Siirry pääsisältöön

Vappuagilitya lepakkoradalla sekä äiti ja poika

Gavalle lepakkotreenien rataa, joka oli viime vuoden keväältä. Samoja juttuja, mutta osa sujui paremmin. Ja ansahypyt sijaitsi meillä vähän lähempänä.

Aloitettiin reisiläpsyillä tai esteiden ohituksilla. Valittiin 5 estettä (sin piirretyt), joihin sai ohitettavaa matkalle, mutta näissä oli suht suoraviivaiset ohitukset. Eka niistolla (1-2 väli), hyvin sujui ja pääsin lähtemään.
Palkkasin seuraavaa väliä useammin. Ensin koira meinasi lähteä seläntakana olevan hypyn, mihin hyppykaarikin vei, ja kun mulla kiire jatkoon. Kun selvisi 2-3 kuljetuksessa neliö 6 ansasta, tuli 2m väli ennen 3 hyppyä. Kokeiltiin se ensin niin, että olin edellä ja palkka ohituksesta. Sitten kerran Hypylle 2 lähettäen, vähän rytmitystä ahtaassa kohtaa, koira ehti vähän seuraamaan ja siitä lupa.

3-4 väliä tuli testattua niin, että olin yläreunassa eli leikkauksella 4. Ja ollen koira oikealla, käsi alas, kroppa eteenpäin ja koiraa haltuun ja kovaa juosten 4. Hyvin tuli!
4-5 koira oikealla ja vaan haltuun ja hypylle päästäen kun ohitettu ansat. Hyvä treeni, kun oli "kulkuväylät". Vaikutti alkuun helpoilta, mutta oli haastetta riittävästi!



Ympyrärata "Vauhtia ja käännöksiä":

3-4 oli nyt hyvä, jarruvalssi vastakkaisella kädellä ehti tehdä hypylle 3 lähdön takia. Lepakkokurssilla se vaati verkot, mutta vain kerran Gava otti naapurihypyn, johon oli 2m väli kun kiirehdin jatkoon enkä ohjannut välistä.
Vaikeaksi kohdaksi paljastui 5-6 väli. Taisi olla pidemmät välit kuin viime vuonna ja en ehtinyt lähelle 5 hyppyä kääntämään. Kulman ansahyppy oli myös niin hyvin kaaren varrella laskeutumisesta. Täytyi ajoissa antaa vihje kääntymisestä, jota vaikeutti kilpajuoksu hypylle 5. Tämä vaati pidennetyn päänkäännöksen. Aluksi käänsin ohjauksen liian aikaisin, koiran pitää tehdä valinta esteen ohituksesta tai nähdä edes laskeutuminen. Palkattiin parit kerrat 5 hypyn käännös linjalle ja itse juoksin jatkaen ohjausta.
Tätä vaikeutti myös se, että koira piti kuitenkin työntää hypylle 6 ja sitten taas ottaa "sisään" välistävetomaisesti, kun linja ohjasi takaakiertoon hypylle 7. Hypylle 7 ei ehtinyt jarruvalssia, tavallinen valssi ja merkkaus välistätuloon.

Puolierot tuli esille että 9-10 käännös oli taas helppo. Toisaalta siinä ei ollut kiire jatkoon.


vrt

Neliöt peilikuvina "takaakiertoja": 
Tässä välistätulo toimi hyvin ja pidennetty päänkäännös toimi. Tuntui paljon helpommalta kuin vuosi sitten. Saksalaistreenien tulos myös näkyi, oli helppoja takaakierto päällejuoksu, pakkovalssi kohdat. Ja itse hoksasin nyt nurkan ohjauksen, joka oli vaikea vuosi sitten.
Tämä tehtiin molempiin peilikuvasuuntiin ja molemmat toimi! Vuosi sitten lepakkokurssilla oli useampi kohta, mitkä ei toiminut. Merkkaukset myös nyt pienempiä ja enemmän luottoa koiraan. :)

vrt
4.3.2017 lepakkokurssilta sama rata

Viime vuodelta läksyihin jää vielä vaihtuva 4.este.

Treenaa Gava: 
- jarruvalssi ansalla
- ympyrät 5-6 (vasempaan käännös, jarruvalssi, vauhtia alla, itse kauempana)
- oma liike "ansan puolelle"
- esteiden ohitukset, käskyn vahvistaminen
- putki, hyppy, jarruvalssi, itselle kiire jatkoon (ansa jarruvalssin takana)
- vaihtuva 4.este


Novan kontaktit

Puomi: ensin sivusta alasmenolla, parit namit niin, että liikuin välissä ja namin sai luovuttua. Sitten alasmenon ylhäältä, taas hyvä. Kokonaisena myös ok. Sitten mukaan siivekkeen kierrosta, niitä oli kaksi rinnakkain ja Nova halusi mennä niiden välistä oikea oppisesti 20cm välistä. :D Juuri ja juuri sujui 2on-2off. Seuraavaksi rengas puomin suuntaisesti, kierrettiin siiveke ja puomille. Koitin juosta lähemmäs alastuloa ja parempi. Parit namit ja vapautus. Puomi on edistynyt paljon!
Etupalkka häiriöt tosin vielä listalla, muistutellaan hetken ilman.

A:n juoksari: ensin lelulle joka metrin päässä, putki myös edessä. Hyvin meni! Sitten putkeen ja A-este, heitin vauhdista palkan. Kokeiltiin lelu kädessä putken suuntaan, nyt hyppäsi ylhäältä eli meni yhden laukan. Toistolla sama juttu niin etupalkka. Sillä hyvä. Juoksin rinnalla kaikki..

Keinu: Ensin pieni hidastus apuna. Sitten ilman, vähän haparoivaa mutta 2on-2off onnistui. Jollakin kertaa kaksi namia, että kävelyä kun Nova 2on-2offissa. Onnistui myös siivekkeen kierron kautta "vauhdista".

Pomminvarmat lähdöt: lopuksi parkkiksella. Kolme toistoa, joissa juoksin palkkajan ohi, tein valssia, kävin kyykyssä ja menin myyrien jahtaamisjuoksua. Kaikki hyviä. Kerran yksi etujalka liikahti. Vaikein oli muistaa alussa istua. Eka tehtiin hihnan pois oton kanssa. Näitä täytyy kerrata myös esteillä.

Treenaa Nova: 
- lähdöt apparin kanssa esteillä
- A:n juoksarissa palkka yhden esteen jälkeen?, vedätys
- puomilla oma liike ohi, nyt oon aina jäljessä ainakin koko puomissa


ÄITI & POIKA
Gavan poika kävi myös vähän treenaamassa leikkiä ja lähtöjä. Ja lopuksi pusuttelemassa ihmisiä sylissä ja pääsi moikkaamaan Gavaa. Gava oli alkuun vähän niskakarvat pystyssä kuten kaikkien tuttujenkin koirien kanssa. Sitten rentoutui ja leikkivätkin. Ja ehti kerjätä myös nameja Päiviltä. Disco pojan kanssa oli kiva myös poseerata. Olivat aika samankokoisia. Discolla pitkäkarva, tosin kevyehkö sellainen ja ehkä uroksen leima. Aika samaa rakennetta ja päänmuoto.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...