Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.5.2018

Hyvät haut!

Sunnuntaina Gavan kanssa hakutreeneihin, taas Petikossa. Treenaajia 6 niin ehti ajoissa hakea koiraa, oltiin keskivälillä. Nyt Gava ei ollut mukana tallaamassa.

Gavalle neljä pistoa, kahteen ekaan avut ja seuraaviin ei. Kaikki n. 50m. Hyödynsin sen, että rata oli tuttu ja 3 ja 4 piilot lähes samat kuin viimeksi. Saatiin myös vähän vieraammat maalimiehet, ei ongelmaa ja Gava makoili hyvin syödessä. Sille käytön maalimiehellä tullut aika ilmaiseksi kun maahanmenon tarjoaminen muutenkin vahva juttu. :D

1. pisto: hyödynnettiin tähän apuna maalimiehen metsään lähtö. Sitten pyörähdettiin vähän poispäin. Tämä oli myös tuttu paikka koiralle ja upposi hyvin. Hyppäsi suorinta reittiä puun rungon ylikin.

2.pisto: Tähän yksi kutsunimeltä. Gava upposi hyvin.

3. pisto: ilman apuja, hyvin katseli metsään ja lähetin sinne. Odotin hetken ja lähdin eteenpäin. Katosi 40m päässä näkyvistä. Maalimiehen oli löytänyt radansuuntaisesti. Söi ahneesti nameja kädestä kun yksitellen annettiin.

4. pisto: Tämä myös ilman apuja. Lähti hyvin ja maalimies löytyi nopeasti! Maalimies kallion takana. Namien jälkeen Gava sai vähän taistella, näytti lelua muille ja enemmän kelpasi rapsutukset keskilinjalla.

Lähti ihan itsevarman oloisesti ilman apuja. Ei kysellyt yhtään tai vilkuillut taakse. Liiteli vauhdilla metsään pitkiä loikkia. :D


Tavoitteena saada avut pois ainakin helpoissa kohdissa, hyödyntää muistikuvaa. Voi myös ottaa äänet useammasta kohdasta norjalaisen sekametsän tapaan. Tai sijoittaa myös maalimiehet vähän lähemmäs, tuulen puolella 2/3 ja myötätuuleen puoleen väliin. Voi myös olla katsovinaan "haamun", kääntää koiran ja lähettää hetken päästä. Tai näyttää koiralle, että joku menee metsään ja välissä autoon.
Jos koira joskus tekee hyvän piston eikä löydä maalimiestä, sen voi kehua ja palkata keskilinjalle. Jos pisto on huono, sitten korjattava.
Kun saadaan irtorullat vielä paremmaksi erillisenä sellaista voisi kokeilla avonaisessa metsässä tai näkyvällä pistolla.
Joskus myös ilmoittautuminen, voi ajatella rutiinina treeneihin? Toki rutiinia on myös autossa kamppeiden päälle laitto ja rulla kaulaan..


MUISTETTAVAA

- umpparitreeneissä irtorulla, vasta kun etsii hyvin
- umppari piston matkalla (ihmisen hajulla, mutta mm kauempana)
- Irtorulla kengän vieressä (kuva), koira laittaa pään alas ja peruuttaa ottaessaan rullaa
- Alkuopetuksessa ohjaaja voi palkita koiraa rullan tuonnista
-> vaarana taas "jos rullan tuonnista kehutaan ja palkataan kiintorullalla voi koira alkaa tarjota rullan tuomista ohjaajalle väärissäkin tilanteissa".
- korkeat piilot

- Valeilmaisuun kiintorullalla paljon suorapalkkoja
- Jos koira ei tajua itse kiintorullaa ilmaisutreeneissä ei irtorullan ilmaisu ole riittävän vahva ja rullan etsiminen maasta. Jos koiran pitäisi osata, voi maalimies auttaa koiraa kiintorullan kanssa.

Alkuun ilmaisut kenttä, pelto tai avoin metsä. Myös 50m matkalta.


Reijan kirjasta myös
1 ensin apuja, sitten muistikuvilla eteneminen, sitten ilman apuja (puron ylityksiä myös ja kivellä)
2 tyhjiä (kun ei apuja pistoilla)
3 ilmaisu metsään, apuja tarvittaessa (alkuun näkyvä maasto)

- Puetaan kuusille sadeviitta tai pressu/tyhjä piilo, maalimies vähän matkaa eteenpäin, aluksi suorapalkka
- Maalimies menee koiran nähden piiloon, koira pois ja maalimies menee eteenpäin, suorapalkka ja sitten ilmaisu kun osaa sen
- kutsutaan koiraa metsästä, alkuun juuri kun löytää maalimiehen että oppii ettei saa jättää maalimiestä jos saa hajun. Jos koira kuitenkin tulee takaisin niin kutsutaan hiljempaa tms.
- Sisääntuloharjoituksia, ohjaaja hakee koiran ja kulkee suoraan seuraavaan lähetyskohtaan (tehty), maalimies vie koiraa hihnalla. Tarv. ohjaaja käy kytkemässä koiran ja maalimies vie koiraa radalla eteenpäin, kun ohjaaja palaa keskilinjalle. Maalimies voi viedä koiraa myös eteenpäin palkaten (10-20m, kun namit syöty sanoo puhelimeen "vapaa", jolloin ohjaaja kutsuu koiran. Jos koira tykkää kovasti juoksemisesta tai karkaa maalimieheltä ennen lupaa, parempi että ohjaaja hakee koiran maalimieheltä, tai jos koira jännittää maalimiehiä.

- Muistikuva-ajan pidentäminen alkuun heti avun jälkeen. Sitten välissä autoon tai toinen koira välissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!