Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

24.9.2018

Korrien tokokoulutus, motivaation täydennystä!

Maanantaina Riitta ja Pekka Korrin tokokoulutus AST:n kentällä. Noin 30min per koirakko. Tuli viime hetken peruminen yhdelle osallistujalle ja päätin sitten ottaa molemmille koirille omat vuorot. Se olikin hyvä päätös, jälkikäteen tultui hölmöltä edes miettiä törsäyksenä. :D Pihiys meinasi iskeä..


Kuva: Anne Barck 
Gavan treeni Pekan koulutuksessa 

- ETEENMENO & RUUTU: kentällä oli reunassa kiertotötsä ja hypyt myös keskellä kenttää. Pekka siirsi kiertotötsää vähän kauemmas. Eteenmeno oli hyvä, mutta vähän vino. Kokeiltiin ilman apuja testinä, lähti ihan varmanoloisesti.
Treeniksi tuli sitten eteenmenon korjaukset. Tässä liikkeessä ne on tosi tärkeä osa liikettä! Kävin näyttämässä pistettä tai aluetta mihin koiran halusin. Sitten menin takaisin lähetyspaikkaan. Käsimerkki ja siirtymiskehotus. Ekalla kokeilin käskyä "siirry", se ei tarkoita mitään Gavalle joten nytkähti ja tajusi samalla, ettei se ole mikään käsky ja otti sen häiriökäskynä eikä liikkunut toisellakaan käskyllä. Sanoin sitten "mene", jota käytetty lenkilläkin ja tarkoittaa siirtymistä, siellä ehkä eteenpäin. Toinen kokeilu toiselta puolelta, paikan näyttö ja sitten korjaus käskystä "mene" ja käsimerkin kanssa.

Itse ruutu sujui hyvin, siellä alusta eikä yhtään jäänyt miettimään eteenmenopaikkaa tai poiminut esteitä. Muistettava tehdä ruutua myös ilman alustaa, välillähän se unohtuu ja silti on hyvä. Eikä Gava näe alustaa kuin vasta lähempänä. Palkkasin alustalle lelulla.
Loppuosa ruudusta: jätin seisomaan. Käskin kauempaa maahan, Gava vähän nytkähti ja samalla tipahti maahan. Odotti varmaan vapautusta.. Makasi kuitenkin rauhassa vaikka marssin kohti. Seuraamaan myös hyvin, tuli vaikeamman kautta eli mun selän takaa seuraamaan. Hyvään paikkaan eikä keulinut. Palkkasin seuraukseen suoraan. Tuollaisena ruutuna vauhdin puolesta olisi ainekset kymppiin.


- eteenmeno treeni missä 2-4 lelua, voi tehdä rivissä tai ympyrältä. Gavalle tehtiin kahdella lelulla treeni, missä Pekka vei lelut. Oikeastaan pisteen molemmille puolille, ehkä välimatkaa leluilla 5-7m? Gava sai tehdä eteenmenon ensin vikana laitetulle. Otin seurauksella lähestymisen ja virittelyn. Vilkuili vähän kivempaa lelua väärässä suunnassa. Otti kuitenkin eteenpäin kontaktin ja sitten käskin. Meni oikein, jolloin tarkoitus kehua esim hyvä, hienosti, taisin sanoa "hyvin, jes". Jos koira tekee väärin niin sitten pyydetään takaisin "oho, hups".
Toista lelua ennen katseli sitten paikkaan, mihin oli juossut aiemmin. Sitä muistukuvaa, kun oon myös hyödyntänyt usein..  Pekka kävi nostamassa lelua. Silti ei ollut niin selkeä focus, vähän piti muhun myös kontaktia. Lähti juoksemaan vinoon, kohti edellistä paikkaa. Stoppasin ja kutsuin pois. Seuraavassa korjasin vähän asentoa ja nyt lähti oikein, kehut ja sai ottaa lelun. Näitä tehty aiemmin myös ruudun lähellä, jotka vasta on vaikeita!

- eteenmenoon ylläripalkka: kun koira lähtee eteen, heittovarrelta lentää lelu. Tai appari heittää palkan. Kun koira tietää mitä on tekemässä ja lähtee tyhjään. Tätä unohtui kokeilla.


- KIERTO-OHJATTU: virittelyssä näytti vähän epävarmalta, mutta katsoi kuitenkin eteen. Kiertotötsä oli 4m kontin nurkalta. Kapulat laitettiin. Gava juoksi vähän vasemman kapulan läheltä, mutta katse naulattuna merkkiin. Kiersi hyvin ja otettiin seisomaan stoppi käskystä. Siitä oikea kapula ja hyppy. Hyvin haki ja hyppäsi. Luovutus edessä oli vino, koska tuli niin viistosta. Sivulle hyvin. Vauhtia löytyi koko liikkeeseen.

Voi testata lelua kierto tötsän takana, palkata irtoaminen (toiselle neuvottu). Sitä, että lelu on stopin kohdilla, koira joko stopataan tai saa lelun, mutta täytyy ohittaa lelu ennen kiertoa. Tuli mieleen myös laittaa kapulat keskemmälle, ihan vain ohjurina ja enemmän häiriöksi.

- OHJATTU: merkin taakse pieni kosketusalusta, en jaksanut hakea isompaa laukusta. Pekka vei kapulat. Gava ehti katsoa hyppyjä ja ruutua, sitten katsoi kaikkien kapuloiden viennin. Ihan ekana virittelin nopeasti merkille. Juoksi aika lujaa ja teki äkkikäännöksen merkille ja alustalle. En ole varma, muistiko ne vasta ohi juostessaan vai oliko ajatuksissa tehdä väljä merkki. Mietin palkkaanko suoraan, mutta ajatelin testata liikkeenä. Vasen kapula nousi nätisti, otin eteen ja palkkasin siihen. Eteentulo oli tiivis. Nouto ripeä ja siisti. Aika siisti tollaisenaan! Toki usein kannattaa palkata pelkkää merkkiä, varsinkin tässä vaiheessa. Jos kapulat imee ja liikkurointia suht vähän, hyvä helpottaa niitä kosketusalustan kanssa.
Kokeiltiin merkki vielä ilman alustaa. Meni hyvällä vauhdilla, jäi seisomaan vinoon. Ei ihan hahmottanut mikä oli homman nimi. Toisella käskyllä korjasi suoraksi tai tuli vähän kohti. Palkkasin sen.
Kotona kokeilla laittaa koira tasapainoon, siirtyä vähän ja käsimerkin kanssa koittaa jos koira käskystä siirtyisi näytettyyn sijaintiin. Tämän voisi nimetä omalla sanalla. Silloin molemmat suunnat on yhtä helppoja keskenään vs vinosti seisova koira. Voisin myös vuorotella alustalla ja ilman.
- Kulmia ohjatun kapuloille juoksemiseen voi treenata myös kahden kosketusalustan kanssa, missä koiran pitää mennä oikean suunnan alustan luokse merkiltä. Lähinnä kun kaipaa lisää haastetta, konkarille (ei meille vielä).

- LUOKSETULO: Ensin koemainen (ilman merkkejä kyllä) ja stopeilla. Tosi hienot molemmat stopit! Seisominen oli lukkojarrutuksella, liukkaalla alustalla toki voisi polttaa tassut. Ja nyt ilman merkkejä pysäytin seisomaan ihan liian myöhään (odotin että ehtii kovaan vauhtiin ja oli sitten melkein puolivälissä).
Ennakointiin voi kokeilla treeniä, missä stoppien kohdilla on lelut. Koira joko tulee ohjaajalle, ja sieltä vapautetaan hakemaan lelu. Tai jos tulee hyvin, stopataan ja vapautetaan vieressä olevalle lelulle. Vähän samaa ideata kuin takapalkalla, mutta nyt palkka on sivussa ja siitä pitää selvemmin luopua.
Tosi tyytyväinen, että stoppi toimi. Vielä keväällä teki ne istumisena.

Pekan kehotus ainakin ensi vuonna kisaamaan evl:ään, sieltä ykkönen ja sm:hin. Mitään ongelmaa, kun ei ole vain hieman keskeneräisyyttä eikä liikkeetkään niin vaiheessa ettei nopeasti edistyisi.

Taukojen kanssa saa aina muistutella parit treenit liikkeet siihen kuosiin mihin viimeksi jäätiin. Lisäksi on kaukot, tunnari, zeta, seuraus mitä muistutella. Kaukoja tehtiin agilitykisoissa tekonurtsilla, istu-maahan-seiso oli vaikein eli maahan-seiso, meinasi istua! Pidin lelun etujalkojen edessä apuna ja matkakin oli lyhyempi n. 8m.

Treenaa Gava: 
- eteenmenon korjaukset
- eteenmenon lelut lähekkäin
- ohjatun merkki
- kierto-ohjatussa lelun ohitus tai kapula lähempänä linjaa
- tunnari, zeta, peruutus


Novan treeni Riitan koulutuksessa 

Novan kierroksia laskemaan seuraamisen tarjoamista parkkiksella: kun tuli seuraamaan hyvään kontaan, naksaus ja tiputin namin maahan. Tajusi jo paremmin kuin joskus. Naksuttimeen ei reagoi samalla tapaa kuin "jes" sanaan, huomaa millä on vahvistettu. :D

- RUUTU: näytettiin ensin alustaa namipalkkauksella. Alusta lenteli ja malttia oli vähän. Kosketusalustana voisi kokeilla myös kynnysmattoa eli painavaa eteisen mattoa, joka reilun kokoinen. Jättää seisomaan alustalle, pyytää luokse ja takaisin ruutuun?
Parhaat ruudut, kun tehtiin niin että Riitta näytti paikkaa, käskin ruutuun ja heti oikeassa kohtaa "jes" ja lelu lensi vähän ruudun etureunaan (koska Nova oli jo lähellä mennä takareunan yli). Kaksi tällaista tosi hyviä! Varmaan nopeasti voisi kokeilla myös ilman apua muistikuvaa. Aiemmin Nova on näyttänyt siltä, että etsii alustaa mutta nyt meni juuri sinne minne näytettiin. Toki olisi varmaan valunut täyttä vauhtia ruudun läpi. :D

Kokeiltiin takapalkkaa, ei ollut nyt alkuun taas malttia tehdä alustaan koskemista. Kun alkoi sopivasti luopua häiriölelusta niin sujui kosketus. Palkkasin itsellä olevaan leluun. Keskittymistä tuli heti lisää kosketusalustalle ja kestoa paikallaoloon. Varmasti toimii myös, mutta vaatii töitä. Voisi kokeilla myös lelua pari metriä ruudun reunasta, jolloin blokkaisi sen että valuu ulos ruudusta.

- STOPPI: namiheitoilla eteen ja taakse, stopissa koiran etujalkojen väliin. Voi alkaa silloin nimetä. Kun osaa näin hyvin niin käsimerkki + käsky ja heti sen jälkeen nami.

- LIIKKEESTÄ SEISO: Tässä voi käyttää pomppu tapaa. Yksi mahdollinen pitää avoimessa kämmenessä nami, sen verran korkealla että koira hyppää. Kun etutassut tipahtaa maahan, "stop" ja "jes" ja palkka. Nykyisellä tavalla, missä oon vain näyttänyt stoppimerkin etutassut vähän valuu. Tätä voi tehdä sen jälkeen myös peruuttaen, mistä pomppu stoppi. Kun koira hoksaa pomppuavulla stopin niin voi häivyttää esimerkiksi takapalkan avulla. Olinkin ihan unohtanut takapalkan voiman jäävien opetuksessa!

- OHJATTU: Ensin yhdellä kapulalla niin että jätin metrin päähän kapulasta (kapula vähän seläntakana viistossa), hyvin meni. Sitten jätin alustalle ja käskytin, muttei osannut lähteä. Kapulan näyttö ja näin sujui. Laitoin molemmat kapulat, haettava vähän lähemmäs viistoon, ettei olisi niin jyrkkäkulma. Näytin kapulaa ennen noutoa, hyvin toi! Vähän vilkaisi väärään kapulaa palauttaessa, mutta ehdin kehua jo silloin.
Toinen "kokonainen" liike missä Riitta vei kapulat. Nyt Nova lähti ilman apuja hakemaan monesti haetun kapulan. Lenkitti vähän kohti väärää ja taisin toistaa käskyn tuomiseen. Luopumista vääristä voisi treenata myös niin, että keskellä on leluja, mitä ei saa hakea. Palauttaessa pitää siis pystyä ohittaa lelujakin.

Treenilistalla Novalle on myös tunnari, jota ihan vähän tehty talvella. Kaukojen seisomisasennot ja istu-maahan vaihtoihin matka 5-10m väliltä (vaikka kokeessa 5m). Umpinainen hyppy kutsuna. Hyppynoudon idea, eri kapulan palatuskulmat&ohjaajan kulmat.

Nova, treenaa: 
- stopit namin heitoista
- pomppu ja stoppi, paikallaan ja peruuttaen
- ruutu näyttönä ja alustalla nopea palkka
- mahd. ruutu ja takapalkka (mahd lähempänä?)
- ohjatussa, kapulat loivasti, liikkuri häiriö (merkki alustalle? tai namilla kiepauttaen), noudon sivulletulo
- tunnari
- hyppynouto
- metallikapula

Novalta puuttuu yksi alo1 koularista. Avosta ruutu vaatii vielä hiomista, siellä stoppi ja maahan. Erikseen seisominen, maahan ja luokse kävely?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!