Siirry pääsisältöön

Mökkeilyä nomea, mejää ja hakuilmaisua

Mökkeilyä ma-ke, sisälsi vedestä daminoutoja, kalastelua, auringonottoa jne. sekä nome, mejä ja hakutreenit.

Novalle tehtiin nomejuttuja

- istumaan pillillä: 
1. ensin kävelin damin kanssa lähellä ja äiti pillitti ja sanoi istu. Kun Nova istui, heitin damin lähelle ja äitin luvalla noutamaan. Jos ei istunut tai meni väärin, ei damia.
2. Itse seisoin kauempana ja tiputin damin. Äiti vapautti Novan ja lähempänä itseään pillitti istumaan ja sanoi "istu". Nova välillä pysähtyi ekana, ja sitten istui. Ekat kerrat tosin menin seisomaan damin päälle tai otin sen pois. Kun onnistui sai noutaa. Tätä 20m matkalta ja 10m.

Damien vaihteluun: 
1. Eteenmenoon vein damin, Nova juoksi hyvin mutta kävi tarkastamassa paikat missä olin kävellyt. Seuraavalla kerralla jätettiin lähimmäs koiraa dami ja sitten 3m päähän kasa muita. Seisoin niiden lähellä. Kun odotti nätisti sai luvan mennä eteen. Nappasi lähimmän damin ja näki sitten muut. Meinasi tulla vaihtamaan ja tallasin toisen damin päälle. Päätti viedä ekan damin. Toisella kertaa mietti hetken ja katsoi kaihoisasti muita dameja, mutta päätti viedä ekan. Jatkossa vaikea oli myös sivussa maassa oleva dami luovutukseen.
2. Tehtiin damikuja, mistä piti tuoda lähin dami suoraan ohjaajalle. Ekoissa Nova yritti mennä vaihtamaan ja menin eteen. Pari toistoa niin hoksasi, että pitää tuoda se, mikä tulee ekana suuhun. Oli tosi vaikeata kyllä tulla muiden ohi ja luopua niistä.

Luoksetulo kesken noudon: 
Nova sai lähteä eteenmenoon, mutta stoppikäskyn sijaan (kun ei toimi niin pitkällä matkalla, tulikin luoksetulokäsky). Ekassa ei totellut ja piti mennä damin päälle. Mietti vasta sitten luokse palaamista. Seuraavassa onnistui ja Nova sai hakea damin äidin päädyssä.
Ne missä oli liian innoissaan lähdössä sai myös seurata.

Novalle hyvää kuuntelua, miettimistä. On vähän liikaa kiinni dameissa ja luopuminen on vaikeata.

Toisena päivänä Novalle mejää eli verijälki: 
Edellisenä iltapäivänä tehty jälki n.150-250m. Kaksi kulmaa makauksilla, sekä alussa ja lopussa. Nova jäljesti tosi hyvin, ihan paristi mini tarkastus jäljen sivuun. Kulmatkin selvitti hyvin ja merkkasi makaukset nuuskimalla vähän pidempään. Seuraavaksi lisää pituutta ja varmaan olisi koevalmiskin. Teki hyvällä motivaatiolla. Lopussa oli Novan mielestä ihana sorkka, mikä vaihtui palloon. Itse kävelin myös jäljellä perässä.



Gava teki hakuun rullailmaisua. 


Ekana päivänä, molemmat hyvin
- 1 pisto: maalimies kiven takana, ruskea sadetakki huppupäässä. Haki hyvin rullan maasta. Ja toi mulle. Huusin "täällä päin". Näytölle hyvin.
2. pisto: maalimies rinteessä, tässä tuli laatikkomainen pisto. Näytöllä roikuin hetken perässä.
Molemmissa nappasi rullan nopeasti jaloista.

Toisena päivänä, valeilmaisu:
- 0-1.pisto: halusin kokeilla umpparin tyylistä. Yksi pressu oli sopivasti, että pystyi mennä alle piiloon ja toiselta puolen umpinaista. Ollut myös pihassa aiemmin. Ekassa Gava upposi metsään syvälle ja siitä tuli vahinko tyhjä. Siirryttiin eteenpäin, yhdellä maalimiehellä käytiin yhtä puolta. Nyt löytyi maalimies, oltiin sovittu että vasta kun koira työntää kangasta tai selkeästi yrittää hakeutua sisälle, sitten vasta annetaan rulla. Tässä olin lähellä niin näin miten menee. Hyvin toi rullan ja näytölle.

2-4 pisto. Lähetin ehkä vähän liian läheltä aiempaa piiloa, mutta maaston takia taaempi oli vähän huonompi. Gava meni katsomaan samaa pressua kuin aiemmin, tutki sitä jonkin aikaa ja kävi sisälläkin. Päätti sitten ottaa valjaista rullan (ei ollut oikeaa pantaa mukana) ja tuli mun luokse. En kytkenyt ja ottanut ihan luovutustakaan vaan mentiin katsomaan sitten, ettei sieltä löytynyt maalimiestä. Teki vielä seuraavalla saman, kiva oli toisaalta huomata, että alkaa tajuta sen verran hyvin rullan merkitystä että kiintorullankin keksii. Tuo oli toisaalta yksi treenattava asia, että on ohjaajan hajuinen piilo ja vasta kauempana on maalimies. Kolmannella kurkkasi piilon ja lähti sitten eteenpäin, mutta ei mennyt riittävän syvälle. Päätin sitten lähettää toisesta kohtaa, mistä löysi maalimiehen. Rullailmaisu nyt ok.

Metsässä pitäisi tehdä myös sellaista, että on käytetty piilo ja maalimies meneekin sen taakse vähän pidemmäs ja suorapalkka näin alkuun.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...