Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.9.2018

Kympin tyttö Karoliinan hakuviikonlopussa

La ja su osallistuttiin Turussa/ Paimiossa Karoliina Finnilän "tuki"hakukoulutukseen  edustuskisoja varten pelastuskoirapuolen kisoihin. Päiväkoulutuksia molemmat, uudet maastot, uusi kouluttaja, uudet maalimiehet joten ajattelin lähteä vielä kun kaverin kanssa jaettiin huone Kaarinasta. Piiloilla reilut välit 50m, mutta paikat oli vastakkain joten keskilinjalla tuli takaisin päin menoa ellei kutsunut koiraa koska en halunnut tehdä jälkiä suoraan piilolta. 

Kerroin Gavan tilanteen, apujen häivitykseen suositeltiin norjalaista sekametsää eli kaikki ääni avut kerralla takaapäin. Avuissa oli uusia ääniä esim hei tai kukkuu. Normaalisti huudettu nimeltä, mutta uusi sana oli vähän vaikeutusta ja häivytystä normaalista. 

3 ekaa maalimiestä irtorullien kanssa, loput 3 suorapalkkaa. Kolmannessa katsoi ottaako kiintorullan jos ei anna rullaa. Oli yrittänyt kaivautua maalimiehen alle niin irtorulla oli annettava. :D oli mukavan rento maalimiehillä ja söi nälkäisenä nakkeja. 

Maasto oli helppoa ja hyvä näkyvyys, toisella puolen syvemmän traktoriuran ylitys. Matkat n. 60-70m.


- 1-2 lähti vauhdilla. Vikan äänen jälkeen päästin suoraan. 
- Seurauksella keskilinjan yli ja lähetys oli vähän epävarma 3-4 pistoilla. 
- 5-6 pistoilla yliheitot, missä pidettiin kiinni n. 10-20m päässä. Kutsuin ja lähetin suoraan "ukko" käskyllä. Koira päästettiin mulle hyvässä kulmassa jatkoon. Parempi vauhti pistolle. Vikassa kääntyikin risukasan yli ja puun yli, silloin tuli ääni ja sai vahvistuksen esteiden ylittämiseen. Ohje että kun maalimies kuulee "ukko" niin voisi kutsua, ekassa maalimies ei kuullut ja Gavan pisto olikin hyvä. 
- Vikassa maalimiehen paikannus kesti ja ehtivät kysyä puhelimeen onko löytänyt. Sen jälkeen Gava löyti. Ei tosin haittaa, kun teki töitä jo jonkin aikaa. Ja alkoi olla jo vähän väsy. 

La metsää toiselta puolelta keskilinjaa 
Norjalainen sekametsä 6 ääniapua (takaapäin, kaikki vuorotellen treenin alussa)
1. pisto: irtorulla suoraan äänen jälkeen
2. pisto: irtorulla
3. pisto: irtorulla, seurauksesta lähetys -> hitautta ohjaajan lähellä
4. pisto: suorapalkka, seurauksesta lähetys -> hitautta ohjaajan lähellä 
5. pisto: suorapalkka, lähetys yliheittona (kouluttaja piti 10m päässä)
6. pisto: suorapalkka, lähetys yliheittona (kouluttaja piti 10m päässä)

Treeniin: yliheitot

Tuli mieleen edellisen leirin kaartuvassa maastossa pistotus oli n. 20m välillä ja koira meinasi mennä naapuri piston umpparille. 

Hyvää teki että toinen oli suunnitellut treenin ja kertoi mitä tapahtuu. Puhetta oli myös uskaltaa haastaa koiria ja tehdä myös vaikeita treenejä. Ne opettaa paljon. Jos aina on helppoa, ei siitäkään niin opi. Ja pitää välillä jatkaa tietyn pisteen yli ja pyytää koiraa jaksamaan. Kisoissakin se voi väsyä lopussa, mutta pitäisi jaksaa työskennellä loppuun asti. Ei pidä pelätä virheitä niin paljon ja mielummin treeneissä kuin kisoissa.. Motivaatio on kuitenkin tärkein! Norjalainen sekametsä on ollut myös to do listalla ja ehkä odottanut, että uskaltaa sitä kokeilla. :D 



SUNNUNTAINA paikka vaihtui Husontien hiekkakuopille. Keskilinja meni kallion päällä ja osassa lähetyksissä tasaista maastoa tai alamäkeä, ja osassa mentiin kallion yli. 

Gava teki heti pennun jälkeen eli sai alueen pelkästään poikkitallattuna (riippuen nyt miten maalimiehet meni piilolle). Ja etukulmissa oli tallausjäljet eli 1-2 pistolla jälki piilolle, yleensä tehdää pistot vain puhtaalta alueelta koska koiralle on helpompi mennä jäljen läheltä kuin ilman. 

Norjalainen sekametsä - treeni tänäänkin. Ensin huudettiin 6 piilolta, 5, 4, 3, 2 ja 1. Laitoin aina Gavan katsomaan oikeaan suuntaan kuin olisin lähettämässä ja kun katsoi oikeaan suuntaan niin sanottiin ääni. Samalla vahvistuu oikeaan suuntaan focusoituminen. 

1. pisto (IR=irtorulla): heti äänen jälkeen lähetys. Tässä oli jippona n. 15m matkalla oleva puutarhalaatikko, maalimiehestä Gava sai hajun jo aiemmin. 1 piston puolelta tuli tuuli. Rulla oli laatikon vieressä, maalimiehen päätä näkyi vähän laatikon kannen alta. Näytölle ja palkkaus. 

2. pisto (SP=suora palkka): tässä haasteena se, että täytyi ohittaa edellinen piilo ja käydä katsomassa etukulma syvältä. Gava juoksi kiinni olevan laatikon lähelle ja poimi kiintorullan suuhun valeilmaisuna. Käytiin katsomassa ja laatikko oli tyhjä. Tuollaisia laatikoita ei ole ollut, ainakaan ohitettavana.
Seuraavaan lähetykseen ääniapu 70m matkalta. Nyt upposi hyvin ja suorapalkka. 
Maalimies jäi pitämään koiraa niin, että näkyvyyttä oli vähän ja kutsun jälkeen sai päästää irti ja Gava tuli lyhyt hihnan kanssa. Heti kun tuli lähelle lähetin sen jo toiselle puolelle. 

3. pisto (IR): Juoksi kallion päälle, vähän alamäkeä, toinen kallio ja siellä kallion kolosta löytyi maalimies. Irtorullan tuonti ja näytölle. Matkaa n. 50m. Tässä maalimies tuli puoliväliin pitämään koirasta kiinni ja kutsuin Gavan yliheittoon. 

4. pisto (IR): Tähän oli aika hyvä näkyvyys ja maasto alamäkeen. Maalimies n. 60-70m maassa. Haki hyvin rullan. Toi sen ja näytölle. Päästin kuten muutkin kerrat liinan vain käden läpi. Lähti hyvin näytölle ja tuli kolmio mallisesti. Jätin Gavan taas maalimiehelle, joka tuli vähän lähemmäs ja kutsuin yliheittoon. 

5. pisto (IR): ei oltu ehditty sanoa tuleeko irtorullaa vai ei. Joten tuli. Haki kuusen takaa rinteen alhaalta rullan, toi mulle ja näytölle. Päätettiin ottaa vain nämä periaatteessa 4 piston paikalta vain ja tehdä hajuerotteluharjoitus lopussa. 

Gava otti hyvin hajua tuulen puolelta. Mutta irtosi myös hyvin myötätuuleen. 


MÖKKIKYLÄ eli kuumat piilot
Treenin lopuksi vielä tällainen. Kolme maalimiestä oli valmiina piilossa. Käveltiin Gavan kanssa alueen läpi tai lähetin etsimään. Gavan mielestä vähän omituinen rykelmä, olisko pitänyt mielummin mennä toiselle puolelle metsää kunnon pistoja. 
- Eka maalimies löytyi kankaan alta. Toi rullan ja kehut näytöllä. 

Lähetin etsimään lisää ukkoja edellisen piilon ohi. Kävi ihmettelemässä sitä, sitten toista piiloa ja jatkoi matkaa. Ei löytynyt. 
- Toisesta suuntaa löytyi sitten häkin alla oleva ihminen ja irtorulla oli häkin vieressä. Hyvin näytölle. 
- Kolmas kerta lähetys kankaiden ohi. Otti kiintorullan suuhun, kun haistoi kasassa olevaa kangasta. Sitten kääntyi ja huomasi maalimiehen pressun alla, mistä varmaan tuli myös hajua? Sieltä löytyi sitten irtorulla, minkä toi hyvin. Näitä voisi tehdä myös ilman kiintorullaa. 
- Vielä yksi missä maalimies meni verkon alle. Ohitti pressun ja löysi maalimiehen, tulikohan tässäkin irtorulla. 

Gavalla riitti mietittävää asiassa ja teki rauhallisesti. Hyvää itsetunnon kasvatusta myös. Nämäkin on olleet to do- listalla. Talvella ainakin! Ja sama kiintorullalla kun sujuu. 

Ekan päivän jälkeen treenien puintia ohjaajille
Treenaa: 
- yliheitot
- Norjalainen sekametsä, äänet "kukkuu" tai "hei"
- ilman apuja ja maalimiehet lähellä
- esim muistikuvapari, 2 valmista suorapalkalla ja pakeneva maalimies. 


Puhetta oli, että Gava on kuin kympin tyttö tai luokkansa priimus. Sen kanssa ei haittaa jos olisi enemmän röyhkeyttä. Keskilinjan alue parani yliheitoilla, ehkä siinä juuri parempi jos joku pitää kiinni vaikka Gava seisookin melkein paikallaan kiskomatta vaikkei ole käskyn alla. Reijan koulutuksessa osa jätti myös odottamaan koiran ja kutsui. 

Ja sopivasti myös haastetta ja uutta koiralle. Uudet maalimiehet molempina päivinä, paitsi sama lähellä olevassa piilossa su kerran. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!