Siirry pääsisältöön

Hyvät haut!

Sunnuntaina Gavan kanssa hakutreeneihin, taas Petikossa. Treenaajia 6 niin ehti ajoissa hakea koiraa, oltiin keskivälillä. Nyt Gava ei ollut mukana tallaamassa.

Gavalle neljä pistoa, kahteen ekaan avut ja seuraaviin ei. Kaikki n. 50m. Hyödynsin sen, että rata oli tuttu ja 3 ja 4 piilot lähes samat kuin viimeksi. Saatiin myös vähän vieraammat maalimiehet, ei ongelmaa ja Gava makoili hyvin syödessä. Sille käytön maalimiehellä tullut aika ilmaiseksi kun maahanmenon tarjoaminen muutenkin vahva juttu. :D

1. pisto: hyödynnettiin tähän apuna maalimiehen metsään lähtö. Sitten pyörähdettiin vähän poispäin. Tämä oli myös tuttu paikka koiralle ja upposi hyvin. Hyppäsi suorinta reittiä puun rungon ylikin.

2.pisto: Tähän yksi kutsunimeltä. Gava upposi hyvin.

3. pisto: ilman apuja, hyvin katseli metsään ja lähetin sinne. Odotin hetken ja lähdin eteenpäin. Katosi 40m päässä näkyvistä. Maalimiehen oli löytänyt radansuuntaisesti. Söi ahneesti nameja kädestä kun yksitellen annettiin.

4. pisto: Tämä myös ilman apuja. Lähti hyvin ja maalimies löytyi nopeasti! Maalimies kallion takana. Namien jälkeen Gava sai vähän taistella, näytti lelua muille ja enemmän kelpasi rapsutukset keskilinjalla.

Lähti ihan itsevarman oloisesti ilman apuja. Ei kysellyt yhtään tai vilkuillut taakse. Liiteli vauhdilla metsään pitkiä loikkia. :D


Tavoitteena saada avut pois ainakin helpoissa kohdissa, hyödyntää muistikuvaa. Voi myös ottaa äänet useammasta kohdasta norjalaisen sekametsän tapaan. Tai sijoittaa myös maalimiehet vähän lähemmäs, tuulen puolella 2/3 ja myötätuuleen puoleen väliin. Voi myös olla katsovinaan "haamun", kääntää koiran ja lähettää hetken päästä. Tai näyttää koiralle, että joku menee metsään ja välissä autoon.
Jos koira joskus tekee hyvän piston eikä löydä maalimiestä, sen voi kehua ja palkata keskilinjalle. Jos pisto on huono, sitten korjattava.
Kun saadaan irtorullat vielä paremmaksi erillisenä sellaista voisi kokeilla avonaisessa metsässä tai näkyvällä pistolla.
Joskus myös ilmoittautuminen, voi ajatella rutiinina treeneihin? Toki rutiinia on myös autossa kamppeiden päälle laitto ja rulla kaulaan..


MUISTETTAVAA

- umpparitreeneissä irtorulla, vasta kun etsii hyvin
- umppari piston matkalla (ihmisen hajulla, mutta mm kauempana)
- Irtorulla kengän vieressä (kuva), koira laittaa pään alas ja peruuttaa ottaessaan rullaa
- Alkuopetuksessa ohjaaja voi palkita koiraa rullan tuonnista
-> vaarana taas "jos rullan tuonnista kehutaan ja palkataan kiintorullalla voi koira alkaa tarjota rullan tuomista ohjaajalle väärissäkin tilanteissa".
- korkeat piilot

- Valeilmaisuun kiintorullalla paljon suorapalkkoja
- Jos koira ei tajua itse kiintorullaa ilmaisutreeneissä ei irtorullan ilmaisu ole riittävän vahva ja rullan etsiminen maasta. Jos koiran pitäisi osata, voi maalimies auttaa koiraa kiintorullan kanssa.

Alkuun ilmaisut kenttä, pelto tai avoin metsä. Myös 50m matkalta.


Reijan kirjasta myös
1 ensin apuja, sitten muistikuvilla eteneminen, sitten ilman apuja (puron ylityksiä myös ja kivellä)
2 tyhjiä (kun ei apuja pistoilla)
3 ilmaisu metsään, apuja tarvittaessa (alkuun näkyvä maasto)

- Puetaan kuusille sadeviitta tai pressu/tyhjä piilo, maalimies vähän matkaa eteenpäin, aluksi suorapalkka
- Maalimies menee koiran nähden piiloon, koira pois ja maalimies menee eteenpäin, suorapalkka ja sitten ilmaisu kun osaa sen
- kutsutaan koiraa metsästä, alkuun juuri kun löytää maalimiehen että oppii ettei saa jättää maalimiestä jos saa hajun. Jos koira kuitenkin tulee takaisin niin kutsutaan hiljempaa tms.
- Sisääntuloharjoituksia, ohjaaja hakee koiran ja kulkee suoraan seuraavaan lähetyskohtaan (tehty), maalimies vie koiraa hihnalla. Tarv. ohjaaja käy kytkemässä koiran ja maalimies vie koiraa radalla eteenpäin, kun ohjaaja palaa keskilinjalle. Maalimies voi viedä koiraa myös eteenpäin palkaten (10-20m, kun namit syöty sanoo puhelimeen "vapaa", jolloin ohjaaja kutsuu koiran. Jos koira tykkää kovasti juoksemisesta tai karkaa maalimieheltä ennen lupaa, parempi että ohjaaja hakee koiran maalimieheltä, tai jos koira jännittää maalimiehiä.

- Muistikuva-ajan pidentäminen alkuun heti avun jälkeen. Sitten välissä autoon tai toinen koira välissä.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...