Siirry pääsisältöön

Suoria pistoja ilman apua ja irtorullat

Tiistai iltana hakutreeneissä, vaikea oli valita mitä uutta ottaisi treeneihin. Jatkettiin sitten samaan teemaan, kun ilmaisua edistetty kentällä, nurtsilla ja kerran metsässä. Niin nyt otettiin sitten "virallisiin" hakutreeneihin kaksi ilmaisua irtorullilla. Oltiin pitkästä aikaa Teknobulevardilla, siinä keskilinja menee kalliolla ja pistot alas rinnettä. Valitsin 8 piston radasta meille lopun ja rullat suht näkyviin kohtiin, en kuitenkaan nähnyt koiraa ihan maalimiehellä.

Tässä treenissä oli uutta sekin, että toinen kerta kun tehtiin ilman apuja pistot. Halusinkin, että Gava näki kun maalimiehet lähti metsään. Ja kyllä heti autosta otettua tiesi mihin mennään ja nenä nousi ilmavainuun. Gava myös itkeskeli, koska mennään kun oli niin innoissaan menossa. Gava oli vikana vuorossa. Maalimiehet oli kohdissa mitä ei pystynyt arvata silmillä, ei siis selkeästi ison kuusen takana tai kiven takana.

Alussa ilmoittautuminen, seurauksen kontakti huono ja sanoin istumiseen käskyn. Maastossa seuraten tai parhaiten toimi "taakse" käsky.

1. pisto, irtorulla: Lähetyksestä lähti suoraan ja odotin, että uppoaa jonkin verran kunnes lähdin eteenpäin. Tästä tuli vähän piston mallinen, kun ei ollut ihan suora kohta. Meinasi lähteä maalimieheltä, näki kyllä rullan. Sitten tajusi lähellä ihan itse, että rulla unohtui, haki rullan ja toi mulle. Kun näin koiran huusin "täällä päin". En uskaltanut huudella aiemmin. :D Olisin voinut huutaa sitä myös ennen suorapalkkaa, että oppii että jos on haju täytyy etsiä ukko.

2. pisto, suorapalkka: Lähetys oli taas suora. Juoksi hyvin, katsoin että nyt kääntyy jo liian aikaisin. Mutta oli 3m päästä maalimiehestä ja juoksi kaartavaa polkua, sitten sai siellä maalimiehestä hajun ja palasi polun lähellä makaavan meille vieraan maalimiehen luo. Hyvää nenän käyttöä!

3. pisto, suorapalkka: tässä ehkä lyhyempi matka kuin edellisessä. Rinnettä alas ja traktorin jäljen ylitys ja maalimies oli puskien välissä.

4. pisto, irtorulla: hyvä pisto, maalimies oli pienen kallion vieressä. Gava nousi kalliolle ja sai kai sieltä hajun. Maalimies makasi selkä Gavaan, oli saanut mennä toiselle puolelle hakemaan rullan (tosi hyvä!). Otti rullan heti, mutta jäi hetkeksi odottamaan tuleeko palkkaa (viimeksi tuli heti). Sitten lähti tuomaan rullan. Hyvä luovutus, kytkin liinan ja päästin se perässä maalimiehelle. Ei lähtenyt yhtä vauhdilla kuin yleensä ja vähän innostin "missä se on" ja huikkasin maalimiehelle että saa kehua. Nakit poskeen ja maalimiehen kanssa taisteluleikkiä.

Tosi hyviä pistoja! Ja rullatkin sujui tosin ei ehkä vielä täysin rutiinilla. Tajusin myös että vähän riski jättää vikaksi rulla, jos olisi tullut ongelmia. Kaikki ne keksii tehdessä. :D Nyt tuli ilmaisu tutulle ja tuntemattomalle. Seuraava askel ehkä uskaltaa ottaa ilmaisu pistolle, missä ei näe koiraa. Silloin maalimies voisi myös kehua näytöllä.
Sen jälkeen sitten kokeilla tyhjää pistoa. Ja laatikkopistotkin opettamatta.

Hyvä pikku typynen! Tälle vuodelle osunut nyt kolmet hyvät maastotreenit (2 petikossa, 1 Tekno) ja kolmet ilmaisutreenit (2 nurtsilla/osittain metsää, 1 näkyvässä metsässä + 1 maastotreeneissä). Ilmaisussa ainoa ongelmat siinä, että ekaa kertaa pressujen kanssa sai auttaa, sitten ei. Ja että yritti jäädä rullaa tarjoamaan, kerran jopa meni maahan, tosin ekoissa. Umpparit ilmaisussa tekemättä tai mm kivellä. Kentälle ne "täällä päin" huudot. Kehujen kanssa liinassa pitämistä osan matkaa.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...