydellinen. Alusta tosin liukui aika paljon.

kepit: Gava teki 6 kepit, loivaan umpikulmaan ja itse vedätin enkä hidastellut sisäänmenoa. Eka 2-3 väliin. Seuraava hyvä, korjasi itse.

Novalle 
ruutu: ensin alustaa tarjoten. Meinasi koskea alustaan ja sitten juoksi vastaan. Kun totesin "hyvä" kun koski, jäi odottamaan. Jos muisti koko aikaa. Palkkasin nameilla alkuun. Sitten pidempi matka, menin lähemmäs ja heitin lelun kun koski alustaan. Sama vielä apparin kanssa, n. 10-15m ja appari heitti lelun. Voisin uskaltaa enemmän 20m matkaa. Avustaja voisi ehkä myös palkkailla nameilla alustalle? Toinen mitä voisi, että lelu olisi takana ja koira saisi vapautuksen alustalta sinne. Alustan pitäisi tosin olla varmempi.

kierto: Merkin kierto ehkä 8m, ei häiriötä. Oli hyvä. Sitten 90 astetta ruudusta, 5m? Tämä myös hyvä.

kaukot: Ensin 6m, totteli kaikki kerrat. Vähän hitaampi kuin nopeimmillaan, eli tuli pari tai kolme tassun siirtoa pompun sijaan. Appari heitti sivusta lelun taakse. Sitten 3m. Osa nopeampaa osa ei. Koitettiin takapalkkaa, mutta siitä ei osannut alkuun luopua. Istu käskyllä meinasi lähteä lelulle. Palkkasin ekat hyvät namilla. Sitten kolmannesta hyvästä vapautus. Oli jo parempaa kuin aiemmat kimppatreenit.

Puomi: alastulolla tarjosi paikan hyvin, tosi enemmänkin voisi olla varmuutta. Testiin etupalkkana lelu. Sivusta puomille ok. Kokonaisena juoksi taas kokonaan alas ja sitten korjasi 2on-2off. Ekassa kokonaisessa, (Novalle uusi vihreä puomi) hyppäsi ylösmenolta alas. Kerran alastulolta, missä olin rinnalla, oli hyvä. Pelkältä alastulolta hetsattuna? Myös alastulolta niin, että olisin jäljessä. Pitäisi saada sujumaan pitkältä matkaa myös heti ekalla ja vaikka ottaa alusta ettei korjauksesta palkkaa.. Ehkä pitää myös jättää koira odottamaan ja mennä itse edelle tai sitten hihnassa. Mun ohjaus pitäisi saada samanlaiseksi kuin pelkällä alasmenolla. Ulkona jos olisi ei niin liukas paikka voisi muistutella laatikkoa tai lautaa. Nova on kaikissa vaatimustasossa vähän Gavaa jäljessä. Gava ei saanut tehdä montaa asiaa ton "tasoisena".


Treenaa:

Gava
- eteenmenot tyhjään lyhytmatka, ennakkoon laitettu lelu/alusta
- kierron matka ja häiriötä tai erottelua, palkan kohta
- kierron kapuloilla oma käsimerkki pieni ja sivuun, koira lähemmäs kapuloita

Nova
- ruutu matkan pidennystä ekalla toistolla, apparilta namit alustalle? 20m matkaa myös.
- kaukot takapalkkana namikuppi? tai apparin kädessä luovuttavana namit? Kurre asentoa?
- kierto lelusta tai kapuloista luopuminen, matkaa lisää


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...