Siirry pääsisältöön

Totista tottista ja ampumista pitkän tauon jälkeen

Keskiviikkona käytiin tekemässä tottista Talissa Emmin ja bc Fisun kanssa.

Gavan kanssa leikittiin kauempana ampumisesta. Kaksi laukausta, kun olin nostanut käden merkiksi. Sitä ennen tehtiin lyhyitä seurauspätkiä. Vilkaisi laukausten jälkeen mistä kuului ja sitten jatkoi samalla tapaa taistelua. Joku pieni seurauspätkä vielä.

Seuraavalla kerralla edelleen paukuissa leikkiä, ehkä joku nameja syöden tai paikallaan ollen.. Pieni tauko välissä.

Hyppy: zooplussan rimahyppyyn viritetty kangas, mikä vähän myös kaartui tuulessa. Ensin lelulle juoksua. Ekassa Gava yritti mennä esteen ohi. Ohjatun kapulalla paluuhyppy. Kokeiltiin myös 80cm kapulalla. Siinä hyppy vähän muuttui. Muutenkin arviointi vähän vaihteli hypyillä joiden korkeutta vaihdoin, alussa 80cm, sitten 95cm, 80cm ja lopuksi 70cm. Voisi tehdä hyppytekniikkasarjan kanssa korkeaa hyppyä agikentällä (vika väli 9-12 jalkaa). Yhdessä Gava koski takajaloilla esteeseen, kapulallinen toisto?

A-este: Ensin loivalla, vierestä kädellä ohjaten. Sitten jyrkempi kisaeste. Vierestä ohjaten ja kutsuna, niin että näytin esteen ja menin sen taakse. Ekassa Gavaa epäilytti vähän kuinka sieltä tullaan alas, seuraavassa meni rohkeammin. Tuli turvallisen näköisesti kaikki laskeutuen aika alas ennen hyppäämistä.

Eteenmeno: Emmi vei Gavan nähden lelun aika pitkälle. Ei olla niin pitkiä tehtykään. Liila "kahvakuula" nurtsilla narulelulla. Gavalla meinasi usko loppua 15-20m kohdalla. Sanoin uuden käskyn ja jatkoi matkaa. Aika lähellä vasta erotti lelun, voisi olla isompi kontrasti maasta..

Gavaa taisi ällöttää märkä, mutainen nurmikko. Oli aika tahmea ja hidas. Toki näissä oli uutta ampuminen, A-este, vähän erilainen hyppy jne. Lelun kanssa halusi hakeutua kuivalle hiekalle. :D Tajusin, että ketjupantakin on jossain hukassa. Toiset tottistreenit kun vasta tuli mieleen ketjun olemassa olo lajissakin. Täytyy kaivella meidän hieno pinkkiketju esille.

Videokaappauksessa Fisu, este ja takana "kisa A-este"
NOME ja Gavalle eteenmenot

Ke Nova oli käynyt nomessa metsässä hakuruutua tekemässä. Oli piippaillut taas ja äiti oli vienyt sitä kauemmas. Jalat oli treenatessa vienyt ja oli käyttänyt huonosti nenää. Paikka oli eri kuin aiempi.

To Novalle nometreeniä pellolla, noutamattomuutta. Tai se vain seurasi ja Gava haki kahdesti damin eteenmenona (30-40m). Ruuti oli damin vienti kaverina ja haukkui sorsapillille. Nova oli alkuun rauhassa, ekassa markkeerausheitossa. Sitten vähän alkoi vire nousta, mutta taisi olla hiljaa kuitenkin. Seurausta heittojen jälkeen, siinä näkyi vireen nousu ja oli huonompaa. Hihnassa siis. Sitten myös heitot ja Nova sai vapaana katsoa. Kerran yritti varastaa, mutta palasi käskystä. Ei yhtään noutoa, lähempänä myös roikutin damia näkyvillä. Heitin lenkin varrella damia ohi, roikutin edessä kävellessä yms. Läheltä menevää heittoa yritti ottaa koppia. Mun kanssa on kuitenkin kohteliaampi ehkä kun tietää, että osaan myös sanoa jos yrittää varastaa (tulee välillä vahingossa kiellettyä).


NOVAN FYSSARI 
Perjantaina Nova kävi Espoon Eläinfysioterapialla hoidettavana. Väliä ehti olla ja varasin varalta kun kaatoi siivekkeen. Reisissä oli jumia, sitten vähän koko selkärangas pituudelta ja vähän oikea (?) lapa eli olisko ollut seuraus puolen takia. Ei nyt mitään vakavia jumeja, Nova makasi hyvin mutta jumikohdissa nousi katsomaan tai halusi tarjota vatsaa rapsutettavaksi. Karvaa lähti taas! Lopuksi kannatti ravistella. ;)


GAVA AGILITY

Perjantaina tuurailtiin Kati Immosen treeneissä ratatreenikerralla ja päätettiin tehdä sitten rataa. Vähän huonommin olin ehtinyt rataa päntätä päivällä.

Eka rata: rima 15 tipahti, ehdin jo miettiä meneeköhän takaa, myöhässä ohjaus. Sitten 26 takaakierto jäi tekemättä ja siihen päättyi eka yritys. Alussa koskin kyllä putkeen 3, kun se hyppäsi eteen. :D

Radan loppu jatkaen keinulta, rima 15 nyt hyvä. Persjättö suoralla putkella, persjättö ennen hyppyä 20. Gava totteli tulla hypylle vaikka ehti miettiä puomia. Muistin taistella takaakierron ja 25 piti muistaa katsoa takaakiertoon. 28 hypyllä myöhässä kääntämässä ja rima siksi.

Oli tarkoitus aloittaa rata, mutta lähtö rima yhdellä alas, keskeytin. Sitten fiksattiin mun kutsumis kohta suoranputken luokse ja koiraa vähän viistommin hyppyyn nähden. Käsien vaihto vain hypyille kertomaan ja askel kohti 2 hyppyä. Piti odottaa lukitus hypylle 2 ja sitten putkeen ohjaus. Kerran tuli ohi, kun lähdin liian aikaisin ja sitten kerran ajautui huonoon kulmaan hypylle ja haki kepeille mun seläntakaa. Ja ne kerrat kun saatiin alku niin kaaduin putkea päin, kun se taas hyökkäsi. Tajusin, että putki ei ole läheskään hallin suuntainen. :D

Toka rata: Koska tehdään harvemmin nollatreeniä uusi yritys. Hyvin kysytty, jos mä jaksan. Ekalla radalla tuntui vähän reisissä jo 26 esteellä ja hengästytti vähän enemmän kuin pätkät. Taistelin hyvin hypyn 9, edeltävä valssi vähän peitti siivekettä ja Gava ehti miettiä puomia. Nyt päästiin nollana hypylle 25 asti. Taas jäin miettimään "tuliko tämä takaa" ja ohjasin suoraan.

21-30: jatkettiin putkelta 21. Radalla tehtiin muuten eri tavalla 24 ja 25 hypyt juuri toiselta puolelta. Eli irtoamista oli 22-24, siitä takaa (linja vei) ja 25 hypyllä oli takaakiertoa, jossa sai muistaa katsoa laskeutumiseen. Sitten taas 26 hypylle takaakierto, molemmat vasemmalta. A:n jälkeinen kohta myös hyvä.

On jo edistystä saada tokalla kerralla nollana 25 estettä! Vaikkakin Gava tuntui hitaalta ja vähän rauhallisemmalta. Tai ehkä siksi, kun oli kilttiä Gavaa. Varmaan teki taas tehtävänsä lepakkotreenit ja oli normaalia paremmin kuulolla. Täytyy olla myös tarkkana, että tulee lepopäiviä, nyt tuli omatoimitreenien takia vähän rankempi agilityviikko (su, ti, pe). Kepit tuossa vireessä sujui kaikki oikein. Ja tuli myös erottelua mutkaputken nurkasta puomi/hyppy/kepit.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...