Siirry pääsisältöön

Lotta Vuorelan agilitytreeneissä kausi korkattu

Tiistaina kesäkauden ekat treenit, tai mulla on niitä kolmistaan jaetulla paikalla eli 1-2 kuussa ja heinäkuu taukoa. Koska lämpöä oli lähemmäs 28 astetta niin otin molemmat koirat ja niille n.5min treenit. Treenikaveri meni välissä ja ehdin käyttää joella välissä, onneksi joki/puro n.100m päässä!

Novalla enemmän intoa joten pääsi ekana.
8-14: Jätin helppoon linjaan hypyn taakse, ei takaakiertoa alkuun. Putkeen 13 tein päällejuoksua tai tönäisten sinne. En ehtinyt sitten jatkoon ja takaaleikkauskaan ei toimi tai se tuli huonosti.

10-15: Vasta jutellessa tajusin, että kohdan voi tehdä myös vasemmalta puolen ohjaten, lähetys pimeään putkikulmaan ja on itse jo oikealla puolella hypyllä. Eli sitten se pätkä, hyvin haki putkeen 13. Hypylle 15 pyörin ympäri takaakierron ja meni hyvin.

8-17: Nyt koko pätkä 10 estettä. Muuten hyvä, mutta tajusin itsekin että 15 takaakiertoon näytin kohdasta mistä olisi voinut hypätä väärinpäin. Ehdin vähän korjata linjaa mutta ponnisti huonosta kohtaan ja rima alas. Jatkoin siitä vielä hyppy 16 ja putkeen 17. Vaikka Nova aika putkihullu on, en niin luota että irtoaisi tosi kaukaa putkiin. Esim lopussakin piti vielä erikseen lähettää sinne.
Takaakierrot niin vahvaksi ettei ole millilleen missä kohdin itse sinne näyttää..

Nyt olisi pitänyt saada videota, kun meni niin kivasti! Helle ei hidastanut ehkä nopeammin vain tuli kuuma. Tässä oli jo Novalle riittävä treeni. Lelua käytettiin taas niin, että kouluttaja heitti sen paikkaan.

Nova teki myöhemmin puomin: sivusta 2on-2off, alasmeno minä edellä. Sitten samaan aikaan lähtien koko puomi. Vauhti hitaampi ja ajatus hyvin 2on-2offissa. Mun ollessa takana ei vielä kuitenkaan syöksy asentoon, sitä pitää saada rakennettua. Siihen taas se etupalkka hyvä, että saa palkattua linjalle.

Gava teki 1- 8: 
Tai alkuun kepeissä kutsuin ehkä kahden käden kanssa 1-2 välistä näyttäen. Haki kepit kiertoen mun puolelle. Seuraavaksi otin vain yhden käden kämmen auki, 1-2 väliin. Niin sujui. Tuollaisia auttamisia vähän tehty.. Voisi olla myös hyvä osata, kun silloin voisi auttaa kepeissä ja samalla katsoa että jarruttaa hyvin sisäänmenoon.

4 hyppyä ennen jo "tähän" käsky ja tein puolivalssia hypylle. Siitä päästin vähän sylkkärimaisesti putkeen. Gava tietää aika hyvin mitä putken kanssa haltuunotto sana tarkoittaa (2 päätä).

6 hypyn ekalla kertaa otin valssilla. Ei sovi tohon kohtaan vaan jarruvalssi. Tosin tein sen siivekkeen päädyssä. Merkaten hypyn oikealla kädellä ja katsoen heti hetken kun tulee putkesta. Ohjaus oli silloin jo valmiina. Sitten käden vatkausta ja merkkausta, että tulee haltuun vaikka mun liikettä. Kerran lähti flankille alussa ja joku x toisto. Pyysin sen takaisin haltuun ja keskeytin. Piti olla tosi tiukkana ja vaatia linjalle, ei riitä yksi "tähän".

8 takaakiertoon helposti. Aikaa oli siinä hassusti, että leikkaukseen olin vähän liikaa rynnimässä mutta ei kuitenkaan ehtinyt persjättöä tai valssia, koska 6-7 väli vei aikaa. Perjättö yrityksessä sain hypyn väärältä puolelta, luovutin siihen.

Olipas vaikea muistaa yksittäisiä pätkiä radan sisältä. :D

Pätkä 19-28 seuraavana tavoitteena

19-21: tähän meni useampi toisto. Ensin ehkä vähän peitin takaakierron siivekettä. Gava myös luki mun "tähän" sanan siinä, että menee 2 päähän putkeen. Ajattelin myös vähän liikaa heittämisenä takaakiertoon. Onnistui, kun ajattelin että laskeutumisen jälkeen otan koiran pysähtymään sivulle eli ohjaus oli kohti koiraa ja vaadin tulemaan. Tein pyörittämisellä hypyn. Kokeiltiin samaan vielä backläppiä hypylle 21, se sujui tokalla? Kun koira meinasi mennä ensin putkeen.

22-28: putkesta kepeille olin katsonut että otan kentän reunan puolelta, eli sai kalastella haltuun ja helpompi keppikulma. Näin ok. Myöhemmin kokeiltiin putkeen ja hyppyjen välistä kepeille. Tässä peitin vähän keppejä ja meni aina 2-3 väliin. En saanut hidastettua tavalliseen aikaan koska, hyppy oli ansana. Ehkä se yksi ongelma? Joskus rytmitän ajoissa kepeille, joskus en? Toki tuollainen jyrkempi kuin 90 astetta umpikulmaan on läksylistalla. Mietinkin jo etteikö keppiongelmat tule yhtään esiin, kun kaikki muut paitsi tietty alku sujui ekalla.

Kepeiltä kauempi putken pää 24 sujui hyvin. Novalle tämä olisi ollut hyvä!
Siitä pakkovalssi jaakotus hypylle 25. Kepeille meno yllättävän hyvä, vaikka olin sisäreunalla kenttää.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...