Siirry pääsisältöön

Paimennusta ja hakua

MA ESINEET


- tein polkuavuilla 60m päähän heijastin-esineen. Hyvin upposi, kun oli nähnyt viennin.
- tarkkuusruutu: olikin Ruutille ja Gavalle aika helppo. Laitoin muovisen esineen 3x3m ruutuun, mutta esine oli muovinen putki 5cm x 1cm eli ei mikään mini.

Novalle vietiin dami 50m. Oli niin täpinöissään, että sai tehdä tokoa/tottelevaisuutta ehkä 15min ajan ennen noutamista. Ja häiriönä myös damin osoittelua, seurausta.. Luoksetuloja, maahanmenoja..


MA PAIMENNUS LILLGÅRD

Hakukaari alussa ja lopussa, osassa lampaat vähän rinteen takana. Alussa menin niin, että Gava sai kiertää mut flankille eli sisäflankin puolelle. Ja sitten niin, että piti kääntää katse ennen. Lopussa ojan ylitykset flankillä ja matkaa 100-150m.

Ajaen tolppien läpi, vähän mutkittelevaa oli ja ehtivät pois linjaltakin. Lyhyitä flankkejä, etäisyyttä lampaisiin ja muistaa että saisi ne kävelemään!

Peruskuljetusta tolppien läpi. Ekalla yrityksellä annoin koiran rynniä ja lampaat oli mun kannoilla tai meni aavistuksen ohikin. Toisella kerralla ihan täydellistä, lampaat pysyi linjalla, mun takana ja koira oli riittävän takana. Lampaat siis käveli hyvin mukana. Kun alkoivat jäädä musta enemmän jälkeen koira sai liikkua tai jos piti jostain suunnasta työntää.

Häkkitreeniä ja koiraa häkin sisälle laitettavaksi pitää myös treenata seuraavalla kerralla.




TI HAKUTREENIT PETIKKO

5 pistoa, 2 irtorullaa, 2 ilman apuja "valmiit pistot". Klo 18 aloitus, Gava vikana ja juuri ehdittiin ennen pimeää. Vähän alkoi jo hämärtyä, kun Gava pääsi metsään. Alkoi vähän huonosti kun murisi ensin keskilinjalle seisovalle uudelle ihmiselle, joka mustissa vaatteissa seisoi ihan paikallaan ja hiljaa.

Kallion päältä tai vierestä lähetykset ja piiloille oli toiseen loiva kumpareen ylitys ja toiseen loiva "kuoppa". Näköyhteyttä ei ollut varsinkaan 2 ja 4 piston puolella, kun tiheää kuusikkoa oli.

1. pisto: Ei apuja tähän, lähti ihan hyvin. tässä matkalla kevythäkki pressulla. Maalimies noin 70m ellei tullut lähemmäksi. Ei tallausjälkiä tossa kohdin. Irtorullan haku, tuonti ja näytölle. Gava oli vähän jännittänyt maalimiestä jo rullaa hakiessa, oli ollut paikallaan eikä äkkiliikkeitä. Söi kuitenkin hyvin ja vähän rentoutui.
Sanoin puhelimeen käskyn "näytä" ja oltiin sovittu, että saa kehua. Kehut tuli noin puoliväliin, jollon Gava jo aika varmasti oli juoksemassa ukolle suorinta reittiä. :) Ihan hyvä päästä tekemään irtorullilla vieraita ihmisiä!

2.pisto: kuusipöheikön läpi. Otettiin tähän ääni. Lähetin sen jälkeen. Olisin voinut katsoa parempaa kujakohtaa? Juoksi 15m suoraan ja väisti puita etuviistoon, kuitenkin oli maalimiehelle tullut seläntakaa eli suoristi sitten kun katosi näkyvistä.

3. pisto: Ei apuja pistoon, vähän epävarmaa laukkaa lähti, mutta upposi kuitenkin. Toki voi olla, että haluaa juosta rauhassa ja nuuskia, kun vertaan vain vauhtiin verrattuna niihin missä avut. Kallion päädyssä, irtorullalla. Nyt haki hyvin rullan ja pistokin ok. Näytölle taas kehut puolivälissä ja lähti varmasti. Käytettiin tässä itsetehtyä pientä rullaa, joka samanlainen kuin Reijalta ostettu.

Otettiin muistikuvaparina ääniavut, 4 pistoon ja 5 pistoon (tehtiin vaikeammin päin). Sitten tehtiin
4. pisto: vaikea ja kaukana kuusikossa, matkalla kaatunutta puutakin. Hyvin muisti äänen suunnan ja hetken aikaa odoteltua löysi maalimiehen! Gava oli vähän sitä mieltä, että loppuiko tämä jo. Namit ehti loppua ennen mun saapumista, kun koukkasin merkin matkalta ja Gava odotteli seisten maalimiehen luona.

5. pisto: vähän epävarmasti lähti, vähän etuviistoon korjasi näköyhteyden katkettua suuntaa ja löysi maalimiehen. Tässä suorapalkka. Gava ei ollut syönyt kovin ahneesti ja meinasi jättää purkin pohjalle ruokaa. Aina ei olla kaikkia syötettykään. Kokeiltiin kalapyöryköitä. Ja Gava kyllä söi ruuan neljän maissa ja sitten tuli varmaan 200g pullia palkaksi.. Paras jättää ehkä iltaruoka pois, kuten agilitynkin kanssa tehdään. Voi olla myös, että vierasti vähän maalimiestä ja söi huonommin?

Jos aikoisi kisoihin niin mitä pitäisi opetella - lista:
- kiintorulla
- tyhjät pistot
- pistot suoria ja eteenpäin kääntyen
- metrinen hyppy ja A-este
- eteenmeno tottiksessa

(- 50m seuraus suora tai reilu 100m edes takaisin)
(- esineruutu "sokkona" )

Seuraaviin ideoita: 
- Sisääntulot jäi tekemättä, ei suju tuolla maastossa järkevästi. Voisi tehdä myös avut kaikille samaan kertaan ja sitten ne ja flying lähetykset. Tarvitsee vain enemmän näkyvyyttä ja keskilinja oli kapea polku.

- Tyhjä pisto ja jos ok niin keskilinjalta maalimies lähelle.

Nyt vaan, kun pääsisi säännöllisesti treeneihin! Monesti aina jotain muuta menoa. :D Tein uusia hakumerkkejä huomioliiveistä, osa ehti valmiiksi ne löysikin helpommin vähän hämärästä. Vanhat oli kadota.. Eikä niistä välimerkeistä oikein ollut hyötyä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...