Siirry pääsisältöön

Kenraalit, kivaa kimppatokoa ja kuvia

PE AGILITY

Päivällä AST:n kentälle Annen ja aussie Leian kanssa. Nova teki viimeistelytreenit ja Gava lepakkojuttuja verkon kanssa.

Nova kertasi kontaktit ja osassa tuli palkka apparilta. Puomilla häiriönä lelun tiputus ja ekassa ei pysähtynyt. Keinulla olin jäljessä ja tuli sivusta keinulle. Toisella epävarmuutta, loput meni ilman apuja. Kepit hyvin. 

Gava teki käännöksiä verkkojen kanssa. Tosi hyviä! Jenkkikäännöksellä, valssilla, niistolla, peruskäännöstä.. Myös ansan ohitus ja loivempaa käännöstä (mikä vaikeampi). Ja käännös esim putkiansan edessä, mun liikettä ollessa mukana jne. 
Seuraavalle kerralle vuorotella verkolla ja ilman. Ja testata kuuntelua, että käännös vs irtoaminen ansalle. 


LA TOKO @ Malmi
Treeniseurana Kati & Tria belgi sekä Wilman & pon:it Bina ja nuorijäbä Stallone.

Nova, ruutu: vähän taukoa viime kerrasta. Alusta ruudussa, appari meni 10m ruudun taakse lelu kädessä. Muistutin ensin läheltä alustaan koskemista ja siellä pysymistä. Sitten lisättiin matkaa, alkuun meni niin lujaa että alusta lenteli. En kelpuuttanut niitä, jos surffasi alustalla pois ruudusta. Muutamissa yritti juosta suoraan avustajalle. Alkupäässä takapalkka. Sitten monta multa palkattuna, alkoi muistua myös paikallaan alustalla seisominen! Ja sitten selkeällä vapautuksella ja käsimerkillä sai hakea hyvästä takapalkan. Ajatuksia tuli, että pitäisikö olla samat palkat apparilla ja mulla. Nyt ajattelin että nami rauhoittaisi alustalla. Viimeksi tosin oli kaksi lelua (21.8, hups). Ja yleisempi tapa on appari sivussa, mutta siinä en tykännyt siitä että katseli kovasti apparia, kun ei luovu lelusta. Ja yksinään ilman käy hätäisesti alustalla tai steppaa siellä. 
Toki se stoppikin pitää opettaa erikseen, vähän jo kokeiltukin. Nova on loistava treenikaveri, harmi vain kun ollut nyt niin paljon kaikkea muuta! 

Nova, kierto-ohjattu: ekalla kertaa pelkkä kierto 12m, hyvä! Sitten kapulat laitettiin meidän molemmille sivuille, taas hyvä. Kapulat vähän etuviistoon, vähän virittelyssä katsoi niitä, kehuin merkkiin katsomisen. Lähti hyvin! Sitten hypyt n. 3m niiden ohi ja kapulat valmiina maassa. Ohitti molemmat epävarmasti ja sanoin sen jälkeen jes ennen merkkiä niin toki alkoi katsomaan missä on palkka ja sai lelun. Seuraavalla osasin olla hiljaa ja kehuin vasta merkin kierrosta tullessa. Näitä pitää ottaa mukaan kiertoon niin saa lähemmäs evl:ää! Äitin läksyjen teko pihalla näkyi, tehnyt hypyn lähellä yms. Piti myös eri tavalla focuksen kiertoon.


Gavan treenit

Evl-paikkis, Gava: 30sek piilossa ja palkkasin. Sitten 1,5min istuminen ohjaajat piilossa, ennen maahan käskyä palkkaus. Maahanmenot kaikilta hyvin. Palkka. Luoksetulo myös hyvä. Ajattelin kokeilla kutsua sivulle, mutta focus oli niin eteentuloon luoksetulossa kuten pitääkin.. Palkkasin leluun vatsanpäältä. Ongelmana, kun väljyys niin prinsessa saa hyppiä päälle.

Gava, kierto-ohjattu: Ekalla yrityksellä meni kapuloille. Sitten tajusi ja kiersi loput hienosti. Kapulan tuonnissa sujui umpieste oikea, noutokäskyllä muisti myös hypätä. Hyvä Gava! Loppuun kapuloiden viennin jälkeen kierto, pysäytin istumaan ja palkka. Paloja, mutta pidempi taukokin liikkeessä.

Ruutu ja eteenmeno: olin jättänyt lelun jo ennen Gavan vuoroa (saattoi nähdä kyllä, kun odotti kentän laidalla). Fokusoi hyvin eteen ja piikki suora. Saattoi kyllä nähdäkin. Treenikaverit hämmästyi kunnes huomasivat, että siellä olikin myös lelu. :D Annoin lelun vietäväksi ruutuun, katsottiin sen vienti. Sitten eteenlähetys ja meni niin hyvin että vaikka olin ajatellut laittaa suoraan ruutuun, oli pakko palkata. Kävelin luokse ja leikittiin. Sitten odottamaan ja juoksin paikalleni. Lähetys ruutuun eikä epäröinyt yhtään (joskus lähtenyt etsimään eteenmenon alustaa/lelua).

Ohjattu: liikkuri vei kapulat (Gava näki kun vein alustan merkille). Lähti ensin hakemaan vikaksi laitettua kapulaa, pysäytin ja korjasin merkille. Sujui ja sanoinkohan kehut tai palkka? Sitten hetsattuna merkille, nyt hyvä. Alustalle suoristus vaati vähän muistuttelua, silloin myös kun jää kapuloihin kiinni ei ole niin nätti. Vaadin joka kerta tassut alustalle, osassa oli vähän vino. Mutta merkille menot oli nopeita! Oikean kapulan kirous tulikin ruudun merkeissä, 90 astetta sivussa ohjaajan lähellä oli ruutu, mihin Gava lähti. Kun läheltä näytin niin meni oikein. Vikalla kaksoiskäskyllä juoksi ruudun läpi ja sieltä noutamaan (tajusi itse korjata). Vasemman kanssa ei ongelmaa, paitsi korjasin merkin. Pelkässä merkissä työtä jo liikkurin viedessä kapuloita, virittely oli myös noutoon. Mutta saisi yhdistää ensin merkki, sitten nouto. Jos ei katso kapuloita niin pitää tietää, että tehdään nouto.. Ja saa kyllä hoksata, kuten yleensä muistuttelun jälkeen että ohjattuun kuuluu myös merkki. Se on kaikille aluksi vaikea. Se hyvää, että merkillä Gava piti paremmin kontaktia eikä reagoinut käskytyksiin. Välillä on hirveästi vilkuillut kapuloita ja ollut nenä niitä kohti.

Suora merkki, tosin aina ei ollut näin kiinni merkissä (joka hyvä)
Olipa taas kivaa tokoilla seurassa! Talvella ehtii taas enemmän, nämä oli oikeastaan samalla HSKP:n nuorten koirien ringin vuosimallia 2015-2017 prinsessatreenit, ja evl:ää kaikille. Toiset toki enemmän kisanneet kuin me. 


PAIMENNUSKUVIA Iitistä (laitoin myös aiempaan julkaisuun)

Fizz

Puhti
Taika

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...