Siirry pääsisältöön

Käännöskäskykurssilla paha leluhäiriö (2krt )ja ruoka makutesti

Keskiviikkona oli toinen kerta käännöskäskykurssia, seuralaisen Lotan kouluttamana (pohjautui Susan Garretin oppeihin). Siellä olikin hyvä treeni! Nova osallistui tällä kertaa.

Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto) jne. 

1. treenikerta täällä
1. kerran läksyjä videoitu täällä (samat käytiin tänään alussa).

Yhdellä hypyllä eteen ja käännös, leluhäiriöllä:
Ensin sai juosta eteenmenoa kolme toistoa, että heitin palkan. Juoksi yleensä 2m suoraan hypyn takana ja kääntyi. Sitten lelu meni eteen, Lotta vahtimaan. Ja sanoin käännöskäskyn. Varmaan 5 toistoa (videolta ehkä näkee) ja juoksi aina täysiä lelulle eikä kuunnellut. Lelu poimittiin ylös. Kun ei muutosta niin tein valssiohjauksella käännöskäskyn kanssa. Nyt kääntyi ja palkkasin toiseen leluun. Ekat kerrat vaikka kääntyi, ei pystynyt irrottaa katsetta lelusta hypätessä. Kolmas sujui jo pelkällä vihjeellä. :) Näitä lisää! Ne kerrat, kun meni valmiille lelulle eteen meni hirveätä vauhtia. Lopussa taas kuunnellen "hallittua vauhtia". Ideana on, että vaikka olisi putki, kontakti tms tosi kiva edessä pitää pystyä kuunnella ja kääntyä. Lelu hoitaa sen virkaa ensin ja voi tehdä treenin yhdellä hypyllä.


Hyppytekniikkasarja, eteen ja käännökset: Etäisyyden arviosarja rimat matalimmassa, 6+6+9 jalkaa. Ensin eteenmeno lelulle. Sitten lelu vikan siivekkeen reunaan ja valssiohjauksella koira hypylle. Ekassa ei käskyä, vasta kun tekee oikein, yhdistetään käsky. Novalla pystyi käyttää käskyä jo tokalla ja tehtiin peruskäännöskin. Molemmat suunnat sujui. Voisi lisätä omaa liikettä ja olla kauempana hypystä agilityn ohjausten tyylisesti. Tässä ideana, että koira tajuaa että täytyy käännöksiin ottaa erilainen askellus kuin suoraan mennessä. Suoraan mennessä idea näillä mitoilla, että se on yksi ponnistus väliin "innari". Kun käännöksissä koira ottaa kokoavan laukan, tälle oli jo termi, periaatteessa ei mahdu ylimääräistä laukkaa. Lotta myös naksuttelee sitä oikeaa askelta.
Toinen mahdollisuus olisi, että ottaa kaksi laukkaa kääntyessä ja yhden suoraan mennessä, tämä toinen kai koiralle selkeämpi.

Puomi: tehtiin myös ennen koulutusta. Vauhdilla sivusta, ensin oli taas vauhtia liikaa. Paristi yritti mennä suoraan lelulle. Sitten niin, että meni maahan ja korjasi 2on-2offiin. Ne kehuin. Lyhyemmältä matkalta onnistui ja niin, että kävelin. Juosten ja kovalla vauhdilla aika huonosti. Ne pitäisi saada sujumaan, että voisi olettaa osaavan koko puomia vauhdista.. Ja helpommin saa toistoja. Noin 2/10 lelulle.

Loppuun vielä kahdesti koko puomi. Ekassa taisi käydä maassa ja korjasi, ei palkkaa. Seuraavassa jarrutin itse jo aiemmin pysähtyi kontaktipinnalle ja korjasi siitä 2on-2offiin. Pitäisi saada Novalle idea etutassujen iskemisestä maahan, välillä se sujuu ja välillä ei ole yhtään ajatusta..


PIHATREENI käännöskäsky läksyä vol 1 (yhdellä 10cm hypyllä)

Nova: eteenmeno lelulle. Sitten käännöskäsky, varmaan 4 toistoa (tennispallon päälle aina tallattiin) ja tein pienen ohjauksen ja kääntyi. Alkuun tosin katse vain pallossa silti. Pari toistoa ja käännös hyvä. Sitten eteenmeno lelulle. Seuraavaksi vasen puoli, tämä onnistui ekalla?

Gava: Eteenemeno meni helposti. Käännöskäskyllä, yritti kahdesti lelulle (tennispallon päälle aina tallattiin). Sitten mietti ja teki lenkityskäännöksen. Kehuin sen? Sitten yritti jo kääntyä ja palkka. Seuraava tosi hyvä käännös! Eteenlähetys lelulle. Vasempaan käännös, ensin meni vippauksena takaakiertoon. Kun näytin suoraan hypylle niin kääntyi nätisti. :) Gava taisi hoksata jo treenin idean. ;)

Nova, kepit: loiva umpikulma. Vauhdilla ei sujunut. Sitten jätin odottamaan ja kävelin keppien ohi ja kutsuin mukaan. Ei sujunut, koska pallo oli kädessä ja tuijotti vain sitä. Siinä yksi ongelma, että lelu ei voi olla näkyvissä.. Lelu etupalkaksi ja sujui kävellen. Seuraavaksi kierrosta ja ei sujunut. Jätin odottamaan ja kepeille kutsuin hölkässä. Se sujui! Olin "vaikeammalla puolella".


KUIVARUOKA JA MAKUTESTI by Gava

Gava meidän nirsokoira pääsi tekemään makutestin. Alkoi tuntua, että toinen säkki Acana Agility&Sport ruokaa ei maistu, löytyi myös sen seossa ollutta ja Novalle tuli tarve taas löysähkön vatsan takia hakea jotain herkänkoiran ruokaa. Aiemmin ruoka on välillä vaihdellut, mutta ehkä pisimpään ollut Roburin aktiiviselle koiran ruokaa, nuorempana Eucanubaa. Huonon makuisessa ruuassa tuli kyllä esille, miten paljon paremmin maistuu uusi ruoka ja maku sekä toinen säkki samaa ei meinaa enään mennä alas.

Ruokamerkit 
Acana Agility&Sport prot. 35%/rasva 22% (60-65e, 12kg, 5,26e/kg)
Racinel Sport & Agility 32%/ 16% (54e, 12kg)
Pure natural 27% / 15% (69e, 12kg) herkälle

Makutesti 1 oli toisessa kädessä Acanaa, toisessa Pure Naturalia. Gava nuuski molemmat ja söi kädestä ensin Pure Naturalin.

Toisena päivänä makutesti 2, käsissä oli kolmea ruokaa. Gava nuuski kaikki ensin.
1. Pure natural syötiin ensin
2. seuraavana Racinel
3. vikana Acana, josta sai syötyä yhden raksun ja enempää ei uponnut.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...