Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

31.5.2018

Mökkeilyä nomea, mejää ja hakuilmaisua

Mökkeilyä ma-ke, sisälsi vedestä daminoutoja, kalastelua, auringonottoa jne. sekä nome, mejä ja hakutreenit.

Novalle tehtiin nomejuttuja

- istumaan pillillä: 
1. ensin kävelin damin kanssa lähellä ja äiti pillitti ja sanoi istu. Kun Nova istui, heitin damin lähelle ja äitin luvalla noutamaan. Jos ei istunut tai meni väärin, ei damia.
2. Itse seisoin kauempana ja tiputin damin. Äiti vapautti Novan ja lähempänä itseään pillitti istumaan ja sanoi "istu". Nova välillä pysähtyi ekana, ja sitten istui. Ekat kerrat tosin menin seisomaan damin päälle tai otin sen pois. Kun onnistui sai noutaa. Tätä 20m matkalta ja 10m.

Damien vaihteluun: 
1. Eteenmenoon vein damin, Nova juoksi hyvin mutta kävi tarkastamassa paikat missä olin kävellyt. Seuraavalla kerralla jätettiin lähimmäs koiraa dami ja sitten 3m päähän kasa muita. Seisoin niiden lähellä. Kun odotti nätisti sai luvan mennä eteen. Nappasi lähimmän damin ja näki sitten muut. Meinasi tulla vaihtamaan ja tallasin toisen damin päälle. Päätti viedä ekan damin. Toisella kertaa mietti hetken ja katsoi kaihoisasti muita dameja, mutta päätti viedä ekan. Jatkossa vaikea oli myös sivussa maassa oleva dami luovutukseen.
2. Tehtiin damikuja, mistä piti tuoda lähin dami suoraan ohjaajalle. Ekoissa Nova yritti mennä vaihtamaan ja menin eteen. Pari toistoa niin hoksasi, että pitää tuoda se, mikä tulee ekana suuhun. Oli tosi vaikeata kyllä tulla muiden ohi ja luopua niistä.

Luoksetulo kesken noudon: 
Nova sai lähteä eteenmenoon, mutta stoppikäskyn sijaan (kun ei toimi niin pitkällä matkalla, tulikin luoksetulokäsky). Ekassa ei totellut ja piti mennä damin päälle. Mietti vasta sitten luokse palaamista. Seuraavassa onnistui ja Nova sai hakea damin äidin päädyssä.
Ne missä oli liian innoissaan lähdössä sai myös seurata.

Novalle hyvää kuuntelua, miettimistä. On vähän liikaa kiinni dameissa ja luopuminen on vaikeata.

Toisena päivänä Novalle mejää eli verijälki: 
Edellisenä iltapäivänä tehty jälki n.150-250m. Kaksi kulmaa makauksilla, sekä alussa ja lopussa. Nova jäljesti tosi hyvin, ihan paristi mini tarkastus jäljen sivuun. Kulmatkin selvitti hyvin ja merkkasi makaukset nuuskimalla vähän pidempään. Seuraavaksi lisää pituutta ja varmaan olisi koevalmiskin. Teki hyvällä motivaatiolla. Lopussa oli Novan mielestä ihana sorkka, mikä vaihtui palloon. Itse kävelin myös jäljellä perässä.Gava teki hakuun rullailmaisua. 


Ekana päivänä, molemmat hyvin
- 1 pisto: maalimies kiven takana, ruskea sadetakki huppupäässä. Haki hyvin rullan maasta. Ja toi mulle. Huusin "täällä päin". Näytölle hyvin.
2. pisto: maalimies rinteessä, tässä tuli laatikkomainen pisto. Näytöllä roikuin hetken perässä.
Molemmissa nappasi rullan nopeasti jaloista.

Toisena päivänä, valeilmaisu:
- 0-1.pisto: halusin kokeilla umpparin tyylistä. Yksi pressu oli sopivasti, että pystyi mennä alle piiloon ja toiselta puolen umpinaista. Ollut myös pihassa aiemmin. Ekassa Gava upposi metsään syvälle ja siitä tuli vahinko tyhjä. Siirryttiin eteenpäin, yhdellä maalimiehellä käytiin yhtä puolta. Nyt löytyi maalimies, oltiin sovittu että vasta kun koira työntää kangasta tai selkeästi yrittää hakeutua sisälle, sitten vasta annetaan rulla. Tässä olin lähellä niin näin miten menee. Hyvin toi rullan ja näytölle.

2-4 pisto. Lähetin ehkä vähän liian läheltä aiempaa piiloa, mutta maaston takia taaempi oli vähän huonompi. Gava meni katsomaan samaa pressua kuin aiemmin, tutki sitä jonkin aikaa ja kävi sisälläkin. Päätti sitten ottaa valjaista rullan (ei ollut oikeaa pantaa mukana) ja tuli mun luokse. En kytkenyt ja ottanut ihan luovutustakaan vaan mentiin katsomaan sitten, ettei sieltä löytynyt maalimiestä. Teki vielä seuraavalla saman, kiva oli toisaalta huomata, että alkaa tajuta sen verran hyvin rullan merkitystä että kiintorullankin keksii. Tuo oli toisaalta yksi treenattava asia, että on ohjaajan hajuinen piilo ja vasta kauempana on maalimies. Kolmannella kurkkasi piilon ja lähti sitten eteenpäin, mutta ei mennyt riittävän syvälle. Päätin sitten lähettää toisesta kohtaa, mistä löysi maalimiehen. Rullailmaisu nyt ok.

Metsässä pitäisi tehdä myös sellaista, että on käytetty piilo ja maalimies meneekin sen taakse vähän pidemmäs ja suorapalkka näin alkuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!