Siirry pääsisältöön

Radanluku- ja rytmitys vol 2

PE agilityssa Nova ja kouluttajana Marko Kivihalme. Valitsin ratojen perusteella koiran ja Novalle katsoin sitä helpompaa. Treeniaikaa jopa liikaa Novalle, kun yksi poissa.

Tavoitteena oli 
- irtoaminen 16-17, tehtiinkin 1-4 eli hypyn leijeröinti tuli putkella 4
- rengas
- 1-3 saksalainen -> muutin pakkovalssiin, saksalaisessa hyvä perustelu, että toimisi jos tosi vahva takaakierto (ei ole) ja tässä kulmassa vaikea koska koira laskeutuu "ohjaajan jaloille" vs tiukemmat kulmat missä ohjaaja pääsee nopeasti siivekkeen taakse ja koiralla pidempi matka taakse. Puhe oli myös että luottaa fiilikseen jos tuntuu ettei joku ohjaus istu ja toinen tuntuu paremmalta, vaikka toiset tekisi toista.
- puomi etupalkka
- kepit etupalkkaus, leikkaus ja persjättö pois, kun pitkä kuljetuskepeille jo vaikea

Video Novan ratakohdista
- 1-4 pakkovalssi: ekassa rytmitin liikaa pakkovalssia, ehkä varmistelin sinne lähtemisen ja sitten en auttanut seuraavalla hypyllä ja rytmityksellä sain kääntymään tosi tiukasti. Toisella liikuin paremmin, eka 55cm rima tippui. Putkeen irtosi hyvin ja leijeröin hypyn, palkka putken jälkeen. Marko heitti lelun valmiiksi maahan linjalle.

- rengas pähkinää: Ensin rengas ja etupalkkana pallo Markolla. Nova juoksi välistä. Onneksi kouluttaja ei palkannut ja ehti laittaa lelun piiloon, Nova meni hypynkin. Toisella kertaa kouluttaja helpommassa kohtaa, nyt tuli renkaan. Sitten rengas + hyppy. Kerran taas kehikon läpi. Sitten oikein. Nääkin tekee hyvää, että Nova oppii hakemaan itsenäisesti esteelle ja huomaa milloin oli oikein ja milloin ei, kun palkkaa ei tule. Oppinut kuitenkin tarjoamisen idealla renkaan, mutta mun sijainti tai pallon sijainti menee järjen yli. Täytyy muistutella.

- kepit oli lopussa ja Nova väsykin: 2 ohjuria alussa ja lopussa. Molemmissa lähetin liian kaukaa ja ehti tulla ohi. Pallo palkat keppien jälkeen, ekassa Marko keppien lopussa, toisessa sivussa mistä heitti palkan.

A:n juoksari: Pumpilla. Ensin pelkkä A, hyvä. Sitten ehkä 4-5m A:lle ja se pelkästään. Pallo oli etupalkkana Markon tiputtamana. Sitten putkesta A:lle, eka tällainen kokeilu. Tosi hyvä! Vähän mua jänskätti vauhti ja olin rinnalla tai vähän takana. Täytyy treenata mun vedätyskin. Ja mielessä kävi kokeilla 10-12 mutta ajattelin että olisi liian iso harppaus (putki, A, putki).

2on-2off: puomi etupalkalla. Eka ok. Sitten yritti juosta lelulle kontaktin ohi. Sitten taas hyvä, mutta toinen jalka puomin laudalla.


Kotitreenattiin samaa 2on-2offia kontaktilaudalla kahtena treeninä. Alkuun lelu etupalkkana, mutta se ei innostanut kotona kun ei ollut tilaa leikkiä. Namialusta siis eteen. Ekana päivänä lyhyemmät matkat, meinasi steppailla paljon etujaloilla ja sai luopua namikädestä jolla vein namin jalkojen väliin. Tokalla kertaa lisää matkaa. Vähän hoksausta myös paikasta mun ollessa takana. Sekin pitää saada varmaksi. Hyvistä vapautus etupalkalle. Kokeilin tokassa treenissä hetsata, parit juoksi ohi laudan. Kerran liian lujaa ettei kyennyt tehdä asentoa. Sitten taas meni varmistellen ettei vaan tee väärin eli hidasta vauhtia. Asia selkeästi ei ole niin varma, ettei ole kova vauhtikaan. Näitä lisää!


Novan läksyt:
- kepit 5-9m päästä lähetettynä tai putkesta
- a juoksarin jälkeen putki tai vedätys
- rengas etupalkkaajalla, lähetykset eri kulmista
- takaakierrot rima/rulla, 55cm

LA Gavan kanssa Saijan rytmitys- ja radanlukukurssi 2/5.


- päällejuoksu 2 onnistui hyvin ja taakse lähetys. Hyppy 4 koira laskeutui pitkälle ja vähän sylkkäriä. Tämä vaikea koska tultiin lujaa ja lyhyt väli. Ei saatu täydellistä, 2/3 koira kääntyi oikein, kerran rima
- A:lle ekalla kertaa huusin väärän käskynkin..
- 7 vippaukseen tuli nätisti merkistä, käsi alas ja heilutus
- 15-16 täytyi luottaa myös päällejuoksu ohjaukseen ja juosta
- 15-20 pätkä läksyksi tai ylipäätänsä kova vauhti, välistäveto tai käännös 18 hypylle ja häiriönä voi olla putkikin takana.
- 23 ei toiminut poispäinkääntö, käänsi koiran A:lle. Piti olla toisella puolella, takaa lähetys ja vastakääntö tai käännyin siintä vain helposti päin koiraa, taakse laitettua. Huikea ero käännöksessä. En kuitenkaan ehtinyt siitä sitten ohjaamaan hyvin hyppyä 25. Täytyy opettaa Gavalle tollaiset työnnöt vaikka oonkin jäljessä. Samoin 10-12 väliin yritti itse huonoa lähestymistä.
- sylkkäreitä ja muita Gava vähän oikoluki ja oikaisi itse esteelle. Monesti aika tiukkaan, jolloin rajalta että kääntyi nätisti. Voisin palkata siis käteen tulemisiinkin joskus. Ei meistä kyllä kumpikaan taida jaksaa tehdä niitä liioiteltuna. :D Eli irrotan myös vähän liian aikasinkin? Tai lähteeköhän se ilmankin lupaa..


Gavan läksyksi 
- jenkkikäännökset mihin tullaan lujaa ja itse eri sijainneissa
- kepit verkoilla ja persjättö/valssi edessä
- työntö eli 25 hypyn tapainen, itse jäljessä
- 1-4 ja 23-26


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...