Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.2.2018

Teemun koulutuksessa käännöskäskyt ja in-in kera Novan

Sunnuntaina mentiin AST:n talven kouluttajille järkättyyn Teemu Linnan koulutukseen. Valitsin mukaan Novan. Käännöskäsky ajatuksia ja in-in käskyyn liittyen halusin kuulla ja radassa oli siihen kohtia. Kuuli taas vähän pohdintoja tekemisestä, miksi ohjasi niin, miten haluaa koiran tekevän, miten voi vahvistaa tiettyä kohtaa. Jos tuli virhe niin mistä se johtui, ei niin että kouluttaja heti kertoo sen. Jos kouluttaja palkkaa koiran, mistä se palkkaa, mitä koiran pitää tehdä ja milloin palkkaa ja mitä sillä vahvistaa. Mitä taitoja halutaan treenillä vahvistaa? Antaa koiran vastuulle asioita ja nähdä lukitus. Puhetta tuli myös onko miten suuri este vs ohjaajafocus, osaako koira vaihtaa sitä ja onko ohjaus enemmän tekniikkaperusteista vai opettu myös tempun tavoin koiralle suullisia vihjeitä. Jotka toki itse monessa paikkaa unohdan sanoa ajoissa tai parin vihjeen yhdistelmät teki jo tiukkaa muistettavien asioiden kanssa. Täytyy muistaa tutustuessakin ajatella käskyt ja täsmälleen ohjaukset.

Video, lähes kokotreeni paitsi parit käännökset


5 takaakierto, ehdin sinne mutta meni hypyn väärinpäin. Otettiin erikseen, että Nova hoksasi asian. Samoin vahvistettiin takaakiertoa 9, siinä lähetys kiertoon ja kun näki että menee jatkoin liikettä. Palkattiin tässä lelulla takaakierrot. Mulle tehtäväksi nähdä lukitus, merkkaamalla se "jes"sillä jotta voi vahvistaa koiran valintaa. Ja toisekseen silloin saisin itse jatkaa matkaa ja jättää koiran hommiin. Usein varmistelin sen verran että Teemu ehti sanoa jo kolmesti mene jo. Takaakierron tasolla ei ollut mahdollisuutta ehtiä olemaan kokoajan vasemmalla enkä uskalla juosta putken eteen ellei ole hyvin aikaa. Tähän takaakiertoon yhdistettiin myös sitten persjättö, jossa toisessa uskalsin lähteä jo paremmin.
Takaakierroissa mietin myös, että mun pitää enemmän focusoida kohtaan mistä menee taakse, ohjata sitä. Kun siihen saa on helpoin mennäkin kiertoon. Ei mun tarvitse näyttää taakse + estettä hypyn yli. Samoin saan poimittua ne hetket kun tekee valinnan kiertää esteen. Käsi alas. Ekaa kertaa 5 hypyllä, mun kroppa kääntyy kohti rimaa ja käsi on ylhäällä. Taisi tulla jo epäusko.. Voisin myös ajatella noi kaikki käskyt sillä, että mun ei tarvitse tehdä mitään kuin sanoa käsky. Tai ainakin tavoitteena osaaminen niin, ja sitä erotteluakin pitää tehdä.

Takaaleikkauksessa juoksee itse lähempää koiran linjaa, saa lukituksen esteelle ja pystyy helpommin vaihtaa puolen. Kuin juoksee esteelle ja este ehtii tulla jo tielle eikä ehdi 3m etäisyys erolla vaihtaa puolta. Ja ehdin ekalla kertaa taas liian pitkälle. Gavan kanssa ongelmaa ei ehkä tule, kun pitää mennä suorinta reittiä ehtiäkseen leikkaamaan. ;)

Lähdöissä saa olla tarkkana, niitä tuli nyt paljon ja Nova ennakoi vähän kädenliikutuksesta lupaa tulla. Ehkä se focusoi myös liikaa muhun lähdöissä, silloin kaikki omat liikkeet tulee merkityksellisiksi. Ilman käskyä, tuntuu että pomppii mun lähellä päättömästi eikä focusoi mihinkään. Siihen pitäisi saada myös tolkkua, että saisin tehtyä lentäviä lähtöjä. Kotona vahvistin vähän mun kiertämistä ympäri molempiin suuntiin ja heitin palkan eteneen. Että voisin ottaa niin helpommin uuden toiston.

Radasta jäi tekemättä 26-31 osuus, joka vaikutti myös kivalta. 

in-in suorita este ohjaajan puolelta 17-19: Käskyssä idea, että koira tulee ohjaajan puolelta mutta keskittyy silti esteeseen ja sen suoritukseen. Käyttivät tässä koiran puoleista kättä, joka kuitenkin kääntyy vähän selänkin taakse eli liioiteltu kropan kääntö. Vastakkaisellä kädellä taas haluisi focusta ohjaajaan ja koiraa haltuun, käyttää vastakkaista päällejuoksussa. Käsi joissakin kohdin alemmas, mutta tavoitteena on paikallaan oleva käsi. Alussa voi kyllä auttaa merkkauksella mutta häivyttäisi sen kuitenkin pois. Ja ymmärtäähän sen jos on kyse vauhdikkaasta kohdasta missä ohjaaja juoksee. Haluavat, että koira tietäisi in-in kuultuaan tulla ohjaajan puolelta ja hyppäävän hypyn vaikkei siihen varsinaisesti tönäistä. Alkuun voi kuitenkin vähän auttaa. Mutta kätevä myös laittaa laskeutumiseen lelupalkka ja koira saa näin esteen taakse tultuaan hakea itse palkan sieltä. Näissä käytettiin käskyä kun koira meni hypyn ristiin hypäten. Ideana myös, että ohjaajan ei välttis tarvitse kuin näyttää in-in merkki ja käsky ja voi jatkaa siitä toiseenkin suuntaan kuin saatella hypyn yli.
Novan kanssa sitten lähetykselle hyppy 17, käännöskäskyllä (josta alla lisää). Sitten in-in käskytys laskeuduttua ja vasen käsi kääntyi taakse ja kroppa vähän aukeasi kohti koiraa. Nova tuli kohti mua ja vähän myöhään ekalla kertaa vaihtoi focuksen esteeseen. Tokalla paremmin ja tehtiin myös seuraava hyppy. Nova meinasi vähän jäädä muhun kiinni. Onni oli, että hakeutuu mun lähelle niin tämä oli sille aika luotaista. Mutta koska ei osaa asiaa, jäin lähelle hyppyä enkä hyötynyt niin ajallisesti. Että hyötyy näistä käskyistä ja ohjauksista, ne pitää osata hyvin että saa hyödyn irti, kuten missä tahansa ohjauksessa.

Käännöskäskyissä hyppy 6 sujui hyvin, ton tyyliset lähetä koira suorittamaan ja palaa takaisin samoille suunnille toimii hyvin. Rimakin 50-55cm.
Sitten taas käännöskäsky 17 jäi Teemulta huomaamatta, ehkä käsky eri ja ei se toiminut niin kuin pitäisi. Meillä on treenaamatta liikehäiriöt käskyihin, ehkä myös yhdistäminen treeneihin. Nova myös focusoi aika paljon Teemuun, koska ehti palkata muutamia kertoja. Jää aika paljon kiinni ihmisiin. Laskeskelee aina myös mistä suunnista palkkaa voi tulla. Reagoi aika paljon myös eri suunnasta kuuluviin kehuihin. Tehtiin suoremmasta linjasta hyppy 17. Kerroin mihin haluisin että laskeutuu ja kääntyy, mutta ei ollut yhtä hyvä. Ilman rimaa meni siivekettä nuollen. Sitten toinen pääty 30cm, vähän parempi muttei vieläkään niin hyvä kuin pystyisi. Sama vähän jyrkemmästä kulmasta ja piti lähteä liikkeelle kohti 18. Näitä kaksi, ei nyt niin hyviä kuin voisi olla mutta ok. Ei kuitenkaan ole niin selkeä ajatus käännöksestä ennen hyppyä. Saisi lähteä myös pelkällä käskyllä käännökseen kuin liike + käsimerkki avuin. Saadaan varmaan muistutella asiaa madaltamalla rimaa. Ja eri kulmista ja oma liike mukaan. Tässä esteelle tultiin myös niin vinosta kulmasta, sitäkään ei olla tehty. Mutta nyt ei ollut vain siitä kiinni, koska suorastakaan kulmasta ei kääntynyt niin pienesti. Vaikka Teemu lähti hypyn edestä pois. Muistuteltava siis aivot mukaan, ettei jalat vaan vie. ;) Videolta jäi nämä lopun käännöskäsky kokeilut pois, muuten on kaikki.

A:n juoksari tehtiin kerran, Teemu tiputti lelun. Se oli hyvä.

Novalla on paljon focusta mussa, vaikka suorittaakin esteet. Sitä pitää saada vielä vähän pois. Putkijarru luonnostaan tosi hyvä. Hakeutuu monessa paikkaa jo itsestään mun lähelle esim hyppy 18.

Tosi hyvät treenit ja taas tietää mitä treenata! Oikeastaan paljon asioita, mitä mietin viime vuonna myös Gavan kanssa että mitkä on seuraavia haasteita ja antaa vastuuta enemmän koiralle. Mulle treenattavaa käskyissä, uudessa in-in käsimerkissä yms.

Treenaa Nova: 
- takaakierrot itsenäisemmiksi, jes kun tekee valinnan
- in-in, lelu valmiina, koiran focus esteelle
- käännöskäskyjä muistuteltava eri kulmia ja totuttaa omaan liikkeeseen
- lähdöissä tarkkana, joku tapa lentäviin lähtöihin ja focus esteille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!